Arsurile la stomac, denumite si pirozis, reprezinta o senzatie de arsura in piept, in zona din spatele sternului sau in epigastru. Iata cum se manifesta, ce cauzeaza arsuri la stomac si cum se trateaza.
1. Ce sunt arsurile la stomac?
6. Alimente permise in caz de arsuri la stomac
7. Alimente interzise in caz de arsuri la stomac
8. Arsurile la stomac in sarcina
Arsurile la stomac ocazionale reprezinta simptome des intalnite si nu trebuie sa fie un motiv de alarma. Majoritatea oamenilor pot gestiona disconfortul creat de arsurile la stomac fara ajutor medical specializat, prin modificari ale stilului de viata si medicamente fara prescriptie medicala.
Ele pot fi de obicei asociate cu regurgitarea de acid gastric (reflux gastric), care este principalul simptom al bolii de reflux gastroesofagian (GERD).
Daca arsurile la stomac, sunt din ce in ce mai frecvente, afectand negativ viata de zi cu zi, ele pot constitui simptomul unei afectiuni severe care necesita ingrijiri medicale.
Durerea urca de multe ori pana in piept si poate radia in zona gatului sau maxilarului.
Se impune apelarea de urgenta la ajutor medical specializat (salvare, camera de garda, etc.) daca durerile din piept sunt severe, mai ales atunci cand sunt combinate cu alte semne si simptome cum ar fi dureri in brat sau in maxilar sau apar dificultati de respiratie. Durerile acute in piept pot fi simptomul unui atac de cord.
De asemenea se recomanda programarea la un medicul specialist de urgenta daca:
Simptomele de pirozis sau arsuri la stomac se intalnesc cel mai des in randul persoanelor din tarile occidentale, unde prevalenta este in jurul valorii de 20 pana la 30 la suta, potrivit unor estimari. Astfel, Colegiul American de Gastroenterologie este de parere ca numai in Statele Unite peste 60 de milioane de americani sufera de arsuri la stomac cel putin o data pe luna, iar cel putin 15 milioane sufera zilnic.
Arsurile la stomac se produc atunci cand acidul din stomac se intoarce in tubul musculomembranos (esofag) care transporta bolul alimentar provenind din cavitatea bucala la stomac.
In mod normal, atunci cand alimentele mestecate in cavitatea bucala sunt inghitite, inelul de muschi din partea de jos a esofagului (sfincterul esofagian inferior) se relaxeaza, pentru a permite alimentelor si lichidelor sa se deplaseze in jos, spre stomac. Apoi, muschiul se strange din nou.
Daca sfincterul esofagian inferior se relaxeaza anormal sau se slabeste, acidul din stomac poate curge inapoi in esofag (reflux gastroesofagian) provocand arsuri la stomac. Acest fenomen se amplifica atunci cand persoana sta aplecata sau culcata.
O serie de factori de risc, unii in legatura cu stilul de viata, pot contribui la declansarea arsurilor la stomac:
Prima persoana cu care pacientul avand astfel de simptome va veni in contact va fi medicul de familie, care, in functie de gravitate, il va trimite la un specialist gastroenterolog.
Daca prin schimbarea stilului de viata si administrarea de medicamente fara prescriptie medicala (medicatie pentru refluxul de acid) nu se ajunge la o ameliorare a simptomelor, medicul gastroenterolog va recomanda efectuarea de catre pacient a urmatoarele investigatii:
Endoscopia, o modalitate de a examina vizual interiorul esofagului si stomacului. In timpul endoscopiei, medicul introduce un tub subtire, flexibil, echipat cu o lumina si aparat de fotografiat (endoscop) prin cavitatea bucala, pana la esofag si stomac.
Medicul poate utiliza, de asemenea, endoscopia pentru a colecta o mostra de tesut (biopsie) pentru analize suplimentare.
Aceasta procedura presupune administrarea unui lichid calcaros care umple interiorul tractului digestiv, dupa care se realizeaza o radiografie a acestuia. Lichidul permite medicului sa distinga clar conturul esofagului, stomacului si intestinului superior (duoden).
Reprezinta un test care masoara motilitatea esofagului (miscarea si presiunea din esofag). Testul presupune plasarea unui cateter in esofag, prin nas. Cu ajutorul manometriei esofagiene sunt puse in evidenta tulburari motorii ale esofagului (peristaltica ineficienta sau absenta, contractii nonperistaltice) si ale sfincterului esofagian inferior (presiune de repaus anormala, relaxare inadecvata la deglutitie).
Reprezinta o metoda moderna de masurare a aciditatii esofagului si stomacului in timpul careia se introduce o sonda (tub), foarte subtire si felxibil, prin nas in esofag, sonda care are la capat un dispozitiv de masurare a acidului (senzor), pe o perioada de timp de 24 ore. Aparatul identifica cand, si pentru cat timp, acidul din stomac regurgiteaza in esofag. Rezultatele sunt transmise la un computer mic, pe care pacientul il poarta in jurul taliei sau este legat cu o curea peste umar. Dupa terminarea procedurii medicul va interpreta rezultatele inregistrate, corelandu-le cu simptomele semnalate de pacient.
Optiunea principala de tratament pentru persoanele care se confrunta in mod repetat cu refluxul de acid este o clasa de medicamente cunoscute ca inhibitori ai pompei de protoni (IPP pe scurt) .
Modul de actiune al inhibitorilor pompei de protoni este prin reducerea aciditatii secretiilor stomacale, prin blocarea unora dintre producatorii de acid.
Medicamentele inhibitori ai pompei de protoni sunt, in general, sigure si eficiente, dar, ca orice medicament pe baza de prescriptie medicala, nu sunt adecvate pentru toate persoanele cu boala de reflux, putand provoca efecte secundare.
Aceste medicamente includ cimetidina, famotidina, nizatidina sau ranitidina. Blocantii de receptori H-2 nu actioneaza la fel de repede cum fac antiacidele, dar ele sunt mai eficiente, scazand secretia de acid din stomac un timp de pana la 12 ore.
Aceste medicamente sunt, in general, bine tolerate, dar utilizarea lor pe termen lung poate fi asociata cu o usoara crestere a riscului de fracturi osoase si deficit de vitamina B-12.
Pentru persoanele care sufera rar de arsuri la stomac sau indigestie,poate prin asocierea ocazionala a anumitor alimente si bauturi, tratamentele pentru reducerea aciditatii la stomac, sunt disponibile in farmacii fara prescriptie medicala.
Antiacidele ofera ajutor rapid pe termen scurt, tamponand aciditatea, prin reactie chimica simpla cu continutul stomacului. Ele nu actioneaza in schimb asupra celulelor producatoare de acid ale mucoasei stomacului, continand compusi chimici, cum ar fi carbonat de calciu, bicarbonat de sodiu, aluminiu si hidroxid de magneziu.
In cazuri rare, simptomele de arsuri la stomac date de boala de reflux gastroesofagian, care sunt severe si nu raspund la tratament medical, pot justifica interventia chirurgicala, sub forma unei proceduri numite fundoplicatura.
Remediile din plante care pot fi folosite pentru tratarea simptomelor de arsuri la stomac includ: lemn dulce, ulm, musetel, busuioc,galbenele, nalba, ghimbir si altele. Remediile din plante pot interfera cu medicamentele de aceea se recomanda consultarea medicului in legatura cu dozajul si modul de administrare.
Tehnicile pentru combaterea stresului si anxietatii pot reduce semnele si simptomele de GERD.
Acupunctura implica inserarea de ace subtiri in anumite puncte de pe corp. S-au obtinut o serie de rezultate pozitive asupra persoanelor care sufera de arsuri la stomac, dar momentan nu s-au facut studii majore despre beneficiile acestei terapii.
Senzatia de arsura la stomac este provocata de acidul gastric care atinge esofagul, provocand astfel iritiatii si dureri locale. Integrati urmatoarele alimente in dieta dumneavostra si veti ameliora simptomele:
Pentru a ameliora senzatia de discomfort, eliminati urmatoarele alimente din dieta:
In timpul sarcinii, modificarea nivelului de hormoni din organism incetinesti sistemul digestiv, slabeste sficterul esofagian impingand in acest fel acidul din stomac.
De aceea, iata cateva solutii care vor remedia senzatia de discomfort:
Modificarea stilului de viata poate reduce frecventa arsurilor la stomac. Luati in considerare urmatoarele indicatii:
Greutatea in exces pune presiune pe abdomen, impingand in sus stomacul si provoacand aciditate in esofag. In cazul in care greutatea este normala incercati sa o mentineti. Daca sunteti supraponderal sau obez, incercati sa pierdeti in greutate incet, nu mai mult de 0,5 pana la 1 kilogram pe saptamana. Adresati-va medicului pentru a va ajuta in elaborarea unui tratament pentru slabire.
Hainele care sunt stranse in jurul taliei pun presiune pe abdomen si sfincterul esofagian inferior.
Fiecare are un numar de alimente, care consumate, produc arsuri. Unele alimente comune, cum ar fi produse alimentare grase sau prajite, sos de rosii, alcoolul, ciocolata, menta, usturoiul, ceapa si cafeina pot produce arsuri la stomac si mai rau. Evitati alimentele pe care le cunoasteti a va declansa pirozis.
Evitati supraalimentarea prin consumul de mese diminuate cantitativ.
Asteptati cel putin trei ore dupa masa inainte de sta intins sau de a merge la culcare.
Daca va confruntati regulat cu arsuri la stomac pe timp de noapte sau in timp ce incercati sa dormiti, puneti gravitatia sa lucreze, radicand capatul patului, unde asezati, capul cu 6-9 cm. In cazul in care nu este posibil sa ridicati patul, puteti introduce o pana intre saltea si arcuri pentru a ridica corpul de la talie in sus Folosirea pernelor suplimentare pentru inaltarea capului nu este eficienta.
Fumatul scade capacitatea de functionarea optima a sfincterului esofagian inferior.
Referinte:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gastritis/symptoms-causes/syc-20355807
https://www.healthline.com/health/stomach-burning
https://www.webmd.com/baby/guide/first-trimester-of-pregnancy#1
https://www.healthline.com/health/gerd/diet-nutrition#foods-to-avoid