Arsuri solare sau otravirea cu soare sunt termeni folositi pentru a descrie zonele de piele inrosita aparute dupa expunerea inadecvata la soare. Aflati care sunt simptomele arsurilor solare, dar si cum puteti trata sau preveni arsurile solare.
6. Cu ce tratam arsurile solare?
8. Arsuri solare: masuri de preventie
Arsurile solare sunt cauzate de supraexpunerea la razele ultraviolete (UV) de la soare. Gradul arsurilor depinde de tipul de piele pe care il aveti, dar si de timpul in care ati fost expus la soare. Este important sa stiti ca aceste arsuri solare reprezinta un factor de risc grav pentru cancerul de piele.
Datorita variatiilor de intensitate a radiatiei UV care trece prin atmosfera, riscul de arsura creste odata cu apropierea de Ecuator. Cu cat este mai mare latitudinea, cu atat este mai mica intensitatea razelor UV. La fiecare minut, cantitatea de radiatii UV depinde de unghiul soarelui. Cel mai mare risc este in jurul pranzului atunci cand soarele este sus pe cer, iar razele UV ajung perpendicular pe sol.
Exista mai multe tipuri de arsuri solare ca:
Aceste tipuri de arsuri sunt printre cele mai frecvente arsuri solare si se manifesta prin aparitia unor zone rosii pe piele, care sunt foarte sensibile si durereoase mai ales la atingere sau in contact cu un obiect. In acest caz, simptomele se pot agrava in anumite cazuri, iar ameliorarea si trecerea definitiva a arsurilor pot trece dupa 5 zile.
In ceea ce priveste arsurile de gradul 2, acestea pot sa afecteaze atat primul strat de piele, cat si cel de-al doilea strat. Astfel, arsurile e gradul 2 cauzeaza in scurt timp dupa expunerea la soare basici dureroase si cu lichid. De cele mai multe ori, basicile pot lasa cicatrici dupa ce s-au vindecat complet. Procesul de vindecare totala a acestui grad de arsuri dureaza aproximativ 10 – 12 zile in functie de tipul de piele.
Eruptia polimorfica la lumina sau fotosensibilitatea este o boala care este caracterizata de iritatii cutanate si dureroase ce pot fi confundate cu urticaria. Acest tip de eruptie este o reactie care nu are legatura cu medicamentele sau bolile. Se manifesta la persoanele sensibile la soare si dupa o expunere prelungita. De exemplu, persoanele care traiesc in zone cu climat nordic ar putea experimenta aceasta reactie daca merg in vacanta intr-o zona cu climat tropical.
Simptomele sunt eczeme severe ale pielii, care de obicei apar la cateva zile dupa ce iesi afara la soare. Eczema poate provoca mancarimi si consta in:
Tratamentul pentru eruptia polimorfica la lumina depinde de severitatea ei. In afara de faptul de a sta la umbra si a te proteja cand te expui la soare, nu ai nevoie de tratament. Eczema poate sa se amelioreze de la sine in 10 zile.
Urticaria solara sau eruptia alergia la soare este o afectiune dermatologica care se dezvolta ca o eruptie cutanata imediat ce pielea a fost expusa la lumina soarelui. Daca urticaria solara este lasata netratata, aceasta poate provoca dureri mari si stari de disconfort.
Urticaria solara poate afecta pe oricine, la orice varsta, dar cel mai frecvent apare la persoanele cu varsta cuprinsa intre 20 si 40 de ani. Sotia urticara solara este diferita de eruptia cutanata la caldura, care apare din cauza umiditatii. Urticaria solara este un raspuns specific la radiatiile ultraviolete (UV) la lumina insasi, mai degraba decat la un raspuns la caldura. De obicei, pielea care este adesea expusa la soare nu reactioneaza sau nu reactioneaza grav. Eruptia tip urticarie solara tinde sa apara pe pielea care este rar descoperita. Uneori, poate afecta oamenii direct prin imbracamintea lor, daca tesatura este subtire.
Simptomele de urticarie solara se pot dezvolta in cateva minute de la expunerea la soare. Daca sunt implicate zone mari ale corpului, simptomele pot include:
Va puteti arde chiar si daca va expuneti timp de 15 minute la soare, insa nu veti fi constienti de acest lucru imediat. Roseata si disconfortul se pot manifesta la cateva ore de la expunere. Va puteti arde foarte tare daca stati la soare mult timp si nu va dati cu crema cu protectie solara. De asemenea, este mult mai probabil sa va ardeti daca aveti pielea deschisa la culoare si parul blond.
Arsura solara sau “otravirea” cu soare poate cauza urmatoarele simptome:
Cautati in cel mai scurt timp ingrijire medicala daca aveti urmatoarele simptome:
Intre orele 10.00-14.00 apa, zapada si nisipul pot intensifica razele soarelui
Intreabati medicul daca este posibil ca medicamentul pe care il luati in prezent sa faca pielea mai sensibila la razele soarelui. De exemplu, unele medicamente pentru acnee, anumite antibiotice, antidepresive, diuretice, medicamente pentru inima si anticonceptionalele pot face pielea mai sensibila. De altfel, si unele medicamente antibacteriene si parfumuri pot contribui la arsurile solare.
Proprietati:
Mineralele din apa termanala au proprietati calmante si anti-iritante. Este indicat sa folositi apa termala chiar si atunci cand stati la plaja, pulverizant pielea cea mai expusa si sensibila la soare, adica pe umeri, pe picioare, pe maini, pe piept si pe fata.
Puneti pe pielea arsa comprese reci cu lapte integral si lasati-le sa actioneze timp de 10 minunte, dupa care clatiti compresa cu apa rece si puneti din nou o cantitate de lapte. Dupa ce compresa s-a racit pe piele, lasati timp de o jumatate de ora ca laptele sa actioneze pe piele, deoarece grasimea din acest produs lactat contribuie la vindecarea si ameliorarea arsurii propriu-zise.
Un remediu rapid pentru tratarea arsurilor solare este utilizarea de ulei esential cu aloe vera.
Ulei aloe vera Mayam – Dintre numeroasele utilizari ale acestui ulei acesta ajuta la ingrijirea pielii deteriorate, afectate de eczeme, arsuri solare, a pielii uscate, ridate, lipsite de elasticitate, fiind cunsocut pentru efectul nutritiv, regenerator si protector al tesutului cutanat.
Acest ulei contine acizi grasi esentiali Omega 9, 6 si 3, un nivel ridicat de fitosteroli si isoflavone. Fitosterolii ajuta pielea inflamata, afectata de arsuri sau iritatii, astfel asocierea uleiului de soia cu substantele active din aloe vera formeaza o sinergie cu efecte benefice pentru orice tip de piele.
Mod de utilizare:
Aplicati un iaurt rece peste arsurile soarele, deoarece acest produs lactat contine bacterii bune si multe minerale care ajuta la refacerea rapida a dermului. In plus, iaurtul reduce senzatia de desconfort creata de arsura solara.
Aflati si alte: Remedii pentru arsuri solare
O serie de compicatii pot sa apara in urma expunerii prelungite la razele ultraviolete, precum:
Arsurile solare trec in functie de gravitatea lor, insa, de obicei, acestea pot sa dispara in maximum 7-10 zile.
Este o zi calduroasa si insorita si iesiti afara sa luati o gura de aer proaspat, inchideti ochii si intoarceti-va fata spre soare. Caldura placuta exercitata de soare asupra pielii va face sa va simtiti bine. Va ganditi cum ar arata un bronz frumos, dar ceea ce obtineti cu adevarat pot fi ridurile si petele hepatice. In ciuda parerii ca bronzul este sanatos, expunerea excesiva la soare este responsabila pentru multe din leziunile cutanate asociate cu imbatranirea. Este un proces care dureaza toata viata, pielea acumuland in timp efectele daunatoare ale soarelui.
Expunerea repetata la radiatiile ultraviolete (UV) produse de soare sau de aparatele de bronzat duc la imbatranirea prematura a pielii, la aparitia ridurilor si modoficarilor de culoare la nivel cutanat. Multe dintre efectele cutanate au doar consecinte estetice, dar unele efecte pot fi mortale. Expunerea excesiva la soare este cauza care duce la aparitia cancerului cutanat, de departe cea mai frecventa forma de cancer diagnosticata azi. Aproape 50% dintre toti americanii care ajung la varsta de 65 de ani vor avea cel putin un cancer cutanat.
Daca sunteti dotat cu ecranante solare si cu haine adecvate, puteti preveni – la orice varsta – leziunile produse la nivel cutanat.
Atunci cand este posibil, evitati expunerea excesiva la soare prin desfasurarea activitatilor in afara casei dimineata devreme sau dupa-amiaza tarziu. Radiatiile UV sunt mai puternice intre orele 10 si 12.
Aparatele de bronzat produc de asemenea leziuni cutanate. Acestea emit radiatii ultraviolete A (UVA) care sunt considerate mai putin periculoase decat ultravioletele B (UVB). Radiatiile UVB penetreaza mai adanc prin piele, producand leziuni cutanate precanceroase si va cresc riscul de cancer.
Daca va asteptati ca veti fi expus la soare pentru o perioada lunga, protejati-va. Purtati o palarie, tricouri cu maneci lungi si evitati purtarea sorturilor. Exista fabrici producatoare de imbracaminte (Solumbra, MasqueRays) care au modele special create pentru a asigura protectie impotriva luminii solare atunci cand iesiti afara din casa.
Utilizati lotiuni de calitate pentru protectia impotriva soarelui de cate ori iesiti pentru o perioada mai lunga de timp. Ecranantele solare va pot proteja impotriva arsurilor si permit un grad de bronzare. Evitati lotiunile cunoscute ca stimulatoare ale bronzarii, cum ar fi uleiul de cocos, untul de cacao sau uleiurile pentru copii. Aceste produse nu va fac sa va bronzati mai repede si asigura o protectie scazuta impotriva radiatiilor UV Ecranantele solare bune contin derivate de acid paraaminobenzoic (PABA), cinoxat, oxibenzona, homosalat sau avobenzona.
Unele contin combinatii ale acestor elemente. Ecranantele solare pe baza de alcool par sa penetreze mai adanc si sa aiba o influenta mai mica asupra acneei. Unele ecranante solare contin blocanti fizici, cum ar fi oxidul de zinc sau dioxidul de titan, care asigura o mai buna protectie si sunt mai rezistente la apa si la transpiratie.
Ecranantele solare sunt clasificate in functie de factorul lor de protectie solara (SPF) de la 2 la 45, unde 45 ofera cea mai mare protectie. Aceste numere se refera in principal la capacitatea ecranantelor solare de a bloca UVB, nu si UVA. Este mai bine sa utilizati ecranante solare cu un SFP de cel putin 15 pentru a bloca atat UVA cat si UVB. Aplicati lotiunea cu cel putin jumatate de ora inainte de expunere. Reaplicati frecvent ecranantul solar, deoarece protectia diminua pe masura ce lotiunea se evapora. inotul si transpiratia pot curata si ele solutia. Aveti grija si utilizati ecranante solare si iarna in cazul expunerii la soare. Riscul cel mai mare in lunile de iarna este in zilele geroase dupa o ninsoare, mai ales la altitudine mare, acolo unde radiatiile UV sunt mai puternice.
Pielea delicata din jurul ochilor, nasului si buzelor necesita o protectie suplimentara. Unii oameni prefera sa utilizeze un blocant pentru razele soarelui, cum ar fi oxidul de zinc sau dioxidul de titan, care opreste toate radiatiile care ajung la piele. Multi utilizeaza un ecranant protector special pentru buze, cu un factor de protectie de cel putin 15.
Anumite medicamente sau produse pentru uz cutanat va pot creste sensibilitatea la soare, intre acestea fiind incluse si unele antibiotice si antihistaminice. Fiti atent sa va feriti de soare si de aparatele de bronzat cand luati aceste substante. Evitati aplicarea de parfumuri sau de lotiuni dupa ras inainte de expunerea la soare deoarece astfel de preparate pot duce la aparitia de pete de culoare diferita la nivelul pielii.
Dupa expunerea la soare, spalati-va pentru a indeparta transpiratia, sarea, substantele chimice si cremele fotoprotectoare. Aplicati apoi o substanta hidratanta pe piele.
Referinte: