Revenirea la o viata normala dupa relaxarea masurilor de izolare sociala si carantina poate provoca multa teama in randul populatiei. Afla din ce cauza apare anxietatea sociala dupa izolare, cum se manifesta si ce poti face pentru a gestiona aceasta stare.
Intrucat calendarul social a fost neobisnuit de gol in ultimele cateva luni din cauza pandemiei, cei mai multi simt nevoia ”sa recupereze timpul pierdut”. Acest lucru poate oferi o senzatie de eliberare – insa poate provoca si anxietate.
”Trecerea de la job si viata personala sociala la zero activitati poate afecta cu adevarat sanatatea mintala a unei persoane. Din aceasta cauza, multi indivizi care sunt in mod normal extrovertiti ajung sa simta ca devin introvertiti si nu mai vor sa aiba de-a face cu ceilalti”, a declarat Jana Abelovska, consilier medical pentru Farmacia Click din Marea Britanie.
De-a lungul pandemiei de COVID-19, distantarea sociala si autoizolarea au fost esentiale pentru a incetini raspandirea coronavirusului. Dar, pe masura ce statele au inceput sa se redeschida, multi se pot lupta cu ceea ce este considerata ”noua normalitate”. Deoarece nimeni nu stie ce se va intampla in viitor, este firesc sa te simti coplesit, speriat sau chiar paranoic.
Nu exista inca niciun vaccin, lucru care lasa milioane de oameni vulnerabili la boli grave sau chiar la moarte. Acest nivel de incertitudine poate amplifica anxietatea sociala dupa izolare cu privire la siguranta publicului larg.
In timpul carantinei, oamenii sunt incurajati sa stabileasca si sa aplice limite, precum mentinerea distantei si respectarea spatiului personal. Beneficiile acestor restrictii au fost mari, deoarece s-a creat un mediu mai controlat si mai linistit. Insa este posibil ca aceasta experienta colectiva sa ingreuneze revenirea la viata cu care eram obisnuiti.
Potrivit doctorului in psihiatrie Allie R. Shapiro, cei care se confrunta cu anxietate sociala trebuie sa-si recapete incet viata sociala. ”Acest lucru ii va ajuta sa se relaxeze in situatii care au fost anterior incomode. Pe masura ce carantina se termina in unele tari, cei anxiosi social vor fi nevoiti sa dea piept din nou cu situatii de care se tem profund. Iar acest salt trebuie facut treptat si nu din prima”, a spus Shapiro pentru Healthline.com.
Astfel, un prim pas presupune sa incepi sa intri in contact cu cei din cel mai apropiat cerc de oameni. ”Cercul acela este spatiul tau de confort, iar langa acesti oameni te simti cel mai mult in largul tau. Acestia sunt oamenii cu care poti fi sincer si in care ai incredere”, a declarat Emily Anhalt, doctor psiholog si fondator al Coa, organizatie dedicata sanatatii mentale.
Emily Anhlat sugereaza ca, atunci cand esti pregatit, sa iei legatura cu oamenii in preajma carora iti place sa fii, dar care iti si trezesc o stare de anxietate, pentru a incepe sa-ti intri in ritm. In cele din urma, extinde-ti cercul social. Intra in contact cu persoane si situatii care iti provoaca anxietatea sociala dupa izolare.
”(Ideea este sa) ”gusti” un pic din lucrurile care te fac sa devii anxios si sa astepti apoi ca anxietatea sa se domoleasca. Apoi, poti sa incepi sa te expui un pic mai mult la aceste situatii si sa astepti ca anxietatea sa se reduca”, a mai declarat Anhalt.
Daca nu esti pregatit sa te vezi fata in fata cu oamenii, Jana Abelovska sugereaza sa-ti setezi obiectivul de a vorbi cu o persoana diferita in fiecare zi la telefon sau prin apel video.
”Dupa ce ai vorbit timp de o saptamana intreaga, zilnic cu un alt prieten, poti sa mergi mai departe si sa organizezi un apel de grup cu cativa prieteni pentru a te obisnui cu interactiunea de grup. Daca te simti pregatit, poti chiar sa stabilesti o data (in calendar) in care sa te plimbi cu un/o prieten/a, pastrand bineinteles distantarea sociala”, a spus Jana Abelovska.
Shapiro recomanda sa te pregatesti pentru evenimentele sociale viitoare. Vizualizeaza si discuta cu o persoana de incredere despre situatiile care pot aparea. Poti aseza scenariul pe hartie sau il poti retine in minte.
Abelovska exemplifica: daca ai planificat o plimbare cu un prieten sau urmeaza sa te intalnesti in parc cu el, incearca sa-ti organizezi mental intalnirea si felul in care ti-ai dori sa decurga. ”Vizualizeaza-ti prietenul in momentul in care il vezi prima oara si imagineza-ti ce ii vei spune. Poate fi ciudat la inceput, mai ales ca nu putem sa ne imbratisam sau sa ne atingem prietenii. In curand, insa, te vei adapta la noul mod de a-ti saluta o persoana apropiata”, a mai declarat ea.
O alta strategie pe care Shapiro o sugereaza este de a schimba modelele personale de gandire negativa cu o gandire inversa, inainte sau in timpul situatiilor care provoaca anxietatea sociala dupa izolare.
De exemplu, daca urmeaza sa ajungi in preajma unor oameni noi, Allie Shapiro spune: ”In loc sa gandesti automat ca ’Acesti oameni nu ma vor placea si vor rade de mine’, incearca sa-ti spui: ’Si ei au stat in izolare luni intregi la fel ca mine. Vom face schimb de povesti. Imi vor placea si poate ca imi voi face un nou prieten”, a afirmat ea.
Chiar daca ti se pare ca toti cei din jur nu sunt ingrijorati sau speriati sa reintre in contact cu ceilalti, Allie Shapiro sustine ca este normal sa ai propria reactie si sa fii anxios cu privire la aceasta situatie.
”Amintiti-va ca nimeni din lumea moderna nu a trecut prin asa ceva. De aceea, nimeni nu stie cu adevarat cum sa gestioneze situatia in mod ’corect’. ”Nici macar expertii nu au toate raspunsurile, asa ca este normal sa aveti propriile incertitudini si indoieli”, a spus ea.
Socializeaza pastrandu-ti nivelul de confort, adauga Allie Shapiro. ”Nu esti obligat sa faci nimic care te face sa te simti inconfortabil sau care sa te puna in pericol. Exista o multime de factori diferiti care te vor influenta atunci cand vei simti ca este cel mai bun moment pentru a incepe sa te aventurezi in lume. Gandeste-te la varsta, la istoricul medical, la situatiile din carantina si chiar la propria anxietate cand vrei sa faci urmatorul pas”, a spus Shapiro.
Sentimentele de siguranta valideaza unele dintre anxietatile noastre, afirma Anhalt.
”Nu se cunosc atat de multe despre ce mai este sigur in zilele noastre. Unele dintre temeri privind interactiunile sociale si iesitul in lume sunt de fapt justificate. De aceea este o idee buna sa fii atent la persoanele cu care intri in contact si sa afli daca sunt pe aceeasi lungime de unda cu tine”, a spus ea.
Impartaseste-ti sentimentele de panica si frica privind situatiile sociale cu cei care iti sunt cei mai apropiati. „S-ar putea sa te simti usor jenat de aceste sentimente, mai ales daca de obicei esti sufletul petrecerii. Nu este insa nicio rusine sa te simti usor coplesit de schimbari, mai ales dupa atata timp petrecut singur”, a spus Abelovska.
„Pot sa va garantez ca cel putin unul dintre prieteni trece prin acelasi lucru si va fi bucuros si usurat ca ati vorbit despre asta”, a spus ea.
Fa o prioritate din sanatatea fizica, invata exercitii de respiratie, dezvolta practici de auto-descoperire, cum ar fi psihoterapia si scrisul. Discuta cu prietenii si familia despre grijile pe care le ai pentru a-ti gestiona anxietatea sociala dupa izolare, spune Anhalt.
Anhalt considera ca persoanele care lucreaza proactiv asupra sanatatii lor mintale sunt mai bine pregatite pentru a face fata situatii necunoscute. ”Este ca si cum am face ’flotari emotionale’. De aceea, atunci cand lucrurile in lume devin greu de gestionat, avem la indemana aceste instrumente pe care le putem folosi pentru a ne simti linistiti”, a spus ea.
Anhalt compara revenirea la viata sociala cu participarea la o cursa de obstacole pe care nu apuci s-o vezi in avans. ”S-ar putea sa nu te poti pregati pentru tot ceea ce vei intalni, dar iti poti pregati corpul si mintea pentru a face fata situatiilor dificile. In acest fel, vei fi mult mai pregatit sa dai piept cu toate situatiile care vor aparea”, a mai declarat Anhalt.
Daca ai incercat toate variantele pentru a reincepe socializarea, insa anxietatea si panica iti afecteaza capacitatea de a face acest lucru, poate ca este timpul sa te adresezi unui specialist in materie de sanatate mintala.
Cauta un profesionist autorizat in domeniul sanatatii mintale, specializat in anxietate si tulburari conexe.
Referinte: