Anticoagulantele sunt medicamente care impiedica sangele sa se coaguleze. Afla din materialul urmator tot ce trebuie sa stii despre anticoagulante.
Anticoagulantele impiedica formarea cheagurilor de sange, acestea putand bloca fluxul de sange catre inima.
Aceste medicamente care dilueaza sangele pot fi administrate pe cale orala sau intravenoasa si au rolul de a preveni formarea unui cheag de sange. Cheagurile de sange pot opri circulatia sanguina catre inima, plamani sau creier, provocand, astfel, un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
Medicul poate recomanda administrarea unor anticoagulante pacientilor care sufera de afectiuni cardiace, cum ar fi bolile valvelor inimii si ritmurile cardiace neregulate.
Este important ca anticoagulantele sa fie administrate conform indicatiilor medicului sau prospectului. Aceste medicamente nu-si fac efectul dorit daca nu sunt luate in doze suficiente. In schimb, supradozajul poate duce la sangerare severa.
Beneficiile acestor medicamente depasesc adesea potentialele pericole. Totusi, este important sa aflati mai multe despre ambele inainte de a incepe sa le luati.
Anticoagulantele impiedica coagularea sangelui sau transformarea acestuia in grupuri solide de celule. Majoritatea sunt prezente in farmacii, si nu numai, sub forma de pastile. Acestea poarta denumirea de anticoagulante orale. Pacientii care prefera o alta abordare decat cea sub forma de pilule au la dispozitie anticoagulante injectabile.
Exista mai multe tipuri diferite de anticoagulante. Unele dintre cele mai populare anticoagulante sunt:
Nu cu mult timp in urma, daca medicul considera ca pacientul avea nevoie de anticoagulante pentru a preveni un accident vascular cerebral, nu statea prea mult pe ganduri. Warfarina, care face parte din categoria anticoagulante cumarinice, era pana nu demult singura cale de urmat. Insa nu mai este cazul. Exista alte patru medicamente din care doctorul poate sa aleaga, insa este nevoie de o mica documentare pentru a afla care este cel mai bun pentru fiecare pacient in parte.
Pe langa warfarina, medicul si pacientul pot alege unul dintre urmatoarele anticoagulante noi: apixaban, dabigatran, edoxaban si rivaroxaban.
Studiile arata ca aceste noi medicamente functioneaza la fel de bine ca warfarina. Insa comparatia dintre noile medicamente este un pic mai greu de realizat. Nu exista nicio cercetare care sa le compare cap la cap.
Indiferent de motivul pentru care sunt folosite, va exista intotdeauna riscul aparitiei unor probleme de sangerare. Aceste medicamente care dilueaza sangele ingreuneaza formarea cheagurilor. Acesta este un lucru bun atunci cand pacientul incearca sa previna un accident vascular cerebral, insa nu sunt eficiente in incercarea de a vindeca o taietura.
Noile medicamente sunt mai putin riscante. Si din moment ce se uzeaza mai repede decat warfarina, este posibil ca problemele de sangerare sa nu fie la fel de grave atunci cand apar.
Au comoditate de partea lor. Pacientii nu trebuie sa faca la fel de multe analize de sange. In cazul warfarinei, acestea trebuie facute cel putin o data pe luna pentru ca medicul sa se asigure ca functioneaza corect.
Anumite alimente si ierburi sunt anticoagulante naturale si pot ajuta la prevenirea coagularii sangelui. Daca luati deja medicamente anticoagulante, consultati-va cu medicul inainte de a consuma aceste alimente, deoarece exista riscul ca sangele sa se subtieze si mai mult.
Principalele anticoagulante naturale sunt:
Alimentele bogate in vitamina E sunt, de asemenea, diluanti naturali ai sangelui. Vitamina E se regaseste intr-o multime de uleiuri, cum ar fi cel de masline, porumb, soia si germeni de grau. Alte surse alimentare de vitamina E sunt:
Anticoagulantele naturale pot fi benefice pentru sanatatea inimii, dar trebuie consumate cu mare atentie.
Plantele medicinale si suplimentele cu efect anticoagulant sunt:
Anticoagulantele pot fi utilizate pentru tratarea cheagurilor de sange sau pentru a reduce riscul de formare in cazul in care acesta este crescut. Afectiunile si conditiile care pot fi tratate si cu anticoagulante sunt:
Aproximativ 2-3 milioane de oameni iau anticoagulante in fiecare an. Pacientii care au nevoie de ele sunt cei care au suferit deja un atac de cord sau un accident vascular cerebral, deoarece aceste medicamente pot reduce riscul de a avea un al doilea.
De asemenea, de acest tip de medicament ar putea avea nevoie si persoanele care au boli cardiovasculare, un ritm cardiac neregulat, lupus sau tromboza venoasa profunda. (TVP este un tip foarte periculos de cheag de sange care se formeaza adesea la nivelul piciorului.)
De asemenea, un risc mai mare de formare a cheagurilor de sange il au persoanele supraponderale, care au fost supuse recent unei interventii chirurgicale sau cele carora le-a fost montata o valva cardiaca artificiala.
Unii oameni trebuie sa ia aceste medicamente doar cateva luni. Dar daca problemele de sanatate se afla in curs de desfasurare, este posibil ca anticoagulantele sa fie administrate pe termen lung.
Anticoagulantele ii pot feri pe cei cu fibrilatie atriala de aparitia in timp a unui accident vascular cerebral (AVC). Acesta este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care medicii prescriu aceste medicamente.
De fapt, anticoagulantele nu subtiaza sangele si nici nu sparg cheagurile deja formate. Insa impiedica sangele sa formeze noi cheaguri. De asemenea, pot incetini cresterea in dimensiuni a celor existente.
Medicamentele antitrombotice impiedica celulele sanguine (numite trombocite) sa se grupeze si sa formeze cheaguri. Printre exemplele de medicamente antitrombotice sunt:
De multe ori, medicii au prescris anticoagulante persoanelor care au fost diagnosticate cu anumite boli de inima. Anticoagulantele impiedica formarea cheagurilor de sange, crescand intervalul de timp necesar pentru ca sangele sa se coaguleze.
Anticoagulantele trebuie administrate conform indicatiilor. De exemplu, unii diluanti ai sangelui trebuie luati zilnic, in aceeasi perioada a zilei.
Este important, de asemenea, sa nu ratati niciodata o doza si sa nu luati niciodata o doza dubla.
Daca ati ratat o doza, luati-o imediat ce va aduceti aminte. Daca nu va amintiti pana a doua zi, luati legatura cu medicul pentru a primi instructiuni. Daca ati ratat o doza, iar medicul nu este disponibil, treceti peste si luati-o de la capat cu tratamentul incepand cu a doua zi. In plus, notati intr-un jurnal sau in calendar ziua in care a fost ratata doza.
Puteti pastra o cutie cu pastile care sa contina un spatiu separat pentru fiecare zi. Astfel, puteti fi la curent zilnic cu medicamentele pe care trebuie sa le luati.
Verificati medicamentele de fiecare data cand le cumparati de la farmacie.
Pastilele arata diferit de ceea ce ati folosit inainte? Culoarea, forma si marcajele de pe pilula sunt aceleasi cu cele pe care le-ati primit inainte?
Daca ceva pare diferit, cereti-i farmacistului sa mai verifice o data. Exista o multime de cazuri in care pacientii au primit medicamente gresite.
Atat medicamentele pe baza de reteta, cat si cele eliberate fara prescriptie medicala trebuie administrate cu precautie atunci cand utilizati anticoagulante. Mai multe antibiotice, medicamentele antifungice, calmantele si cele care combat aciditatea pot creste riscul de sangerare excesiva.
De asemenea, alte medicamente, cum ar fi anticonceptionalele, pot reduce efectele anticoagulantelor si pot creste riscul de dezvoltare a cheagurilor de sange. De aceea este recomandat sa-i spuneti medicului ce tipuri de medicamente luati in general.
Exista o serie de alimente si ierburi care pot interfera cu anticoagulantele. Aceste alimente pot spori sau reduce eficacitatea medicamentelor, afectand astfel dozajul. Cu toate acestea, nu toate anticoagulantele interfereaza cu aceleasi substante. Este important sa discutati cu medicul de familie sau cardiologul despre alimentatie si cum ar putea afecta aceasta eficacitatea medicamentului.
Vitamina K poate reduce eficacitatea anumitor anticoagulante, cum ar fi warfarina. Cu toate acestea, unii pacienti pot consuma in continuare alimente cu un nivel scazut sau moderat de vitamina K, in functie de medicatia speciala pe care o au. Este recomandat, insa, sa evitati consumul anumitor alimente care contin niveluri moderate sau mari de vitamina K. Printre aceste alimente se numara:
Persoanele care iau medicamente anticoagulante ar trebui sa consume suplimente din plante si ceaiuri cu precautie. Anumite ierburi afecteaza capacitatea de anticoagulare a acestor medicamente. De asemenea, ierburile pot creste riscul de sangerare si perioada de timp a hemoragiei.
Intrebati-l pe medic daca puteti consuma suplimente din plante sau ceaiuri, in special urmatoarele:
Bauturile alcoolice si sucul de merisoare pot fi, de asemenea, daunatoare atunci cand utilizati anticoagulante. Evitati aceste bauturi cat mai mult timp posibil.
Unele persoane care iau anticoagulante se pot confrunta cu reactii adverse. Sangerarea excesiva este cea mai frecventa reactie. Poate aparea in mai multe feluri, cum ar fi:
Prezenta anticoagulantelor in organism poate creste riscul de hemoragie interna in urma unei vatamari. Daca ati cazut sau v-ati lovit la cap, mergeti imediat la spital daca prezentati oricare dintre aceste reactii adverse, chiar daca nu aveti nicio hemoragie externa.
Medicul poate recomanda evitarea practicarii sporturilor de contact pentru a reduce riscul de sangerare puternica. Cu toate acestea, pacientii pot face sport si pot duce o viata normala in continuare. Inotul, mersul pe jos si alergarea sunt forme excelente de exercitii fizice. In plus, sunt sigure pentru majoritatea persoanelor care iau anticoagulante. Intrebati-l pe medic ce tipuri de exercitii puteti efectua.
In plus, spuneti-i medicului stomatolog ca luati anticoagulante pentru a evita o hemoragie excesiva in timpul curatarii dentare periodice.
De asemenea, este important sa va protejati atunci cand utilizati cutite, foarfece sau alte instrumente contondente.
Noile anticoagulante orale nu pot fi recomandate daca pacientul are un risc mare de hemoragie – sufera sau a suferit recent de ulcer, daca are varice esofagiene sau a fost supus recent unei interventii chirurgicale. In acelasi timp, unii doctori nu recomanda administrarea de anticoagulante persoanelor care au suferit un accident vascular cerebral. Alte doua situatii in care nu pot fi utilizate noile anticoagulante sunt pacientii cu proteze valvulare metalice si cei cu stenoze mitrale severe.
Referinte: