Alimentatia in alaptare trebuie sa fie una sanatoasa, variata si echilibrata. Iata ce trebuie sa includa, care sunt alimentele ce trebuie evitate si cum influenteaza alimentele consumate de mama sanatatea si dezvoltarea copilului.
1. Importanta alimentatiei corecte in timpul alaptarii
2. Alimentatia in alaptare – ce trebuie sa contina?
3. Ar trebui sa evit anumite alimente in alaptare?
4. Alergiile si intoleratele alimentare
5. Cafeaua in alaptare
6. Alcoolul si alaptarea
7. Alimentele care pot favoriza sau reduce productia de lapte matern
In timpul etapelor de mijloc ale sarcinii, organismul a stocat energia necesara pentru a produce lapte matern imediat ce se naste copilul. Colostrul este primul lapte matern care este util pentru a hrani copilul in primele 3 – 5 zile de viata. Anticorpii din laptele matern ii vor oferi copilului protectie impotriva infectiilor pe durata alaptarii.
E important ca alimentatia in alaptare sa fie una sanatoasa, pentru a mentine concentratia laptelui matern in valorile normale, in ceea ce priveste numar de proteine, vitamine, minerale etc. Consumul unei diete hranitoare si consumul de suficiente lichide ajuta la productia de suficient lapte matern. Alimentele cu efect galactogog (alimente despre care se pretinde ca stimuleaza productia de lapte) nu functioneaza pentru toate femeile care alapteaza.
Cand alaptezi, corpul are nevoie de nutrienti suplimentari. Asta pentru ca organismul lucreaza mai mult pentru a produce laptele matern plin de nutrienti pentru copil. Este foarte important sa consumam zilnic nu mai multe alimente, ci mai hranitoare si variate, care sa asigure toti nutrientii necesari. Consumati o varietate de alimente din cele cinci grupuri principale de alimente:
Cand consumati o dieta sanatoasa, veti obtine suficienti nutrienti. Cu toate acestea, exista cativa nutrienti de care trebuie sa fiti constienti – calciu, iod, vitamina B12 si vitamina D. De asemenea, este important sa va asigurati ca beti suficiente lichide benefice.
Calciul este o parte importanta a laptelui matern si este foarte important pentru dezvoltarea oaselor copilului. Sursele de calciu sunt:
Iodul este esential pentru dezvoltarea bebelusului, pentru sanatatea creierului si a sistemului nervos in curs de dezvoltare. Iodul poate fi obtinut din produse lactate, fructe de mare, sare iodata si paine facuta cu sare iodata. Deficitul de iod la mamele care alapteaza poate fi un risc pentru bebelusi. Deci, atunci cand alaptati, este recomandat sa luati un supliment de iod de 150 micrograme (μg) pe zi. Daca aveti probleme tiroidiene preexistente, consultati medicul inainte de a lua un supliment.
Vitamina B12 este foarte importanta pentru dezvoltarea sistemului nervos al bebelusului. Surse de vitamina B12 includ carne, peste, oua, lapte si cereale fortificate pentru micul dejun. Daca urmati o dieta restransa, in special o dieta vegana, trebuie sa fiti foarte atenti sa va asigurati ca veti obtine suficienta vitamina B12. Este posibil sa aveti nevoie de un supliment.
Vitamina D ajuta organismul copilului sa absoarba calciul, de care are nevoie pentru cresterea si dezvoltarea oaselor. Corpul produce cea mai mare parte din vitamina D de care ai nevoie dupa expunerea la lumina directa a soarelui. Exista cantitati mici de vitamina D in peste gras, ulei de ficat de peste, galbenus de ou si unt.
Corpul are nevoie de ceva mai multa apa cand alaptezi. Se recomanda in jur de 9 pahare de lichide pe zi, dar este posibil sa aveti nevoie de mai mult in zilele calduroase sau daca sunteti foarte activa. Urina galben inchis poate fi un semn ca trebuie sa beti mai multe lichide. Evitati bauturile racoritoare, sucurile de fructe, laptele aromat, apa aromata, bauturile sportive si bauturile energizante.
Am nevoie de calorii suplimentare in timpul alaptarii? Raspunsul este da, in general e nevoie de aproximativ 300 – 500 calorii suplimentare pe zi – pentru a-ti mentine energia, dar de obicei nu mai mult de 500 calorii suplimentare. O mama care alapteaza exclusiv trebuie sa consume in medie 300 – 500 calorii in plus pe zi. Pentru asta, mancati 1- 2 gustari suplimentare pe zi, cum ar fi un sandwich cu paine integrala sau doua fructe.
Se pot urma anumite diete in timpul alaptarii, dar nu este o idee buna sa incercati sa pierdeti din greutate in timp ce alaptati – trebuie sa va asigurati ca includeti toti nutrientii de care aveti nevoie. Grasimea pe care o castigati in sarcina este folosita pentru a produce lapte matern, astfel incat alaptarea va va ajuta sa pierdeti orice greutate suplimentara obtinuta in sarcina. Daca observati ca greutatea creste sau scade cu mai mult de aproximativ 1 kg pe saptamana, discutati cu medicul pentru a vedea daca aveti o dieta sanatoasa, echilibrata, si ajustati-o daca aveti nevoie.
Fiecare copil este diferit. Unele mamici pot constata ca, atunci cand consuma fasole, conopida sau broccoli, bebelusul se confrunta cu gaze sau oboseala, in timp ce alti bebelusi pot tolera aceste alimente bine. De asemenea, unele mame pot confirma ca dupa ce consuma alimente picante, bebelusilor nu pare sa le placa gustul laptelui matern. Din nou, depinde de fiecare bebelus in parte.
La fel ca in timpul sarcinii, mamele care alapteaza ar trebui sa evite sau sa limiteze aportul de peste bogat in mercur, deoarece nivelul ridicat de mercur poate afecta sistemul nervos in curs de dezvoltare. De asemenea, daca observati un tipar (de oboseala, gaze, colici etc.), incercati sa urmariti exact ceea ce mancati si modul in care copilul reactioneaza la acestea de fiecare data, apoi discutati cu medicul.
In timp ce majoritatea bebelusilor consuma laptele matern indiferent de aroma, cativa au preferinte alimentare chiar de la inceput – detectand si respingand chiar si cel mai mic indiciu de usturoi sau condimente puternice, de exemplu. Vei vedea rapid in ce categorie se incadreaza bebelusului si vei putea modifica dieta in functie de asta. Condimentele sunt, de asemenea, sigure, desi pot transfera arome in lapte, ceea ce face ca unii bebelusi sa refuze laptele.
Unele alimente, cum ar fi varza, fasolea ar putea afecta intestinul unui copil, ceea ce poate duce la gaze si disconfort. In cele din urma, alunele, inclusiv untul de arahide, sunt sigure pentru consum si nu afecteaza, decat daca cel mic are un risc mai mare de a dezvolta o alergie la arahide.
Alimentele care trebuie evitate in timpul alaptarii bebelusilor predispusi la gaze abdominale includ varza, broccoli, ceapa, conopida, fasole si varza de Bruxelles. Acestea pot deranja burtica micutului. Unele mamici considera ca eliminarea lactatelor si a cofeinei poate contribui, de asemenea, la reducerea disconfortului la bebelus. O dieta materna cu un continut mare de pepene, piersici si alte fructe poate provoca diaree in cazul bebelusilor mai sensibili, in timp ce ardeiul rosu poate cauza eruptii cutanate la altii. Retineti ca aceste reactii sunt neobisnuite, nu apar la toti copiii.
Cele mai multe medicamente sunt sigure in timpul alaptarii. Chiar daca medicamentul trece in laptele matern, de obicei este intr-o cantitate atat de mica, incat nu va afecta sanatatea copilului. Cu toate acestea, cereti sfatul medicului sau farmacistului. Aveti grija speciala daca bebelusul este prematur, este bolnav sau urmeaza anumite tratamente.
Daca bebelusul este alergic la un element din laptele matern, acest lucru ar putea cauza varsaturi excesive, eruptii, sange in scaunele lor. Daca cel mic are o intoleranta la alimente, este posibil sa observati simptome precum disconfort sau plans dupa o hranire, reflux, ridicarea genunchilor la piept. Medicul va poate sfatui sa eliminati un anumit aliment timp de cateva saptamani, apoi sa il reintroduceti pentru a vedea daca exista vreo diferenta la copil. De asemenea, puteti pastra un jurnal alimentar: scrieti tot ce mancati si beti si orice simptome ale copilului si puteti vedea modele. Nu uitati, solicitati intotdeauna sfatul unui medic inainte de a elimina un grup alimentar, cum ar fi produsele lactate, deoarece trebuie sa va asigurati ca beneficiati de nutrientii lipsa din alte surse.
Foarte putini bebelusi (2 – 3 din 100) sunt alergici la alimentele consumate de mame. Cel mai frecvent alergen este laptele de vaca, urmat de soia, nuci, grau si alune. In plus fata de disconfort si plans, bebelusii care au o alergie reala la alimente vor prezenta alte simptome, inclusiv:
Daca suspectati ca bebelusul ar putea avea o alergie alimentara si mai ales daca aveti antecedente familiale de alergii, adresati-va imediat medicului, deoarece unele alergii pot fi foarte grave.
Ar trebui sa evit cofeina in alaptare? La fel ca orice aliment consumat, cofeina ajunge la laptele matern – asa ca se recomanda sa limitati aportul in timpul alaptarii. Recomandarile oficiale cu privire la limitele de cofeina variaza de la o tara la alta, dar cei mai multi recomanda sa nu se consume mai mult de 200 – 300 mg de cafeina pe zi (300 mg este echivalent a doua cesti de cafea filtrata sau 4 cesti de ceai). Nu uitati, cofeina se gaseste si in cola si in bauturile energizante si poate fi pana la 50 mg intr-un mic baton de ciocolata simpla.
Luati in considerare reducerea lenta a consumului de cafea sau la cafea fara cofeina. Acest lucru este cel mai bine sa fie facut lent, deoarece renuntarea brusca la cofeina poate provoca dureri de cap si simptome de sevraj cofeinic.
Cantitatea de alcool din laptele matern este aceeasi ca in sangele mamei. Alcoolul ajunge in laptele matern la 30 de minute pana la 1 ora dupa ce incepeti sa beti. Dureaza aproximativ 2 ore pentru ca organismul sa scape de alcoolul dintr-o bautura standard. Cel mai bine este sa renuntati la alcool in timp ce alaptati. Daca alegeti sa consumati o bautura ocazionala, hraniti-va bebelusul inainte de a incepe sa beti si stoarceti laptele inainte, pentru ca bebelusul sa poate fi hranit cu laptele matern fara urme de alcool.
In timp ce unele plante medicinale, cum ar fi fenicul, se considera ca pot favoriza productia de lapte, altele, cum ar fi patrunjelul, se crede ca opresc sau reduc productia de lapte. Alte alimente care pot reduce lactatia includ menta, salvie, varza, oregano. De asemenea, faptul ca berea stimuleaza lactatia este un mit. Nu exista dovezi care sa confirme aceste efecte, si in plus alcoolul in alaptare nu este indicat. Daca doriti totusi sa consumati bere pentru efectul galactogog, evitati berea cu alcool si consumati doar bere fara alcool.
Studiile privind alimentele care cresc productia de lapte matern sunt limitate si neconcludente. Unele dovezi sugereaza ca, pentru unii oameni, anumite alimente pot sustine o productie mai mare de lapte. Unele posibile alimente si produse pentru stimularea lactatiei includ:
Alte suplimente si remedii pentru lactatie pot include ceaiuri pentru lactatie (ceai HIPP Organic pentru ajutarea lactatiei, ceai pentru Stimularea Lactatiei Fares) sau suplimente ca Sublina pentru stimularea lactatiei, Lacto+, capsule stimularea lactatiei de la Fares, Galactofor Forte etc.
Cu toate acestea, persoanele care doresc sa utilizeze strategii dovedite pentru stimularea lactatiei pot incerca:
Referinte:
(1) Breastfeeding and diet, link: https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/breastfeeding-diet/
(2) Diet and weight loss while breastfeeding, link: https://www.breastfeeding.asn.au/bf-info/common-concerns%E2%80%93mum/diet
(3) Diet for a healthy breastfeeding mum, link: https://www.babycentre.co.uk/a3565/diet-for-a-healthy-breastfeeding-mum
(4) Breastfeeding and your diet, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/breastfeeding-and-your-diet
(5) Foods to eat and avoid while breastfeeding, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322844.php
(6) The Breastfeeding Diet, link: https://www.whattoexpect.com/first-year/breastfeeding/breastfeeding-diet.aspx
(7) Breast-feeding nutrition: Tips for moms, link: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/breastfeeding-nutrition/art-20046912