Alergia la nichel apare atunci cand o persoana are o reactie adversa la un aliment sau un obiect care contine nichel. Aflati mai multe despre aceasta alergie din materialul urmator.
Alergia la nichel este o cauza frecventa a dermatitei de contact alergice – o eruptie cutanata care apare in cazul in care pielea atinge o substanta inofensiva in mod normal.
Nichelul este un metal de culoare argintie care se gaseste in mod natural in mediul inconjurator. Alergia la nichel este cauzata de multe ori de purtarea cerceilor si a altor bijuterii. Insa nichelul se gaseste in multe articole pe care le folosim zilnic, cum ar fi monedele, fermoarele, telefoanele mobile si ramele de ochelari.
Alergia la nichel poate aparea dupa o expunere repetata sau prelungita la elementele care contin nichel. Tratamentele pot reduce simptomele alergiei la nichel. Cu toate acestea, dupa ce dezvoltati o alergie la nichel, veti fi intotdeauna sensibili la acest metal si va trebui sa evitati contactul.
Nu se cunoaste cauza exacta a alergiei la nichel. La fel ca in cazul altor alergii, alergia la nichel se dezvolta atunci cand sistemul imunitar trateaza nichelul ca fiind o substanta daunatoare, mai degraba decat inofensiva. In mod normal, sistemul imunitar reactioneaza doar pentru a proteja corpul impotriva bacteriilor, virusurilor sau substantelor toxice.
Odata ce organismul a dezvoltat o reactie la un anumit agent (alergen) – in cazul de fata, nichel – sistemul imunitar va fi intotdeauna sensibil la acesta. Prin urmare, de fiecare data cand veti intra in contact cu acest metal, sistemul imunitar va raspunde si va produce un raspuns alergic.
Sensibilitatea sistemului imunitar la nichel se poate dezvolta dupa prima expunere sau dupa o expunere repetata sau prelungita. Sensibilitatea la nichel poate fi partial mostenita.
Printre elementele obisnuite care va pot expune la nichel se numara:
Exista anumiti factori care pot creste riscul de a dezvolta o alergie la nichel, cum ar fi:
Deoarece nichelul este o componenta traditionala a bijuteriilor, alergia la nichel este cel mai adesea asociata cu purtarea de cerceii si alte bijuterii care contin nichel.
Daca aveti o ocupatie in care sunteti expusi in mod constant la nichel, riscul de a dezvolta o alergie poate fi mai mare decat este pentru cei care nu lucreaza cu metale.
In plus, persoanele care sunt expuse in mod regulat la nichel in timp ce transpira sau frecvent intra in contact cu apa – pot fi mai predispuse la a dezvolta alergie la nichel. Printre aceste persoane se numara barmanii, persoanele care lucreaza in industria alimentara si cele care lucreaza in curatenie.
De asemenea, un risc crescut de alergie la nichel au si cei care lucreaza cu metale, croitorii si coaforii.
Persoanele de sex feminin au mai multe riscuri de a dezvolta o alergie la nichel decat barbatii. Acest lucru poate fi cauzat de faptul ca femeile tind sa aiba mai multe piercing-uri. Un studiu recent a descoperit ca femeile supraponderale par sa aiba un risc si mai mare de alergie la nichel.
Cei care au rude sensibile la nichel pot mosteni o tendinta de a dezvolta o alergie la acest metal.
Persoanele care au o sensibilitate la alte metale pot fi, de asemenea, alergice la nichel.
Alergiile la nichelul dintr-o lucrare dentara sunt foarte rare, anunta specialistii in domeniu.
Cafeaua tinde sa aiba un nivel moderat de nichel, asa ca este bine sa consumam cu limita, poate 1 – 2 cani pe zi.
Acest metal se gaseste si in unele cosmetice pentru pleoape/sprancene. Persoanele au la dispozitie, insa, produse pe care este mentionat clar ”fara nichel”.
Persoanele cu alergie la nichel incep de obicei sa dezvolte o reactie cutanata dupa 12-48 de ore de la intrarea in contact cu un element care contine nichel.
Simptomele unei alergii la nichel sunt:
Nichelul este, de asemenea, una dintre principalele cauze ale unei eruptii cutanate cunoscute sub denumirea de dermatita de contact alergica.
Persoanele cu alergie la nichel dezvolta aproape intotdeauna un raspuns localizat in urma expunerii la obiectele care contin nichel. Acest lucru inseamna ca reactia alergica afecteaza doar partea pielii care intra in contact cu nichelul.
De asemenea, reactiile la nivelul pielii pot aparea si daca persoana in cauza consuma alimente care contin cantitati mici de nichel.
Dermatita de contact alergica determina aparitia urmatoarelor simptome:
Eruptia dureaza de obicei intre 2 si 4 saptamani dupa expunere.
In cazuri rare, o alergie la nichel poate provoca, de asemenea, probleme respiratorii, cum ar fi:
Persoanele cu acest tip de reactie ar trebui sa ia imediat masuri preventive.
Daca aveti o eruptie cutanata si nu stiti cum a aparut, luati legatura cu medicul. Daca ati fost deja diagnosticati cu alergie la nichel si sunteti siguri ca reactia este cauzata de expunerea la acest metal, utilizati tratamentele fara reteta si remediile la domiciliu pe care medicul vi le-a recomandat anterior.
In cazul in care aceste tratamente nu rezolva situatia, apelati la medic. De asemenea, luati legatura cu doctorul daca banuiti ca zona afectata s-a infectat. Semnele si simptomele care ar putea indica o infectie sunt:
De obicei, medicul poate diagnostica alergia la nichel pe baza aspectului pielii si a expunerii recente la elemente care pot contine nichel.
In cazul in care cauza eruptiei cutanate nu este aparenta, medicul va poate recomanda un test cu plasture (test alergologic). Pentru a efectua acest test, medicul va poate trimite catre un specialist in alergii (alergolog) sau la un specialist in boli de piele (dermatolog).
In timpul unui test cu plasture, se aplica pe piele cantitati foarte mici de posibili alergeni (inclusiv nichel) si acoperite cu plasturi mici. Plasturii raman pe piele timp de doua zile inainte ca medicul sa le indeparteze. Daca aveti o alergie la nichel, pielea de sub plasture va fi inflamata dupa indepartarea plasturelui sau se va inflama dupa cateva zile de la indepartarea plasturelui.
Datorita concentratiilor scazute de alergenii folositi, testele cu plasturi pot fi folosite in siguranta chiar si de persoanele care sufera de alergii severe.
Acesta poarta denumirea de test de transformare limfoblastica (LTT).
Nu exista leac pentru alergia la nichel. Odata ce intoleranta la nichel s-a dezvoltat, pacientul se va confrunta cu eruptii cutanate (dermatita de contact) ori de cate ori va intra in contact cu acest metal.
Medicul poate prescrie unul dintre urmatoarele medicamente menite sa amelioreze iritatia si sa imbunatateasca o eruptie cutanata provocate de o reactie alergica la nichel:
Acest tratament presupune expunerea pielii la cantitati controlate de lumina ultravioleta artificiala. Este destinat in general persoanelor care nu si-au imbunatatit starea dupa tratamentul cu steroizi topici sau orali. Rezultatele fototerapiei asupra unei reactii alergice la nichel ar putea aparea abia dupa cateva luni.
Puteti utiliza unele dintre urmatoarele remedii la domiciliu pentru a trata dermatita de contact cauzata de alergia la nichel. Daca aceste tratamente nu amelioreaza situatia sau eruptia se agraveaza, contactati medicul.
Folositi lotiuni calmante, precum lotiunile cu calamina, care pot ameliora mancarimile.
Pielea este de fapt o bariera naturala care este perturbata atunci cand intra in contact cu nichelul si alti alergeni. Utilizarea cremelor sau lotiunilor emoliente, cum ar fi vaselina sau uleiul mineral, ar putea reduce nevoia de a folosi corticosteroizi topici.
Compresele umede pot combate veziculele uscate si pot calma mancarimile. Inmuiati o carpa curata in apa de la robinet sau in solutii de tip Burow, un medicament eliberat fara reteta care contine acetat de aluminiu.
Evitati anumite unguente fara reteta, cum ar fi cremele cu antibiotice. Acestea pot contine ingrediente – in special neomicina – care pot agrava reactiile alergice.
Cea mai buna strategie pentru a preveni dezvoltarea unei alergii la nichel este evitarea expunerii prelungite la elementele care contin nichel. Daca aveti deja o alergie la nichel, cel mai bun mod de a preveni o reactie alergica este de a evita contactul cu metalul.
Cu toate acestea, contactul cu acest metal nu este intotdeauna usor de evitat, deoarece este prezent in atatea produse. Oamenii au la dispozitie truse de testare la domiciliu pentru a verifica daca exista nichel in obiectele pe care le folosesc.
Puteti evita expunerea la nichel astfel:
Evitati bijuteriile care contin nichel. Cumparati bijuterii realizate din materiale care nu provoaca reactii alergice. Cautati bijuterii din metale precum otel inoxidabil fara nichel, otel inoxidabil de uz chirurgical, titan, aur galben de 18 karate sau aur galben fara nichel si argint sterlin.
Otelul inoxidabil de calitate chirurgicala poate contine nichel, dar in general este considerat hipoalergenic pentru majoritatea oamenilor. Asigurati-va ca suporturile pentru cercei sunt, de asemenea, din materiale hipoalergenice.
Vizitati un studio inainte de a va face un piercing pentru a va asigura ca artistul lucreaza intr-un mediu curat si profesionist.
De asemenea, asigurati-va ca studioul foloseste ace din otel inoxidabil steril, fara nichel sau ace de uz chirurgical in ambalaje sigilate. Daca studioul foloseste un pistol pentru piercing, verificati daca partea care strapunge pielea este utilizata si la alti clienti.
Cautati inlocuitori mai siguri pentru obiectele atat de raspandite care contin nichel:
Daca trebuie sa fiti expusi la nichel la locul de munca, incercati sa creati o bariera intre organism si metal. De exemplu, purtati manusi daca trebuie sa manevrati metalul. Incercati sa acoperiti butoanele, clapele, fermoarele sau manerele sculelor cu banda adeziva.
Referinte: