Albirea dintilor este printre cele mai populare proceduri stomatologice care ajuta la imbunatatirea aspectului dentar. Aflati din urmatorul articol ce presupune albirea dintilor si cum puteti efectua aceasta procedura acasa sau in cabinetul medicului dentist.
2. Cauze care duc la patarea sau ingalbenirea dintilor
3. Curatarea dintilor – cand si de ce este recomandata?
4. Metode profesionale de albire a dintilor
6. Metode naturale pentru albirea dintilor
Albirea dentara este o procedura stomatologica de indepartare a petelor de decolorare, care apar in timp de la anumite alimente, cafea sau tutun. Aceasta decolorare a dintilor afecteaza smaltul dentar, care este stratul din exterior al dintilor. In plus, chiar si acumularea de placa poate sa duca la ingalbenirea dintilor.
Astfel, procedura de albire are ca scop readucerea si mentinerea culorii naturale si stralucitoare a dintilor.
Cele mai frecvente motive pentru care dintii se ingalbenesc sau sa se pateaza sunt:
Albirea dentara este o procedura care modifica nuanta dintilor ingalbeniti sau patati, insa aceasta nu trebuie sa fie confundata cu procedurile de igienizare profesionala, cum ar fi detartrajul dentar, periajul dentar si metoda airflow. Acestea sunt proceduri stomatolofice care ajuta doar curatarea dintilor.
Albirea dintilor poate fi un mod eficient de a aduce culoarea naturala a dintilor, insa fara a indeparta si afecta smatul dentar. Exista o serie de motive pentru ca ati putea apela la aceasta procedura stomatologica. Medicii specialisti spun in urma unor cercetari ca, dintii albi si stralucitori nu sunt atat de frecventi la oameni, iar acest motiv uneori este datorat de trecerea timpului care afecteaza smaltul dentar. De aceea, o albire profesionala efectuata de medicii stomatologi ar putea si un tratament si o solutie adecvata pentru curatarea dintilor.
Ingredientul activ care ajuta la albirea dintilor este, de obicei, peroxidul de hidrogen sau peroxidul de carbamida. Pe masura ce ingredientul activ este descompus, oxigenul intra in smaltul dintilor si culoarea dintelui este mai deschisa.
Albirea dintilor se poate efectua in cabinetul stomatologic, unde veti fi monitorizati de medicul specialist pe toata durata procedurii. Prima data, medicul va va examina dintii si va va pune intrebari pentru a afla ce a cauzat decolorarea acestora. Daca aveti probleme dentare, trebuie sa stiti ca acest lucru poate sa afecteze albirea dintilor. De exemplu, cavitatile trebuie sa fie tratate inainte de efectuarea procedurii de albire. Acest lucru se datoreaza faptului ca solutia de albire poate trece prin zone degradate si poate ajunge in partile interioare ale dintelui. Daca gingiile s-au retras, radacinile expuse ale dintilor pot parea galbene sau decolorate. Produsele de albire nu le vor face mai albe. Daca aveti cariii sau probleme cu gingiile (paratondoza), albirea va poate face dintii sensibili. De asemenea, albirea nu functioneaza pe coroane ceramice dentare sau din portelan.
Dupa ce s-au rezolvat posibilele probleme dentare, in continuare, medicul stomatolog va incepe procesul de curatare a dintilor. Astfel, se vor elimina bacteriile, surplusul de alimente si de alte substante care s-au acumulat pe dinti si care contribuie de fapt la decolorarea dentara. Dupa ce s-a efectuat aceasta procedura, incepe procesul propriu-zis de albire a dintilor.
Albirea cu dinti cu laser este o tehnica revolutionara foarte frecventa pentru specialistii stomatologi din intreaga lume. Acest tratament poate reduce culoarea galbuie de la 3 la 8 tonuri. In plus, albirea dentara efectuata cu laser este cea mai moderna si eficienta tehnica de albire a dintilor.
Albirea dentara cu laser deschide nuanta dintilor actionand bland si cu grija fata de smaltul dentar. Aceasta metoda non-invaziva de albirea dintilor este considerata a fi singura varianta dovedita stiintic ca fiind complet inofensiva, care nu ataca si nu degradeaza smatul dentar.
Medicul dentist va aplica pe fiecare dinte un gel cu o baza de peroxid de hidrogen. Dupa aceea, acestea vor fi expuse la lumina laser si dupa o ora de 15 minute (se administreaza sau se iau), tratamentul va reactiona cu smaltul si dentina.
Avantaje albirea dintilor
Pentru a avea rezultate de lunga durata, pacientul trebuie sa urmeze fiecare pas in ceea ce priveste ingrijirea post-albire, pentru ca rezultatele sa ramana pentru mult timp dupa efectuarea procedurii de albire. Daca faceti un tratament de albirea dintilor cu laser, urmati aceste recomandari:
Preturile incep de la 1100 lei insa, pentru procedura de albirea dintilor preturile pot varia de la o clinca la alta.
Benzile de albirea dintilor au urmatoarele proprietati:
Benzile de albire pentru dinti sunt recomandate doar adultilor. Aceste benzi va albesc in mod natural dintii, nu au efect asupra implanturilor si plombelor. Nu se recomanda folosirea benzilor de catre femeile insarcinate sau care alapteaza. A nu se folosi daca suferiti de afectiuni gingivale. Intrerupeti in cazul in care apar dureri sau sensibilitate excesiva. In caz de nevoie contactati medicul sau dentistul. A nu se folosi in caz de alergie la unul din ingredientele produsului. A nu se folosi mai devreme de 2 saptamani de la efectuarea tratamentelor dentare sau in timpul folosirii aparatelor dentare.
Tratamentul cu benzile Crest 3D White promit acelasi efect ca albirea efectuata la medicul stomatolog.
Avantaje benzi Crest
Mod de utilizare:
Folosind tehnologia “Advanced Seal” benzile Crest se muleaza si se fixeaza foarte bine pe dinti ceea ce va permite sa faceti diverse activitati fara sa va jeneze in vreun fel (puteti vorbi, canta, bea apa, citi, conduce, gati, in timp ce purtati benzile). Benzile sunt subtiri, flexibile si comode, chiar insesizabile.
Exista aparate pentru albirea dintilor care va ofera posibilitatea unui tratament profesional efectuat chiar acasa. Acest aparat de albire cu led este foarte simplu de utilizat, caci in numai 10 minute / sedinta in maxim 5 de folosire va puteti bucura de dinti albi si un zambet stralucitor. Este recomandat ca acest tratament cu led sa fie insotit de un gel pentru albirea dintilor.
Acest tip de creion ajuta la recuperarea stralucirii si aspectului de alb al dintilor. Creionul de albire contine un gel care se aplica direct pe dinti evitand contactul cu gingiile si se lasa sa actioneze timp de 10 – 30 de minte. Nu trebuie sa consumati alimente sau bauturi in timpul tratamentului. La final, clatiti gura cu apa. Pentru a avea rezultate vizibile intr-un timp scurt, este recomandat sa repetati tratamentul cu creionul de albirea dintilor de 2 – 3 ori pe zi.
Gutierele pentru albirea dintilor contin o combinatie ingrediente care ajuta la intarirea smaltului dentar in timpul albirii. In plus, gutierele sunt eficiente pentru ca albirea nu provoaca niciun fel de sensibilitate a dintilor, iar dupa efectuarea procedurii intreaga dantura va recapata un alb stralucitor.
Pe piata exista mai multe paste de dinti de albire. Desi acestea nu afecteaza culoarea naturala a dintilor, acestea pot fi eficiente la indepartarea petelor. Prin urmare, pot imbunatati aspectul general al dintilor. Pasta de dinti de albire poate ajuta, de asemenea, ca efectul sa dureze, dupa ce dintii au fost albiti profesional.
Ingredientele principale dupa care trebuie sa va uitati sunt: peroxid (peroxid de carbomina), flour, calciu, folsfata care ajuta la abirea si mineralizarea smaltului. Pasta de dinti pentru albire trebuie folosita doar de adulti de 3 ori pe zi, timp de 3 minute la fiecare periaj dentar.
Bicarbonatul de sodiu are proprietati de albire naturala, care ajuta la eliminarea petelor de pe suprafata dentara. In plus, bicarbonatul creeaza un mediul alcalin in cavitata bucala, care impiedica bacteriile sa se inmulteasca. Trebuie sa stiti ca acest remediu cu bircabonat de sodiu nu va va albi dintii peste noapte, dar veti observa o diferenta in aspectul dintilor in timp.
Pentru efectuarea corecta a acestei metode, periatii dintii cu bicarbonat si apa timp de 2 minute dupa care clatiti gura cu apa.
Pentru acest tratament este indicat sa folositi carbune medicinal, care se poate gasi in farmacii sub forma de tablete sau capsule. Pisati carbunele, apoi periatii dintii cu praful format. Datorita texturii sale, carbunele are un efect abraziv care absoarbe tanina, substanta gasita in cafea, vin, ciocolata, care duce la ingalbenirea dintilor.
Sarea ajuta la curatarea dintilor, insa trebuie folosita cu grija pentru a nu zgaria smaltul dintilor si pentru a nu irita gingiile. Periajul insistent cu sare poate duce la sangerari gingivale. Astfel, puneti putina sare pe periuta si spalati usor dintii.
Amestecati sucul de la o jumatate de lamaie cu putina apa si clatiti gura cu acest amestec dupa fiecare periaj dentar. Nu efectuati aceasta procedura mai multe de doua ori pe saptamana, deoarece aciditatea lamaii poate sa va atace smaltul dentar.
Albirea dintilor cu un amestec de capsuni si bicarbonat de sodiu este un remediu natural care a fost popularizat de vedete. Sustinatorii acestei metode de albire sustin ca acidul malic gasit in capsuni va inlatura decolorarea, in timp ce bicarbonatul va indeparta petele. Pentru aceasta metoda, trebuie sa pasati cateva capsuni, amestecati cu o lingurita de bicarbonat, iar apoi periati dintii cu amestecul format.
Albirea este putin probabil sa provoace reactii adverse grave, desi unii dinti pot deveni mai sensibili pentru o perioada scurta de timp. Este posibil sa aveti si o iritare usoara a gingiilor.
Albirea dintilor NU trebuie efectuata la persoane cu urmatoarele conditii:
Referinte: