Adenom de prostata – este o problema medicala benigna, si inseamna marirea prostatei. Iata ce inseamna adenom de prostata, care sunt cauzele, simptomele si ce solutii de tratament exista.
1. Informatii generale
2. Cauze
3. Semne si simptome adenom de prostata
4. Cum evolueaza adenomul de prostata
5. Diagnostic adenom de prostata
6. Tratament adenom de prostata
Hiperplazia benigna de prostata sau adenomul de prostata este termenul medical folosit pentru a descrie o prostata marita. Este o problema frecventa la barbatii cu varsta peste 50 de ani. Nu este cancer si nu este de obicei o problema grava de sanatate. Riscul de cancer de prostata nu este mai mare pentru barbatii cu prostata marita decat pentru barbatii fara prostata marita.
Ce este adenomul de prostata? Se refera la cresterea non-maligna a tesutului prostatic la barbati de peste 50 ani. La tineri, prostata se afla intr-un stadiu rudimentar aproape nedetectabil si se regaseste la nivelul tractului urinar, ca un „grup de seminte”. In perioada pubertatii, forma sa incepe sa se schimbe datorita cresterii productiei de hormoni testosteron si dihidrotestosteron. Testosteronul face ca „semintele”, numite acini, sa se dezvolte. La varsta adulta, din cauza acestei cresteri si proliferari, aceste mici structuri glandulare pot da nastere unor simptome obstructive asociate cu tulburari ale fluxului de urina.
In general se considera ca face parte din procesul de imbatranire fiziologica.
Prostata este o glanda prezenta la toti barbatii, situata in fata rectului, sub vezica. Produce unele dintre ingredientele materialului seminal. Cantareste aproximativ 30 g si inconjoara uretra – tubul ce transporta urina de la vezica la penis.
Prostata secreta fluidul ce mentine spermatozoizii in viata si se contracta in timpul ejacularii, pentru a revarsa lichidul in uretra. Deoarece se contracta in timpul ejaculari, inchide deschiderea dintre vezica si uretra si impinge materialul seminal cu viteza. Acesta este motivul pentru care este imposibil ca un barbat sa urineze si sa ejaculeze in acelasi timp.
Lichidul prostatic este un lichid laptos produs de prostata, ce constituie 30% din totalul lichidului ejaculat – restul e reprezentat de spermatozoizi si lichidul din veziculele seminale. Acest lichid prostatic protejeaza sperma – ajuta spermatozoicii sa traiasca mai mult si sa fie mai mobili. Contine o serie de ingrediente, inclusiv enzime, zinc si acid citric.
Una dintre enzimele din lichidul prostatic este antigenul specific prostatic (PSA). Dupa ejaculare, PSA face ca materialul seminal sa fie mai gros, ajutand sperma sa circule mai usor, crescand probabilitatea de a fertiliza cu succes un ovul.
Prostata este inconjurata de tesut conjunctiv care contine multe fibre musculare. Acest tesut face ca prostata sa fie elastica la atingere. Zona anterioara fibromusculara (stroma) este formata din tesut muscular si fibros. Apoi, zona periferica este situata in cea mai mare parte, spre zona din spate a glandei. Urmeaza zona centrala ce inconjoara caile ejaculatoare si zona de tranzitie – aceasta este cea mai mica parte a prostatei si inconjoara uretra.
Cauza adenomului de prostata nu este bine inteleasa. Cu toate acestea, apare mai ales la barbatii mai in varsta. De-a lungul vietii, barbatii produc testosteron, un hormon masculin si cantitati mici de estrogen, un hormon feminin. Pe masura ce barbatii imbatranesc, cantitatea de testosteron activa din sange scade, ceea ce lasa o proportie mai mare de estrogen. Studiile stiintifice au sugerat ca poate aparea hiperplazia benigna de prostata deoarece proportia mai mare de estrogen din prostata creste activitatea substantelor care promoveaza cresterea celulelor prostatei.
O alta teorie se concentreaza pe dihidrotestosteron (DHT), un hormon masculin care joaca un rol in dezvoltarea si cresterea prostatei. Unele cercetari au indicat ca inclusiv dupa o mica scadere a nivelului de testosteron din sange, barbatii in varsta continua sa produca si sa acumuleze niveluri ridicate de DHT in prostata. Aceasta acumulare poate incuraja celulele prostatei sa continue sa creasca.
Barbatii cu urmatorii factori de risc sunt mai susceptibili sa dezvolte adenom de prostata:
Care sunt simptomele hiperplaziei benigne de prostata? Simptome adenom de prostata – pot fi clasificate drept: simptome obstructive sau simptome iritative.
Marimea prostatei nu determina intotdeauna severitatea blocajului sau a simptomelor. Unii barbati cu prostata foarte marita au un blocaj mic si putine simptome, in timp ce alti barbati care au prostata minim marita pot avea un blocaj mai mare si mai multe simptome. Uneori, oamenii pot sa nu stie ca au un blocaj pana cand nu pot urina. Aceasta afectiune, numita retentie urinara acuta, poate rezulta din administrarea de medicamente care contin decongestionante, cum ar fi pseudoefedrina si oximetazolina.
Simptomele obstructive adenom de prostata pot include:
Simptomele iritative adenom de prostata pot include:
Imbatranirea la barbati (incepand cu varsta de 50 de ani) este cel mai mare factor de risc atat pentru adenomul de prostata, cat si pentru cancerul de prostata. Unele dintre simptomele adenomului sunt identice cu cele ale cancerului de prostata, astfel ca multi barbati se ingrijoreaza de simptome. Barbatii cu adenom de prostata nu sunt mai predispusi decat alti barbati sa dezvolte cancer de prostata. Cu toate acestea, este important sa solicitati o examinare amanuntita, deoarece aceste doua afectiuni impartasesc simptome si chiar pot coexista.
Simptomele comune adenomului de prostata si cancerului de prostata includ:
In caz de cancer de prostata, s-ar putea sa observati si aceste simptome:
Daca ati fost deja diagnosticat cu adenom de prostata sau cancer de prostata, consultati medicul pentru consultatii periodice. Discutati cu medicul despre recomandarile de screening pentru cancerul de prostata, in functie de varsta si factorii de risc.
Evolutia adenomului de prostata include 3 etape:
Adenomul de prostata poate duce la o serie de complicatii:
Majoritatea barbatilor cu hiperplazie benigna de prostata nu dezvolta aceste complicatii. Cu toate acestea, afectarea renala poate fi in special o problema grava de sanatate atunci cand apare.
Adresati-va medicului daca aveti simptome care ar putea fi de prostata marita. Consultati imediat medicul daca aveti sange in urina, durere sau arsuri cand urinati sau daca nu puteti urina.
Medicul poate diagnostica adenomul de prostata prin urmatoarele tehnici:
Antigenul specific prostatic (PSA) este o proteina care este produsa numai de prostata. Cand prostata este sanatoasa, PSA se gaseste foarte putin in sange. Testul PSA trebuie facut inainte ca medicul sa faca un examen digital rectal. Nu trebuie sa ejaculati timp de 2 zile inaintea unui test PSA. Asta din cauza faptului ca ejacularea poate creste nivelul PSA timp de 24 – 48 de ore.
O crestere rapida a PSA poate fi un semn ca ceva nu este in regula. Marirea prostatei este o posibila cauza a unui nivel PSA ridicat.
Uneori medicul recomanda doar monitorizarea atenta ca tratament adenom de prostata. Tratamentul adenomului de prostata poate include actiuni specifice sau modificari ale stilului de viata pe care le puteti face pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor de adenom de prostata. Acestea includ:
Uneori pot fi utilizate medicamente pentru tratament adenom prostata. Atunci cand schimbarile stilului de viata nu sunt suficiente pentru a reduce simptomele, medicul va poate recomanda medicamente. Exista mai multe medicamente care pot ajuta la tratarea simptomelor. Aceste medicamente includ blocanti alfa-1, medicamente pentru reducerea hormonilor si antibiotice.
Alfa blocantele sunt medicamente care relaxeaza muschii vezicii urinare si ai prostatei. Exemple includ:
Sunt prescrise in mod obisnuit medicamente care reduc nivelul hormonilor produsi de prostata, cum ar fi dutasterid si finasterid. Acestea sunt doua medicamente care scad nivelul testosteronului. Uneori, scaderea nivelului de hormoni va face prostata sa se micsoreze si sa se imbunatateasca fluxul de urina. Cu toate acestea, aceste medicamente pot duce, de asemenea, la reactii adverse nedorite, cum ar fi impotenta si scaderea functiei sexuale.
Antibioticele pot fi utilizate daca prostata se inflameaza cronic in caz de prostatita bacteriana legata de BPH. Tratarea prostatitei bacteriene cu antibiotice poate imbunatati simptomele prin reducerea inflamatiei. Cu toate acestea, antibioticele nu reduc prostatita sau inflamatia care nu sunt cauzate de bacterii.
Chirurgia este de obicei rezervata celor cu o prostata mare sau care nu raspunde la un proces adecvat de terapie medicala. Interventia chirurgicala este necesara in cazul in care exista retentie urinara acuta, hematurie recurenta, insuficienta renala din cauza obstructiei sau esecului tratamentului medical.
Exista diferite tipuri de proceduri chirurgicale care pot ajuta la tratarea adenomului atunci cand medicamentele nu sunt eficiente. Unele proceduri nu sunt invazive sau minim invazive si adesea pot fi efectuate in cabinetul medicului sau in clinica (proceduri ambulatorii). Altele sunt mai invazive si trebuie facute in spital (proceduri ce necesita internare).
Procedurile ambulatorii implica introducerea unui instrument in uretra si in interiorul prostatei. Exista urmatoarele tipuri de astfel de proceduri:
Acestea includ:
Sursa foto: Pixabay.com
Referinte:
(1) https://www.urologyhealth.org/urologic-conditions/benign-prostatic-hyperplasia-(bph)
(2) https://www.nhs.uk/conditions/prostate-enlargement/
(3) https://www.healthline.com/health/enlarged-prostate
(4) https://www.webmd.com/men/prostate-enlargement-bph/features/enlarged-prostate-bph-complex-problem
(5) https://medlineplus.gov/ency/article/000381.htm