Picioare umflate in sarcina… se estimeaza ca 80% dintre femeile gravide se confrunta cu aceasta problema deopotriva suparatoare si inestetica. Va propunem un ghid cu informatii complete despre cauzele, simptomele si remediile ce pot fi folosite pentru reducerea edemelor.
1. Despre retentia de apa in sarcina
2. Ce cauzeaza umflarea picioarelor si mainilor in sarcina
3. Un picior mai umflat in sarcina
4. Picioare mai umflate in ultima luna de sarcina
6. Remedii pentru tratarea si prevenirea picioarelor umflate
7. Dieta bogata in alimente diuretice
9. Cand trebuie sa mergi la medic din cauza edemelor
In timpul sarcinii, corpul femeii sufera o serie de procese de adaptare astfel incat bebelusul sa beneficieze de un mediu favorabil de dezvoltare. Retentia de apa in sarcina face parte din acest proces de pregatire si transformare a organismului. Astfel, corpul tau poate retine cu pana la 50% mai multa apa pentru a se asigura ca pruncul din burtica va avea parte de suficient lichid amniotic, precum si de hidratarea necesara in caz de nevoie.
Retentia de apa este normala intr-o anumita masura in timpul sarcinii, dar poate deveni si un motiv de ingrijoare, in urmatoarele conditii:
Umflarea picioarelor si mainilor in sarcina are la baza doua cauze principale: modificarile hormonale specifice sarcinii si cresterea greutatii corporale.
Iata ce se petrece in organismul femeii insarcinate. Hormonii sexuali feminini – estrogenul si progesteronul – sunt secretati din abundenta. Numai ca, pe de o parte, estrogenul favorizeaza aparitia edemelor, adica maini, picioare umflate, uneori chiar si fata umflata, iar pe de alta parte, progesteronul determina dilatarea vaselor sanguine. In plus, cresterea volumului sanguin (hipervolemie) contribuie la aceasta vasodilatatie.
Pe masura ce sarcina avanseaza, uterul incepe sa exercite o presiune importanta asupra venei responsabile cu intoarcerea sangelui de la nivelul membrelor inferioare catre inima. Vena cava inferioara nu-si mai poate exercita functia la capacitate maxima si astfel apare insuficienta circulatorie la nivelul picioarelor. Din acest motiv gravidele sunt predispuse la picioare umflate si varice.
In majoritatea cazurilor, edemele survin spre sfarsitul zilei si sunt amplificate de caldura si de deshidratare. Umflaturile la nivelul picioarelor sunt insotite adesea si de:
Sunt gravide care experimenteaza un simptom mai putin obisnuit: unul dintre picioare este mai umflat decat celalalt. Medicii spun ca acesta nu este un motiv de alarma, uneori sarcina apasa mai mult pe o parte decat pe cealalta si astfel se explica diferenta dintre picioare.
Totusi este bine sa urmaresti cu atentie daca se intampla acest lucru si eventual daca apare si durere, deoarece poate fi vorba de un cheag de sange. De asemenea, daca simptomele sunt insotite de durere de cap, ameteli, varsaturi si tulburari de vedere (vedere incetosata), este bine sa iei legatura cu medicul tau pentru ca poate fi o criza de preeclampsie – hipertensiune in sarcina.
Retentia de apa este mai accentuata in ultima luna de sarcina, de aceea dupa 35-36 de saptamani viitoarele mame se plang ca nu mai pot incalta aproape nimic din cauza picioarelor umflate. Cresterea greutatii corporale a mamei si presiunea exercitata de greutatea bebelusului reprezinta cauzele acestei probleme. Vestea buna este ca totul va reveni la normal dupa nastere. Alaptarea si grija pentru bebelus te vor ajuta sa scapi atat de excesul ponderal, cat si de retentia de apa.
Medicii spun ca poti pune in aplicare urmatoarele solutii pentru confortul picioarelor tale:
O alimentatie sanatoasa este esentiala in timpul sarcinii, te ajuta sa iti mentii propria sanatate si pe cea a copilului. In acelasi timp, exista unele alimente care vin in ajutorul tau sa previi umflarea picioarelor.
Consuma zilnic cel putin cinci portii de fructe si legume, cat mai colorate si variate. Include in meniu castraveti, rosii, salata verde, citrice, mere, pere, struguri, prune, pepene, rodii. Sunt pline de vitamine, minerale, antioxidanti, au rol de diuretice naturale care sprijina functia rinichilor si te vor ajuta sa scapi de picioare umflate in sarcina.
In schimb, este cazul sa reduci cantitatea de sare, zahar, grasimi nesanatoase, mancare procesata.
Miscarea este absolut necesara in timupl sarcinii. Pe langa plimbarile zilnice, mai usoare daca esti in ultimul trimestru de sarcina, poti practica inotul de 2-3 ori pe saptamana, yoga sau gimnastica prenatala. Aceste activitati sunt excelente pentru a reduce edemele si a imbunatati circulatia sanguina la nivelul membrelor inferioare.
In plus, poti face cateva exercitii pentru picioare in timp ce stai pe scaun la birou sau acasa pe canapea.
Un exercitiu pe cat de simplu, pe atat de eficient in prevenirea edemelor este urmatorul: stand in picioare cu membrele usor departate, ridica-te pe varfuri si mentine pozitia 3 secunde, dupa care revii in pozitia initiala. Repeta de 20-30 de ori. Daca simti nevoie, te poti sprijini de un perete sau de o masa.
Un alt exercitiu foarte bun pentru imbunatatirea circulatiei periferice consta in miscari asemanatoare pedalatului. Tot ce trebuie sa faci este sa te asezi pe spate si sa executi 2-3 serii de exercitii de tip mers pe bicicleta.
Umflarea picioarelor sau mainilor trebuie totusi tinute sub observatie. Este bine sa iei legatura cu medicul care iti monitorizeaza sarcina daca apar urmatoarele semnale de alarma:
Acestea pot fi simptome ale unei complicatii grave a sarcinii, numita preeclampsie, manifestata prin cresterea tensiunii arteriale, ceea ce pune in pericol viata mamei si a bebelusului. De aceea, consultul medical nu trebuie amanat.
Referinte:
http://www.doctissimo.fr/html/sante/femmes/10681-grossesse-jambes-lourdes.htm
http://www.doctissimo.fr/html/grossesse/petits_troubles/gr_3994_oedeme_jambe.htm
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/symptoms-and-solutions/edema.aspx