Suc de mere – o bautura gustoasa care contine numeroase vitamine si minerale benefice pentru stimularea energiei si cresterea imunitatii. Aflati care sunt beneficiile sucului de mere, dar si multe alte informatii interesante in urmatorul articol!
2. Suc de mere natural vs suc de mere pasteurizat
5. Beneficiile sucului de mere
6. Contraindicatii si posibile riscuri
Se spune ca „Un mar pe zi tine doctorul departe de casa„, ceea ce nu este departe de adevar. Consumul de mere si suc de mere ofera numeroase beneficii pentru organism. Marul este considerat a fi unul dintre cele mai sanatoase fructe. Acesta provine din Asia Centrala si este cultivat pe scara larga in intreaga lume. China este pe primul loc pe lista producatorilor de mere, in timp ce SUA ocupa cel de-al doilea loc.
Iata o lista cu cateva soiuri de mere romanesti:
Nume soi | Forma | Epiderma | Pulpa | Gust | Perioada de recoltare | Origine |
Ardelean | Sferica spre tronconica | Rosu – bordo intens cu puncte alburii cu pruina multe | Alba – galbuie, crocanta | Dulce – acrisor, aroma fina | a IlI-a decada septembrie – I-a decada octombrie | Romania SCDP, Cluj |
Cipirian | Sferica, usor turtita la capete | Rosie – inchis, uniforma | Alba – galbuie, crocanta | Dulce – acidulat, armonios | a II-a decada a lunii octombrie in zona de deal | Romania SCDP, Voinesti |
Domnesc | Sferica, pronuntat asimetric | fond galben acoperita cu rosu 2/3 din suprafata | Romania, Moldova (soi traditional) | |||
Florina | Sferic turtit sau tronconic | fond galbena acoperit cu rosu anilina cu len-ticele albicioase pe toata suprafata
|
consistenta de culoare crem, potrivit de dulce si slab acidulata placut aromata
|
potrivit de dulce si slab acidulata placut aromata
|
mijlocul lunii octombrie, in zona colinara si la sfarsitul lunii septembrie in zona de sud | Franta (Statiunea Angers) |
Frumos de Voinesti | sferica; usor turtita; contur aproape regulat
|
rosie – portocalie, spre purpurie, cu puncte si pete ruginii; subtire si lucioasa
|
alba-crem; crocanta; la maturarea deplina fondanta; structura fina
|
dulce; aroma discreta
|
octombrie | Romania, SCDP Voinesti |
Alex | Conica – globuloasa | fond verde-galbui, acoperit cu rosu sub forma de zone continui cu striuri
|
galbena, ferma, cu suculenta medie, fin acidulata
|
placut | ultima decada a lunii septembrie
|
Romania, SCDP Bistrita |
Bistritean | Conica – globuloasa | fond galben, acoperit cu rosu sub forma de zone continui cu striuri pe toata suprafata
|
galben-verzuie, ferma, cu textura si suculenta medie
|
dulce | ultima decada a lunii septembrie –prima decada a lunii octombrie | Romania, SCDP Bistrita |
Marul se bucura de dominatia mondiala asupra celorlalte fructe, datorita numeroaselor beneficii pentru sanatate. Exista modalitati diferite de a consuma un mar – poate fi fie consumat brut, fie adaugat in salate de fructe. Sucul de mere, numit si „seb ka ras” (hindi), este, de asemenea, una dintre bauturile preferate pentru multi oameni.
Sucurile de mere naturale sunt facute prin diferite metode, fie prin presarea la rece sau prin pasteurizare. Sucul de mere natural este fara conservanti si fara coloranti si poate fi facut acasa cu ajutorul unui storcator pentru fructe si legume. Va puteti bucura de aroma sucului natural, gustos, plin de pulpa si 100% natural daca alegeti sa il preparati acasa.
Pe de alta parte, mai exista suc de mere pasteurizat se gaseste pe piata imbuteliat si depozitat in cisterne, fie in sticle speciale. Pentru a obtine sucul pasteurizat, acesta este conservat si ambalat in diferite forme pe care le putem gasi in orice raft din magazine. Spre deosebire de sucul natural de mere, cel pasteurizat trece printr-un proces tehnologic mai indelungat, precum incalzirea sucului pana ce ajunge la temperatura de 80 -85 de grade timp de aproximativ 10 – 15 minute. Dupa pasteurizarea propriu-zisa, sucul de mere se imbuteliaza in pungi sau cutii speciale care au un sistem ce faciliteaza mentinerea si calitatea aromelor merelor. Intregul proces de pasteurizare face ca savoarea si gustul merelor si a calitatii lor sa ramane intacte.
Consumat cu regularitate, sucul de mere are proprietati terapeutice, precum:
100 de grame de suc de mere contine:
Sucul de mere contine multe dintre substantele nutritive, inclusiv vitamina C si diferite vitamine B, precum si multe minerale, cum ar fi magneziu, fier, calciu, mangan si cupru . Unele fibre sunt, de asemenea, retinute in acest suc, precum si substantele fitochimice, flavonolii si procianidinele. O singura ceasca de suc de mere reprezinta, de asemenea, aproximativ 10% din carbohidratii necesari zilnic, datorita zaharurilor naturale gasite in acesta.
Merele contin o cantitate foarte mare de apa. De fapt, un mar de marime medie este format din aproximativ 85% apa. Alimentele care contine un aport ridicat de apa in componenta lor, de obicei contin un numar scazut de calorii.
In plus, merele contine fibre care ajuta la pierderea din greutatea corporala. De exemplu, un mar mediu contine aproximativ 4% de grame de fibre. Aceste reprezinta 16% din cantitatea necesara si recomandata de fibre pentru femei si 11% in cazul barbatilor. Continutul de fibre este extrem de ridicat, avand in vedere continutul redus al caloriilor din mere, astfel facandu-le o gustare excelenta si ideala care sa va ajute sa va mentineti un aport scazut de calorii in dieta zilnica. Desi acest lucru depinde de tipul de fibre care se gasesc in mere, exista multe studii care arata faptul ca, un consum de fibre ridicat este legat de o greutate corporala mai mica si de un risc mic in ceea ce priveste generarea de obezitate.
Astfel, consumul de fibre poate incetini digestia alimentelor care va va face sa va simtiti mai satuli consumand putine calorii. Din acest motiv, alimentele care sunt bogate in fibre va pot ajuta sa consumati mai putine calorii pe timpul zilei, ceea ce va ajuta semnificativ sa scapati de greutatea corporala nedorita.
Totodata, fibrele pot sa imbunatateasca functionarea sistemului digestiv si hranesc bacteriile prietenoasa care se gasesc in intestine, care pot avea numeroase beneficii in ceea ce priveste sistemul metabolic si de control al greutatii.
Dieta cu suc de mere ajuta la detoxifiecarea intregului organism datorita faptului ca acesta contine multe substante nutritive, precum si vitamine, minerale, fibre si fitonutrienti.
Daca doriti sa slabiti, specialistii nutritionisti va recomanda sa includeti in dieta zilnica sucul de mere care are proprietati de eliminare a toxinelor care sunt depozitate asupra rinichilor, ficatului si a colonului. Astfel, sucul de mere baut cu regularitate ajuta la detoxifierea si scaderea in greutate.
Pe parcursul acestei diete aveti voie sa mancati numai mere si sa consumati suc de mere si legume. Astfel, in primele 3 zile de dieta veti consuma numai mere, suc si apa plata. In ultima zi de dieta este necesar sa ingerati doua linguri de ulei de masline extravirgin pur pentru a ajuta la imbunatatirea si functionarea sistemului digetiv. In plus, in cea de-a patra zi, puteti sa mancati si alte fructe si legume. De exemplu:
Mic dejun: cereale integrale cu iaurt si fructe de padure, un ceai sau o cafea neindulcita
Gustare: suc de mere si 2 morcovi
Pranz: o salata mare cu legume proaspete cu ulei de masline extravirgin si zeama de lamaie
Gustare: o salata de fructe
Cina: un sandvis din paine cu cereale integrale, pasta de guacamole (avocado, rosii, zeama de lamaie, sare si putin busuioc) si fruze de salata verde
In cea de-a cincea zi va puteti relua alimentatia, insa este recomandat sa adaugati treptat alimentele mai ales cele mai grele, precum sunt proteinele animale. In plus este recomandat sa incepeti sa faceti si exercitii fizice.
Pentru a avea rezultate eficiente si vizibile, dieta cu suc de mere este recomandata a fi tinuta o data pe luna timp de 3 – 4 luni. In toata aceasta perioada veti remarca scaderea kilogramelor nedorite, plus ca veti avea o stare generala si de sanatate mult mai buna datorita eliminarii tuturor toxinelor din organism.
Sucul de mere are o multime de beneficii pentru sanatate, precum:
Potasiul se gaseste in concentratii mai mari decat orice alt mineral din acest suc, care ajuta la mentinerea sanatatii inimii. Potasiul este un vasodilator ceea ce inseamna ca poate ajuta la scaderea tensiunii in arterele si a vaselor de sange. De asemenea, ajuta la ameliorarea presiunii si tensiunii sistemului cardiovascular . Sucul de mere impiedica, de asemenea, formarea colesterolului in artere, care este adesea motivul major al atacurilor de inima si a altor afectiuni cardiovasculare.
Exista anumite substante antiinflamatorii si antialergice gasite in sucul de mere care pot calma sistemul respirator si pot reduce iritarea in gat si plamani, ajutand la ameliorarea atacurilor de astm si prevenirea infectiilor respiratorii.
Proprietatile alcaline din sucul de mere ajuta la curatarea toxinelor si a tuturor deseurilor din ficat, ajutand totodata la mentinerea nivelului de pH al organismului. Pectina prezenta in pulpa marului ajuta la mentinerea sanatatii sistemului digestiv.
Una dintre substantele mai putin cunoscute din mere este numita acid malic, care poate imbunatati rata digestiva si sustine functia hepatica. In combinatie cu fibrele si alte minerale stimulatoare in sucul de mere, acest suc poate ameliora rapid simptomele de constipatie, crampe, balonare si diaree. De asemenea, sucul contine sorbitol, care ajuta la inlaturarea tractului digestiv, prin extragerea apei din intestinul gros si prin impingerea acesteia in colon.
Impreuna cu celelalte avantaje ale sucului de mere, un beneficiu important il reprezinta reducerea nivelului de colesterol. Nivelul excesului de colesterol din organism este cauza principala in spatele numeroaselor afectiuni cardiovasculare. Astfel, va puteti proteja impotriva acestor boli consumand zilnic cate un pahar de suc de mere.
Sucul de mere are o cantitate mare de vitamina C, care este o componenta cheie a sistemului imunitar al organismului. Vitamina C stimuleaza nu numai sistemul imunitar, ci si un compus antioxidant care poate preveni stresul oxidativ si reduce inflamatiile.
Datorita prezentei vitaminei C, a borului, a fierului si a altor minerale din sucul de mere, aceste substante nutritive se combina si ajuta la mentinerea structurii osoase sanatoasa si puternice.
Merele contin un compus numit procyanidin B-2, care este responsabil pentru promovarea cresterii parului si adaugarea de luciu natural al acestuia. Acest compus de procyanidin B-2 este ceea ce face ca sucul de mere sa fie benefic pentru sanatatea parului.
Sucul de mere este cel mai bun aparator impotriva tumorilor si a cancerului, in special a cancerului pulmonar. Flavonoidele si acizii fenolici s-au dovedit a fi eficienti in prevenirea dezvoltarii tumorilor si a celulelor canceroase.
Vitamina A prezent in sucul de mere ajuta la buna mentinere a structurii ochilor si previne dezvoltarea unor afectiuni.
Sucul de mere contin acid malic care poate imbunatati functia hepatica. Sucul de mere, combinat cu cantitati mari de apa, poate stimula urinarea si poate promova eliberarea excesului de saruri si grasimi din organism. Continutul ridicat de alcaline din acest suc ajuta, de asemenea, la eliminarea toxinelor si mentine un echilibru al pH-ului bun in organism, actionand astfel ca agent de curatare a ficatului.
Sucul de mere are beneficii uimitoare pentru organism si contine multe substante nutrivite, dar daca beti prea mult suc, aceasta va poate provoca diverse probleme si efecte secundare, printre care:
Din 2000 pana in 2010, in America de Nord au fost inregistrate peste 1700 de cazuri de boli legate de consumul de sucuri nepasteurizate si de cidru de mere. Agentii patogeni care au legatura cu aceste boli provocate de alimente au inclus paraziti, bacterii si virusuri. Cei mai frecventi agenti patogeni au fost E.coli 0157 si 0111, Salmonella, Cryptosporidium, Clostridium botulinum si hepatita A. Agentii patogeni pot fi raspanditi in mai multe moduri, cum ar fi prin contaminare – in cazul in care fructele sunt cultivate, transportate in containere contaminate sau datorita spalarii necorespunzatoare a recipientelor in care sunt depozitate sucurile de mere.
Referinte: