Fructe de padure – bogate in vitamine si antioxidanti, acestea ofera numeroase beneficii pentru organism, intaresc sistemul imunitar si pot preveni anumite forme de cancer. Aflati mai multe informatii privind consumul de fructe de padure si beneficiile acestora in urmatorul articol!
2. Ce contin fructele de padure?
3. Fructe de padure – beneficii
4. Cura de slabire cu fructe de padure
5. Detoxifiere cu fructe de padure
6. Sfaturi privind consumul fructelor de padure
Fructele de padure sunt cele mai delicioase, nutritive si sanatoase alimente care ofera o serie de beneficii multiple pentru sanatatea organismului. Acestea se regasesc sub diferite forme si denumiri.
Limba Română | Limba Latină | Limba Engleză | Limba Franceză |
Afin american | Vaccinium macrocarpon | American cranberry | Canneberge |
Afin canadian, fruct(e) de amelanchier | Amelanchier canadensis | Canadianserviceberry, Saskatoonberry | Amélanche |
Afin siberian | Lonicera caerulea | Honeyberry, Sweetberry honeysuckle | Baie de Mai |
Afin, Afine de mlaştina | Vaccinium uliginosum | Bog bilberry | Orcette |
Afine negre | Vaccinium myrtilus | European Bilberry, Blueberry | Myrtille |
Afine rosii, Merisoare | Vaccinium vitis idaea | Red bilberry, Cranberry, Lingonberry |
Airelle rouge |
Agris | Ribes uva-crispa | Gooseberry | Groseille à maquereau |
Arbutus | Arbutus unedo | Strawberry tree | Arbouse |
Aronia | Aronia arbutifolia | Red chokeberry | Aronie rouge |
Caline americane | Viburnum edule | Squashberry, Mooseberry | Papina |
Capșun de camp | Fragaria moschata | Musk strawberry | Fraise capron |
Catina alba | Hippophae rhamnoides | Sea Buckthorn | Argouse |
Catina de garduri, Goji | Lycium barbarum | Chinere wolfberry, Himalayan goji | Baie de Goji |
Coacaz negru | Ribes nigrum | Blackcurrant | Cassis |
Coacaz rosu | Ribes rubrum | Redcurrant | Groseille rouge |
Corcoduse | Prunus cerasifera | Cherry plum | Prune-cerise |
Corn (pl. coarne) | Cornus mas | Cornelian cherry (sin. dogwood) | Cornouille |
Dracila | Berberis vulgaris | Barberry | Baie d’Épine-vinette |
Dud alb | Morus alba | White mulberry | Mûre |
Dud negru | Morus nigra | Black mulberry | Mûre noire |
Frag, Fragute | Fragaria vesca | Wild strawberry | Fraise des bois |
Fruct (fructe) de ienupar | Juniperus communis | Juniper berry | Baie de genévrier |
Jujuba, Maslin dobrogean | Ziziphus jujuba | Jujube, Chinese date | Jujube |
Macese | Rosa canina | Dog-rose | Cynorrhodon |
Mar paduret | Malus sylvestris | European crab apple | Pomme sauvage |
Mosmon | Mespilus germanica | Medlar | Nèfle |
Mur (mure) | Rubus fruticosus | Blackberry | Mûre |
Mur pitic | Rubus chamemorus | Cloudberry | Chicouté |
Paducel | Crataegus monogyna | Hawthorn | Cenelle |
Papalau, Physalis | Physalis alkekengi | Chinese lantern, Winter cherry | Alkékenge |
Porumbar | Prunus spinosa | Blackhorn | Prunelle |
Sâmbovină | Celtis australis | Honeyberry, Hackberry | Micocoule |
Salcioara, Maslină salbatica | Elaeagnus angustifolia | Silver berry | Olivier de Bohême |
Scorus | Sorbus domestica | Service tree | Corme |
Scoruş negru | Aronia melanocarpa | Black chokeberry | Aronie noire |
Soc negru | Sambucus nigra | Elder, Elderberry | Sureau noir |
Soc rosu | Sambucus racemosa | Red Elderberry | Sureau rouge |
Sorb | Sorbus aria | Whitebeam | Alise |
Strugurii ursului | Arctostaphylos uva-ursi | Bearberry | Busserole |
Tisa | Taxus baccata | Yew | Arille d’If |
Zmeura | Rubus idaeus | Raspberry | Framboise |
Fructele de padure contin cantitati ridicate de vitamina C, vitamina B, vitamina A, vitamina E, cupru, seleniu, zinc, fier si multe alte vitamine si multiminerale necesare organismului. Toate acesteaza ajuta la stimularea sistemului imunitar si previn aparitia de infectii. Astfel, ca sa va protejati de anumite boli, precum raceala, febra sau diferite boli infectioase, tot ce aveti de facut este sa consumati cat mai multe fructe de padure. Antioxidantii prezenti in aceste fruct lupta impotriva radicalilor liberi, ajuntand organismul sa ramana puternic si tanar pentru foarte mult timp.
Aliment (100 g) | Calorii | Proteine | Grasimi | Carbohidrati |
Afine | 66 | 0,7 | 0,6 | 13,9 |
Capsuni | 50 | 1,0 | 1,0 | 9,0 |
Dude | 81 | 1,3 | 0,6 | 14,5 |
Coacaze | 54 | 1,5 | 0,6 | 10,2 |
Fragi | 55 | 1,3 | 1,0 | 9,8 |
Macese | 117 | 4,1 | 1,2 | 21,8 |
Mure | 77 | 1,5 | 1,4 | 14,1 |
Zmeura | 71 | 1,0 | 1,0 | 14,0 |
Afinele sunt fructe de padure populare care servesc ca sursa importanta de vitamina K. Acestea mai contin, de asemenea, polifenoli antioxidanti numiti antociani. Antocianinele din afine pot reduce stresul oxidativ, reducand astfel riscul bolilor de inima atat la persoanele care sunt sanatoase, cat si la cei cu risc crescut de boala. In plus, afinele pot imbunatati alte aspecte ale sanatatii inimii prin scaderea colesterolului”rau” in sange, reducand riscul de atac de cord si imbunatatirea functiei arterelor.
Afine pot reduce riscul de diabet zaharat. Studiile au aratat ca afinele pot imbunatati sensibilitatea la insulina si pot reduce riscul de diabet de tip 2 cu pana la 26%.
Un studiu a aratat ca persoanele care mananca afine au, de asemenea, rate mai scazute de declin cognitiv, ceea ce inseamna ca mintea si creierul lor vor ramane sanatoase pe masura ce imbatranesc. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetari pentru a determina rolul exact pe care afinele il joaca in sanatatea creierului.
Zmeura este adesea folosita in deserturi si serveste ca o sursa foarte buna de fibre. Aceasta contine, de asemenea ,polifenoli antioxidanti numiti ellagitanine, care pot ajuta la reducerea stresului oxidativ. Un studiu a aratat ca, atunci cand este consumata ca o bautura cu alte fructe de padure, zmeura reduce stresul oxidativ cauzat de exercitiile sportului intens numit cycling, adica ciclism. Zmeura poate creste, de asemenea, leptina, un hormon care te face sa te simti satul si astfel vei avea o stare de satietate pentru un timp indelungat.
Fructele de padure goji contin niveluri ridicate de vitamina A si zeaxantina, ambele fiind importante pentru sanatatea ochilor.
Un studiu efectuat pe 150 de persoane in varsta a constatat ca mancatul a 14 grame de boabe goji pe zi a impiedicat scaderea sanatatii ochilor din cauza imbatranirii. Acest studiu, impreuna cu un al doilea studiu similar, au aratat ca un consum mediu de fructe de padure goji poate determina cresterea nivelului de zeaxantina din sange.
Un alt studiu a constatat ca un consum mediu de suc de boabe goji pe o durata de doua saptamani a crescut metabolismul si a diminuat talia la persoanele supraponderale.
Capsunile sunt printre cele mai frecvente fructe de padure consumate fiind, de asemenea, una dintre cele mai bune surse de vitamina C.
Capsunile sunt bune pentru sanatatea inimii. De fapt, un studiu efectuat pe 93.000 de femei a constatat ca cele care au consumat mai mult de trei portii de capsuni si afine pe saptamana au avut un risc mic de cel putin 30% de a face un atac de cord. Alte studii au aratat ca un consum moderat de capsuni pot reduce bolile de inima, inclusiv colesterolul din sange, trigliceridele si stresul oxidativ. Mai mult, capsunile pot ajuta la controlul nivelului de zahar din sange, care este important pentru prevenirea diabetului zaharat.
Iata care sunt beneficiile consumului regulat de fructe de padure:
Boabele fructelor de padure contin antioxidanti, care ajuta la mentionerea sub control a radicalilor liberi.
Radicalii liberi sunt molecule instabile care sunt benefice in cantitati mici, dar pot deteriora celulele atunci cand numarul lor devine prea mare, provocand stresul oxidativ. Fructele de padure sunt o mare sursa de antioxidanti, cum ar fi antocianinele, acidul ellagic si resveratrolul. Pe langa protejarea celulelor, acesti compusi ai plantelor pot reduce riscul de imbolnavire.
Un studiu a aratat ca afinele, murele si zmeura au cea mai mare activitate antioxidanta a fructelor consumate in mod obisnuit, alaturi de rodii. De fapt, mai multe studii au confirmat faptul ca antioxidantii din fructe de padure pot ajuta la reducerea stresului oxidativ.
Fructe de padure pot imbunatati glicemia si raspunsul la insulina atunci cand sunt consumate cu alimente bogate in carbohidrati sau sunt incluse in produse de patiserie.
Fructele de padure sunt o buna sursa de fibre, inclusiv fibre solubile. Unele studii arata ca un consum modetat de fibre solubile incetineste miscarea alimentelor prin tractul digestiv, ducand la reducerea senzatiei de foame si la cresterea senzatiei de satietate. Acest lucru poate scadea aportul de calorii si poate usura gestionarea greutatii.
Fructele de padure au un contin scazut de calorii si sunt extrem de hranitoare. Pe langa faptul ca aceste fructe sunt bogate in antioxidanti, ele contin multe vitamine si minerale, in special vitamina C si mangan.
Inflamatiile cronice ale organismului datorat unui stil de viata unde stresul este crescut, activitatile fizice sunt necorespunzatoare si a unor alegeri alimentare sunt nesanatoase. Acest tip de inflamatii pot contribui la aparitia de diabet zahar, boli de inima si obezitate. Multe studii au aratat faptul ca antioxidantii din fructele de padure au proprietati antiinflamatorii.
Fructele de padure reduc nivelul de colesterol rau si ajuta la protejarea acestuia, reducand astfel riscul de aparitia a altor boli, precum cele de inima. Astfel, aceste fructe reprezinta o hrana sanatoasa si benefica pentru inima, care trebuie sa se consume cu regularitate.
Fructe de padure pot ajuta la reducerea ridurilor pielii, deoarece antioxidantii lor ajuta la controlul radicalilor liberi, una dintre cauzele principale ale afectarii pielii care contribuie la imbatranire.
Datorita antioxidantilor, consumul de fructe de padure poate ajuta la prevenirea impotriva diferitelor tipuri de cancer.
Conform unui studiu medical s-a constatat ca toate tipurile de capsuni au avut efecte protectoare puternice asupra celulelor cancerigene de ficat, indiferent daca acestea erau ridicate sau scazute in antioxidanti. Astfel consumul de fructe de padure, de exemplu de capsuni ajuta la prevenirea si micsorarea celulelor canceroase. In plus, consumul de zmeura inhiba celulele canceroase din colon, prostata si sani de a se dezvolta.
Multe studii arata ca antioxidantii din fructe de padure pot imbunatati sanatatea cardiovasculara prin reducerea colesterolului total, a tensiunii arteriale si a trigliceridelor, precum si reducerea riscului de sindrom metabolic.
Exista multe modalitati de manca fructele de padure. In plus, exista multe retete cu aceste fructe care ajuta la pierderea kilogramelor nedorite.
Iata planul unei diete benefice de pierdere a kilogramelor in plus. Trebuie sa urmati cu strictete aceasta cura de slabire pentru a vedea rezultatele dorite. Dupa programul de 7 zile de cura, trebuie sa aveti cu cel putin 3 kilograme mai putin.
Cand vine vorba de curatarea prin detoxifiere a corpului de toxine, alimentatia este intr-adevar cel mai bun remediu. Veti fi uimit sa aflati ca multe dintre alimentele preferate curata organele de detoxifiere ale organismului, cum ar fi ficatul, intestinele, rinichii si pielea, prevenind acumularea toxica a daunelor. Prin detoxifiere este ideal sa evitati efectele nocive ale poluarii, aditivii alimentari, fumatul pasiv sau activ si alte toxine.
Intr-adevar una dintre cele mai puternice alimente detoxifiante sunt afinele, care contin aspirina naturala ce ajuta la diminuarea efectelor nocive ale inflamatilor cronice, in timp ce atenueaza orice durere a organismului. Afinele actioneaza si ca antibiotice prin blocarea bacteriilor din tractul urinar, contribuind astfel la prevenirea infectiilor. De asemenea, au proprietati antivirale si ajuta la blocarea toxinelor de la trecerea bariera hemato-encefalica pentru a avea acces la creier.
Curatati-va corpul de bacteriile daunatoare si de virusurile care pot persista in tractul urinar cu merisoare, deoarece contin substante antibiotice si antivirale.
Fructele de padure pot fi consumate sub forma:
Referinte: