Varza este o leguma care poate fi consumata atat in forma cruda, cat si gatita sau murata si care contine o multime de vitamine, fitonutrienti si antioxidanti benefici organismului. Aflati care sunt beneficiile consumarii verzei, dar si multe alte informatii din urmatorul articol!
2. Substante nutritive din compozitia verzei
4. Recomandari privind consumul de varza
6. Tratament extern cu frunze de varza
Legumele crucifere ( iau numele de la florile care cresc in forma de cruce), cum ar fi varza si broccoli, sunt cunoscute pentru substantele lor nutritive benefice organismului nostru. Daca incercati sa va imbunatatiti dieta, legumele crucifere sunt ideale pentru a incepe o schimbare in dieta voastra. Varza poate ajuta la protejarea impotriva radiatiilor, la prevenirea cancerului si reduce riscul de boli de inima. Aceasta leguma poate varia de la culoarea verde la rosu si violet, iar frunzele pot fi netede sau incretite.
Potrivit Departamentului de Agricultura din cadrul Serviciului de Cercetari Agricole din Statele Unite, o jumatate de ceasca de varza tocata, mai exact 75 de grame, contine: 17 calorii, 4 grame de carbohidrati (inclusiv 1 gram de fibre si 2 grame de zahar), 1 gram de proteine, 81,5 micrograme de vitamina K, 11 miligrame de magneziu si 22 micrograme de folat. In plus, varza mai contine in cantitati mici vitamina B6, calciu, potasiu si tiamina. Pe langa carbohidratii, mineralele si vitaminele mentionate anterior, aceasta leguma crucifera contine si antioxidanti ca:
Insa, trebuie sa stiti, daca alegeti sa consumati varza rosie, aceasta tinde sa contina mai multi dintre compusii mentionati anterior decat varza alba. In plus, varza rosie contine cu peste 50% mai multa vitamina C.
Varza murata contine urmatoarea valoare nutritionala:
Dupa cum puteti vedea in lista de mai sus, este bogata in vitamina B6 si acid folic, ambele fiind esentiale pentru multe procese importante din organism, inclusiv metabolismul energetic si functionarea normala a sistemului nervos. In plus, varza este bogata in fibre si contine antioxidanti puternici, inclusiv polifenoli si compusi ai sulfului.
Antioxidantii protejeaza organismul impotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt molecule care au un numar impar de electroni, facandu-le instabile. Cand nivelurile lor devin prea mari, ele pot afecta celulele noastre din organism.
Varza este deosebit de bogata in vitamina C, un antioxidant puternic care poate proteja impotriva bolilor de inima, anumite tipuri de cancer si pierderea vederii.
Corpul nostru se reface de la anumite infectii sau boli atunci cand ii este administrat un antiinflamator, care ajuta si accelereaza intregul proces de vindecare. Astfel, legumele crucifere contin o multime de antioxidanti diferiti care s-au dovedit ca reduc semnificativ inflamatiile cronice.
Vitamina C, cunoscuta si sub numele de acid ascorbic, este o vitamina solubila in apa care serveste multe roluri importante in organism. De exemplu, este necesar sa produca colagenul, cea mai abundenta proteina din organism. Colagenul confera structura si flexibilitate pielii si este esential pentru buna functionare a oaselor, muschilor si a vaselor de sange.
Mai mult, este un antioxidant puternic. De fapt, acesta vitamina a fost cercetata pentru potentialele sale calitati de combatere a cancerului. Vitamina C functioneaza pentru a proteja organismul de deteriorarea cauzata de radicalii liberi, care a fost asociata cu multe boli cronice, inclusiv cancer. Astfel, exista un studiu conform caruia, o dieta bogata in alimente ce contin vitamina C este asociata cu un risc mai mic de anumite tipuri de cancer. De fapt, o analiza recenta a 21 de studii a constatat ca riscul de cancer pulmonar a scazut cu aproximativ 7% pentru fiecare crestere zilnica de 100 mg de vitamina C. Cu toate acestea, acest studiu a fost limitat, deoarece nu s-a putut determina daca riscul scazut de cancer pulmonar a fost determinat de vitamina C sau de alti compusi gasiti in fructe si legume.
Varza este bogata in fibre insolubile si prietenoase pentru intestine. Fibrele care se gasesc in componenta sa nutritionala ajuta la mentinerea sanatatii a sistemului digestiv. Mai mult, aceasta legume este bogata in anumite fibre solubile, care s-au dovedit ca pot creste semnificativ numarul de bacterii benefice din intestin, daca este consumata cu regularitate.
Aceste bacterii indeplinesc functii importante cum ar fi protejarea sistemului imunitar si producerea de nutrienti critici cum ar fi vitaminele K2 si B12. Asadar, daca mancati mai multa varza va veti simti mult mai bine, iar sistemul digestiv va fi mult mai sanatos.
Tensiunea arteriala crescuta afecteaza din ce in ce mai multe persoane din intreaga lume si reprezinta un factor de risc major pentru bolile de inima, respectiv pentru accidentul vascular cerebral.
Medicii deseori sfatuiesc pacientii cu hipertensiune arteriala sa reduca consumul sare. Cu toate acestea, dovezile recente sugereaza ca o cresterea a concentratiei plasmatice a potasiului este la fel de importanta pentru scaderea tensiunii arteriale.
Potasiul este un mineral si un electrolit important care ajuta organismul sa functioneze corect. Una dintre principalele sale sarcini este de a ajuta la reglarea tensiunii arteriale prin contracararea efectelor sodiului in organism. In plus, potasiul ajuta la eliminarea excesului de sodiu prin urina. De asemenea, relaxeaza peretii vaselor de sange, ceea ce duce la scaderea tensiunii arteriale.
Astfel, consumul de varza este o metoda delicioasa de scadere a tensiunii arteriale crescute si poate ajuta la mentinerea acesteia intr-un interval sanatos.
Vitamina K contine multe vitamine solubile in grasimi, care joaca multe roluri importante in organismul nostru. Aceste vitamine sunt impartite in doua grupe principale, precum:
Vitamina K1 este un nutrient cheie care joaca multe roluri importante in organism. Una dintre functiile sale principale este sa ajute enzimele care sunt responsabile pentru coagularea sangelui. Fara vitamina K, sangele isi pierde capacitatea de a se coagula in mod corespunzator.
Varza alba murata constituie un remediu excelent pentru tratarea mahmurelii, mai exact pentru tratarea alcoolismului. Chiar daca nu este tocmai foarte placut la gust, sucul de varza murata este un puternic detoxifiant, eliminand toxinele din organism. Zeama (sucul) de varza murata are in compozitia sa vitamine si minerale, care odata ingerat in corp, va contribui la vitaminizarea si intarirea sistemului imunitar.
Alte beneficii ale verzei murate sunt:
Sucul de varza alba proaspata ajuta la tratarea gastritei, a ulcerului gastric si a anemiei. In plus, daca se consuma in jur de 50 de ml de suc, de 3 ori pe zi cu aproximativ 30 de minunte inainte de fiecare masa prinipala, atunci acest sucul va:
Varza poate fi consumata in mai multe feluri, insa in cantitati moderate. Astfel, daca alegeti sa consumati zilnic portia nu trebuie sa depaseasca mai multe de 300 – 400 de grame pe zi (daca leguma este consumata in salate sau sub alta forma de preparat, tip garnituri sau mancaruri). Daca alegeti varianta de suc, atunci este recomandat sa beti un pahar de 50 de ml de suc de varza sau zeama de varza numai intre mesele principale sau cu aproximativ 30 de minute inainte de a manca. Pentru ca sucul sa aiba un gust mai placut si agreabil pentru a-l putea bea fara probleme, atunci puteti adauga un morcov sau zeama de la o lamaie proaspata.
Dieta cu varza ajuta la scaderea rapida a kilogramelor in plus. Specialistii in nutritie alimentara sustin ca in numai 7 zile se pot pierde pana la 10 kg. Astfel, dieta cu supa de varza trebuie sa dureza timp de o saptamana, timp in care nu trebuie sa mancati aproape nimic altceva. Sucul de varza formeaza baza acestei diete, pentru a incepe, trebuie sa va pregatiti si sa cumparati cantitati mari din aceasta leguma care sa va ajunga pentru 7 zile.
Aveti voie sa consumati zilnic alte 1 sau 2 alimente care au un continut scazut de calorii. Cu toate acestea, este important sa nu se faca alte favoruri si sa se bea doar apa si ceaiuri neindulcite.
Se recomanda ca in aceasta saptamana sa luati suplimente de multivitamine zilnic, deoarece dieta poate fi scazuta in anumite substante nutritive.
Nu trebuie sa continuati dieta mai mult de 7 zile. Cu toate acestea, puteti repeta dieta cu o pauza de 2 saptamani. Spre deosebire de alte diete, aceasta include consumarea a multor legume si fructe, care au un continut scazut de calorii si fibre. In plus, dieta este foarte ieftina si nu va obliga sa cumparati alimente sau suplimente scumpe.
Insa, trebuie sa stiti ca aceasta dieta nu a fost niciodata studiata, deci este imposibila confirmarea cu adevarat a eficacitatii sale. Cu toate acestea, deoarece supa de varza este foarte scazuta in calorii, va ajuta la scadere in greutate. In timp ce va este permis sa mancati cantitati nelimitate de supa si alte alimente in timpul acestei diete, alegerile sunt atat de limitate si au scazut in calorii incat ar fi foarte dificil sa mananci suficient pentru a va mentine greutatea corporala.Desi dieta de supa de varza va va ajuta probabil sa piardeti in greutate, cea mai mare parte a acelei greutati este probabil sa revina imediat ce opriti dieta.
Frunzele verzei pot avea beneficii terapeutice, acestea actionand ca un antiinflamator local, putand fi folosite atat intern, cat si extern mai ales sub forma de cataplasma
Cataplasma cu frunzele verzei ajuta la tratare de:
Inainte de a pune compresele cu frunze de varza, acestea trebuie sa fie spalate si pastrate sub forma lor intreaga, apoi se preseaza cu un facalet de lemn pentru a fi scos la sufrafata sucul din leguma. Dupa aceea, frunzele se incalzesc putin inainte de a le aplica direct pe piele. Puteti aplica mai multe straturi de frunze pe care apoi trebuie sa le fixati cu o fasa medicinala. Frunzele se tin pe piele (locul afectat) in jur de maxim 12 ore, iar daca culoarea acesteia devine bruna sau maro, inseamna ca secretia sau puroiul locului infectat a fost absorbit. In cazul luxatilor sau entorselor, frunza va deveni galbena dupa utilizare, iar aceasta va reduce durerea locala grabind procesul de vindecare datorita proprietatilor antiinflamatorii.
Pe langa faptul ca frunzele verzei ofera o multime de beneficii organismului, acestea pot provoca in cazuri rare anumite reactii adverse, precum:
Totodata, consumul de varza nu este recomandat femeilor care sunt insarcinate sau care alapteaza.
Referinte: