Aloe vera este una dintre cele mai apreciate plante pentru frumusete si sanatate. Aflati din materialul urmator care sunt beneficiile si proprietatile acestei plante.
Exista mai mult de 300 de specii de aloe planta, insa Aloe barbadensis (alias aloe vera) este cea mai cunoscuta si este apreciata in lumea sanatatii si frumusetii pentru proprietatile sale de vindecare.
Planta suculenta si intepatoare creste in mod natural in climatele uscate, tropicale din Africa, Asia, Europa si din sudul si vestul Statelor Unite.
Cu multe secole in urma, oamenii si-au dat seama ca planta avea mai mult de oferit decat o imagine frumoasa. Gelul si sucul din aloe vera au devenit remedii extrem de cunoscute. In general, remediile pe baza de aloe vera sunt folosite pentru a ajuta la tratarea multor probleme de piele si a unor probleme digestive.
Aloe vera este renumita pentru proprietatile sale de vindecare de cel putin 6.000 de ani. La inceput, planta era cunoscuta ca fiind „planta nemuririi” si a fost prezentata faraonilor egipteni ca dar de inmormantare.
In timp, planta a fost preluata si folosita de mai multe grupuri din multe zone geografice, cum ar fi indienii, chinezii, mexicanii si nord-americanii.
Oamenii cunosc de mult timp beneficiile vindecatoare ale plantei. De-a lungul anilor au folosit aloe – care este cunoscuta si drept „crinul desertului” – pentru a ajuta la tratarea ranilor, caderea parului, hemoroizii si probleme digestive.
Mai nou, aceasta planta are o intreaga industrie in spatele ei. Sucurile sale sunt utilizate in cosmetice si produse de ingrijire personala, cum ar fi cremele hidratante, sapunul, crema de ras si lotiunea de bronz. Produsul din aloe vera care probabil vine in minte cel mai usor este gelul verde stralucitor, care se regaseste pe rafturile farmaciilor si plafarurilor. Cel mai probabil, ati folosit acest gel pentru a calma o arsura care a provocat o senzatie foarte neplacuta.
Aloe vera este, de asemenea, disponibila sub forma de suplimente, despre care se spune ca ofera aceleasi avantaje posibile pentru piele si sistemul digestiv ca alte versiuni ale plantei.
Din punct de vedere medicinal, exista doua parti extrem de utile ale plantei. In primul rand, frunzele de aloe vera sunt umplute cu un gel transparent. Acest gel de aloe vera este extras din plante si utilizat de obicei pe piele pentru tratarea arsurilor si a diferitelor afectiuni ale pielii. Aloe vera gel poate fi gasit, de asemenea, sub forma lichida sau sub forma de capsula si administrat pe cale orala.
A doua substanta pe care o produce planta se numeste aloe latex. Acesta este pulpa galbena care se gaseste chiar sub partea exterioara a frunzei plantei. Aloe latexul s-a dovedit a avea proprietati laxative si, de obicei, este administrat pe cale orala pentru a trata constipatia.
Crema cu aloe vera sau uleiul de aloe vera sunt, de asemenea, disponibile pe piata si au efecte miraculoase asupra diverselor conditii.
Cea mai recenta tendinta in aloe vera este introducerea bauturilor pe baza de aloe, cum ar fi sucul de aloe vera si apa din aloe vera. Sucurile de plante sunt de obicei amestecate cu suc de citrice pentru a produce suc de aloe vera sau apa pentru a produce apa de aloe vera.
Planta in sine poate avea un gust un pic amar, insa diferitele branduri producatoare adauga arome sau indulcitori in aceste produse. Consultati lista de ingrediente a sticlei pentru a va asigura ca nu este ambalata cu cantitati mari de zaharuri adaugate.
Puteti aplica gel proaspat de aloe direct pe piele sau puteti urma o reteta pentru a crea acasa un produs de infrumusetare. Gelul se poate adauga, de asemenea, in alimente, produse de patiserie si bauturi.
Pentru a face suc de aloe, utilizati 1 ceasca de lichid la fiecare 2 linguri de gel de aloe. Includeti orice alte ingrediente, cum ar fi fructele si folositi un blender sau un procesor de alimente pentru a amesteca bautura.
Daca intentionati sa consumati felii proaspete de gel de aloe, trebuie sa le mentineti in frigider pentru cateva zile, insa cel mai bine este sa le consumati cat mai repede posibil. Puteti pastra intotdeauna gelul de aloe vera in congelator daca nu doriti sa il utilizati imediat.
Este utilizata pe scara larga in industria cosmetica, farmaceutica si alimentara si are o valoare de piata anuala estimata la 13 miliarde dolari la nivel global.
Aloe vera este bine-cunoscuta pentru frunzele sale groase, ascutite si carnoase, care pot creste pana la aproximativ 30-50 cm in lungime.
Fiecare frunza este plina de tesuturi subtiri care stocheaza apa, ceea ce face ca frunzele sa fie groase. Acest tesut plin cu apa este „gelul” caracteristic produselor Aloe vera.
Gelul contine majoritatea compusilor bioactivi din plante, inclusiv vitaminele, mineralele, aminoacizii si antioxidantii.
Antioxidantii sunt importanti pentru sanatate.
Gelul contine antioxidanti puternici, care apartin unei familii numeroase de substante cunoscute sub denumirea de polifenoli.
Acesti polifenoli, impreuna cu alti compusi ai plantei, pot ajuta la inhibarea dezvoltarii anumitor bacterii care pot provoca infectii la om.
De cele mai multe ori, aloe vera este utilizata ca medicament topic, aplicat pe piele, mai degraba decat ingerat. Planta este cunoscuta pentru tratarea diverselor leziuni, in special a arsurilor, inclusiv a arsurilor solare.
Studiile sugereaza ca este un tratament topic eficient pentru arsurile de gradul I si II.
Potrivit unor studii experimentale, Aloe vera ar putea reduce timpul de vindecare al arsurilor cu aproximativ 9 zile in comparatie cu medicamentele conventionale. In schimb, dovezile privind ajutorul dat in vindecarea altor tipuri de rani sunt neconcludente.
Cariile dentare si afectiunile gingivale sunt probleme de sanatate extrem de intalnite. Una dintre cele mai bune metode de a le impiedica este de a reduce acumularea placii dentare.
Intr-un studiu efectuat pe 300 de persoane sanatoase privind sanatatea orala, sucul de Aloe vera 100% pur a fost comparat cu clorhexidina, un ingredient standard al apei de gura.
Dupa 4 zile de utilizare, clatirea gurii cu Aloe vera s-a dovedit a fi la fel de eficienta ca si clorhexidina in reducerea placii dentare. Aloe vera este eficienta pentru ca ucide bacteria Streptococcus mutans responsabila cu acumularea placii dentare, precum si drojdia Candida albicans.
Aloe vera este adesea utilizat pentru a trata constipatia. In acest caz, nu gelul, ci latexul este cel care ofera beneficiile.
Latexul este un reziduu galben lipicios gasit chiar sub membrana frunzei. Substanta care are acest efect se numeste aloina, ea avand efecte laxative bine stabilite.
Cu toate acestea, specialistii au fost reticenti in privinta utilizarii frecvente a acestui produs. Din acest motiv, din 2002, Aloe latex nu mai este disponibil in SUA ca medicament fara prescriptie medicala.
Contrar convingerilor populare, Aloe vera nu pare sa fie eficienta impotriva altor tulburari digestive, cum ar fi sindromul de intestin iritabil (SII) si boala inflamatorie intestinala (BII).
De asemenea, planta a fost uneori folosita drept remediu impotriva diabetului. Se spune ca sporeste sensibilitatea la insulina si contribuie la imbunatatirea gestionarii zaharului din sange. – gel aloe vera beneficii
Mai multe studii efectuate pe animale si pe pacienti cu diabet de tip 2 au avut rezultate promitatoare privind consumul de extract din Aloe vera.
Cu toate acestea, calitatea acestor studii a fost destul de slaba, deci este cu siguranta prematur ca planta sa fie recomandata in acest scop.
In plus, s-au raportat unele cazuri de leziuni hepatice provocate de ingerarea pe termen lung a suplimentelor care contin aceasta planta.
Cercetarile sugereaza ca gelul de aloe, aplicat dimineata si seara, in plus fata de utilizarea medicamentelor topice pe baza de prescriptie medicala cum ar fi tretinoina, ar putea fi mai eficienta in combaterea acneei.
Crema din extract de Aloe poate reduce roseata, mancarimea si inflamatia cauzate de psoriazisul usor pana la moderat. Pentru mai bune rezultate, crema trebuie aplicata de mai multe ori pe zi timp de o luna sau chiar mai mult.
Aplicarea unei creme care contine extract de aloe ar putea ajuta la grabirea vindecarii leziunilor provocate de virusul herpes.
Conform cercetarilor, aplicarea de doua ori pe zi a gelului de aloe timp de opt saptamani ar putea ajuta la reducerea simptomelor acestei conditii inflamatorii care afecteaza interiorul gurii.
In cadrul unui studiu efectuat la Universitatea din Napoli, Italia, au fost testate cinci creme diferite pentru a vedea cat de eficiente ar putea fi in protejarea pielii pacientilor cu cancer de san care sunt tratati cu radioterapie. Una dintre aceste creme contine Aloe.
Cercetatorii au impartit 100 de pacienti in cinci grupe de cate 20 de persoane. Fiecare dintre acestia au primit un tratament topic diferit. Pacientii au aplicat aceste creme de doua ori pe zi, incepand cu 15 zile inainte de tratamentul cu radioterapie, si au continuat timp de o luna dupa acesta.
Pe parcursul perioadei de 6 saptamani, participantii au efectuat evaluari saptamanale ale pielii.
In revista Radiation Oncology, oamenii de stiinta au semnalat ca utilizarea preventiva a cremelor topice de hidratare a redus incidenta efectelor secundare cutanate la femeile tratate cu radioterapie pentru cancerul de san, niciuna neavand rezultate semnificativ mai bune.
Toate cremele hidratante utilizate in acest studiu au fost la fel de valabile in tratamentul leziunilor cutanate induse de radioterapie.
Cercetatorii au descoperit ca planta a ajutat la reducerea mai multor simptome ale bolii de reflux gastroesofagian (GERD), printre care arsurile la stomac si varsaturile.
Gelul de aloe (partea utilizata frecvent in creme si hidratante) este, in general, sigur de folosit si poate fi de ajutor in vindecarea pielii atunci cand este aplicata topic.
Latexulul, in schimb, poate fi periculos. Utilizarea latexului pe cale orala poate duce la crampe si diaree si ar putea afecta eficienta unor medicamente orale.
Latexul poate provoca probleme si mai grave. Chiar si consumarea unui singur gram pe zi timp de cateva zile ar putea sa provoace leziuni renale si poate fi chiar fatala. De asemenea, poate reduce nivelurile de glucoza din sange. De aceea, persoanele cu diabet zaharat de tip 2 trebuie sa fie atente si sa discute cu medicul inainte de a folosi latexul din aloe.
De asemenea, aceasta substanta ar putea avea compusi care cauzeaza cancer. Un studiu realizat de Programul National de Toxicologie a constatat ca extractul de aloe vera a creat tumori canceroase in intestinul gros al sobolanilor. Insa nu trebuie sa ne alarmam. Studiul nu a implicat oameni, iar specialistii spun ca nu exista nimic care sa sugereze ar putea aparea aceleasi rezultate la om.
Referinte: