Echimoze – sunt vanatai sau hematoame care apar in urma unor traumatisme sau a unor boli. Se manifesta printr-o decolorare care apare din cauza sangerarii vaselor de sange ce se afla localizate in straturile si substraturile superficiale si sensibile ale pielii.
5. Cand trebuie sa mergi la medic?
Echimoza numita hematom sau vanataie este o hemoragie difuza a sangelui prin tesuturi care la inceput este o pata rosie, apoi culoarea se schimba succesiv trecand prin nuante de negru, albastru, violet, verzui, dupa care in urmatoarea etapa pata se ingalbeneste, iar dupa aproximativ 21 de zile dispare. De obicei, vanataile apar in urma unui traumatism provocat prin lovituri, striviri, fracturi, intepaturi.
Multi dintre noi ne-am confruntat deseori cu acest tip de leziune cutanata, aparuta de cele mai multe ori fara ca sa stim. Este nevoie sa analizam cu multa atentie daca echimozele sunt fenomene banale sau semnele prin care ar trebui sa ne fac sa consultam un medic. In cazul in care vanataile apar usor fara lovituri trebuie consultat medicul si mai ales daca se asociaza cu fenomene inflamatorii din vecinatate, precum hemoragii exteriorizate, cum ar fi hematemeza (varsaturi cu sange) sau cu fenomene de tip infectios (febra, frisoane, stare generala alterata, dureri de cap, migrene).
Studii medicale au aratat ca echimozele tind sa se vindece cu atat mai greu cu cat se afla in partea de jos a corpului, acest mecanism se datoreaza presiunii crescute a sangelui in vasele de la nivelul membrelor inferioare in comparatie cu cele ale membrelor superioare.
In anumite circumstante, echimozele apar spontan fara a actiona nici un agent traumatic, la anumite persoane cu diverse patologii. O afectiune in care apar spontan echimoze este sindromul Marfan.
In practica medicala sunt frecvent intalnite echimozele pana la hemoragii masive, ca de exemplu in boala genetica numita hemofilie. Aparitia unor echimoze la nivelul aparatului abdominal ne poate arata existenta unei hemoragii interne. Cei suferinzi de ciroza hepatica deseori prezenta si ei echimoze pana la hemoragii masive care le pot ameninta viata.
Exista mai multe tipuri de echimoze, precum:
Din cauza unor traumatisme ca lovituri, striviri, se rup unele vase sanguine mai mici. Sangele care se scurge din aceste vase se infiltreaza prin tesuturile din jur, pana ajunge sub piele unde produce invinetinerea regiunii traumatizate. Cu timpul, culoarea pielii devine maronie, iar dupa 2-3 saptamani cand sangele se resoarbe, pielea isi recapata aspectul normal. Cand echimoza apare fara ca pielea sa fi suferit vreun traumatism, atunci este vorba de o tulburare de coagulare a sangelui si trebuie consultat medicul de specialitate. In tulburarile de hemostaza sindromul echimozelor dureroase este intalnit la femei , echimozele apar pe membre si trunchi si sunt precedate de aparitia unei senzatii dureroase sub tegument care dispare fara tratament .
Vanataile se mai numesc si echimoze . Acestea se manifesta prin niste plagi de culoare rosie, albastruie sau neagra, care apar in urma unei lovituri cu un obiect dur, care lezeaza pielea. Aceasta echimoza are legatura cu o emotie refulata, o durere mentala sau o angoasa profunda, pe care nu o verbalizam.
Cand ne accidentam si facem vanatai putem corela ca este vorba de agresivitatea noastra care se intoarce impotriva noastra. Aceste contuzii pot aparea in momente de oboseala puternica, atunci cand suntem concentrati si nici nu ne dam seama ca ne-am accidentat.
Viata ne avertizeaza imediat, atunci cand ne izbim de ceva, aratandu-ne astfel ca nu ne indreptam in directia buna, oricare ar fi acel obiect, de obicei imobil, iar prin faptul ca il intalnim noi apoi ne autopedepsim. Cei care se lovesc facand usor echimoze se simt victima evenimentelor si au impresia ca trebuie sa ,,lupte” in viata.
O corelatie este ca facem vanatai deoarece avem nevoie de iubire si afectiune si nu primim decat violenta si lovituri care ne fac sa ne simtim victima evenimentelor. Ne mutilam cu mintea crezand ca meritam ceea ce ni se intampla, dar noi trebuie sa ne revizuim pozitia pentru a fi capabili sa evitam obstacolele care apar in calea noastra.
Vanataile sunt in corelatie cu notiunea de accident si de sange . Accidentul arata celui caruia i se intampla ca se simte vinovat si se acuza de ceva la nivelul de a fi. A avea accident reprezinta una din formele prin care oamenii vor sa neutralizeze sentimentul de vinovatie. Din pacate, aceste accidente prin care se produc vanataile se fac la nivel inconstient.
Persoana afectata se simte vinovata pentru ca este slaba sau fragila in anumite situatii in viata si poate sa aiba miscari bruste din cauza unei impulsivitati prea accentuate. Vanataile sunt in corelatie cu notiunea de accident si de sange. Accidentul arata celui caruia i se intampla ca se simte vinovat si se acuza de ceva la nivelul de a fi. A avea accident reprezinta una din formele prin care oamenii vor sa neutralizeze sentimentul de vinovatie. Din pacate, aceste accidente prin care se produc vanataile se fac la nivel inconstient.
Persoana afectata se simte vinovata pentru ca este slaba sau fragila in anumite situatii in viata si poate sa aiba miscari bruste din cauza unei impulsivitati prea accentuate.
Majoritatea vanatailor se datoreaza unor lovituri sau cazaturi minore si dispar dupa numai cateva zile. Vanataia este o zona de piele depigmentata care apare de obicei dupa ce o lovitura deterioreaza micile vase de sange care au fost afectate si pentru ca tesutul de dedesupt poate fi strivit si invinetit .
Echimoza se caracterizeaza prin:
Fiecare nuanta a culorii unei vanatai corespunde unui anumit tip de vindecare. O echimoza specifica denumita sugestiv ,,in ochelar” apare in cazul unui traumatism cranian si este tipica pentru fractura bazei craniului. Varsta inaintata presupune atat o scaderea a rezistentei si elasticitatii vaselor sanguine , cat si o subtiere a pielii, datorita deteriorarii colagenului, fapt susceptibil si de aparitia spontana a echimozelor, fara actiunea unui factor traumatic.
Toata lumea a avut candva o vanataie, iar diagnosticul sau este foarte clar si simplu: o pata de dimensiuni variabile cu contur delimitat, dureroasa la palpare, la inceput rosiatica dupa care isi schimba culoare la violaceu – albastru si galben verzui, pana la disparitia ei completa. Fiecare nuanta a culorii unei vanatai corespunde unui anumit tip de vindecare .
O echimoza specifica denumita sugestiv ,,in ochelar” apare in cazul unui traumatism cranian si este tipica pentru fractura bazei craniului.
Varsta inaintata presupune atat o scaderea a rezistentei si elasticitatii vaselor sanguine, cat si o subtiere a pielii, datorita deteriorarii colagenului, fapt susceptibil si de aparitia spontana a echimozelor, fara actiunea unui factor traumatic.
O vanataie care este ferma la atingere incepe sa creasca in dimensiune sau devine mai dureroasa cu cat timpul trece (nu mai putin) poate fi un semn ca sa format un hematom.
Un hematom este o forfetare care se formeaza atunci cand sangele incepe sa se colecteze sub piele sau intr-un muschi.
In acest caz, veti avea nevoie de un ajutor medical pentru a elimina hematomul in mod sigur si corect.
Un alt motiv mai neobisnuit pentru o vanataie care nu dispare este cunoscuta ca fiind osificare heterotopica. Acest lucru se intampla atunci cand corpul acumuleaza depuneri de calciu in jurul locului care a fost vatamat. Aceasta va va face vanataia delicata si ferma la atingere, iar in acest caz medicul specialist va trebuie sa examineze si sa faca o radiografie locala.
De asemenea, trebuie sa consultati un medic daca observati oricare dintre urmatoarele:
Vindecarea completa de echimoza poate dura cateva zile pana la 2 – 3 saptamani, dar aceasta depinde de mai multi factori printre care intensitatea agentului traumatic care a dus la vanataie, varsta persoanei, afectiunile asociate si unde este localizata echimoza.
Vindecarea echimozelor se realizeaza in scurt timp si de la sine fara un tratamentul aplicat special . Pentru unele vanatai daca este necesar poate sa se actioneze pentru a ameliora durerea si de a grabi procesul de vindecare cu ajutorul a o serie de remedii care pot imbunatatii si scurta procesul de vindecare.
Vanataia este un soc minor care agreseaza pielea si provoaca durere si colorarea pielii. Pentru aceasta afectiune sunt eficiente plantele cu efect de reparare si regenerare a tesuturilor si vaselor de sange. O serie de plante vindecatoare ajuta la reducerea gravitatii unei vanatai.
In cazul echimozelor foarte extinse situate la nivelul membrului inferior este recomandata pozitionarea in decubit dorsal cu membrul inferior ridicat pe o perna deasupra nivelului inimii pentru a incetini temporar curgerea sangelui.
Aplicarea unguentelor cu arnica si /sau cu galbenele sunt remedii traditionale pentru vanatai, amandoua ajutand la oprirea singerarii care este sub piele.
Pentru vindecarea rapida a echimozelor, in traditia ayurvedica se aplica o cataplasma formata din ghee (unt clarifiat) si pulbere din tuberculi de musta (cyperus rotundus). Un studiu efectuat in Franta a evidentiat ca aceasta planta este eficienta pentru regenerarea tesuturilor. De asemenea, maceratul din sucul fructelor de amalaki vindeca vanataile.
Verbina si sulfina sunt plante eficienta pentru regenererea tesuturilor care sunt afectate de echimoze.
Medicii nutritionisti recomanda marirea rezistentii organismului prin adoptarea unui regim alimentar sanatos si regenerator. Printre alimentele care ajuta la prevenirea invinetiirii pielii sunt lamaile, ardeii, capsunile ce contin pigmenti de plante apartinand marii familii a flavonoidelor care potenteaza producerea de vitamina C in corp intarand vasele de sange .
Fiind o afectiune banala nu este o provocare majora a organismului. Aceasta afectiune nu necesita regim alimentar si schimbarea stilului de viata.
Referinte: