Rosul unghiilor sau „onicofagia” este mai mult decat un tic nervos sau un obicei neplacut. Afla din urmatorul articol cum puteti sa scapati de acest obicei.
Onicofagia este un obicei intalnit la oameni de a-si roade unghiile. In aceasta stare, un individ in mod obisnuit si in mod regulat isi roade unghiile degetelor si tesuturile moi ale patului unghiilor (buricele degetelor). Acest tic nervos se observa cel mai frecvent la copii si adolescenti si poate fi indus de stres.
Onicofagia este asociata cu o serie de afectiuni psihologice, incluzand tulburarea obsesiv-compulsiva si tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD). Rosul unghiilor poate duce la infectii ale unghiilor si tesuturilor moi. In plus fata de unghiile deformate, orice persoanelor care are acest obicei poate prezenta, de asemenea, leziuni ale gingiei, dureri ale maxilarului si anomalii ale dintilor
Rosul unghiilor poate fi tratat prin abordarea cauzei ca pe o afectiune, care poate implica psihoterapia. Pot fi incercate si alte masuri care ajuta la stoparea de roadere a unghiilor, cum ar fi folosirea unor tratament speciale care se aplica local, direct pe unghie.
Rosul de unghii incepe de obicei in copilarie si poate continua pana la maturitate, iar efectele secundare pot fi mai mult decat cosmetice. Repetarea obiceiul de roadere a unghiilor poate face ca pielea din jurul unghiilor sa fie traumatizata, umflata si poate deteriora tesutul care face ca unghiile sa creasca, ducand cresterea de unghii anormale. Roaderea unghiilor va poate lasa, de asemenea, vulnerabili la anumite infectii pe masura ce treceti bacterii si virusi daunatori de la gura la degete si de la unghiile la fata si gura.
Pe langa aspectul inestetic al mainilor, rosul unghiilor poate produce infectii, prin patrunderea microbilor in organism, afectiuni stomatologice, unghii casante, varfurile degetelor inrosite sau cuticule sangerande.
Este posibil sa existe o legatura genetica cu onicofagia, deoarece unii oameni par sa aiba o tendinta mostenita de a dezvolta acest comportament obsesiv de a-si provoca neintentionat o trauma sau o durere fizica. Roaderea unghiilor este asociat cu anxietatea, deoarece actul de muscare si roadere a unghiilor reliefeaza stresul, tensiunea sau plictiseala. Oamenii care isi rod unghiile, in mod obisnuit fac acest lucru atunci cand simt ca sunt nervosi, plictisiti, singuri sau chiar flamanzi. Rosul unghiilor de unghii poate fi, de asemenea, un obicei transferat si se poate ajunge la suptul degetelor. Astfel ca, va puteti trezi intr-o zi fara sa vreti ca faceti acest obicei defaimator chiar in vazul lumii. In timp ce rosul unghiilor poate sa apara uneori fara simptome de stare psihiatrica, acest obicei poate fi asociat cu tulburarea de hiperactivitate – cu deficit de atentie (ADHD), tulburarea de tip opozitional, anxietate de separare , enurezis (incontinenta urinara in timpul somnului), tulburare tip tic nervos si alte probleme ce tin de sanatatea mintala.
Copiii isi rod unghiile din mai multe motive – din curiozitate sau plictiseala, pentru a se elibera de stres, din curiozitate pot sa imite alta persoana din jurul sau. Roaderea unghiilor este cel mai frecventa dintre asa-numitele „obiceiuri nervoase”, care includ sugerea degetului mare, ridicarea nasului, trasul si rasucitul parului, trosnirea gatului, scrasnirea dintilor sau muscatul buzelor.
Rosul unghiilor este un obicei frecvent intalnit in cazul copiilor cu varste mari, care au tendinta de a se desfasura acest obicei in cadrul familiei si este cea mai probabil sa devina unul dintre obiceiurile nervoase care vor continua pana la maturitate daca nu se iau anumite masuri. Aproximativ 30-60% dintre elevi si 20% din adolescenti isi rod unghiile, cel putin pentru o perioada de timp.
Situatiile de acasa sau de la scoala pot provoca copilului stari de stres sau de anxietate care declanseaza mai departe roaderea unghiilor. Exista o multime de situatii stresante care ii pot determina sa aiba acest tic nervos, cum ar fi:
Unghiile protejeaza varfurile sensibile ale degetelor de traumele accidentale si se formeaza prin stratul de tesut germinant numit matricea (radacina) unghiilor. Roaderea unghiilor poate duce la diferite infectii locale, care la randul lor pot provoca anumite boli la unghii.
De asemenea, este important sa retineti ca roaderea unghiilor poate provoca si probleme fizice, inclusiv:
Exista anumite trucuri ce trebuie incercate pentru a se renunta la acest obicei. Este recomandat sa va faceti manichiura cel putin o data pe saptamana. Incercati sa folositi un lac de unghii cu o culoare mai aprinsa pentru inceput, astfel incat atunci cand le roadeti sa se cojeasca si sa dea un aspect neingrijit mainii.
Adresati-va medicului specialist daca aveti probleme si tulburari legate de stres.
Managementul stresului poate ajuta la rezolvarea episoadelor de roaderea unghiilor.
Referinte: