Cancer pancreatic – iata tot ce trebuie sa stii despre cancerul la nivelul pancreasului: cauze si factori de risc, semne si simptome, cum se dezvolta, cum este diagnosticat si ce metode de tratament exista.
1. Ce este pancreasul?
2. Ce este cancerul de pancreas?
3. Cauze si factori de risc
4. Simptome
5. Diagnostic
6. Tratament
7. Prognostic pentru cancerul pancreatic
Pancreasul este o glanda in forma de para situata in abdomen, intre stomac si coloana vertebrala, si are o lungime de aproximativ 15 cm. Este alcatuit din:
Componenta exocrina – alcatuita din canale si saculeti mici numiti acini la capatul canalelor. Aceasta componenta a pancreasului face ca proteinele specializate numite enzime care sunt eliberate in intestinul subtire sa favorizele digerarea alimentelor, in special a grasimilor.
Componenta endocrina – este alcatuita din celule concentrate impreuna in diferite locatii din aceasta parte a pancreasului, numite insulele Langerhans. Aceste celule produc o serie de hormoni specifici, cel mai important fiind insulina. Insulina este o substanta care ajuta la controlul cantitatii de zahar din sange. Aceasta regiune a pancreasului produce si alti hormoni, cum ar fi glucagonul, somatostatina, polipeptida pancreatica (PP) si polipeptidul intestinal vasoactiv (VIP). Acestia joaca un rol important in reglarea metabolismului.
In mod normal, celulele din corp se divid pentru a forma celule noi atunci cand organismul are nevoie de ele, iar celulele vechi, care nu mai functioneaza corect, sunt distruse de organism. Mutatiile la nivelul ADN-ului celular pot duce la cresterea si diviziunea necontrolata a celulelor, sau pot impiedica moartea celulelor vechi atunci cand acestea nu mai sunt utile. Mutatiile pot fi mostenite sau dobandite pe parcursul vietii. Atunci cand se acumuleaza mai multe celule suplimentare, se formeaza o masa, numita tumora. Tumorile pot fi benigne sau maligne.
Atunci cand o tumora ramane in acelasi loc si nu mai creste, se considera ca e benigna. Aceasta nu are astfel capacitatea de a invada alte tesuturi, dar poate cauza alte probleme de sanatate presand organe, vase de sange sau nervi. Tumorile benigne NU sunt canceroase.
Cand o tumora continua sa creasca si sa se raspandeasca la alte tesuturi, se considera ca e maligna, numita si canceroasa. Tumorile maligne se pot raspandi la alte organe si tesuturi. Procesul de raspandire dincolo de organul original se numeste metastaza.
Cancerul pancreatic netratat se raspandeste la organele si vasele de sange din apropiere. Majoritatea cancerelor pancreatice incep in celulele care captusesc canalele pancreasului. Acest tip de cancer se numeste adenocarcinom pancreatic sau cancer pancreatic exocrin. Rareori, cancerul se poate forma in celulele producatoare de hormoni sau in celulele neuroendocrine ale pancreasului. Aceste tipuri de cancere se numesc tumori ale celulelor insulare, cancer endocrin pancreatic sau tumori neuroendocrine pancreatice.
Unele dintre aceste mutatii apar la intamplare. Altele apar ca raspuns la factori de mediu sau comportamentali. Unele mutatii pot fi mostenite. Cand se acumuleaza suficiente mutatii, o celula devine maligna si o tumora poate incepe sa creasca.
Tumorile din pancreas pot fi tumori exocrine (aproximativ 95% dintre cancerele pancreatice) sau tumori endocrine (aproximativ 5% dintre cazurile de cancer pancreatic).
Adenocarcinomul pancreatic, denumit si adenocarcinom pancreatic ductal, sau PDAC, provine din tesutul exocrin (care constituie majoritatea parte a pancreasului) si este cel mai frecvent tip de cancer pancreatic (95% dintre cazuri). Adenocarcinomul pancreatic se formeaza din celulele anormale ale captuselii canalului pancreatic. Alte forme rare de tumori exocrine includ carcinomul celular acinar, carcinomul adenoscuamos si chistadenocarcinomul mucinos.
Tumorile endocrine provin din celulele producatoare de hormoni ale pancreasului, si anume insulele Langerhans. Deoarece tumorile endocrine se formeaza in celulele care produc hormoni, tumorile in sine pot produce hormoni care produc simptome in plus fata de problemele cauzate de prezenta unei mase anormale.
Tumorile endocrine reprezinta mai putin de 5% dintre cazurile de cancer pancreatic. Acestea pot fi, de asemenea, numite tumori celulare neuroendocrine sau insulare. Unele astfel de tumori secreta cantitati masive de hormoni si sunt denumite tumori neuroendocrine functionale. Cele mai frecvente tumori de celule insulare functionale includ insulinoamele si glucagonoamele. Tumorile nefunctionale sunt mai putin frecvente si nu secreta exces de hormoni.
Nu este clara cauza care duce la cancer pancreatic in majoritatea cazurilor, dar vorbim de factori nemodificabili si factori ce tin de stilul de viata, factori modificabili. Multe persoane cu cancer pancreatic nu au niciun factor de risc specific.
Aproximativ 5- 10% dintre persoanele cu cancer pancreatic au un membru al familiei care a avut aceasta forma de cancer. Mai multe gene diferite au fost asociate cu riscul crescut, desi nu a fost inca identificata gena specifica pentru cancerul pancreatic.
Persoanele cu diabet zaharat nu au neaparat o probabilitate mai mare de a dezvolta cancer pancreatic, dar cele doua afectiuni se considera a fi asociate la un anumit nivel.
Fumul de tigara este un factor de risc cunoscut pentru cancerul pancreatic. Cu cat o persoana fumeaza mai mult, cu atat riscul este mai mare. La zece ani dupa renuntarea la fumat, riscul revine la fel ca cel al unei persoane care nu a fumat niciodata.
Alti factori de risc includ:
In mod obisnuit, cancerul pancreatic tinde sa fie tacut si nedureros in timp ce se dezvolta. Abia cand este suficient de mare incepe sa provoace simptome Din cauza localizarii pancreasului in organism, simptomele includ:
Diagnosticul se face pe baza examinarii fizice, a testelor de sange (analiza markerilor tumorali, pentru substanta numita CA 19-9 si antigenul carcinoembrionic (CEA), biopsia in cazul interventiilor) si a testelor imagistice (ca tomografia cu emisie de pozitroni, ecografie abdominala, colangiopancreatografia endoscopica retrograda, colangiografia transhepatica percutanata sau laraposcopia). Scanarile CT se efectueaza pentru a ajuta la stadializarea cancerului si pentru a estima eficienta unei eventuale interventii chirurgicale. Ecografia endoscopica este, de asemenea, extrem de precisa pentru diagnosticarea unui cancer pancreatic.
T = tumora primara
N = nodulii limfatici
M=metastaza
TX – nu se poate evalua tumora primara
NX – nu se pot evalua ganglionii limfatici regionali
Tis = carcinom in situ
N0 = fara metastaze la ganglionii limfatici
M0 = fara metastaze distale
T1 = tumora limitata la pancreas, de maximum 2 cm
N0 = fara metastaze la ganglionii limfatici
M0 = fara metastaze distale
T2 = tumora limitata la pancreas, mai mare de 2 cm
N0 = fara metastaze la ganglionii limfatici
M0 = fara metastaze distale
T3 = tumora se extinde dincolo de pancreas, fara a implica axa celiaca sau artera mezenteriza superioara;
N0 = fara metastaze la ganglionii limfatici
M0 = fara metastaze distale
T1 = tumora limitata la pancreas, de maximum 2 cm
N1 = metastazarea regiunii limfatice regionale
M0 = fara metastaze distale
SAU
T2 = tumora limitata la pancreas, mai mare de 2 cm
N1 = metastazarea regiunii limfatice regionale
M0 = fara metastaze distale
SAU
T3 = tumora se extinde dincolo de pancreas, fara a implica axa celiaca sau artera mezenteriza superioara;
N1 = metastazarea regiunii limfatice regionale
M0 = fara metastaze distale
T4 = tumora afecteaza axa celiaca sau artera mezenterica superioara (tumora primara neoperabila)
orice N
M0 = fara metastaze distale
orice T
orice N
M1 = metastaza la distanta
Tratamentul va depinde de tipul cancerului, localizarea lui, cat de mult s-a raspandit, grad, stadiu, starea generala de sanatate. Principalele tipuri de tratamente folosite sunt:
Cancerul poate fi rezecabil (poate fi eliminat chirurgical), delimitat la limita (nu e clar daca poate di eliminat sau nu) si nerezecabil (avansat local, ceea ce inseamna ca s-a raspandit in organele din apropiere sau s-ar fi putut raspandi la organe mai indepartate – metastaza).
Daca este posibila indepartarea cancerului, chirurgul ar putea sugera urmatoarele tipuri de interventie chirurgicala:
Chimioterapia foloseste medicamente anti-cancer (citotoxice) pentru a distruge celulele canceroase. Medicamentele circula in organism in fluxul sangvin.
S-ar putea sa se recomande chimioterapie dupa o interventie chirurgicala pentru cancer pancreatic si pentru a ajuta la scaderea riscului de revenire a cancerului in cazul in care chirurgul indeparteaza complet cancerul – chimioterapie adjuvanta. Chimioterapia este de asemenea folosita pentru a trata cancerul care nu poate fi indepartat chirurgical.
Reactiile adverse frecvente ale chimioterapiei includ:
Tratamentul initial care s-a dovedit a fi cel mai eficient pana in prezent, este un medicament numit gemcitabina utilizat singur sau in asociere cu alt medicament chimioterapic. Daca boala nu raspunde tratamentului de prima linie, pot fi utilizate si alte regimuri de chimioterapie, dar in prezent nu exista un consens clar despre cel mai bun medicament sau combinatie de medicamente.
Ca si chimioterapia, radioterapia este utilizata pentru tratarea bolilor care nu pot fi indepartate chirurgical. Cu toate acestea, spre deosebire de chimioterapie, pacientilor cu boala metastatica nu li se recomanda adesea radioterapie decat pentru ameliorarea simptomelor.
Exista diferite forme de radioterapie care pot fi utilizate:
Este foarte comun pentru persoanele cu cancer pancreatic sa prezinte un deficit de enzime digestive. Acest lucru duce la fecale grase, crampe, scadere in greutate si alimentatie necorespunzatoare. Tratamentul consta in administrarea de comprimate zilnice pentru inlocuirea enzimelor digestive care sunt in mod normal in lichidul pancreatic.
Persoanele cu cancer pancreatic au un risc crescut de a dezvolta boala tromboembolica (probleme cu cresterea coagularii sangelui). Acest lucru poate duce la formarea de cheaguri in venele picioarelor, denumite tromboza venoasa profunda (DVT) sau, in unele cazuri, cheaguri de sange care se deplaseaza la plamani (denumita embolie pulmonara). Pentru persoanele care dezvolta cheaguri, se recomanda administrarea de medicamente pentru subtierea sangelui.
Persoanele care sufera de dureri severe au nevoie de analgezice. In acest caz, tratamentul recomandat este morfina. Sunt indicate si comprimatele orale, dar daca aveti dificultati in administrarea medicamentelor pe cale orala, se poate utiliza morfina intravenoasa (medicament injectata in vena).
Atunci cand cancerul nu s-a raspandit in afara pancreasului si interventia chirurgicala este posibila, 7 – 25% dintre pacienti vor supravietui timp de 5 ani sau mai mult. Cancerul care s-a raspandit dincolo de pancreas in tesuturile inconjuratoare se numeste cancer pancreatic avansat local sau stadiul 3. Daca nu poate fi eliminat printr-o operatie, supravietuirea medie estimata este de aproximativ 6 – 11 luni. Pentru cancerul care s-a raspandit in alta parte a corpului (stadiul 4), supravietuirea medie estimata este de numai 2 – 6 luni.
Nu se poate reduce complet riscul de cancer pancreatic, dar adoptarea unui stil de viata sanatos si a altor masuri poate fi utila in mentinerea sanatatii pancreasului si reducerea riscului de cancer:
Referinte:
(1) https://pancreatica.org/
(2) Pancreatic cancer, link: https://www.myvmc.com/diseases/pancreatic-cancer-adenocarcinoma-of-the-pancreas/
(3) Pancreatic cancer, link: https://www.cancer.net/cancer-types/pancreatic-cancer
(4) Pancreatic cancer, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3062508/
(5) Pancreatic cancer, link: http://pathology.jhu.edu/pc/BasicSymptom.php?area=ba