Autoexaminarea sanilor este o tehnica care permite unei femei sa-si examineze tesutul mamar pentru observa orice modificare fizica, palpabila sau vizibila.
2. Cum se face autoexaminarea sanilor?
3. Semne ce pot fi descoperite
6. Ecografia mamara si mamografia: cand sunt necesare?
Autoexaminarea sanilor efectuata in mod regulat va poate salva viata, deoarece in cadrul acestui proces se poate depista un nodul mamar malign. Majoritatea nodulilor mamari – aproximativ 75% – sunt benigni, dar daca depistati unul, mergeti in cel mai scurt timp posibil la medic pentru a exclude varianta cancerului. Daca este malign, tratamentul poate fi eficient daca acesta este depistat intr-un stadiu incipient.
Toate femeile ar trebui sa-si examineze sanii o data pe luna. Daca nu ati ajuns la menopauza, cel mai bun timp este la cateva zile (3 sau 5 zile) dupa ciclul menstrual deoarece atunci sanii sunt cel mai putin sensibili sau umflati.
Daca sunteti la menopauza, alegeti o zi a lunii si examinati-va sanii lunar la acea data.
Autoexaminarea sanilor regulata poate fi o modalitate importanta de a depista din timp cancerul la san, atunci cand este mai probabil sa poata fi tratat cu succes. In timp ce nici un test individual nu poate detecta toate cancerele de san devreme, medicii specialisti cred ca efectuarea unei autoexaminari de sani in combinatie cu alte metode si teste de screening poate creste sansele de depistare precoce.
De-a lungul anilor, a existat o dezbatere asupra faptului cat este de valoroasa si eficienta autoexaminare sanilor pentru a detecta cancerul de san din timp, dar si cresterea probabilitatii de supravietuire in acest caz.
De exemplu, un studiu realizat in anul 2008 de aproape 400.000 de femei din Rusia si China a raportat ca autoexaminarea sanilor nu are un impact semnificativ asupra ratei de supravietuire a cancerului la san si poate chiar provoca vatamari cauzand biopsii inutile (indepartarea si examinarea tesutului suspect).
Din cauza incertitudinii in curs de desfasurare ridicata de acest studiu si de alte studii, Societatea Americana pentru Cancer nu mai recomanda autoexaminarea sanilor ca instrument de screening pentru femeile cu risc mediu de cancer mamar.
Pe de alta parte, medicii specialisti inca mai cred ca autoexaminarea sanilor efectuata in mod regulat este ca un instrument util si important de screening, mai ales atunci cand este utilizat in combinatie cu examene fizice regulate realizate de catre un medic, care poate include o mamografie si, in unele cazuri, teste cu ultrasunete si / sau un RMN. Fiecare dintre aceste instrumente de screening functioneaza intr-un mod total diferit si are puncte forte si puncte slabe.
Autoexaminarea sanilor este un fel de instrument convenabil pentru toate persoanele, care nu implica costuri si pe care il puteti realiza in mod regulat si la orice varsta. Recomandam ca toate femeile sa efectueze in mod obisnuit autoexaminarile la sani, ca parte a strategiei globale de screening pentru depistarea cancerul de san.
Autoexaminarea sanului ia putin timp si nu este dificila. Iata cum se procedeaza:
Cu palma intinsa, degetele lipite si folosind cele 3 degete de la mijloc, faceti o mica miscare circulara palpand in cautarea chisturilor. Aplicati o presiune usoara, apoi una moderata si una profunda pentru fiecare pozitie. Mutati-va mana la ora 1—, 2— si asa mai departe.
Cand va intoarceti la pozitia de la ora 12:00, mutati-va degetele aproape de mamelon (la aproximativ 1,5 cm ) si repetati aceleasi miscari, mergand in jurul ceasului intr-un cerc in primul cerc, apoi faceti un cerc si mai mic. Continuati sa utilizati acelasi model pana cand verificati fiecare zona a sanului, inclusiv mamelonul.
Multe femei gasesc modificari ale sanilor, deoarece unele dintre acestea sunt schimbari normale care apar in diferite momente ale ciclurilor menstruale. Gasirea unei modificari la san nu este un motiv de panica. Sanii se simt adesea diferit in diferite locuri, iar aspectul si simtul sanilor dupa o palpare se va schimba odata cu varsta.
Dupa efectuarea palparii, in cel mai rau caz puteti descoperi:
Simptomele sunt: inflamarea sanilor (cresterea in volum), sensibilitate crescuta, dureri mari la nivelul sanilor, noduli umflat care sunt usor evidentiati si se simt la o simpla palpare a sanilor, iar acestia isi pot modifica dimensiunile in functie de etapa ciclului menstrual.
Cele mai multe tipuri de infectii aparute la nivelul sanilor sunt de cele mai multe ori determinate de anumiti paraziti numiti hidatioza.
Exemple de infectii:
Cancerul de san (cancerul mamar) – in acest caz, dupa o palpare veti simti in jurul mamelonului un nodul tare, solid si dur, cu o forma neregulata, nu are forma si margini delimitate. Cancerul de san este rareori dureros si poate aparea fi la nivelul mamelonului, fie la nivelul sanului.
Cel mai frecvent simptom al cancerului de san este o masa noua (nodul tare si solid) pe care o simtiti in jurul sanului sau a mamelonului. O masa tare nedureroasa sau dureroasa dupa caz, care are marginile neregulate este mult mai probabil sa fie diagnosticat drept cancer. Este important ca orice modificare a masei mamare (umflaturi, scurgeti, sangerari) sa fie verificata de un medic specialist cu experienta in diagnosticarea bolilor mamare.
Alte simptome posibile ale cancerului mamar includ:
O mamografie este un test de screening pentru cancerul de san care utilizeaza imagini speciale cu raze X pentru a detecta cresteri anormale sau modificari ale tesutului mamar.
Riscul de a dezvolta cancer de san creste odata cu varsta. De aceea este foarte important pentru toate femeile care sunt in perioada de menopauza sa faca mamografii in mod regulat.
Mamografia este cea mai buna aparare impotriva cancerului de san, deoarece poate detecta boala in stadiile incipiente. Cercetarile au aratat ca mamografia poate creste rata de supravietuire a cancerului mamar.
Societatea Americana pentru Cancer recomanda ca femeile cu varsta cuprinsa intre 40 si 54 de ani ar trebui sa faca mamografiile anuale de screening o data pe an, iar femeile cu varsta de peste 55 de ani ar trebui sa continue sa faca mamografii la fiecare 1 pana la 2 ani.
Indiferent daca aveti nevoie de efectuarea unei mamografii este o decizie personala care va apartine. Daca aveti varsta de peste 40 de ani, discutati cu medicul ginecolog despre momentul in care trebuie sa incepeti examinarea mamografica. Unii medici recomanda inceperea si efectuarea unei mamografii inainte de implinirea varstei de 40 de ani.
Expertii sunt de acord ca femeile cu risc crescut de cancer de san, cum ar fi cele care au mame sau surori care au avut cancer la san, aici vorbind de genele mostenite din familie, ar putea dori sa inceapa sa faca mamografii chiar mai devreme de varsta de 40 de ani.
Concluzia este ca mamografiile au potentialul de a ajuta la detectarea mai devreme a cancerului de san. Cu toate acestea, la fel ca cele mai multe proceduri medicale, exista riscuri, precum si beneficii.
Referinte: