Dieta fara lactoza este alegerea optima pentru cei cu intoleranta la lactoza, dar si pentru cei care vor sa piarda din greutate. Afla tot ce trebuie sa stii despre dieta fara lactoza in randurile de mai jos.
Adorate de unii, netolerate de altii! Desi laptele si produsele lactate sunt printre cele mai consumate alimente din lume, iar intrebuintarea lor in bucatarie este atat de cunoscuta, pentru o mica parte dintre oameni, laptele si produsele lactate pot reprezenta un adevarat calvar. Aceste persoane prezinta o intoleranta la lactoza, dieta fara lactoza fiind o solutie extrem de benefica pentru o viata cat mai sanatoasa.
In termeni mai simpli, lactoza este „zaharul din lapte”. Lactoza este o molecula mare de zahar formata din doua molecule mai mici: glucoza si galactoza. Aceasta trece printr-un adevarat proces pentru a intra in sistem. Pentru ca lactoza sa fie absorbita din intestin in organism, trebuie mai intai sa fie impartita in glucoza si galactoza. Mai apoi, glucoza si galactoza sunt absorbite de celulele care alcatuiesc intestinul subtire. Enzima care imparte lactoza in glucoza si galactoza se numeste lactaza si se afla pe suprafata celulelor care acopera intestinul subtire.
Exista unele persoane cu predispozitie la dezvoltarea intolerantei la lactoza.
Intoleranta la lactoza este incapacitatea de a digera si de a absorbi lactoza (zaharul din lapte), consecintele fiind extrem de neplacute. Simptomele apar la nivel gastro-intestinal atunci cand laptele sau produsele alimentare care contin lapte sunt ingerate. Potrivit studiilor, acest lucru se intampla fie din cauza unei pierderi de lactaza avand cauze genetice, fie in urma bolilor care afecteaza intestinul subtire si care distrug sau deterioreaza lactaza, enzima intestinala responsabila cu digestia lactozei. In primul caz, pierderea programata genetic a lactazei se produce intre adolescenta si varsta de 21 de ani. Conform cercetatorilor, etnia influenteaza momentul acestei pierderi.
Cu toate acestea, afectiunile intestinului se pot dezvolta la orice varsta, la fel si intoleranta la lactoza. Nu inseamna ca o persoana a devenit deficitara la lactaza genetic.
Foarte important de stiut: constipatia nu este un simptom al intolerantei la lactoza.
De asemenea, aparitia semnelor nu tine cont de varsta. Simptomele sunt similare la adulti, copii mici si sugari. Gravitatea semnelor de intoleranta la lactoza variaza si poate fi provocata de cantitati mai mari sau mai mici de lactoza. Majoritatea oamenilor pot tolera cantitati mici de lactoza, chiar daca prezinta deficiente de lactaza, cum ar fi lactoza din iaurt. In schimb, exista cazuri in care unele persoane dezvolta simptome severe cu un aport minim de lactoza.
Din pacate, aceste simptome pot aparea si in urma mai multor afectiuni gastro-intestinale, acest lucru facand mai greu de prezis daca este vorba despre deficienta de lactaza sau intoleranta la lactoza.
Intoleranta la lactoza poate aparea si odata cu inaintarea in varsta. Totusi, amploarea intolerantei pare sa fie usoara si sa nu fie asociata cu simptome clinice.
Dieta perfecta pentru persoanele cu intoleranta la lactoza s-a schimbat odata cu trecerea timpului. Initial, nutritionistii si specialistii din domeniul sanatatii recomandau ca persoanele cu intoleranta la lactoza sa elimine total produsele lactate din regimul lor alimentar. Mai nou, expertii propun testarea diferitelor produse lactate pentru a vedea care dintre acestea produc mai putine simptome. De asemenea, este important consumul unei cantitati mici de lactate pentru a-i asigura organismului o cantitate suficienta de calciu si de alti nutrienti esentiali.
Trecerea la o dieta fara lactoza poate preveni aparitia problemelor cauzate de aceasta deficienta. In primul rand, este necesara consultarea unui medic sau a unui dietetician care sa va spuna concret daca este nevoie de implementarea unei diete fara lactoza sau a unei diete care sa presupuna consumul produselor care contin lactoza putina.
Daca se opteaza pentru o dieta fara lactoza, regula de baza este evidenta si presupune evitarea tuturor alimentelor care contin lactoza. Acestea pot fi consumate numai daca sunt administrate in acelasi timp si medicamente sau suplimente alimentare cu enzima lactaza. Acestea pot fi prescrise de catre medic si au ca scop descompunerea suficienta a lactozei pentru ca unele alimente cu cantitati mici de lactoza sa poata fi digerate. Daca decideti sa luati aceste suplimente pe baza de lactaza, este recomandat sa consumati portii mici de produse lactate si sa mariti portiile numai daca totul decurge bine.
De asemenea, extrem de important este sa verificati etichetele produselor alimentare pentru a vedea daca au lactate in ele. Chiar si alimente cum ar fi margarinele, scurturile, cremele fara lactate, produsele de panificatie si dressing-urile pentru salate pot contine lactoza.
Dieta fara lactoza poate fi extrem de bogata si diversificata, in ciuda aparentelor. Printre alimentele permise si recomandate de specialisti se numara:
In cadrul dietei fara lactoza, este nerecomandat consumul acestor produse:
Pentru a obtine o ameliorare a simptomelor, in majoritatea cazurilor este nevoie doar de eliminarea principalelor produse care contin lactoza. Astfel, poate fi suficienta eliminarea din regimul alimentar a laptelui, iaurtului, branzei de vaca si a inghetatei. Exceptia o poate face iaurtul care, desi contine cantitati mari de lactoza, este adesea bine tolerat de persoanele cu intoleranta la lactoza.
Acest lucru se intampla deoarece bacteria folosita pentru fabricarea iaurtului contine lactaza, iar lactaza este capabila sa imparta o parte din lactoza in timpul depozitarii iaurtului si dupa ce iaurtul este consumat. S-a dovedit, de asemenea, ca iaurtul a fost eliminat mai incet din stomac decat o cantitate echivalenta de lapte. Iar acest lucru inseamna automat mai mult timp pentru lactaza intestinala sa separe lactoza din iaurt, acest lucru ducand la scaderea lactozei pana la colon.
Odata cu trecerea timpului, supermarketurile si-au diversificat oferta punand, mai nou, la vanzare lapte a carei lactoza a fost deja divizata prin adaugarea de lactaza. De asemenea, au aparut pe piata si o serie de inlocuitori pentru lapte, cum ar fi laptele din soia si din orez.
Lucrurile se schimba in cazul celor care au intoleranta chiar si la cantitatile mici de lactoza, in cazul lor restrictiile alimentare fiind mai severe. Orice produs achizitionat care contine lapte trebuie evitat. Este deosebit de important sa eliminati alimentele preparate care contin lapte achizitionat de la supermarket si preparate care au sosuri.
Lactatele pot fi consumate doar in combinatie cu tabletele pe baza de lactaza.
Unele persoane tind sa mareasca treptat portiile de lapte sau de produse lactate din dietele lor, crezand ca asa pot tolera cantitati mai mari de lactoza fara a dezvolta simptome. Insa, s-a descoperit ca aceasta adaptare nu se datoreaza cresterilor lactazei din intestin. Iar aceasta schimbare este cauzata probabil din modificari ale bacteriilor din colon.
Cantitatile crescute de lactoza care intra in colon schimba mediul prin cresterea aciditatii colonului. Bacteriile pot produce mai putin gaz. Exista, de asemenea, o reducere a secretiei de apa si, prin urmare, un risc mai mic de aparitie a diareei.
Persoanele cu intoleranta la lactoza acuza un deficit de calciu, cauza fiind evidenta: produsele care contin lapte sunt bogate in calciu dietetic. Din pricina acestui deficit, creste riscul si severitatea dezvoltarii osteoporozei si a fracturilor osoase rezultate. Din aceasta cauza, este esential ca persoanele cu intoleranta la lactoza sa-si completeze dietele cu calciu.
Deficienta vitaminei D provoaca de asemenea o boala a oaselor si a fracturilor. Laptele este fortificat cu vitamina D si este o sursa majora de vitamina D pentru multi oameni. Desi alte surse de vitamina D pot inlocui laptele, este o idee buna ca persoanele cu intoleranta la lactoza sa ia supliment de vitamina D pentru a preveni deficienta de vitamina D.
Eliminarea lactozei din dieta poate duce la ameliorarea problemelor gastro-intestinale, cum ar fi balonarea, flatulenta, diareea si greata. Cand nivelul de lactaza este scazut, cea mai mare parte a lactozei pe care o consumati intra in colon fara a fi procesata. Acolo, bacteriile intestinale normale interactioneaza cu lactoza si dau nastere problemelor gastro-intestinale.
De asemenea, evitarea alimentelor care contin lactoza ajuta la implementarea unei diete vegana. Taierea lactozei din dieta va ajuta sa incepeti dieta fara gluten.
Potrivit unor specialisti, laptele poate duce la o capacitate de gandire mai neclara. Prin renuntarea la lactate, ati putea simti ca aveti un creier complet ”nou”. De asemenea, laptele contine o multime de grasimi saturate, iar prin renuntarea la lactate, veti simti ca va puteti misca cu mai multa acuratete si viteza.
Dieta fara lactoza are o multime de beneficii, printre care si scaderea in greutate. Unele persoane pot urma acest tip de regim pentru a scapa de kilograme.
Produsele lactate contin cantitati diferite de lactoza (zaharul din lapte), aceasta incetinind scaderea in greutate. Mai mult, o parte din proteinele din lapte genereaza o eliberare in organism a insulinei, lucru care poate avea acelasi efect.
Lucrurile pot fi un pic mai complicate in cazul celor mici, in special a bebelusilor, acestia avand mare nevoie de produse lactate si alte alimente bogate in calciu pentru cresterea si sanatatea osoasa. In plus, alaptarea este exclusa din start, cei mici avand nevoie de suplimente de calciu, magneziu si zinc pentru a inlocui ceea ce nu primesc din lapte.
Pentru bebelusii mai mari, este esential sa verificati cu atentie etichetele alimentelor pentru a va asigura ca nu contin lactoza.
Copiii cu intoleranta la lactoza trebuie vazuti de doctor pentru o evaluare completa si pentru recomandari de tratament si diete. Printre alimentele pe care un copil cu intoleranta la lactoza le poate consuma se numara:
Referinte:
https://www.everydayhealth.com/digestive-health/best-diet-for-lactose-intolerance.aspx
https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=25973
https://www.medicinenet.com/lactose_intolerance/article.htm
http://www.gastro.net.au/diets/lactose.html
https://www.hopkinsmedicine.org/healthlibrary/conditions/allergy_and_asthma/diet_for_lactose_intolerance_85,P00021
https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/lactose-intolerance/eating-diet-nutrition
https://www.livestrong.com/article/231854-lactose-free-diet-benefits/
https://www.drugs.com/cg/lactose-free-diet.html
https://www.hipp.co.uk/advice-centre/milk-feeding/lactose-intolerance/