Dismenoreea este termenul medical folosit pentru a descrie perioadele dureroase din timpul menstruatiei.
Exista doua tipuri de dismenoree: primara si secundara.
Dismenoreea primara este asociata cu crampele menstruale frecvente, care sunt recurente (vin si trec pe perioade scurte de timp) si prezenta lor nu se datoreaza altor boli. Durerea incepe, de obicei, cu 1 sau 2 zile inainte de sangerarea menstruala si se simte in abdomenul inferior, in spate sau in coapse. Durerea poate varia de la usoara la severa, dureaza de obicei intre 12 si 72 de ore si poate fi insotita de greata si varsaturi, stari de oboseala si chiar diaree.
Dismenoreea secundara este durerea care este cauzata de o tulburare a organelor reproductive ale femeii, cum ar fi endometrioza, adenomioza, fibromul uterin sau o infectie. Durerea din dismenoreea secundara incepe, de obicei, inainte de aparitia ciclului menstrual si dureaza mai mult timp decat crampele menstruale obisnuite. Acest tip de durere nu este, de obicei, insotita de greata, varsaturi, oboseala sau diaree.
O varietate de simptome dureroase pot insoti perioadele menstruale. Uneori simptomele pot aparea cu putin timp inainte de inceperea perioadei propriu-zise, iar acestea se reduc de obicei in primele zile dupa inceperea perioadei menstruale.
Crampele menstruale (contractiile in uter) sunt cauzate de catre o substanta chimica numita prostaglandina. Uterul produce contractii pe tot parcursul ciclului menstrual al unei femei. Daca uterul se contracta prea puternic, poate apasa vasele de sange din apropiere, reducand astfel oxigenarea tesutului muscular al uterului.
Estrogenul si progesteronul sunt hormoni care ajuta la reglarea ciclului menstrual. Acesti hormoni pot afecta, de asemenea, substantele chimice din creier care sunt asociate cu durerile de cap. Chiar inainte de inceperea perioadei menstruale, exista niveluri scazute de estrogen in organism, care pot declansa dureri de cap.
De indata ce simtiti o durere de cap, ideal este sa o tratati din timp pentru a nu se agrava. De asemenea, asigurati-va ca beti suficienta apa pentru a nu va deshidrata.
Nivelurile hormonului fluctuant pot determina, de asemenea, durere si sensibilitate la sani, care pot fi foarte inconfortabile pentru unele femei.
Daca durerea este severa, tratamentul hormonal pe baza de reteta ar putea fi o optiune pentru dumneavoastra.
Principalul simptom al dismenoreei este durerea. Apare in abdomenul inferior in timpul menstruatiei si poate fi resimtit si la nivelul soldurilor si a spatelui. Alte simptome pot include greata, varsaturi, diaree, usurinta, dureri de cap sau oboseala.
Pentru cele mai multe femei, durerea incepe, de obicei, cu putin inainte de perioada menstruala, poate dura in jur de 24 de ore dupa inceperea sangerarii si dispare dupa 2 pana la 3 zile. De cele mai multe ori, unele cheaguri sau bucati de tesut sangeros din mucoasa uterului sunt expulzate din uter, cauzand astfel dureri menstruale insuportabile.
Dismenoreea poate fi spasmodica (crampe menstruale mari la inceputul fluxului menstrual) insotita de dureri.
Simptomele dismenoreei secundare incep de multe ori mai devreme in ciclul menstrual decat cele ale dismenoreei primare si, de obicei, dureaza mai mult.
De la 5% pana la 15% dintre femeile cu dismenoree primara au dureri care sunt suficient de severe inca le poate perturba activitatile zilnice.
Medicul dumneavoastra va poate analiza mai intai istoricul medical pentru a verifica cauzele care stau la baza perioadelor menstruale dureroase. Acesta va efectua, de asemenea, o examinare fizica, care va include un examen pelvian. Examenul pelvian se va realiza pentru a verifica orice tip de anomalii ale sistemului reproductiv si pentru a stabili daca durerile pot fi cauzate de anumite infectii.
Daca medicul dumneavoastra considera ca este cazul, acesta va poate efectua mai multe teste ca:
In functie de rezultatele testelor imagistice, medicul dumneavoastra poate realiza si o laparoscopie. Acesta este un test in care un medic face mici incizii in abdomen in care introduc un tub cu fibra optica cu o camera la capat pentru a vedea in interiorul cavitatii abdominale.
Pentru ameliorarea crampelor puteti lua ibuprofen, no-spa sau un anti-inflamator. Dar daca durerea nu este redusa dupa administrarea acestor medicamente, atunci discutati cu medicul dumneavoastra.
Antidepresivele pot ajuta la diminuarea unor schimbari de dispozitie asociate cu SPM.
Tratamentele de ingrijire la domiciliu pot avea succes in ameliorarea perioadelor menstruale dureroase si pot include:
O sursa de caldura asupra abdomenului si a spatelui poate usura durerea. Un studiu efectuat din anul 2012 asupra a 147 de femei cu varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani, care au avut cicluri menstruale regulate, a constatat ca un incalzitor corporal a fost la fel de eficace ca ibuprofenul.
Cercetatorii au descoperit in urma unui studiu efectuat in anul 2012 faptul ca masajul a redus semnificativ dismenoreea.
Terapia prin masaj pe timpul perioadei menstruale implica apasarea anumitor puncte in timp ce mainile terapeutului se misca in jurul abdomenului, lateral si spate. De asemenea, un masaj abdominal vi-l puteti face si dumnevoastra la domiciliu.
Adaugarea de uleiuri esentiale pentru un stil de aromoterapie de masaj poate avea beneficii suplimentare.
Acelasi studiu din 2012 a impartit 48 de femei care sufera de durere menstruala in doua grupuri: un grup a primit o crema care continea uleiuri esentiale, in timp ce celalat grup a primit o crema care continea un parfum sintetic.
Grupul care folosea uleiuri esentiale a inregistrat o reducere semnificativa a durerilor menstruale. Cercetatorii au folosit un amestec de ulei esential de lavanda, salvie si mentra in acest studiu.
Ideea de a face miscare imediat inainte sau in timpul menstruatiei poate sa nu va aduca o satisfactie imediata, dar exercitiile elibereaza endorfinele.
Cercetarile sugereaza ca exercitiul fizic este eficient in reducerea durerii menstruale in masura in care poate, de asemenea, elimina sau reduce nevoia de medicatie de reducere a durerii. Activitatea moderata, cum ar fi mersul pe jos, poate fi benefica in timpul perioadei menstruale in locul unei activitati mai intense.
Yoga este un exercitiu bland care elibereaza, de asemenea, endorfinele si ajuta la prevenirea sau reducerea simptomelor menstruale.
Mentinerea unei alimentatii sanatoase si efectuarea de exercitii fizice regulate pot contribui la prevenirea durerii menstruale. Un studiu din 2016 efectuat pe 250 de femei a constatat diferente semnificative aparute in perioada de dismenoree la femeile care au mentinut un stil de viata sanatos si activ fata de cele care nu au facut-o.
In general, o dieta care ajuta la reducerea durerii menstruale ar trebui sa cuprinda alimente bogate in vitamine si alte substante nutrivite.
De exemplu:
Acest mineral ajuta organismul sa absoarba calciul si fosforul. De asemenea, reduce crampele menstruale. Intr-un studiu din 2015 efectuat pe 113 de studente a rezultat ca borul a redus intensitatea si durata durerii menstruale.
Alimentele cu concentratie mare de bor includ:
De asemenea, puteti lua suplimente pe baza de bor, daca alimentele din dieta dumnevoastra nu va ofera suficient. Totusi, trebuie sa va consultati medicul inainte de a lua suplimente de bor.
Apa potabila va impiedica corpul sa mentina apa si ajuta la evitarea balonarii si a crampelor dureroase in timpul menstruatiei. Apa calda, de obicei, este mai buna pentru ameliorarea crampelor, deoarece lichidele fierbinti maresc fluxul de sange si astfel pot relaxa muschii.
De asemenea, puteti manca alimente pe baza de apa pentru a creste hidratarea, inclusiv:
Acest mineral poate ajuta la reducerea crampelor musculare in timpul menstruatiei. Clinica Mayo recomanda cel putin 1000 miligrame (mg) pe zi pentru femei cu varste cuprinse intre 19 si 50 de ani.
Alimentele bogate in calciu includ:
Calciul este, de asemenea, disponibil sub forma de supliment. Dar discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a lua suplimente.
Reduceti aportul de sare pentru a preveni umflarea picioarelor si retentia de apa in organism
Evitati pe cat posibil consumul de alcool, cofeina si zahar pentru a preveni balonarea.
In timpul menstruatiei, este o idee buna sa evitati alimentele care provoaca balonare si retentie de apa.
Reducerea sau eliminarea acestor alimente poate ajuta la ameliorarea crampelor si la scaderea tensiunii din corp. In schimbul consumului de bauturi pe baza de cofeina, alegeti ghimbirul sau ceaiurile de menta, fie apa fierbinte aromatizata cu lamaie si putina miere.
O revizuire din 2012 a rapoartelor de studii raporteaza ceaiul de musetel ca remediu care ajuta la ameliorarea spasmelor musculare. Glicina din musetel actioneaza de asemenea ca un relaxant nervos.
Intr-un studiu efectuat in anul 2015, femeile care au baut ceai de scortisoara au raportat mai putine sangerari, durere, greata si varsaturi.
Rezultatele unui studiu afirma faptul ca 250 mg de pulbere de ghimbir de patru ori pe zi timp de trei zile au ajutat la ameliorarea durerii. De asemenea, a concluzionat ca ceaiul de ghimbir a fost la fel de eficace ca si ibuprofenul.
Ca si musetelul, ghimbirul are proprietati antiinflamatorii, astfel incat poate ajuta cu la ameliorarea crampelor dureroase. De asemenea, daca menstruatia este insotita de greata si stomac deranjat, ghimbirul va poate ajuta sa va poate ameliora toate aceste probleme.
Puteti creste aportul de ghimbir prin adaugarea in supe sau diverse mancaruri, desi ceaiul de ghimbir reprezinta cea mai buna optiune.
Ceaiul din frunze de zmeura are proprietati antiinflamatorii, astfel incat poate fi util in combaterea durerilor de stomac si in prevenirea constipatiei.
Sucurile naturale facute in casa va ofera o serie de vitamine si minerale de care corpul dumneavoastra poate avea nevoie in acest moment.
Oboseala, care este adesea problematica in timpul perioadei menstruale, poate fi agravata de nivelul scazut de fier. Magneziul, pe de alta parte, are un efect relaxant asupra muschilor, care ajuta la ameliorarea crampe. Cu toate acestea, poate afecta si starea de spirit, lucrand pentru a reduce anxietatea si pentru a incuraja un somn mai bun si odihnitor.
Puteti creste aportul de fier si magneziu adaugand mai multe alimente cum ar fi banana, seminte de dovleac, spanac, kiw, mere si broccoli intr-un suc natural. Astfel, veti putea obtine mai multe vitamine si minerale, precum fier si magneziu intr-o singura bautura hranitoare si plina de substante nutrivite.
Descopera aici cateva retete de sucuri naturale pe care le puteti incerca.
Acupunctura poate ajuta la ameliorarea crampelor menstruale.
S-a constatat faptul ca femeile care au apelat la acupunctura au prezentat mai frecvent imbunatatiri semnificative ale intensitatii durerii in perioada menstruala si asupra simptomelor asociate, precum si a calitatii generale a vietii.
Referinte: