Cancerul de col uterin este un tip de cancer care apare la nivelul cervixului si afecteaza in principal femeile cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani. Cervixul conecteaza partea inferioara a uterului unei femei la zona intima.
1. Ce este cancerul de col uterin?
Cancerul de col uterin afecteaza cel mai frecvent femeile tinere (35-50 de ani) in perioada de activitate sexuala. Uterul este alcatuit din mai multe parti: corpul uterin, care adaposteste viitorul copil in timpul sarcinii, si, mai jos, colul uterin, care face comunicarea dintre corpul uterin si vagin.
Majoritatea cancerelor de col uterin incepe in celulele din zona de transformare. Aceste celule nu se transforma brusc in cancer. In schimb, celulele normale ale cervixului dezvolta treptat anumite schimbari pre-canceroase care se transforma intr-un final in cancer.
Medicii folosesc mai multi termeni pentru a descrie aceste modificari precanceroase, incluzand neoplazia intraepiteliala cervicala (CIN) , leziunea intraepiteliala scuamoasa (SIL) si displazia. Aceste modificari pot fi detectate prin testul Papanicolau si tratate pentru prevenirea aparitiei cancerului.
Cancerul de col uterin si pre-cancerul de col uterin sunt clasificate dupa cum arata sub microscop.
Principalele tipuri de cancere de col uterin sunt:
Majoritatea cazurilor de cancer de col uterin (pana la 9 din 10) sunt carcinoame cu celule scuamoase . Aceste tipuri de cancer se dezvolta din celulele din exocervix, iar celulele canceroase prezinta caracteristici ale celulelor scuamoase sub microscop. Carcinoamele cu celule scuamoase incep cel mai adesea in zona de transformare (unde exocervixul se alatura endocervixului).
Cele mai multe dintre celelalte tipuri de cancer de col uterin sunt adenocarcinoamele . Adenocarcinoamele sunt cancere care se dezvolta din celulele glandei. Adenocarcinomului de col uterin se dezvolta din celulele glandelor producatoare de mucus ale endocervixului. Adenocarcinoamele cervicale par sa fi devenit mai frecvente in ultimii 20 pana la 30 de ani.
Mai putin frecvent, cancerele de col uterin prezinta caracteristici atat ale carcinoamelor cu celule scuamoase, cat si ale adenocarcinoamelor.
Factorii de risc pentru cancerul de col uterin includ:
Simptomele de multe ori nu incep pana cand cancerul devine invaziv si creste in tesuturile din apropiere. Cand se intampla acest lucru, cele mai frecvente simptome sunt:
Aceste semne si simptome pot fi cauzate de alte afectiuni decat cancerul de col uterin.
De exemplu, o infectie poate provoca durere sau sangerare. Totusi, daca aveti oricare dintre aceste simptome, consultati imediat un medic. Ignorarea simptomelor poate permite ca cancerul sa creasca intr-un stadiu mai avansat si sa va diminueze sansele pentru un tratament eficient.
Adeseori, nu se manifesta prin niciun semn. Totusi, sangerarile anormale dupa raportul sexual si secretia albicioasa (leucoreea) cu urme de sange sunt semne care trebuie sa alarmeze orice femeie. La examenul ginecologic, medicul va aprecia aspectul leziunilor si va recomanda, daca este necesar, depistarea cu ajutorul microscopului. In cazul unui rezultat microscopic anormal, trebuie efectuat un examen amanuntit al colului uterin (colposcopie), pentru a observa zonele suspecte ale colului si a se recolta tesut (biopsie). Examenul celulelor acestui tesut permite sa se aprecieze daca leziunile sunt benigne sau canceroase.
Cancerul de col uterin incepe atunci cand celulele sanatoase dobandesc o schimbare genetica (mutatie) care le determina sa devina celule anormale.
Celulele sanatoase cresc si se inmultesc la o data la o perioada stabilita, eventual mor la un moment dat. Celulele canceroase cresc si se inmultesc in afara controlului si nu mor. Celulele anormale acumulate formeaza o masa (tumoare). Celulele canceroase invada tesuturile din apropiere si se pot rupe de la o tumora spre a se raspandi (metastaza) in alta parte a corpului.
Nu este clar ce cauzeaza cancer de col uterin, dar este sigur ca HPV joaca un rol. HPV este foarte frecventa si majoritatea femeilor cu virusul nu dezvolta niciodata cancer de col uterin. Aceasta inseamna ca alti factori – cum ar fi mediul dumneavoastra sau alegerile stilului dumnevoastra de viata, care pot determina, de asemenea, daca veti dezvolta sau nu cancer de col uterin.
Cancerul de col uterin care este detectat devreme este mult mai probabil sa fie tratat cu succes.
Testele de screening includ:
In timpul unui test Papanicolau, medicul dumneavoastra poate sa trimita probele recoltate pentru a analiza si a examinae intr-un laborator toate anomaliile prezente.
Un test Papanicolau poate detecta celule anormale in colul uterin, incluzand celulele canceroase si celulele care prezinta modificari care cresc riscul de aparitie a cancerului de col uterin.
Testul HPV ADN presupune testarea celulelor colectate de la cervix pentru infectia cu oricare dintre tipurile de HPV care sunt cel mai probabil sa duca la cancer de col uterin. Acest test poate fi o optiune pentru femeile in varsta de 30 de ani si peste, sau pentru femeile mai tinere cu un test Papanicolau anormal.
Daca este suspectat cancerul de col uterin, este posibil ca medicul dumneavoastra sa inceapa cu o examinare aprofundata a colului uterin. Un instrument de marire speciala (colposcopie) este utilizat pentru a verifica daca exista celule anormale.
In timpul examinarii colposcopice, este posibil ca medicul dumneavoastra sa ia un esantion de celule cervicale (biopsie) pentru teste de laborator. Pentru a obtine tesut, medicul dumneavoastra poate utiliza:
Biopsia de col uterin implica utilizarea unui instrument ascutit pentru a prinde pe probe mici de tesutului cervical.
Pentru chiuretajul endocervical se foloseste un instrument mic, in forma de lingura (Curet) sau o perie subtire pentru a indeparta o mostra de tesut de la nivelul colului uterin.
Tratamentul depinde de stadiul de evolutie a leziunilor. In orice caz se recomanda prezentarea de urgenta la medicul ginecolog. Se recurge la interventie chirurgicala, la radioterapie si, eventual, la chimioterapie, utilizate singure sau combinat, in functie de situatie.
Cancerul de col uterin in stadiul incipient este de obicei tratat cu o interventie chirurgicala pentru a indeparta uterul (histerectomia). O histerectomie poate vindeca cancerul de col uterin in stadiu incipient si poate preveni recurenta. Dar indepartarea uterului face imposibila ramanerea gravida.
Radioterapia utilizeaza grinzi energetice de mare putere, cum ar fi raze X sau protoni, pentru a ucide celulele canceroase. Radioterapia poate fi utilizata singura sau cu chimioterapie inainte de interventia chirurgicala pentru a micsora o tumoare sau dupa o interventie chirurgicala pentru a ucide orice celule canceroase ramase.
Chimioterapia utilizeaza medicamente, de obicei injectate intr-o vena pentru a ucide celulele canceroase. Dozele mici de chimioterapie sunt adesea combinate cu radioterapia, deoarece chimioterapia poate spori efectele radiatiei. Doze mai mari de chimioterapie sunt utilizate pentru a controla cancerul cervical avansat, care nu poate fi vindecabil.
Produsele alimentare enumerate mai jos sunt cunoscute ca fiind extraordinare pentru combaterea cancerului de col uterin:
Cancerul de col uterin (cervical) este astazi o boala carora medicii i-audepistat cauza. S-a stabilit ca 15 dintre cele peste 100 de serotipuri de HPV (papilomavirusuri umane) pot conduce la cancer cervical (sunt oncogene) si se stie ca serotipurile oncogene HPV 16 si 18 sunt responsabile pentru mai mult de70% dintre cancerele de col uterin, la nivel mondial.
Orice femeie este expusa riscului de infectare cu HPV oncogen, infectie ce arputea determina cancer de col uterin.HPV este un virus foarte frecvent intalnit si extrem de contagios. Acest tip e virus se poate transmite usor prin contact cutanat direct al pielii din regiunea ano-genitala, in cursul unor activitati sexuale.
Prezervativele nu asigura protective 100% impotriva infectiei cu papilloma virusuri. Se estimeaza ca intre 50 si 80%dintre toate femeile active sexual vor dobandi o infectie cu HPV pe durata vietii lor. Aproape 50% dintre aceste infectii sunt provocate de serotipuri HPVoncogene, desi majoritatea acestor infectii se pot vindeca spontan in trei ani.
Conf. dr. Radu Vladareanu, de la Sectia de Obstetrica – Ginecologie a Spitalului Universitar de Urgenta Elias Bucuresi, a apreciat ca „este esentiala cunoasterea bolii la nivelul pacientului, constientizarea importantei testelorde screening si, in viitorul apropiat, existenta unui vaccin capabil sa inducaun raspuns imun puternic si de lunga durata, care sa asigure protectieimpotriva infectarii cu HPV tipurile 16 si 18”.
El a aratat ca preventia primara facuta corect si inceputa cat mai repede, chiar inainte de debutul vietii sexuale, va avea consecinte benefice pe termenlung, va conduce la reducerea cazurilor de cancer de col uterin si deces princancer de col uterin.
Vaccinarea, alaturi de screening-ul prin testul Papanicolau, poate reduce suplimentar riscul de cancer de col uterin, comparativ cu utilizarea exclusivaa screening-ului. In plus, programele educationale, atat pentru personalul medical, cat si pentru femei sunt esentiale pentru prevenirea acestei teribilemaladii.
Personalul medical si femeile trebuie sa aiba la dispozitie informatii corectesi consistente asupra riscului de infectie cu HPV, cancerul de col uterin, programele de screening si preventia prin vaccinare. Specialistii sustin ca asocierea dintre infectia cu HPV oncogen si cancerul de col uterin trebuieinteleasa cat mai curand, la fel de bine cum se cunoaste asocierea dintre fumatsi riscul de a dezvolta cancer pulmonar.
Pentru a reduce riscul de cancer de col uterin:
Daca medicul dumneavoastra constata cancerul de col uterin in primele sale stadii veti fi cel mai probabil in masura sa continuati in siguranta cu sarcina. Tratamentul va fi amanat pana la cateva saptamani dupa ce dati nastere copilului; doar atunci veti fi tratata cu o histerectomie (indepartarea uterului si a colului uterin) sau biopsia conului (indepartarea unei parti a colului uterin), in functie de cat de mult a progresat cancerul.
Diferitele genotipuri de HPV se raspandesc in urma contactului sexual si de cele mai multe ori, acestea sunt asociate cu cele mai multe cazuri de cancer de col uterin.
Medicii specialiasti recomanda sa se efectueze vaccinul contra HPV pentru a putea preveni aparitia cancerului de col uterin. Acest vaccin se poate administra inca de la o varsta frageda atat fetelor, cat si baietilor cu varsta cuprinsa intre 11 si 12 ani.
In plus, acest tip de vaccin poate preveni declansarea cancerul vaginal si vulvar la femei si poate preveni verucile genitale (negi) si cancerul anal atat la femei, cat si barbati.
Referinte: