Terapia Reiki este o tehnica japoneza de vindecare care functioneaza sub premisa ca suntem fiinte energetice si uneori energia noastra este blocata din cauza unei boli sau a unei traume. Iata tot ce trebuie sa stim despre aceasta terapie.
1. Ce este terapia Reiki?
2. Ce beneficii are terapia Reiki?
3. Ce presupune terapia Reiki?
Terapia Reiki este un tratament ne-invaziv ce se efectueaza prin pozitionarea mainilor pe corp sau deasupra corpului, de catre un specialist. Nu necesita dezbracarea si nu este nevoie de echipamente speciale sau de medicamente.
Este o forma de terapie alternativa denumita in mod obisnuit vindecare prin energie. A aparut in Japonia la sfarsitul anilor 1800 si specialistii in domeniu o descriu ca pe un transfer de energie universala de la palmele practicantului catre organismul pacientului.
Cuvantul „Reiki” inseamna „energie misterioasa, miraculoasa” si provine din cuvintele japoneze „rei” (univers) si „ki” (energia vietii). Reiki este un tip de vindecare a energiei. Conform acestor practicanti, energia corpului poate stagna in acele zone in care au existat rani fizice sau, eventual, rani emotionale. In timp, aceste blocaje de energie pot provoca boli.
Medicina energetica isi propune sa regleze fluxul de energie si sa inlature aceste blocaje intr-un mod similar cu acupunctura sau acupresura.
Forma actuala a terapiei Reiki a fost dezvoltata pentru prima data in 1922 de un budist japonez numit Mikao Usui, care a predat unui grup de peste 2000 de oameni metoda Reiki in timpul vietii sale. Tehnica s-a raspandit in S.U.A. prin Hawaii in anii 1940, apoi in Europa in anii 1980.
Reiki functioneaza asupra corpului, mintii si sufletului.
Oamenii apeleaza la tehnica Reiki pentru relaxare, reducerea stresului si ameliorarea unor simptome, in eforturile de imbunatatire a sanatatii generale si a bunastarii.
Iata ce beneficii poate avea terapia Reiki:
● induce o stare de liniste si relaxare profunda;
● poate „dizolva” blocajul energetic si tensiunea din corp;
● ajuta la detoxifierea organismului;
● confera bunastare emotionala:
● ajuta energia vitala a organismului;
● stimuleaza sistemul imunitar;
● poate ameliora durerea etc.
Terapia Reiki nu este indicata doar pentru o anumita boala. Poate sa actioneze asupra intregului corp, inclusiv pentru minte si suflet.
Terapia este indicata uneori pentru ameliorarea unor simptome in afectiuni precum cancerul, infertilitatea, afectiunile digestive, boala Parkinson, afectiunile psihologice si psihiatrice.
Conform specialistilor in domeniu, efectele vindecatoare sunt mediate prin canalizarea energiei universale cunoscute sub numele de ki. In India, acest lucru este cunoscut sub numele de „prana”. Expertii Reiki subliniaza ca, desi aceasta energie nu este masurabila prin tehnicile stiintifice moderne, ea poate fi simtita. Reiki se presupune ca ajuta la relaxare, contribuie la procesul natural de vindecare al organismului si dezvolta bunastarea emotionala, mentala si spirituala.
Terapia Reiki este indicata si pentru persoanele care nu sufera de nicio boala, pentru ca se considera ca ajuta la mentinerea starii generale de bine. Reiki este considerata o forma de medicina preventiva.
In ciuda beneficiilor, terapia Reiki nu inlocuieste tehnicile traditionale de tratamente, ci completeaza toate celelalte tipuri de tehnici medicale si terapeutice. Tratamentul Reiki nu ar trebui sa fie folosit ca inlocuitor pentru consultatiile medicale de specialitate sau terapiile medicamentoase prescrise de medic. Terapia Reiki poate creste eficacitatea altor tipuri de tratamente.
Specialistul in terapia Reiki plaseaza palmele pe anumite zone specifice ale corpului, sau chiar deasupra corpului, in timp ce pacientul sta intins sau pe un scaun. Aceste zone specifice pot fi zone ale capului, trunchiului, bratelor etc. In timp ce acesta isi tine mainile usor pe corp sau deasupra corpului pacientului, are loc transferul de energie. Energia nu provine de la specialist, ci dintr-o „sursa universala”. Pe durata sedintei, sunt folosite mai multe tipuri de pozitionare a mainilor. Nu exista masaj, presiune sau apasare in aceasta terapie.
Sunt mai multe tipuri de efectuare a transferului de energie. Unii practicanti Reiki vor folosi cristale si chakre pentru vindecarea energiilor. Sesiunile pot dura intre 15 – 90 de minute. Numarul sesiunilor de terapie poate varia, in functie de starea pacientului si de dorintele acestuia.
Pacientul poate experimenta energia ca senzatii cum ar fi caldura, furnicaturi sau pulsatii in zona in care specialistul plaseaza mainile. Uneori, senzatiile se simt ca fiind in miscare prin corp; unii oameni nu percep senzatii deloc. Cei mai multi oameni se simt foarte relaxati si linistiti, iar multi adorm in timpul tratamentului.
Efectele resimtite difera de la fiecare pacient la altul. Unii pacienti resimt prea putin energia, in timp ce altii intra intr-o stare de meditatie profunda sau de somn. Cea mai obisnuita experienta este o eliberare aproape imediata a stresului si un sentiment de relaxare profunda.
Camera in care are loc terapia este una linistita, iluminata partial, pentru a favoriza starea de liniste si relaxare. Uneori se poate auzi muzica pe fundal, in functie de dorintele pacientului.
Terapia Reiki nu este una de diagnostic. Unii terapeuti pot oferi indicatii cum ar fi sugestii alimentare sau de somn, dar nu ofera un diagnostic. Reiki nu are contraindicatii; este considerata o practica absolut sigura si fara efecte adverse cunoscute. Sesiunile Reiki sunt naturale si holistice; nu exista manipulare fizica, masaj, nu sunt folosite echipamente medicale sau terapii medicamentoase.
Eficienta terapiei Reiki nu poate fi masurata prin tehnicile moderne. Studiile in acest sens sunt contradictorii, tocmai din acest motiv. Este important de retinut insa faptul ca terapia nu are efecte adverse si nici nu este invaziva. Nu exista efecte secundare negative cunoscute pentru terapia Reiki.
Terapia Reiki trebuie folosita pentru a completa alte metode de tratament, nu ilocuieste tratamentul obisnuit medical si nici consiltatiile medicale de specialitate, dar poate veni ca o solutie suplimentara pentru ameliorarea unor simptome si pentru a facilita relaxarea si starea de bine.
Referinte::
(1) Reiki, link: https://my.clevelandclinic.org/departments/wellness/integrative/treatments-services/reiki
(2) Benefits of reiki, link: https://www.pennmedicine.org/cancer/navigating-cancer-care/treatment-types/integrative-oncology/reiki-therapy
(3) What is Reiki?, link: https://www.livescience.com/40275-reiki.html
(4) Everything you need to know about reiki, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/308772.php
(5) http://cftsap.com/reiki-therapy/
(6) https://iarp.org/what-is-reiki/
(7) https://www.reiki.org/faq/whatisreiki.html