Metodele contraceptive traditionale au rolul de preveni aparitia unei sarcini nedorite. Afla din articolul urmator metodele contraceptive batranesti care erau folosite cu multi ani in urma.
1. Importanta metodelor contraceptive
2. Metode contraceptive traditionale
3. Metode contraceptive pentru barbati
4. Metode contraceptive naturiste
5. Siguranta metodelor contraceptive
6. Aspirina in contraceptie: mit sau adevar?
7. Sfaturi pentru prevenirea unei sarcini
Metodele contraceptive au o serie de beneficii altele decat scopul lor principal de prevenire a sarcinii. Contraceptia reduce morbiditatea si mortalitatea legate de sarcina, reduce riscul de aparitie a anumitor forme de cancer si pot fi utilizate pentru a trata multe alte simptome si tulburari legate de menstruatie.
In plus, iata alte motive conform carora trebuie sa acordati o atentie importanta metodelor contraceptive:
Metodele contraceptive traditionale se bazeaza pe metoda de calculare a ovulatiei si evitarea contactului sexual atunci cand femeia este in perioada fertila.
Femeile de altadata ca sa nu ramana insarcinate apelau la tot felul de trucuri care unele dintre ele dateaza chiar din perioada antica.
Se spune ca exista dovezi in cartile antice, conform carora, femeile luau un burete si-l inmuiau intr-un recipient care era plin cu suc de lamaie, iar apoi il introduceau in vagin ca sa evite astfel o sarcina nedorita. Pe de alta parte, specialistii in domeniu au facut numeroase studii cu privire la aceasta metoda de contraceptie si au afirmat faptul ca sucul de lamaie acid are anumite proprietati spermicide.
Totusi, conform legendelor, se pare ca amorosul Cassanova recurgea si el la aceasta metoda, convingandu-le pe partenerele sale sa isi introduca in zona intima o felie de lamaie pentru a nu ramane insarcinate. Insa, aceasta metoda traditionala ofera o protective relativa, caci in majoritatea cazurilor, mai precis peste 70 % din cazuri aceasta metoda cu lamaia nu avea niciun efect.
In urma cu mii de ani, atat in Roma Antica, cat si in Grecia Antica, femeile de pe atunci obisnuiau sa pregateasca o infuzie foarte concentrata de menta, mai exact folosind frunzele si tulpina. Dupa prepararea infuziei, femeile incepeau sa bea in cantitati mari bautura, caci se spune ca infuzia de menta putea provoca aparitia mentruatiei atunci cand intarzia.
In plus, acum peste 2000 de ani, un medic grec pe nume Dioskorides a descris amanuntit care sunt proprietatile mentei si cum era folosita de catre medici si femeile care nu doreau sa aiba o sarcina.
Conform studiilor medicului grec, infuzia concentrata de menta nu numai ca putea sa provoace aparitia mentruatiei, dar, bauta in cantitati foarte mari, putea cauza un avort spontan. Aceasta metoda de contraceptie se spune ca este destul de periculoasa, deoarece in cazul in care se repeta des poate duce la deces.
Hippocrate, cel mai vestit medic in perioada Greciei Antice, a descoperit faptul ca semintele de morcov salbatic reprezentau o metoda de contraceptie destul de eficienta. Semintele de morcov puteau fi administrate numai la cateva ore dupa incetarea activitatii sexuale.
Se spuna ca fructul de papaya influenteaza conceptia, astfel ca, mestecand acest fruct acrisor, barbatii deveneau sterili, dar pentru o perioada scurta de timp. Pe de alta parte, femeile deveneau inapte de a ramane gravide. Aceasta metoda de contraceptie este eficienta, dar nu garanteaza 100 % protectia si evitarea unei sarcini nedorite.
In antichitate, medicii foloseau adeasea mercur, chiar daca acesta avea in mare parte proprietati care erau letale. Se spune ca, in doze mici, mercurul tratata persoanele care aveau febra, ba chiar ideal pentru a proteja impotriva bolilor cu transmitere sexuala.
Pare de necrezut, dar femeile din Egitul Antic foloseau drept spermicide o pasta facuta din excremente de crocodil, care era apoi amestecata cu putina miere. Aceasta pasta se credea ca omoara spermatozoizii daca era introdusa in zona intima inaintea actului sexual.
Barbatii au folosit de-a lungul secolelor prezervativele ca metoda de contraceptie, numai ca acestea erau cu totul altfel. Mai exact, prezervativele erau intestine fie de porc, oaie sau provenite de la alte animale. Cei drept, se spune ca, acest tip de prezervative erau cea mai eficienta metoda pentru prevenirea uneri sarcini nedorite. In plus, folosirea acestui tip de contraceptie era eficient pentru protejarea impotriva unor boli cu transmitere sexuala.
Exista multe forme diferite de metode pentru contraceptie disponibile pentru femeile care doresc sa previna o sarcina nedorita. Majoritatea tipurilor contin hormoni sintetici care opresc ovulatia sau altfel impiedica sperma sa intalneasca ovulul. Daca nu doriti sa luati hormoni, s-ar putea sa va intrebati daca exista optiuni pentru controlul nasterilor pe baza de plante.
Pentru a preveni o sarcina nedorita, multe femei utilizeaza contraceptive care pot avea efecte adverse asupra organismului pe termen lung. Din fericire, exista o serie de remedii naturale pentru a preveni o sarcina. Atentie insa, caci niciuna dintre urmatoarele metode de contraceptie nu este 100% eficienta!
Ghimbirul are proprietati are stimuleaza fluxul sanguin menstrual. Astfel, puteti sa beti 2 cani de ceai de ghimbir in fiecare zi pentru a preveni o sarcina.
Scortisoara este cunoscuta ca un stimulent pentru uter, provocand deseori avortul spontan. Cu toate acestea, ceaiul de scortisoara nu functioneaza instantaneu si trebuie sa o consumati in mod regulat pentru o perioada mai lunga de timp. Asigurati-va ca consultati medicul inainte de a utiliza scortisoara ca metoda de contraceptie.
Patrunjelul este, de asemenea, un remediu eficient pentru a preveni sarcina. Este o planta usoara care nu are efecte secundare si este consumata cel mai bine ca ceai.
Utilizarea vitaminei C este o alta metoda cunoscuta sub numele de cea mai buna forma de prevenire a unei sarcini. Vitamina C interfereaza cu hormonul progesteron care pregateste uterul pentru sarcina si, prin urmare, previne sarcina. Luati comprimatele de vitamina C de 1500 mg de doua ori pe zi timp de 2-3 zile dupa un act sexual neprotejat. Este important sa nu consumati prea mult vitamina C, deoarece poate avea efecte adverse asupra organismului dumneavoastra. De asemenea, nu luati vitamina C daca luati medicamente care sunt anticoagulante.
Nicio metoda contraceptiva nu este 100% sigura, nici cele tradionale folosite de-a lungul timpului, nici cele moderne. In cazul in care doriti sa preveniti sarcina in proportie de 100%, se recomanda sterilizarea.
Metoda de contraceptie cea mai sigura este sterilizarea, care impiedica aparitia sarcinilor nedorite. Pentru barbati este vasectomia, iar pentru femei este ligatura tubara postpartum a trompelor uterine.
Nu exista absolut nici o dovada medicala care sa confirme faptul ca administrarea de doze mari de aspirina poate preveni o sarcina. O sursa a acestui mit poate fi aceea ca administrarea unor doze regulate de aspirina este asociata cu un numar mai mic de spermatozoizi la unii barbati. Chiar daca acest lucru este adevarat, o mica scadere a numarului de spermatozoizi nu va scadea rata aparitiei unei sarcini. Este nevoie doar de un singur spermatozoid pentru a fertiliza un ou. O alta teorie despre cum a evoluat ideea de contraceptie cu aspirina poate proveni de la alte cercetari care sugereaza ca, luata in doze mari, aspirina pot provoca contractii uterine care ar putea duce la un avort spontan. Sansele ca acest lucru sa se intample chiar si accidental sunt foarte, foarte scazute.
Asociatia de planificare familiala (FPA) din Marea Britanie sustine ca pana la 90% din femeile active sexual vor ramane insarcinate in 12 luni daca nu utilizeaza o metoda de contraceptie.
Folositi prezervativele la fiecare contact sexual. Atunci cand sunt folosite corect, prezervativele sunt mai mult de 80% eficiente impotriva sarcinii, potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor.
Diafragma este o metoda de contraceptie cu bariere pe care o femeie o plaseaza in interiorul vaginului. Este important sa aplicati un gel spermicid in interiorul diafragmei inainte de fiecare utilizare.
Centrul pentru Control si Prevenirea Bolilor estimeaza ca diafragma este aproape de 90% eficace.
Dupa actul sexual trebuie sa lasati diafragma timp de 6 ore dupa incetarea actului sexual si sa o scoateti dupa 24 de ore. Diafragmele nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala.
Anticonceptionalele sunt una dintre metodele cele mai utilizate in mod obisnuit de contraceptie in SUA
Cu o utilizare atenta, plasturele contraceptiv este o metoda eficienta in proportie de 90%.
O femeie poate pune un plasture contraceptiv pe:
Trebuie sa purtati fiecare plasture timp de 3 saptamani, inainte de a-l scoate pentru o saptamana pentru a permite o perioada menstruala. Exista un risc mic de iritare a pielii.
Referinte: