Fibrele alimentare sunt nutrienti obtinuti din produse alimentare, care ofera multiple beneficii pentru sanatate, precum mentinerea unei greutati optime, scaderea riscului de diabet, a bolilor de inima si a anumitor tipuri de cancer.
3. Beneficiile fibrelor alimentare
4. Tabel cu alimente bogate in fibre
5. Cate fibre ar trebui sa consumi zilnic?
7. Precautii si contraindicatii
Fibrele alimentare se gasesc in special in fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, nuci si seminte, care ajuta la mentinerea sanatoasa a tractului digestiv, ba chiar pot preveni sau diminua constipatia.
Dovezile mai multor cercetari efectuate de catre nutritionisti arata ca fibrele alimentare au rolul de a favoriza digestia si pot chiar reduce riscul aparitiei mai multor bolilor cronice. Multe dintre beneficiile deja enumerate mai sus sunt mediate de macrobiota intestinala (flora intestinala) care protejeaza sistemul digestiv de milioane de bacterii. Cu toate acestea, nu toate fibrele sunt bune, iar fiecare tip in parte are un efect diferit asupra sanatatii organismului dumneavoastra.
Spre deosebire de alte componente alimentare precum sunt grasimile, proteinele sau carbohidratii pe care corpul le descompune si le absoarbe, fibrele alimentare nu sunt digerate de corpul dumneavoastra.
Fibrele sunt in mod obisnuit clasificate ca fiind solubile, care se pot dizolva in apa, sau insolubile, care nu se dizolva. Iata explicatii despre fiecare categorie de fibre.
Acest tip de fibra se dizolva in apa si ia forma unui material vascoz asemanator gelului. Fibrele solubile pot ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange si a nivelului de glucoza.
Fibrele solubile se gasesc in ovaz, mazare, fasole, mere, citrice, morcovi si orz.
Acest tip de fibra nu se dizolva in apa, si astfel, nu pot fi digerate. Pe de alta parte, fibrele insolubile ajuta la mentinerea sanatatii sistemului digestiv si previn aparitia anumitor probleme precum, constipatia.
Surse bune de fibre insolubile se gasesc in faina din grau integral, tarate de grau, nuci, fasole si legume, conopida, fasole verde si cartofi.
Cantitatea de fibre solubile si insolubile variaza in diferite alimente vegetale. Pentru a beneficia de cele mai multe beneficii pentru sanatatea si buna functionare a organismului dumneavoastra, este recomandat sa mancati o mare varietate de alimente bogate in fibre.
O dieta bogata in fibre aduce numeroase beneficii pentru organism:
Mancarurile bogate in fibre va ofera o senzatie de satietate mai repede si care se mentine pentru mai mult timp. De asemenea, impiedica organismul sa absoarba unele dintre caloriile din alimentele pe care le consumati. „Fibrele se leaga de moleculele de grasimi si de zahar in timp ce calatoresc prin tractul digestiv, ceea ce reduce numarul de calorii pe care le obtineti”, explica Tanya Zuckerbrot, RD, autorul Dietei F-Factor. Un alt studiu a constatat ca persoanele care si-au dublat consumul de fibre pana la cantitatea recomandata au scos intre 90 si 130 de calorii din consumul lor zilnic.
Fibrele alimentare va pot ajuta, de asemenea, sa evitati sa adaugati kilograme pe care le-ati pierdut. Conform unei cercetari, persoanele care au mancat mai multe fibre au avut tendinta de a mai slabi fata de persoanele care erau obezi si care mancau in medie aproape 1 gram pe zi mai putin de fibre decat participantii care aveau greutate normala, potrivit unui studiu de la Universitatea de Medicina din Carolina de Sud.
Fibrele solubile gasite in fasole, ovaz, seminte de in si tarate de ovaz pot ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange prin scaderea nivelului de lipoproteine. Mai multe studii au aratat, de asemenea, ca alimentele bogate in fibre pot avea alte beneficii pentru sanatatea inimii, cum ar fi reducerea tensiunii arteriale si producerea anumitor inflamatii.
O dieta bogata in fibre poate reduce riscul aparitiei hemoroizilor si a polipilor in colon (afectiuni diverticulare). Studiile au aratat, de asemenea, ca o dieta bogata in fibre reduce probabil riscul de aparitie a cancerului de colon. Fibrele alimentare ajuta la mentinerea unui microbiom intestinal sanatos, ceea ce reprezinta o componenta importanta a sanatatii generale a organismului.
Studiile sugereaza ca o crestere a consumului de fibre dietetice – in special a fibrelor cereale – este asociata cu un risc redus de a muri din cauza bolilor cardiovasculare si a tuturor cancerelor.
La persoanele cu diabet, fibrele (mai ales cele solubile) pot incetini absorbtia zaharului si pot ajuta la imbunatatirea nivelului de zahar din sange. O dieta sanatoasa care include fibre insolubile poate, de asemenea, reduce riscul de aparitie a diabetului de tip 2.
Fiecare 10 grame de fibre pe care o mancati este asociata cu un risc mai redus de aparatia cancerului de colon si o scadere de aproximativ 5% a riscului de cancer mamar, spune un studiu publicat in Annals of Oncology. In plus fata de efectele anticanceroase ale fibrelor, alimentele precum, legumele si fructele sunt bogate in antioxidanti care ar putea reduce si mai mult sansele de declansarea celulei canceroase in organism.
Fibrele impreuna cu un aport adecvat de lichide ajuta la o buna functionare a tractul digestiv. O dieta bogata in fibre poate, de asemenea, ajuta la reducerea riscului de obezitate, declansarea bolilor de inima si diabet.
Femeile ar trebui sa incerce sa manance cel putin 21 pana la 25 de grame de fibre pe zi, in timp ce barbatii ar trebui sa vizeze 30-38 de grame pe zi.
Iata un tabel in care puteti gasi exact care sunt cantitatile de fibre dietetice gasite in unele alimente.
Portie | Grame – fibre | |
Zmeura | 1 ceasca | 8 g. |
Para | medie | 5,5 g. |
Mar | medie | 4,5 g. |
Banana | medie | 3 g. |
Portocala | medie | 3 g. |
Capsuni | 1 ceasca | 3 g. |
Portie | Grame – fibre | |
Mazare verde – fiarta | 1 ceasca | 9 g. |
Broccoli – fiert | 1 ceasca tocata | 5 g. |
Varza de Bruxelles – fiarta | 1 ceasca | 5 g. |
Cartof – copt | 1 mediu | 4 g. |
Porumb dulce – fiert | 1 ceasca | 3,5 g. |
Conopida | 1 ceasca tocata | 2 g. |
Morcov | 1 mediu | 1,5 g. |
Linte – fiarta | 1 ceasca | 15.5 g. |
Fasole neagra – fiarta | 1 ceasca | 15.0 g. |
Fasole – conservata | 1 ceasca | 10 g. |
Portie | Grame – fibre | |
Spaghete din grau integral – fierte | 1 ceasca | 6 g. |
Orz – fiert | 1 ceasca | 6 g. |
Fulgi de tarate | ¾ ceasca | 5,5 g. |
Quinoa – fiarta | 1 ceasca | 5 g. |
Fulgi de ovaz | 1 ceasca | 5 g. |
Orez brun – fiert | 1 ceasca | 3,5 g. |
Paine din grau integral | 1 felie | 2.0 g |
Paine de secara | 1 felie | 2.0 g |
Portie | Grame – fibre | |
Seminte de chia | 1 lingura | 10 g. |
Migdale | O mana (in jur de 23 de migdale) | 3,5 g. |
Fistic | O mana (in jur de 49 de boabe de fistic) | 3 g. |
Seminte de floarea – soarelui | O lingura | 3 g. |
Institutul de Medicina, care ofera consultanta stiintifica pe probleme de medicina si sanatate, ofera urmatoarele recomandari de fibre zilnice pentru adulti:
Fibre: recomandari zilnice pentru adulti
Adulti (50 ani sau mai mici) | Adulti (peste 50 de ani) | |
barbati | 38 g | 30 g |
femei | 25 g | 21 g |
Fibre: recomandari zilnice pentru copii si adolescenti
Consumul zilnic de fibre | |
copii cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani | 19 g |
copii cu varsta intre 4 si 8 ani | 25 g |
copii cu varsta cuprinsa intre 9 si 13 ani | 26 g (fetele), 31 g (baietiil) |
adolescenti între 14 și 18 ani | 26 g (fetele), 38 g (baietii) |
Consumarea de fibre alimentare mai mare decat doza zilnica recomandata poate provoca simptome nedorite.
Alimentele care sunt sarace in fibre sunt:
Aportul zilnic recomandat de fibre este de 25 de grame pe zi pentru femei si de 38 de grame pe zi pentru barbati. Cu toate acestea, unii experti estimeaza ca in proportie de 95% din populatie nu consuma prea mult fibre.
Este posibil ca atunci cand va hotarati sa adaugati mai multe surse de fibre in dieta dumneavoastra fata de numarul de grame recomandat, sa simtiti urmatoarele simptome:
Adresati-va imediat medicului dumneavoastra daca aveti greata, varsaturi, febra mare.
Daca ati mancat prea multe fibre si aveti simptomele de consum prea mare, incercati urmatoarele pentru a ajuta la contracararea efectelor:
Consultati medicul dumneavoastra specialist sau un nutritionist daca doriti sa incepeti o dieta care are la baza consumul de fibre.
Referinte: