Insomnia este o afectiune caracterizata prin calitate si/sau cantitate slaba de somn, in ciuda conditiilor adecvate de a dormi, acest lucru ducand la afectarea activitatii in timpul zilei. Mai multe despre insomnie si cum poate fi ea tratata puteti afla din materialul care urmeaza.
Fiecare dintre noi am avut episoade de insomnie, din diferite cauze si motive. Senzatia nu este deloc placuta, insa daca episoadele de acest gen sunt rare, nu exista motive de ingrijorare. Cand, insa, aceasta problema apare tot mai des sau persista, cei in cauza trebuie sa-si traga un semnal de alarma pentru ca lipsa somnului poate avea consecinte extrem de grave asupra organismului.
Insomnia este definita ca fiind dificultatea initierii sau mentinerii somnului, sau amandoua, in ciuda conditiilor si timpului adecvate de a dormi, acest lucru ducand la functionarea defectuoasa in timpul zilei. Insomnia poate fi cauza sau rezultatul unei calitati si/sau a unei cantitati proaste a somnului.
Insomnia este extrem de intalnita in lume. 90% din populatia totala a planetei a prezentat insomnie acuta cel putin o data. Aproximativ 10% din populatie poate suferi de insomnie cronica (de lunga durata).
Problema afecteaza persoanele de toate varstele, inclusiv copii, desi este mai frecventa la adulti si sansele de dezvoltare cresc odata cu varsta. In general, femeile sunt afectate mai frecvent decat barbatii.
Insomnia poate fi impartita in trei clase pe baza duratei simptomelor:
Insomnia poate fi, de asemenea, clasificata pe baza motivelor care stau la baza aparitiei ei, de exemplu:
Este important sa se faca o distinctie intre insomnie si o alta problema similara: somnul de scurta durata si lipsa somnului.
Somnul de scurta durata poate fi normal la unii pacienti care au nevoie de mai putin timp sa doarma fara sa se resimta a doua zi, simptomul central in definirea insomniei.
Deprivarea de somn. In cadrul insomniei, cei afectati dispun de toate conditiile pentru a avea parte de un somn adecvat. In cazul deprivarii de somn, lipsa acestuia apare din cauza lipsei de oportunitate sau timp, in urma evitarii voluntare sau intentionate a somnului.
Insomnia poate avea multe cauze si, dupa cum este descris mai sus, poate fi clasificata pe baza cauzei fundamentale. In cadrul Clasificarii internationale a tulburarilor de somn, insomnia este impartita in mai multe categorii:
Factorii conjuncturali si de stres care determina insomnie acuta sau ajustata pot include:
Majoritatea acestor factori pot fi de scurta durata, tranzitorii si controlabili sau pot fi modificati prin actiunile pe care pacientul le decide sa le ia. Prin urmare, insomnia se poate rezolva la multi pacienti atunci cand factorul declansator este eliminat sau ameliorat.
Dificultatile in desfasurarea activitatilor de zi cu zi reprezinta cele mai frecvente simptome ale insomniei.
Alte simptome comune includ:
Evaluarea si diagnosticarea insomniei pot incepe cu intrebari si detalii despre istoricul medical si psihiatric al pacientilor, efectuat de medic sau de un alt specialist. Acest lucru este necesar pentru ca multe conditii medicale si psihiatrice pot fi responsabile de insomnie.
Un medic va efectua un examen asupra pacientului pentru a evalua, de asemenea, orice constatari anormale. Examinarea poate include:
Analizele de sange specifice pot fi, de asemenea, o parte a evaluarii.
De asemenea, membrii familiei si partenerii de somn ai pacientului trebuie sa raspunda la cateva intrebari legate de somnul, sforaitul sau miscarile pacientului in timpul somnului.
Intrebarile specifice privind obiceiurile legate de somn sunt, de asemenea, o parte esentiala a evaluarii si se concentreaza pe:
In acest scop, se pot utiliza jurnale de somn sau agende pentru a nota acesti parametri zilnic pentru o evaluare mai precisa a tiparelor de somn.
Istoricul somnului include, de obicei, intrebari despre posibilele simptome asociate cu insomnia. Pot fi puse intrebari despre functionarea in timpul zilei, despre oboseala, concentrare si atentie, despre somnolenta si alte simptome comune ale afectiunii.
Alte teste de diagnosticare pot fi efectuate ca parte a evaluarii insomniei, desi acestea nu pot fi necesare la toti pacientii cu insomnie.
Polisomnografia este un test care se face in centrele de somn daca sunt suspectate afectiuni medicale, cum ar fi apneea in somn. In cadrul acestui test, persoana va fi obligata sa petreaca o noapte intreaga in centrul de somn, in timp ce sunt monitorizate ritmul cardiac, undele cerebrale, respiratiile, miscarile, nivelul de oxigen si alti parametri. Datele sunt apoi analizate de un medic special instruit pentru a diagnostica sau a exclude apneea in somn sau alte tulburari de somn.
Actigrafia este, de asemenea, un test care poate fi efectuat in anumite situatii, dar nu face parte, in mod obisnuit, din evaluarea insomniei. Un actigraf este un detector care simte miscarile persoanei in timp ce doarme sau este activa. Este purtat la mana, ca un ceas, timp de mai multe zile sau saptamani, iar datele despre miscare sunt inregistrate si analizate pentru a determina tiparele de somn si miscarile. Acest test poate fi util in cazurile de tulburare de insomnie primara, tulburari de ritm circadian sau neintelegeri privind starea de somn. Multe dispozitive disponibile pe piata sunt fabricate pentru ca pacientii sa le utilizeze singuri si sa urmareasca tiparele de somn.
Diferitele tipuri de insomnii pot fi asociate cu mai multe afectiuni, unele dintre ele fiind extrem de grave.
Leacurile de vindecare a insomniei depind in mare masura de cauza problemei. Daca este cunoscut un factor evident ca fiind responsabil pentru insomnie, in general, corectarea sau inlaturarea cauzei remediaza problema. De exemplu, daca insomnia este legata de o situatie stresanta tranzitorie, cum ar fi diferenta de fus orar sau un examen care se apropie, aceasta va fi vindecata atunci cand situatia va fi rezolvata.
In general, tratarea insomniei poate fi impartita in abordari non-medicale sau comportamentale si terapie medicala. Ambele abordari sunt necesare pentru tratarea cu succes a problemei. De asemenea, combinarea acestor abordari poate fi mai eficienta decat oricare dintre cele doua tehnici.
Daca insomnia este legata de o afectiune medicala sau psihiatrica, tratarea corespunzatoare a acestei probleme este primordiala, pe langa terapia specifica pentru insomnie. Fara a aborda in mod adecvat cauza principala, insomnia va persista, probabil, in ciuda masurilor agresive de tratare a acesteia, atat cu terapii medicale, cat si non-medicale.
Exista cateva tehnici extrem de recomandate si utilizate in tratarea persoanelor care sufera de insomnie. Acestea sunt metode non-medicale si trebuie practicate la domiciliu, in combinatie cu alte remedii pentru insomnie. De exemplu: tratamente medicale pentru insomnie si tratamente pentru orice tulburari medicale sau psihiatrice care stau la baza.
Specialistii in comportamentul somnului pot fi, de asemenea, foarte utili in gestionarea optiunilor de tratament non-medicali. Acestia pot utiliza tehnici suplimentare din cadrul terapiei comportamental-cognitive, aceste tehnici ajutand pacientii cu insomnie sa se relaxeze si sa adoarma.
Igiena somnului este una dintre componentele tratamentelor non-medicale pentru insomnie si include pasi simpli care pot imbunatati somnul. Igiena somnului consta in urmatoarele strategii:
Terapia prin controlul stimulilor implica tehnici utilizate pentru a ajuta la initierea somnului. Aceste tehnici sunt folosite pentru a induce in dormitor un mediu care stimuleaza somnul. Cativa pasi simpli includ:
Tehnicile de relaxare, care fac parte si din terapia non-medicala pentru insomnie, implica relaxarea muschilor si statul confortabil. Aceasta tehnica poate fi combinata cu o respiratie profunda pentru a stimula relaxarea suplimentara a corpului.
Acestea se refera la o alta terapie comportamentala non-medicala pentru insomnie, care implica limitarea timpului petrecut in pat doar pentru somn. Multi oameni cu insomnie tind sa ramana in pat mult timp dupa ce se trezesc dimineata. Acest lucru poate duce la intreruperea ritmului circadian si la inrautatirea somnului in noaptea urmatoare.
Referinte:
https://www.medicinenet.com/insomnia/article.htm
https://www.sleepfoundation.org/insomnia/content/what-is-insomnia
https://www.medicalnewstoday.com/articles/9155.php
https://www.webmd.com/sleep-disorders/guide/insomnia-symptoms-and-causes
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/insomnia/symptoms-causes/syc-20355167
https://www.sleepfoundation.org/insomnia/content/what-do-when-you-cant-sleep