Anxietatea de sanatate este o tulburare marcata de ideea persistenta si frica permanenta a unei persoane de a descoperi ca sufera de o afectiune grava, chiar si in absenta unor simptome fizice sau cand acestea sunt minore.
1. Ce este anxietatea de sanatate?
2. Cum se manifesta anxietatea de sanatate?
3. Cauze
4. Diagnostic
5. Cum se trateaza anxietatea de sanatate?
Anxietatea de sanatate face parte din categoria tulburarilor de anxietate. Mai este numita si fobia/anxietatea de boli, ipohondrie sau hipocondrie. Este o tulburare destul de comuna, statisticile sugerand ca o persoana din 5 care solicita consultatii medicale ar putea avea anxietate de sanatate.
Anxietatea de boala este noua denumire din DSM-5 (manualul de diagnostic si clasificare statistica a tulburarilor mintale) pentru ceea ce inainte se numea ipohondrie sau hipocondrie.
Diagnosticul initial de hipocondrie a fost impartit in:
Este normal sa fim preocupati de sanatate si sa ne ingrijoram sau sa ne temem uneori, atunci cand experimentam stari sau simptome grave. Insa anxietatea de sanatate presupune o preocupare obsesiva pentru ideea de a avea sau de a dobandi o afectiune foarte grava.
Persoanele cu anxietate de sanatate interpreteaza eronat si catastrofic senzatii fiziologice normale (crampe, balonare, transpiratie etc.) sau simptome usoare ori benigne, si le atribuie unor probleme de sanatate foarte severe (cancer, infectia cu HIV, dementa). De obicei se preocupa mai putin pentru probleme de sanatate mai usoare, precum o viroza respiratorie sau durere in gat. Ingrijorarile si teama sunt excesive raportate la riscul real si la impactul pe care acestea il au asupra vietii persoanei.
Anxietatea de sanatate are o durata de cel putin 6 luni, timp in care afectiunea de care se teme persoana se poate schimba.
Spre deosebire de alte tulburari de anxietate, persoanele cu anxietate de sanatate nu se plang de anxietatea lor (desi o resimt din plin), ci sunt convinse ca anxietatea se va ameliora odata ce vor primi asigurarea ca sunt sanatosi. De aceea, cautarea de asigurari din partea familiei si medicilor este un comportament foarte frecvent in anxietatea de sanatate.
Persoanele cu anxietate de sanatate traiesc permanent cu ideea obsesiva si frica ca ar putea avea o boala grava. Isi monitorizeaza permanent corpul, pentru a identifica posibile simptome, despre care cauta informatii medicale pe internet, merg la consultatii medicale si fac analize, uneori inutile si consumatoare de timp si bani (de exemplu explorari RMN sau CT).
Majoritatea persoanelor cu anxietate de sanatate au comportamente de asigurare, iar un procent mai mic dintre ei prezinta comportamente de evitare.
Comportamente de asigurare:
Desi medicii, familia asigura persoana ca nu este bolnava, iar rezultatele investigatiilor medicale sunt in parametri normali, usurarea nu este decat de scurta durata. Grijile si frica nu dispar, ci persoana solicita din nou sa fie consultata sau sa refaca analizele.
Comportamente de evitare:
Aceste simptome ale anxietatii sunt de obicei interpretate ca fiind manifestari ale unor afectiuni grave, confirmand ideea initiala ca intr-adevar sufera de o boala severa.
Persoana are o hipervigilenta asupra propriului organism, iar atunci cand identifica anumite senzatii in corp, tinde sa se concentreze foarte mult pe ele. Cand apare un trigger (persoana citeste despre o boala, aude la stiri despre o boala etc.), interpreteaza senzatiile respective ca fiind simptome ale unor boli grave, terminale. Si incepe sa resimta manifestarile fizice ale anxietatii, care seamana cu simptomele unor boli. Ceea ce ii confirma si ii intretine gandul „sunt grav bolnav”. La randul lor, si senzatiile corporale devin mai puternice. Persoana incepe sa caute informatii despre simptomele sale, despre posibilele boli, apoi incepe sa caute asigurari de la familie si medici (consultatii, investigatii). Toate acestea mentin cercul vicios al anxietatii.
Organismul uman produce o serie de zgomote, senzatii, simptome fizice care uneori pot fi neasteptate, nedorite, producatoare de disconfort. In anxietatea de sanatate, persoana interpreteaza eronat o serie de senzatii fiziologice normale ca fiind periculoase.
Nu se cunosc cu exactitate cauzele anxietatii de sanatate, dar se presupune ca ar fi implicati o serie de factori care ar contribui. Se presupune ca in copilarie adultii care au anxietate de sanatate au suferit de o boala grava sau au fost victime ale unor abuzuri. In urma acestor experiente traumatizante poate aparea convingerea ca, pentru a evita lucruri ingrozitoare ce ni s-ar putea intampla si pe care nu le putem controla, trebuie sa le anticipam si sa fim in expectativa.
Alti factori de risc includ:
Accesul la internet si posibilitatea de a gasi orice informatie despre afectiunile existente pot contribui la cresterea frecventei anxietatii de sanatate.
Anxietatea de sanatate este o tulburare subdiagnosticata, in sensul ca, desi foarte comuna, putini dintre cei care o au ajung sa fie diagnosticati. Pe de o parte, sunt cei cu anxietate de sanatate care evita orice consult medical sau investigatie medicala si de obicei refuza sa recunoasca ca ar avea dificultati in ceea ce priveste sanatatea.
Pe de alta parte, cei care cauta permanent asigurari fac investigatii medicale, iar cand sunt asigurati ca totul e bine, pun la indoiala rezultatele si continua sa caute asigurari. O situatie in cazul lor poate fi cea in care, in urma unor consulturi medicale repetate, medicul specialist sau medicul de familie sugereaza si consultarea unui medic psihiatru sau a unui psiholog.
Diagnosticul anxietatii de sanatate se pune pe baza istoricului personal si a trasaturilor specifice anxietatii de sanatate:
Anxietatea de sanatate are un impact negativ semnificativ asupra calitatii vietii, afectand mai multe aspecte: viata de familie, viata sociala, activitatea profesionala sau (paradoxal) chiar sanatatea. Pe langa grijile si fricile care ii consuma zilnic, petrec foarte mult timp cautand informatii despre posibile afectiuni de care ar putea suferi, merg des la consultatii medicale sau fac investigatii deseori nenecesare. Alte persoane cu anxietate de sanatate se tem atat de mult ca ar putea fi diagnosticate cu o afectiune grava, incat evita complet consultatiile medicale, ceea ce le-ar putea pune cu adevarat sanatatea in pericol.
Anxietatea de sanatate, ca si celelalte tulburari de anxietate, sunt tratabile. Optiunile de tratament includ psihoterapie si medicatie. In general psihoterapia este tratamentul principal, iar pentru ameliorarea simptomelor anxioase se poate administra si tratament medicamentos.
De obicei, persoanele cu anxietate de sanatate au si alte tulburari psihice, precum depresia, alte tulburari de anxietate, tulburarea de stres post-traumatic. In aceste cazuri, tratamentul si terapia vizeaza si aceste tulburari.
(1) Health Anxiety: What It is and How to Beat It – https://adaa.org/learn-from-us/from-the-experts/blog-posts/consumer/health-anxiety-what-it-and-how-beat-it
(2) Health anxiety: detection and treatment – https://www.cambridge.org/core/journals/bjpsych-advances/article/health-anxiety-detection-and-treatment/093F59B8FF7844551733E49DFBD75BFB/core-reader
(3) Always worried about your health? You may be dealing with health anxiety disorder – https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/always-worried-about-your-health-you-may-be-dealing-with-health-anxiety-disorder
(4) Impact of the DSM-IV to DSM-5 Changes on the National Survey on Drug Use and Health – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519704/table/ch3.t32/
(5) Health Anxiety (Hypochondria) – https://www.healthline.com/health/health-anxiety