Gandirea pozitiva – Se vorbeste foarte mult astazi despre beneficiile gandirii pozitive, despre faptul ca ar trebui sa gandim pozitiv ca sa avem succes. Dar ce inseamna sa gandesti pozitiv? Si e asta suficient pentru a reusi?
(1) Ce presupune gandirea pozitiva?
(2) Efectele gandirii pozitive
(3) Gandirea pozitiva si succesul
(4) Cum sa iti antrenezi creierul sa gandeasca pozitiv?
Oamenii proceseaza realitatea (informatiile despre lume, ei insisi, ceea ce li se intampla) fie realist, fie distorsionat (pozitiv sau negativ). Cand distorsionam realitatea negativ, tendinta este de a ne axa mai mult pe aspectele negative si a le minimiza pe cele pozitive. Cand distorsiunea este pozitiva, tindem sa accentuam mai degraba aspectele pozitive si sa le neglijam pe cele negative. Studiile arata ca o buna sanatate mintala este asociata cu o combinatie intre gandirea realista si cea pozitiva.
Gandirea pozitiva se refera la tendinta de a te centra pe partile bune ale unei situatii, de a te astepta la rezultate pozitive si de a aborda provocarile vietii cu o viziune pozitiva. Nu inseamna sa ignori sau sa eviti aspectele negative, ci sa identifici partile pozitive si oportunitatile situatiilor in care esti.
Gandirea pozitiva, alaturi de atitudinea si emotiile pozitive sunt „obiectele” de studiu ale psihologiei pozitive. Psihologia pozitiva este o ramura a psihologiei generale care studiaza aspectele si experientele pozitive ale fiintei umane.
Gandirea pozitiva, din perspectiva psihologiei pozitive, nu inseamna a avea doar ganduri pozitive si a ignora lucrurile neplacute sau negative. O abordare sanatoasa este de a cunoaste si integra ambele variante (pozitiva si negativa) dintr-o situatie si a te axa totusi pe cea pozitiva.
Esti mai degraba o persoana care vede partea plina a paharului sau pe cea goala? Gandirea pozitiva este strans legata de optimism.
Persoanele optimiste sunt in general mai increzatoare in fortele proprii si in controlul asupra propriei vieti, au tendinta sa observe mai degraba stimulii pozitivi, inclusiv in situatii dificile sau de criza, cand identifica posibile oportunitati. In schimb, cei pesimisti au tendinta sa vada mai degraba aspectele negative si pericolele, exagerandu-le de multe ori.
Gandirea si atitudinea pozitiva sunt in general asociate cu o serie de beneficii:
Este suficient sa gandesti pozitiv ca sa ai succes? Gandirea pozitiva nu este si nu ar trebui privita ca o formula magica pentru a obtine ceea ce iti doresti. In psihologie este cunoscut asa-numitul „efect Pygmalion” sau „auto-indeplinirea profetiilor”. Observat initial in mediul scolar, studiile au aratat ca este valabil si in alte domenii ale vietii. Efectul Pygmalion se refera la ideea ca atunci cand avem asteptari pozitive despre viitorul nostru, este mai probabil ca acestea sa se intample. Cercetarile initiale din scoala au aratat ca elevii (indiferent de nivelul lor de performanta) de la care profesorii aveau asteptari ridicate, ajungeau in final sa aiba rezultate mult mai bune decât ceilalti. Explicatia este ca acei elevi deveneau mai motivati, se mobilizau si faceau eforturi pentru a nu-si dezamagi profesorii, pentru a se ridica la nivelul asteptarilor lor.
Nu e suficient doar sa gandesti pozitiv pentru a avea succes, pentru a produce o schimbare in tine, pentru a depasi o dificultate cu care te confrunti. Gandirea pozitiva iti ofera noi perspective, te ajuta sa identifici oportunitati, insa nu este de ajuns.
Sunt foarte multe materiale motivationale care insista pe puterea gandirii pozitive, insa daca aceasta nu este combinata cu actiunea, ideea poate ramane doar la stadiul de idee. Daca nu te mobilizezi, daca nu iti faci un plan, daca nu identifici posibile obstacole care ar putea sta in cale si daca nu faci concret lucrurile sa se intample, e putin probabil ca vei reusi doar gandind pozitiv.
„Gandeste pozitiv” sau „nu mai gandi asa negativ” sunt indemnuri frecvente pe care le primim sau le oferim celorlalti in situatii dificile. Insa nu e atat de usor sa te concentrezi pe partea plina a paharului, mai ales in situatii grele, de nesiguranta, de boala etc. Nu este nici imposibil. Martin Seligman, cel care a pus bazele psihologiei pozitive, vorbeste despre „optimismul invatat„. Putem invata cum sa avem o atitudine si o gandire mai pozitive, dar foarte importanta este consecventa – sa exersam pana cand observam schimbarile.
Practicarea recunostintei este una dintre tehnicile des recomandate pentru antrenarea gandirii pozitive, pentru cresterea nivelului de optimism si a starii de bine. Deseori avem tendinta de a lua ca pe un dat sanatatea, familia, prietenii, in general lucrurile bune din viata noastra. Un exercitiu pe care il poti face este sa tii un jurnal unde zilnic sa notezi un lucru sau toate lucrurile pentru care esti recunoscator in fiecare zi. Studiile arata ca aceasta practica ajuta la o imbunatatire a starii de spirit, dar totodata te „forteaza” sa cauti aspectele pozitive pe care inainte poate nu le-ai fi observat.
Daca tendinta ta e de a gandi mai degraba negativ, poti incerca sa gasesti ganduri alternative, punandu-ti intrebarea: „Ce altceva as putea gandi in situatia x?”. Daca nu ai idei si te simti blocat pe varianta ta, gandeste-te ce ar gandi altcineva in situatia ta. Practicat frecvent, acest exercitiu va deveni un automatism – mintea va incepe sa caute alternative, in loc sa apara gandurile tale automate negative.
Poti incepe cu un exercitiu la nivel general, cum ar fi sa te gandesti ce este in controlul tau si ce nu poti controla in viata ta in general. Accepta lucrurile pe care nu le poti controla si gandeste-te ce poti face acolo unde ai controlul. Apoi aplica acelasi exercitiu punctual, in fiecare situatie dificila cu care te confrunti.
Daca in general esti mai degraba o persoana pesimista, este nevoie de timp si exercitiu pentru a-ti dezvolta gandirea pozitiva. De aceea, da-ti timpul necesar si nu fi dur cu tine daca nu reusesti atat de repede cum ai vrea.
Daca gandurile negative sunt permanent prezente si iti afecteaza dispozitia si viata in general, psihoterapia te poate ajuta. Gandirea negativa persistenta poate fi asociata cu o tulburare psihica, caz in care e mai dificil de lucrat singur cu gandurile negative.
(1) What is Positive Mindset: 89 Ways to Achieve a Positive Mental Attitude – https://positivepsychology.com/positive-mindset/
(2) The Neural Basis of Optimism and Pessimism – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3807005/
(3) Tratat de psihoterapii cognitive si comportamentale – Daniel David
(4) Benefits of Thinking Positively, and How to Do It – https://www.healthline.com/health/how-to-think-positive
(5) Learned Optimism: Is Martin Seligman’s Glass Half Full? – https://positivepsychology.com/learned-optimism/