Ceaiul de tei este unul dintre cele mai cunoscute remedii naturale pentru somn, calmarea anxietatii, combaterea racelilor si inflamatiilor. Aflati toate virtutile terapeutice ale ceaiului de tei, cum se prepara si cum se consuma aceasta bautura, precum si precautii si contraindicatii.
Pe langa faptul ca poate fi bun pentru somn, unii oameni spun, de asemenea, ca amelioreaza stresul si anxietatea, combate inflamatia si calmeaza stomacul. Acest ceai din plante nu este un panaceu, dar poate aduce beneficii in general pentru sanatate atunci cand este consumat cu moderatie.
Toata lumea stie ca ceaiurile din plante pot imbunatati starea generala de sanatate si pot ameliora simptomele asociate cu anumite afectiuni. Bogate in compusi bioactivi, aceste bauturi au proprietati antimicrobiene, antiinflamatorii si anti-cancer. Sunt o sursa buna de flavonoide, carotenoide, polifenoli si alti antioxidanti, potrivit unei recenzii publicate in octombrie 2018 in Journal of Traditional and Complementary Medicine. Ceaiul de tei nu face exceptie.
Face parte din specia de arbori Tilia, care creste de obicei in regiunile temperate din America de Nord, Europa si Asia. Tilia cordata, este considerata cea mai potenta specie a genului Tilia.
Pentru a crea o infuzie din aceasta planta, trebuie sa fierbiti florile, frunzele si coaja acesteia. In mod separat, aceste componente au fost utilizate in diferite scopuri medicinale.
Stati jos si savurati o cana de ceai cald pentru a va relaxa. Ceaiul de tei reprezinta mai mult decat confortul unei cani de ceai de zi cu zi.
Florile sale dulci infuzate in apa sunt folosite in medicina populara pentru ca aduc relaxare si pentru ca amelioreaza simptomele anxietatii, iar unele studii par sa sustina aceste afirmatii. Un studiu efectuat pe soareci a descoperit ca extractele din mugurii de Tilia tomentosa, un fel de arbore de tei, aveau proprietati sedative puternice. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca acest extract de tei imita activitatea acidului gaba-aminobutiric (GABA), un produs chimic cerebral care inhiba excitabilitatea sistemului nervos uman.
Astfel, ceaiul de tei poate promova relaxarea actionand ca GABA. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetari pentru a afla exact cum se petrece exact acest lucru.
Ceaiul de tei si diabetul
Inflamatia cronica poate contribui la dezvoltarea multor afectiuni, printre care diabetul de tip 2 si cancerul.
Antioxidantii sunt compusi care pot anihila inflamatia si pot reduce riscul de boli. Flavonoidele reprezinta un tip de antioxidanti care se regasesc in florile de tei, in timp ce tilirozida, quercetina si kaempferolul se gasesc in mod special in mugurii de tei. Tilirozida este un puternic antioxidant care are rolul de a elimina radicalii liberi din corp. Radicalii liberi pot provoca leziuni oxidative, iar acestea pot produce inflamatii in corp. Kamferolul poate combate inflamatia. In plus, unele studii arata ca poate avea proprietati de combatere a cancerului.
Deoarece cantitatea acestor antioxidanti poate varia in functie de marca si de amestecul de ceai, specialistii trebuie sa faca mai multe cercetari pentru a afla cat ceai de tei trebuie baut pentru a reduce inflamatia.
Durerea cronica afecteaza milioane de oameni din intreaga lume. Interesant este ca unii dintre antioxidantii din ceaiul de tei pot ameliora durerile.
Potrivit unui studiu, tilirozida a redus umflaturile si durerile in cazul unor soareci cu labutele umflate cu aproape 27%, respectiv, cu 31%.
In cadrul unui alt studiu realizat in 8 saptamani la care au participat 50 de femei cu artrita reumatoida, afectiune caracterizata prin durere si rigiditate la nivelul articulatiilor, cercetatorii au constatat ca suplimentele cu 500 mg de quercetina, un antioxidant al ceaiului de tei, a imbunatatit semnificativ simptomele durerii si markerii inflamatiei.
Cu toate acestea, retineti ca 500 mg de quercetina este mult. Adultii din Statele Unite consuma zilnic 10 mg din acest antioxidant, desi acest numar variaza foarte mult in functie de dieta, 80 mg pe zi fiind considerat un aport mare.
Cantitatea de quercetina sau alti flavonoizi din ceaiul de tei difera foarte mult in functie de marca si de proportiile de muguri, frunze si scoarta care se gasesc intr-un anumit amestec. Drept urmare, nu se stie cat de multi dintre acesti antioxidanti se afla intr-o singura ceasca de ceai. E nevoie de cercetari suplimentare pentru a determina cat de mult ceai trebuie consumat pentru a calma durerea.
Se considera ca unele dintre componentele plantelor din ceaiul de tei, cum ar fi tilirozida, rutozida si acidul clorogenic scad tensiunea arteriala.
In urma unui studiu efectuat pe soareci s-a descoperit ca tilirozida, un antioxidant din ceaiul de tei, a influentat functionarea canalelor de calciu din inima. Calciul joaca un rol in contractiile musculare cardiace. Soarecii au fost injectati cu doze de 0.45, 2.3 si 4.5 mg de antioxidant pe kilogram (1, 5 si 10 mg per kg) de greutate corporala. Experimentul a dat roade, iar tensiunea arteriala sistolica a scazut.
Acest lucru sustine motivul pentru care ceaiul de tei a fost recomandat in medicina populara pentru ca poate reduce tensiunea arteriala. Acest efect nu este insa pe deplin inteles momentan si, de aceea, este nevoie de investigatii stiintifice suplimentare. Ceaiul de tei nu trebuie niciodata sa inlocuiasca medicamentele pentru inima.
Starea de sanatate si felul in care functionam pot fi influentate in mod direct de calitatea si durata somnului. Ceaiul de tei este de mult timp utilizat in popor pentru ca poate induce somnul. Compusii sai au proprietati sedative puternice. Acestea pot avea efect relaxant, lucru care provoaca somn.
Un studiu efectuat pe soareci a descoperit ca extractul din arborele de Tilia mexican pot provoca sedarea. Cercetatorii cred ca extractul a relaxat sistemul nervos central, provocand somnolenta.
Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetari pentru a explora relatia dintre ceaiul de tei si somn.
Ca orice ceai fierbinte, ceaiul de tei asigura o usoara caldura si hidratare. Ambele calmeaza tractul digestiv, deoarece apa poate ajuta la deplasarea alimentelor prin intestine. Ceaiul de tei este recomandat de medicina traditionala in momentele de disconfort stomacal.
Intr-un studiu mic la care au participat copii cu diaree cauzata de rezistenta la antibiotice, tilirozida a aratat ca are proprietati antibacteriene puternice.
Aceasta bautura sanatoasa este facuta din flori de tei. Este o planta bogata in aminoacizi, uleiuri volatile, saponine, taninuri si flavonoide, cum ar fi quercetina si kaempferolul, potrivit Agentiei Europene a Medicamentelor.
Traditional, ceaiul este folosit ca remediu natural pentru racelile obisnuite, tuse uscata, indigestie, varsaturi, hipertensiune arteriala si alte afectiuni.
Dupa cum noteaza Agentia Europeana a Medicamentelor, ceaiul de tei pare a fi deosebit de eficient pentru tratarea tulburarilor de panica, insomnie si stres psihic, datorita efectelor sale sedative. Exista, insa, putine cercetari in acest sens. Aceasta bautura poate fi de ajutor in caz de raceala, insa pentru celelalte utilizari este nevoie de mai multe investigatii. Majoritatea studiilor au fost efectuate pe soareci sau in vitro (un mediu de laborator controlat), asa ca este greu de spus daca rezultatele sunt valabile si in cazul oamenilor.
De exemplu, un studiu efectuat in vitro in iulie 2017 a evaluat efectele antimicrobiene ale 31 de ceaiuri din plante. Doar 15 probe s-au dovedit a fi eficiente impotriva unuia sau mai multor microorganisme. Ceaiul de tei nu a aratat nicio activitate.
Scoarta interioara a arborelui Tilia pare a avea efecte diuretice si diaforetice. Diureticele sunt substante care stimuleaza corpul sa excrete mai mult lichid, in timp ce diaforeticele sunt substante care amelioreaza febra prin stimularea transpiratiei.
Ceaiul de tei este folosit de multi ani pentru ca poate promova transpiratia si tusea productiva atunci cand o boala minora, cum ar fi raceala, persista.
In Germania, autoritatile recomanda 1-2 cesti (235-470 ml) de ceai de tei la culcare pentru ca stimuleaza transpiratia la adulti si la copiii mai mari de 12 ani.
Aceste efecte pot fi cauzate de compusii plantei, in special quercetina, kaempferolul si acidul p-coumaric. In acest moment, dovezile stiintifice care demonstreaza ca ceaiul de tei are efecte diuretice sunt insuficiente.
Expertii sustin ca ceaiul de tei are un efect calmant pentru copii, ajutandu-i sa doarma mai bine. De asemenea, poate face minuni si in cazul unor raceli minore. Acesta poate fi combinat cu putina lamaie. Ceaiul de tei are mai multe avantaje in cazul copiilor: previne deshidratarea, produce transpiratie si reduce astfel febra, ajuta la urinare, reduce tusea, durerile de cap si nervozitatea.
Cu toate acestea, ceaiul trebuie consumat cu mare grija de catre cei mici pentru ca poate impiedica absorbtia fierului in organism. In plus, ceaiurile indulcite cu zahar ii pot provoca dureri de stomac si stare de agitatie. De asemenea, ceaiul il poate deshidrata pe cel mic, deoarece, consumat in cantitati mari pentru varsta lui, ceaiul ii poate suprasolicita rinichii.
Expertii nu stiu inca daca acest ceai poate fi baut in siguranta de catre femeile insarcinate sau care alapteaza. Prin urmare, nu este recomandat ca aceste femei sa bea acest ceai.
Unii specialisti relateaza ca florile de tei pot subtia sangele. Acest lucru se poate dovedi periculos pentru femeile insarcinate care se pregatesc sa nasca, deoarece o hemoragie necontrolata poate duce la postpartum. Desi o multime de ceaiuri din plante sunt benefice pentru sanatate, exista foarte putine studii cu privire la efectele ceaiurilor asupra femeilor insarcinate. Mai mult, ceaiul de tei poate interactiona cu anumite medicamente, de aceea este prudent sa consultati medicul inainte de a bea ceai de tei.
Puteti cumpara ceai de tei sub forma de plicuri/saculeti sau frunze din majoritatea magazinelor alimentare si chiar online. Multi producatori importanti de ceaiuri fac si ceai de tei.
Daca nu doriti sa consumati ceaiuri care se gasesc in magazine, exista diferite modalitati de a prepara ceaiul de tei acasa. Majoritatea producatorilor de ceai sustin ca acest ceai trebuie facut din florile de tei, in ciuda faptului ca unele retete folosesc coaja sau frunze.
Ceaiul de tei este preparat prin fierberea a doua-trei lingurite de flori intr-o cana cu apa fierbinte timp de 15 minute. Sunt recomandate mai multe cani pe zi.
Pentru ux extern, se foloseste sub forma de gargara pentru tratarea laringitelor, rinofaringitelor, amigdalitelor sau stomatitelor.
Agentia Europeana a Medicamentelor declara ca aportul sigur este de 2-4 grame de amestecul de ceai pe zi. Nu trebuie consumat in exces. Este recomandat sa beti cel mult 3 cani pe zi, dupa cum este necesar.
Desi este considerat in general sigur, evitati ceaiul de tei daca sunteti alergici la tei sau la polenul acestuia.
Precautii in cazul copiilor, femeilor insarcinate sau care alapteaza
Dupa cum spuneam, este recomandat ca femeile insarcinate sau care alapteaza sa nu consume ceai de tei din cauza lipsei de cercetari in acest sens. De asemenea, unii sustin ca nu este recomandat copiilor pentru ca nu a fost testat inca in cazul lor.
Potrivit unor experti, ceaiul de tei si alte produse derivate din familia copacilor Tilia nu ar trebui sa fie utilizate in exces de cei cu antecedente de afectiuni cardiace. Folosirea frecventa, de lunga durata, a cauzat in cazuri rare boli de inima si alte daune. Din acest motiv, cel mai bine este sa il beti cu moderatie. Cei cu boli de inima sau alte probleme cardiace ar trebui sa discute cu medicul inainte de a consuma in mod regulat acest ceai.
Specialistii au observat ca activitatea sistemului nervos se diminueaza in urma consumului de ceai de tei, tocmai pentru ca aceasta licoare are efect calmant. Aceasta este si baza teoriei care spune ca barbatii se pot confrunta cu impotenta daca beau ceai de tei, intrucat erectia este influentata de sistemul nervos, iar teiul poate ingreuna acest proces.
Persoanele care iau medicamente care contin litiu nu ar trebui sa bea ceai de tei, deoarece bautura poate influenta felul in care corpul excreta acest element. Acest lucru poate afecta dozarea si poate avea reactii adverse grave.
Deoarece ceaiul de tei poate favoriza excretia de lichide, evitati sa il luati cu alte diuretice pentru a preveni deshidratarea.
Referinte: