Infectia cu norovirus este o forma de gastroenterita foarte contagioasa, care provoaca diaree si varsaturi severe. Denumita si „gripa stomacului”, aceasta afectiune este mai frecventa in sezonul rece, intrucat norovirusul rezista la inghet. Aflati care este tratamentul infectiei cu norovirus si cum poate fi prevenita.
Infectia cu norovirus poate provoca aparitia brusca a varsaturilor si diareei severe. Virusul este extrem de contagios si se raspandeste in mod obisnuit prin alimente sau apa care este contaminata in timpul prepararii sau prin intermediul suprafetelor contaminate. De asemenea, un individ se poate infecta in urma unui contact strans cu o persoana infectata.
Diareea, durerile de stomac si varsaturile incep de obicei dupa 12-48 de ore de la expunere. Simptomele norovirusului dureaza de obicei intre 1 si 3 zile, iar majoritatea oamenilor se recupereaza complet fara tratament. Cu toate acestea, in cazul anumitor oameni – in special al sugarilor, adultilor in varsta si persoanelor cu alte afectiuni – varsaturile si diareea ii pot deshidrata puternic iar acestia ar putea avea nevoie de ingrijiri medicale.
Infectia cu norovirus apare cel mai frecvent in medii inchise si aglomerate, cum ar fi spitalele, azilele de batrani, centrele de copii, scolile si navele de croaziera.
Norovirusurile sunt foarte contagioase si se regasesc in fecalele oamenilor si animalelor infectate. Norovirusul poate fi contractat in urma:
Norovirusurile sunt greu de omorat, deoarece pot rezista atat la temperaturi calde, cat si la temperaturi reci, inclusiv inghet. De asemenea, norovirusul este rezistent la multi dezinfectanti.
Timpul mediu dintre contactul initial si primele simptome sau perioada de incubatie este de aproximativ 12 pana la 48 de ore.
Factorii de risc pentru infectia cu norovirus sunt:
Norovirusul este extrem de contagios. Oricine poate lua virusul si intotdeauna exista riscul de reinfectare. Iata de ce este atat de contagios:
Simptomele infectiei debuteaza de obicei undeva intre 12 si 48 de ore dupa ce ati fost expusi la virus. Semnele pot fi usoare sau severe.
Unele semne si simptome ale norovirusului sunt:
De obicei, simptomele dureaza intre 24 si 72 de ore. Consultati medicul daca simptomele persista dincolo de aceasta perioada sau daca observati sange in scaun. Diareea severa poate duce la deshidratare, ceea ce ar trebui sa fie considerata o urgenta medicala. Semnele si simptomele deshidratarii sunt:
Daca micutul plange fara lacrimi, acesta este un semn frecvent al unei deshidratari semnificative. Solicitati de urgenta ingrijiri medicale in acest caz. De asemenea, cei mici ar putea fi agitati si iritati.
Deshidratarea poate pune viata in pericol, in special pentru urmatoarele grupuri:
Se estimeaza ca in aproximativ 30% din cazuri, virusul nu provoaca niciun simptom. Acest lucru este frecvent intalnit in special la copii.
Bebelusii si copiii mici sunt deosebit de vulnerabili la infectia cu norovirus. Cei mici sunt mai predispusi decat adultii sanatosi la dezvoltarea unor complicatii grave.
Printre simptomele la sugari si copii numara:
Exista riscuri serioase de deshidratare din cauza varsaturilor si diareei. Cu cat copilul este mai mic ca varsta, cu atat varsaturile si diareea sunt mai greu de tolerat. Apelati medicul pediatru daca micutul:
La nivel mondial, aproximativ 200 de milioane de cazuri de norovirus pe an apar la copiii sub 5 ani.
Se estimeaza ca peste 1 milion de copiii din SUA ajung la medic din cauza norovirusului. In Statele Unite, 1 din 278 de copii va avea nevoie de ingrijiri spitalicesti pentru infectia cu norovirus pana la a 5-a zi de nastere. Dintre acestia, 1 din 14 va avea nevoie de ingrijiri in camera de garda, iar 1 din 6 va avea nevoie de ingrijire in ambulatoriu.
Norovirusul se raspandeste rapid printre copii. Copiii infectati nu trebuie sa mearga la scoala sau sa participe la alte activitati. Copiii trebuie invatati sa se spele pe maini frecvent, in special dupa ce merg la toaleta.
Daca o gravida contracteaza norovirusul, acest lucru nu ar trebui sa o afecteze nici pe ea, nici pe bebelus pe termen lung.
Daca aveti diaree si varsaturi cand sunteti gravida, este bine sa va adresati imediat medicului. Poate fi un caz de norovirus, dar ar putea fi si altceva.
Faceti tot posibilul sa evitati deshidratarea, ceea ce poate fi o complicatie serioasa a norovirusului. Daca aveti varsaturi si diaree, beti multe lichide, insa limitati consumul de bauturi care contin cofeina.
Intrebati medicul inainte de a lua orice medicament fara reteta in timpul sarcinii. De asemenea, contactati medicul daca aveti semne de deshidratare, cum ar fi:
Diagnosticul se bazeaza, de obicei, pe simptome, insa infectia cu norovirus poate fi descoperita in urma analizarii unei probe de scaun. Daca o persoana are sistemul imunitar slabit sau daca are alte probleme de sanatate, doctorul ii poate recomanda efectuarea unui test de scaun pentru a confirma prezenta norovirusului.
Nu exista un tratament specific pentru infectia cu norovirus, iar recuperarea depinde, in general, de starea sistemului imunitar.
La majoritatea oamenilor, de obicei, boala se vindeca dupa cateva zile.
In primul rand, este important sa compensati pierderea de lichide. Pot fi utilizate solutii de rehidratare orala. Daca nu puteti bea suficiente lichide pentru a preveni deshidratarea, puteti fi hidratati prin branula direct in vena.
De asemenea, medicul poate recomanda medicamente anti-diareice eliberate fara prescriptie medicala.
Daca familia este compusa si din copii mici, este o idee buna sa aveti la indemana solutii de rehidratare orala. Adultii pot consuma bauturi pentru sportivi, supe sau solutii de rehidratare orala. Bauturile lichide care contin mult zahar, cum ar fi bauturile racoritoare si sucurile de fructe, pot agrava diareea.
Mancati mai putin si urmati o alimentatie mai usoara pentru a limita numarul varsaturilor. Ce alimente puteti consuma:
De obicei, simptomele apar dupa aproximativ 12-48 de ore de la intrarea in contact cu virusul. La adultii sanatosi, norovirusul nu provoaca probleme grave. Simptomele dureaza 1-3 zile, iar majoritatea oamenilor se recupereaza complet.
In schimb, semnele bolii ii pot afecta mai rau pe sugari. Pot aparea mai multe varsaturi si diaree, care pot duce la deshidratare. Ori de cate ori este nevoie, se recomanda terapia de rehidratare cu solutii de rehidratare orala. In functie de severitatea simptomelor, poate fi necesara hidratarea intravenoasa. In acest caz, timpul de recuperare poate fi mai lung.
La nivel mondial, 50.000 de copii pe an isi pierd viata din cauza acestei infectii. Aproape toate aceste decese apar in tarile aflate in curs de dezvoltare.
Persoanele in varsta au un sistem imunitar mai slabit, adesea din cauza altor boli cronice. In aceste cazuri, poate aparea deshidratarea. Spitalizarea este uneori necesara si poate dura saptamani pana cand organismul scapa de virus.
La majoritatea oamenilor, infectia cu norovirus dispare de obicei dupa cateva zile si nu pune in pericol viata pacientilor. In schimb, la unii oameni – in special copiii, persoane in varsta si persoane cu sisteme imunitare afectate – infectia cu norovirus poate provoca deshidratare. Infectia cu norovirus poate provoca deshidratare severa, malnutritie si chiar moarte, in special la persoanele mai in varsta sau imunocompromise sau la femeile care sunt insarcinate.
Semnele de avertizare ale deshidratarii sunt:
In acelasi timp, copiii deshidratati elimina putine lacrimi sau chiar deloc in timp ce plang. In plus, ar putea fi neobisnuit de somnorosi sau agitati.
Infectia cu norovirus este extrem de contagioasa si orice persoana se poate infecta de mai multe ori. Pentru a preveni raspandirea acesteia:
Referinte: