Acidul glicolic este un ingredient des intalnit in produsele pentru ingrijirea pielii – mai ales produse anti-aging, anti-acnee si nu numai. Iata cum actioneaza acidul glicolic si cum se foloseste.
1. Informatii generale
2. Efectele acidului glicolic pentru piele
3. Beneficiile acidului glicolic
4. Cum se foloseste
5. Doze recomandate
6. Principalele surse de acid glicolic
7. Cine poate folosi acidul glicolic
8. Ce efecte adverse poate avea acidul glicolic
Acidul glicolic este unul dintre acele ingrediente pe care le putem vedea pe etichetele multor produse de ingrijire a pielii – acidul glicolic pentru ten. In general, din categoria ingrediente pentru ingrijirea pielii, AHA si BHA (alfa si beta hidroxiacizii) sunt cele mai utilizate ingrediente pentru ingrijirea tenului. Ce este acidul glicolic? Acidul glicolic apartine familiei de alfa-hidroxi acizi (AHA) si este un ingredient comun in multe produse de ingrijire a pielii. Este derivat din trestia de zahar. Alti acizi alfa-hidroxi includ acidul lactic, acidul malic, acidul tartric si acidul citric.
Cum actioneaza acidul glicolic? Acidul glicolic are molecule de dimensiunile cele mai mici dintre toti alfa-hidroxi acizii. Datorita acestor molecule atat de mici, acidul glicolic poate patrunde cu usurinta in piele. Acest lucru ii permite acidului sa exfolieze pielea mai eficient decat alte tipuri de AHA. Are proprietati eficiente de regenerare a pielii, de aceea este adesea utilizat in produsele anti-imbatranire – produse anti-aging. Poate ajuta la netezirea ridurilor fine si la imbunatatirea tonusului si texturii pielii. Acidul glicolic actioneaza in stratul superior al pielii. Descompune si dizolva sebumul si alte substante care leaga celulele intre ele. Fiind alcatuit din molecule mici, este capabil sa patrunda in piele profund si usor. Acest lucru il face cel mai eficient pentru tratarea liniilor fine, acneei, punctelor negre, sebumului si texturii neuniforme.
Celulele moarte ale pielii sunt indepartate, lasand pielea mai neteda, mai stralucitoare, cu aspect mai tanar.
Ajuta la dizolvarea legaturilor care tin celulele pielii impreuna, permitand celulelor moarte sa se desprinda mai rapid. Stimuleaza, de asemenea, pielea sa produca mai mult colagen. Colagenul este proteina care ii confera pielii fermitate, rezistenta si elasticitate. Odata cu imbatranirea, productia de colagen incetineste in mod natural. De asemenea, colagenul este distrus de expunerea excesiva la soare.
Nu este doar un tratament anti-imbatranire. Acidul glicolic poate ajuta si la combaterea daunelor provocate de soare. Este adesea folosit si pentru a estompa hiperpigmentarea minora. In ceea ce priveste acneea, acidul glicolic nu este un tratament acneic in sine, dar poate ajuta la evitarea blocarii porilor, impiedicand formarea comedoanelor si a punctelor negre.
Acest acid se gaseste in multe produse exfoliante pentru piele. Acid glicolic beneficii:
Acidul glicolic are o serie de beneficii bine documentate, fie ca este utilizat la o concentratie scazuta intr-un tratament la domiciliu, fie ca este o parte a unui peeling profesional. Proprietatile naturale de exfoliere si de stimulare a colagenului pot ajuta la tratarea sau reducerea aspectului unor probleme ale pielii.
Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale acidului glicolic este capacitatea de a trata cele mai multe tipuri de acnee, inclusiv punctele negre si acneea chistica. Acidul este capabil sa patrunda adanc in piele, astfel incat nu numai ca exfoliaza si indeparteaza stratul superior al celulelor moarte ale pielii, dar poate dizolva sebumul care ar bloca porii.
Cicatricile pot fi dificil de vindecat, dar acidul glicolic este un tratament care poate reduce vizibilitatea cicatricilor, inclusiv a celor care provin din acnee, prin eliminarea straturilor superioare ale pielii. De asemenea, poate ajuta la reducerea tesutului cicatricial, reducand aspectul si textura cicatricilor existente.
Pielea decolorata poate fi tratata folosind acid glicolic, la fel pistruii usori, petele solare, melasma si hiperpigmentarea. Studiile au aratat ca inclusiv utilizarea zilnica a acidului glicolic in concentratii scazute poate reduce decolorarea pielii.
Acidul glicolic poate reduce unele semne de imbatranire prin reducerea decolorarii petelor de varsta sau a petelor solare. De asemenea, poate ajuta la reducerea aspectului liniilor fine si a ridurilor prin stimularea productiei de colagen, ceea ce duce la o piele mai tanara si supla.
Se poate folosi in diferite produse dermatocosmetice – de la creme de fata, pana la geluri de curatare, toner, demachiant sau spume de curatare. Utilizarea unui alfa hidroxi acid intr-o baza hidratanta poate fi cea mai buna combinatie de produse. Produsele de spalare care contin alfa-hidroxi-acizi nu sunt foarte eficiente, deoarece alfa-hidroxi-acid trebuie absorbit in piele pentru a functiona. Dupa folosirea acidului glicolic trebuie sa se aplica o crema cu factor de protectie solara, pentru ca sensibilizeaza mult pielea la soare. De asemenea, acidul glicolic poate fi folosit in cabinetele dermatologice si cabinetele de cosmetica sub forma de peeling-uri.
Produsele disponibile care contin acid glicolic variaza in procent de concentratie, precum si niveluri de pH. Se foloseste in general pentru piele imbatranita, terna, pigmentata, predispusa la riduri si cicatrici.
Utilizarea in paralel a altor produse care contin vitamina A, AHA sau folosirea de Accutane (medicament pentru acnee) poate provoca o reactie adversa, deoarece pielea este deja sensibilizata. Acidul glicolic face pielea mai sensibila la soare, deci este foarte important sa folositi protectie solara atunci cand aplicati orice produse AHA.
Acest acid incurajeaza exfolierea, ceea ce inseamna ca uneori poate aparea iritarea. Desi acidul glicolic are beneficii mari de stimulare a pielii, este bun pentru aproape orice tip de piele. In general, persoanele cu tipuri de piele foarte sensibile e bine sa evite utilizarea acidului glicolic, deoarece poate cauza iritatii.
Tipul de tratament sau produs cu acid glicolic depinde de tipul de piele si de obiectivele finale. Pentru o piele mai stralucitoare si cu aspect mai tanar poate fi eficient un produs cosmetic simplu, de concentratie mica. Utilizarea concentratiilor scazute de acid glicolic pe perioade lungi de timp creeaza un efect cumulativ.
Pentru tratarea problemelor specifice ale pielii, cum ar fi leziuni solare vizibile, pete intunecate sau semne de acnee, precum si linii si riduri mai profunde sau pentru imbunatatirea rapida a pielii, un peeling profesional poate fi o optiune mai buna.
Incepeti cu doze mici, concentratii mici si aplicare o data pe saptamana, pentru a vedea cum tolereaza pielea acest produs. La primul semn de iritare intrerupeti folosirea produsului.
Acidul glicolic se gaseste intr-o mare varietate de produse pentru ten, inclusiv in creme si tonere, precum si solutii mai puternice care se gasesc in peeling-urile chimice profesionale. Cele mai multe produse vor contine concentratii de 10% acid glicolic sau mai putin. Chiar si unele concentratii de pana la 2% pot fi eficiente asupra tipurilor de piele sensibila. In cele mai multe cazuri, este recomandat sa alegeti produse cu concentratii de 7% sau mai putin daca il utilizati zilnic, si 10% daca utilizati produsul o data pe saptamana intr-un tratament la domiciliu.
Persoanele cu piele grasa pot tolera, in mod obisnuit, concentratii mai mari de acid glicolic mai frecvent decat cei cu pielea uscata sau sensibila. Daca apar semne de roseata sau iritare, cel mai bine este sa intrerupeti utilizarea, sa reduceti frecventa de utilizare sau concentratia.
Alfa hidroxi acizii in diferite concentratii sunt folositi in peeling-urile chimice. Aceste peeling-uri chimice dau rezultate similare cu microdermabraziunea – reducand liniile fine si conferind pielii un aspect mai neted in una pana la trei aplicari. Aceste tratamente trebuie totusi repetate la fiecare 3-6 luni pentru a mentine acest aspect al pielii. Medicii pot folosi produse alfa-hidroxi-acid care au o concentratie de 50 – 70% .
In general, alfa hidroxi acizii sunt derivati din zaharurile din fructe si lapte. Iata care sunt cele cinci tipuri majore de alfa hidroxi acizi care se gasesc in produsele de ingrijire a pielii si sursele lor:
Acidul glicolic poate fi in general folosit de aproape oricine, dar trebuie respectate unele masuri de precautie. De asemenea, persoanele cu piele sensibila trebuie sa inceapa doar sub indrumarile unui medic. De multe ori se recomanda ca cei cu piele extrem de sensibila sa evite acest produs. Poate fi folosit in general de catre cei cu ten normal, piele uscata, ten gras, si orice ton al pielii. Nu se foloseste pe pielea cu arsuri solare, iritatii.
Cele doua reactii adverse majore ale alfa-hidroxi acizilor sunt iritatia si sensibilitatea la soare. Printre simptomele de iritatie sunt roseata, senzatie de arsura, mancarime, durere si eventual cicatrizare. Utilizarea de alfa-hidroxi acizi poate creste sensibilitatea la soare cu 50%. Asta poate suna ciudat, pentru ca pe de alta parte, acesti acizi sunt folositi uneori pentru a repara daunele efectelor supraexpunerii la soare. Oricine foloseste alfa-hidroxi-acizi trebuie sa utilizeze o protectie solara buna, care contine protectie UVA si UVB. Retineti ca multe protectii solare nu protejeaza impotriva razelor UVA, razele cele mai implicate in imbatranirea pielii.
Astfel, posibilele efecte adverse includ:
Beta-hidroxi acidul cel mai frecvent utilizat in produsele cosmetice de ingrijire a pielii este acidul salicilic. Principala diferenta intre alfa hidroxiacizii si beta-hidroxi acizii este solubilitatea lor in ulei. Alfa-hidroxi acizii sunt solubili in apa, in timp ce beta-hidroxi-acizii sunt solubili in lipide (ulei). Asta inseamna ca beta-hidroxi acizii sunt capabili sa patrunda in pori, care contin sebum si exfoliaza celulele moarte ale pielii care sunt construite in interiorul porilor.
Datorita acestor diferente de proprietati, beta-hidroxi acizii sunt mai bine utilizati pe pielea grasa cu puncte negre si albe. Alfa-hidroxi acizii sunt mai bine folositi pe pielea ingrosata, deteriorata de soare.
Referinte.
(1) https://www.verywellhealth.com/alpha-hydroxy-acids-1068887
(2) https://dermnetnz.org/topics/alpha-hydroxy-acid-facial-treatments/
(3) https://www.fda.gov/cosmetics/cosmetic-ingredients/alpha-hydroxy-acids
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6122508/
(5) https://www.liveabout.com/what-is-glycolic-acid-and-how-should-i-use-it-3013515
(6) https://www.verywellhealth.com/glycolic-acid-15774
(7) https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-977/alpha-hydroxy-acids-ahas