Tratament naturist gastrita – in medicina traditionala exista o multime de remedii naturale si leacuri batranesti pentru gastrita. Iata cum pot fi atenuate in mod natural durerile de stomac, arsurile si disconfortul gastric.
Gastrita este o afectiune determinata de inflamarea mucoasei care captuseste stomacul. Mucoasa gastrica are un rol important in digestie, fiind responsabila cu producerea sucurilor gastrice si a enzimelor digestive. Daca este inflamata, mucoasa stomacului nu-si mai poate indeplini functiile in mod corespunzator si astfel apar o serie intreaga de probleme digestive: dureri abdominale, arsuri gastrice, greata, varsaturi. Acestea sunt principalele simptome ale gastritei acute.
Lasata netratata, gastrita se poate croniciza. Simptomele si disconfortul gastric persista ani la rand, iar in cele din urma boala se poate transforma in ulcer sau, mai grav, cancer de stomac.
Pentru a se evita complicatiile, gastrita trebuie diagnosticata de medic si tratata in functie de cauze si gravitate. Daca gastrita se manifesta in forme usoare si medii ca urmare a obiceiurilor alimentare nesanatoase se recomanda corectarea dietei. Remediile naturale pot fi de ajutor in aceste cazuri. Daca gastrita este cauzata de infectia cu Helicobacter pylori, tratamentul cu antibiotice este necesar pentru eliminarea bacteriei. Si dieta sanatoasa este importanta, iar ca adjuvante pot fi folosite tratamentele naturiste.
ATENTIE! Tratamentele naturiste pentru gastrita sunt simptomatice si nu inlocuiesc tratamentul recomandat de medic. Orice tratament naturist gastrita va fi urmat cu avizul unui medic cu competenta in apifitoterapie.
Pentru ameliorarea simptomelor neplacute ale gastritei, pot fi de ajutor urmatoarele ceaiuri cu proprietati antispastice, antiinflamatoare, antibacteriene, antiemetice si antiacide.
Pentru prepararea ceaiului de ghimbir sunt disponibile pliculete cu planta uscata, dar preferabil ar fi sa prepari un ceai din radacina rasa de ghimbir. Iata cum se prepara: da prin razatoarea mica o bucata de circa 2-3 cm de ghimbir si adauga-l in 250 ml de apa clocotita. Lasa la infuzat 5 minute. Bea ceaiul caldut, indulcit cu miere si eventual cu cateva picaturi de suc de lamaie. Acest simplu ceai de ghimbir combate senzatia de greata, varsaturile, durerea, aciditatea gastrica. Ghimbirul are si efect antibacterian, neutralizand bacteriile care cauzeaza inflamatie gastrica.
Cei care au probleme cu gastrita pot bea doua cesti de ceai verde pe zi, indulcit cu miere. Datorita antioxidantilor, acest ceai are efect protector asupra mucoasei stomacului. De altfel, popoarele asiatice – mari consumatoare de ceai verde – sunt ferite de tulburari digestive chiar daca au o alimentatie destul de bogata in condimente picante.
Simptomele gastritei pot fi calmate si cu ajutorul ceaiul de chimen sau chimion. Se prepara dintr-o lingurita de seminte de chimen la o cana cu apa clocotita. Se pot consuma 1-2 cani pe zi. Ceaiul de chimen are proprietati antiseptice si antiinflamatoare.
Pentru calmarea durerilor de stomac si eliminarea gazelor intestinale, un simplu ceai de musetel este tot ceea ce ai nevoie. De preferat ar fi sa folosesti flori uscate de musetel, 2 lingurite la o cana cu apa clocotita, lasata la infuzat 5 minute. Bea ceaiul caldut, indulcit cu miere.
O alta modalitate simpla de a-ti calma durerile de stomac si arsurile este sa iti prepari un ceai de lamaie. Stoarce sucul de la o jumatate de lamaie, curata fasii doar din coaja galbena (fara invelisul alb, care este amarui) si adauga intr-o cana cu apa fiarta. Este important sa folosesti lamai bio, a caror coaja nu a fost tratata cu substante chimice.
Specialistii in apifitoterapie recomanda administrarea zilnica a 6-8 capsule cu extract de lemn-dulce. Acest tratament naturist gastrita este indicat pe durata a 4 saptamani. Efecte terapeutice: antiinflamator, contribuie la refacerea mucoasei gastrice.
Se poate lua cate o jumatate de lingurita cu pulbere de obligeana, de 3 ori pe zi, inainte de masa. Acest remediu are efect antibacterian, inhiband bacteria Helicobacter pylori. In plus, actioneaza ca un calmant gastric si relaxant general, reducand stresul.
Compusii din coada-calului combat inflamatia si infectiile. Planta are si proprietati antiacide si cicatrizante. De aceea, extractul din coada-calului sub forma de capsule poate fi utilizat pentru ameliorarea gastritei.
Planta aloe vera este recunoscuta pentru efectele sale cicatrizante si reparatoare inlcusiv asupra mucoasei stomacului. Aloe vera este si un antiacid natural. Se recomanda consumul a 2 linguri de gel de aloe vera pe zi. Se administreaza dimineata si seara, intre mese, timp de 2 saptamani.
Este un excelent tonic digestiv, antispastic si relaxant. Acest remediu prezinta avantajul ca actioneaza din exterior asupra gastritei. Folosit sub forma de masaj abdominal, uleiul esential de busuioc regleaza digestia si combate stresul. Se utilizeaza doar 2 picaturi de ulei esential de busuioc dizolvate in 10 picaturi de ulei de masline sau ulei de argan. Se maseaza tot abdomenul in sensul acelor de ceasornic. Apoi doar zona stomacului, cu miscari blande, circulare, in sens invers acelor de ceasornic. Masajul poate fi facut 5 minute seara, inainte de culcare.
Si acesta este un bun tonic digestiv, apreciat pentru capacitatea de a combate greata si durerile de stomac. Se utilizeaza intern, la nevoie, o singura picatura, aplicata pe un comprimat neutru.
ATENTIE! Nu folositi in acelasi timp remediile prezentate. Se foloseste un singur remediu, conform recomandarilor unui medic cu specializare in apifitoterapie.
Mai ales in caz de gastrita hiperacida, cura cu miere este deosebit de benefica. Se recomanda sa se consume cate 2 linguri de miere, de 3 ori pe zi, cu o jumatate de ora inaintea meselor principale. Efectul terapeutic este de normalizare a secretiei gastrice.
Argila actioneaza ca un adevarat pansament asupra mucoasei stomacului, avand efect cicatrizant si regenerator. Cura cu argila este recomandata in gastrita cronica, chiar si in ulcer. Pentru o doza se amesteca o lingura cu pulbere de argila in 100 ml de apa rece. Se lasa deoparte 3-4 ore, nu se amesteca, apoi se bea lichidul, lasand argila decantata pe fundul paharului. Se administeaza o data pe zi, dimineata, cu o jumatate de ora inainte de micul dejun. Cura se tine o saptamana sau conform recomandarilor medicului.
Sunt indicate sucuri alcaline, cum sunt cele obtinute din varza, cartofi, morcovi, sfecla rosie, castraveti, orz verde, spanac. De obicei, se recomanda sa se tina o cura cu sucuri pentru gastrita timp de 2-3 zile pana la 1-2 saptamani. Se consuma fie un singur tip de suc, fie o combinatie de legume (varza+morcovi+sfecla rosie). Sau se poate recurge la varianta: cu o jumatate de ora inainte de masa, bea un sfert de pahar de suc de varza, iar la o ora dupa ce ai mancat, 50 ml suc de cartofi. Sucurile de legume si o dieta alcalina ajuta la reducerea aciditatii gastrice, reglarea digestiei si calmarea simptomelor de gastrita.
Sucul de orz verde are efect alcalinizant, regenerator, remineralizant si detoxifiant. Se beau cate 200 ml de suc de orz verde, de 2 ori pe zi, timp de 2 saptamani. Aceasta cura ajuta la regenerarea mucoasei stomacului, are efect calmant si antiinflamator.
Sucul de varza este bogat in vitamina K, considerata o vitamina anti-ulceroasa. Pentru a beneficia de aceasta proprietate, se recomanda sa se bea zilnic cel putin 500 ml de suc de varza proaspat stors, repartizat in 2-3 reprize. Cura se trebuie mentinuta 10 zile. Se poate adauga si suc de telina ori suc de cartof.
ATENTIE! Inainte de a incepe o cura pentru gastrita este indicat sa consulti un medic specializat in apifitoterapie, care iti poate indica ce produse ar trebui sa folosesti, in functie de rezultatele analizelor de sange, in ce doza si ce durata este necesara.
In asociere cu tratamentul medicamentos si un tratament naturist gastrita, dieta este esentiala in procesul de vindecare a afectiunilor stomacului. Iata ce alimente sunt permise persoanelor care sufera de gastrita:
Citeste despre Dieta antiinflamatoare
Sunt contraindicate alimentele care stimuleaza aciditatea gastrica, cele care sunt greu digerabile si cele care irita mucoasa stomacului. Iata ce alimente trebuie evitate sau chiar restrictionate complet:
Alimentele foarte dulci, acre sau amare sunt de evitat pentru ca pot declanza o criza de gastrita sau pot agrava ulcerul. Alimentele bogate in celuloza, cum ar fi paine alba, cerealele la cutie pentru micul dejun, favorizeaza secretiile acide in exces la nivelul stomacului. Sa nu uitam ca zaharul alb, dulciurile concentrate, prajiturile favorizeaza proliferarea bacteriei Helicobacter pylori. Alcoolul este extrem de daunator inclusiv pentru stomac.
Regula celor trei mese pe zi ramane de baza. Micul dejun este bine sa fie bogat in calorii si nutrienti de calitate. Pranzul sa contina o mancare calda. Iar cina sa fie cat mai frugala si servita cu cateva ore inainte de culcare.
Referinte:
https://www.doctissimo.fr/sante/diaporamas/remede-naturel-brulure-d-estomac
https://www.medicalnewstoday.com/articles/321138.php#eight-home-remedies
https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-gastritis