Eruptia de scutec sau eritemul fesier apare atunci cand pielea copilului este iritata de scutecele umede sau murdare. Se poate sa apara daca bebelusul are pielea foarte sensibila sau cand urina sau scaunul din scutec ating pielea prea mult timp, cauzand durere si roseata.
1. Informatii generale
2. Cauze pentru eritemul fesier
3. Simptome
4. Cand este cazul sa te adresezi unui medic pediatru
5. Diagnostic
6. Tratament eritemul fesier
Eritemul fesier sau eruptia de scutec este o iritatie ce apare pe piele, sub zona de scutec. Eruptia de scutec apare de obicei la sugari si copiii mai mici de 2 ani – eritem fesier bebe, dar poate fi observata si la persoane cu incontinenta sau paralizate.
Aproape fiecare bebelus va avea eruptii cutanate cel putin o data in primii 3 ani de viata, majoritatea acestor bebelusi avand in jurul varstei de 9-12 luni. Unii bebelusi au eruptii cronice, in timp ce alti bebelusi au doar ocazional.
Eruptiile de scutec apar cand pielea devine iritata de scutec, de obicei din cauza fecalelor sau urinei. Eruptia de scutec este uzual cauzata de umezeala si frecare. Urina si scaunul pot provoca si mai multa iritare, iar acest lucru duce la descompunerea si lezarea pielii. Produsele folosite pentru curatarea pielii pot contribui uneori la iritare. Odata ce pielea de sub scutec devine iritata, germenii ca bacteriile si ciupercile pot infecta pielea si agraveaza eruptia. In unele cazuri, alte afectiuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul, pot fi agravate sau declansate prin eruptii cutanate.
Exista mai multi factori care pot creste riscul sugarului de a dezvolta acest tip de eruptii cutanate. Acestia includ:
De obicei, eruptia de scutec este o problema pe care o puteti trata acasa. Dar, este posibil sa se transforme in ceva mai grav care necesita evaluarea din partea medicului. Acesta este motivul pentru care este important sa fiti atenti la anumite semne si simptome.
Identificarea unei eruptii cutanate este de obicei destul de usor de facut. Eruptia este localizata pe pielea de sub zona scutecului. Pielea este rosie si iritata. Poate aparea pe fundulet sau zona genitala a bebelusului sau doar in anumite locuri. Poate sau nu implica pliurile pielii.
Simptomele pentru eruptii usoare de scutec includ:
Astfel de cazuri usoare sunt tratate acasa si se reduc in aproximativ 3 zile de tratament constant.
Simptomele pentru eruptii grave de scutec includ:
Eruptii grave de scutec pot fi cauzate de o infectie fungica sau o infectie bacteriana. Intrucat infectiile micotice pot fi rezultatul utilizarii antibioticelor, este posibil sa observati unele dintre aceste simptome daca bebelusul a terminat un tratament cu acest tip de medicament. Este important sa se stabileasca daca iritatia pielii este usoara sau severa. De obicei, este destul de usor sa faci aceasta distinctie.
In toate cazurile, pielea se poate simti calda la atingere. Daca este tratata imediat ce simptomele devin evidente, eruptia ar trebui sa se reduca rapid. Cazurile usoare de eruptii cutanate pot fi tratate de obicei acasa. Daca eruptia este severa sau simptomele persista sau se agraveaza, este important sa solicitati ajutor medical.
De obicei, nu este necesar sa apelati la medicul pediatru pentru o eruptie simpla de scutec. Mentinerea curata si uscata a zonei de scutec ar trebui sa previna majoritatea eruptiilor. Cu toate acestea, chiar si cea mai buna prevenire nu este uneori suficienta. Apelati medicul daca apar aceste simptome:
Este foarte rar sa fie nevoie de spitalizare pentru eruptii cutanate. Cu toate acestea, in cazul in care copilul pare sa aiba dureri severe sau daca observati o raspandire rapida a eruptiei cu febra, trebuie sa solicitati asistenta medicala.
Medicul poate diagnostica adesea o eruptie cutanata examinand pielea copilului. Un test KOH poate confirma daca este Candida. Diagnosticul se bazeaza de obicei pe un istoric si o examinare fizica a eruptiei cutanate. De obicei nu este necesar sa se efectueze teste de laborator. Daca eruptia pare a fi cauzata de un raspuns alergic, medicul poate efectua teste ale pielii pentru a determina agentul specific alergic. Un medic va fi capabil sa diferentieze eruptiile de scutec de alte afectiuni ale pielii, cum ar fi eczema si dermatita seboreica si sa va sfatuiasca cu privire la cel mai bun curs de actiune.
Pentru iritatia de scutec tratament inseamna in special o buna igiena. Ingrijirea corecta a pielii este unul dintre cele mai importante tratamente pentru eruptii cutanate sau eritemul fesier. Anumite tehnici pot ajuta la ameliorarea sau scurtarea duratei eruptiei:
Ar trebui sa observati o imbunatatire a starii copilului in termen de 3 zile daca il tratati in mod constant. Daca eruptia de scutec nu pare sa se imbunatateasca sau in schimb se inrautateste, apelati la pediatru.
De asemenea, puteti trata infectia cu tratamente antifungice daca asta e cauza, aplicandu-le de 3 ori pe zi pe zona afectata de sub unguentul de bariera. Folosirea unui strat subtire de crema usoara fara corticosteroizi, precum hidrocortizonul, poate ajuta daca infectia este severa. Daca cel mic are impetigo (o infectie bacteriana), se pot prescrie antibiotice. Medicul va poate recomanda un unguent topic usor, daca eruptia nu pare a fi o infectie fungica.
Daca eritemul fesier este sever, persista sau se inrautateste in ciuda interventiilor de mai sus, este recomandat sa consultati un medic. Daca exista semne ca puroi, sangerare sau febra, trebuie solicitata ingrijire medicala imediata. Un medic poate prescrie un tratament special pentru eritemul fesier. Aceasta ar putea include:
Cremele cu hidrocortizon nu trebuie utilizate decat daca medicul considera ca este necesar, deoarece acestea pot cauza probleme suplimentare.
Este important sa folositi scutecele de unica folosinta superabsorbante si nu scutece de panza atunci cand exista o eruptie de scutec. Uneori, bebelusii sunt alergici la colorantii din scutece. Daca cel mic are multe eruptii, incercati sa treceti la un scutec de unica folosinta, alb, fara coloranti.
Aplicati o crema de bariera (cu oxid de zinc, de exemplu) peste crema medicala, daca este cazul. Folositi crema de bariera (Bepanthene, Crema de scutec bebelusi Topfer Babycare, Crema 4 in 1 Natural Sensation Chicco, Crema pentru iritatia cuzata de scutec Bioderma ABC Derm Change Intensiv, Sanosan anti iritatii cu zinc etc.) de mai multe ori pe zi.
Puneti crema in strat mai gros, astfel incat urina sau scaunul sa nu poata atinge niciodata pielea bebelusului. Cand schimbati scutecul, in cazul in care crema de scutec este inca acolo si nu este murdara de scaun, nu trebuie sa o stergeti de tot. Pur si simplu aplicati mai multa crema deasupra. Cand crema este murdara de scaun, se poate sterge usor cu ulei mineral pe o discheta de bumbac urmata de curatarea usoara a pielii cu o carpa moale si apa calda.
Prevenirea este cel mai eficient mod de a trata eruptiile cutanate sau eritemul fesier. Scutecele din prezent de calitate sunt foarte absorbante si pot elimina excesul de umiditate din piele. Cu toate acestea, este o idee buna sa schimbati scutecele la fiecare cateva ore pentru a impiedica urina sau fecalele sa intre in contact cu pielea.
Referinte:
(1) Nappy rash , link: https://raisingchildren.net.au/newborns/health-daily-care/poos-wees-nappies/nappy-rash
(2) Diaper Rash, link: https://www.webmd.com/children/diaper-rash#1
(3) Symptoms of a Yeast Diaper Rash, link: https://www.verywellfamily.com/what-are-the-symptoms-of-a-yeast-diaper-rash-284384
(4) Diaper Rash Home Remedies, link: https://www.emedicinehealth.com/diaper_rash/article_em.htm
(5) Diaper Rash, link: https://www.aafp.org/afp/2000/0115/p397.html