Limbricii sau Ascaris lumbricoides sunt viermi rotunzi care provoaca infectia numita ascaridioza. Iata care sunt simptomele, cum se transmit acesti viermi si ce metode de tratament exista.
1. Informatii generale
2. Ciclul de viata al unui limbric
3. Simptome (manifestari) ale aparitiei limbricilor
4. Diagnostic
5. Tratament
6. Preventie
Aproximativ un miliard de oameni din intreaga lume sunt infectati cu Ascaris lumbricoides sau limbrici, un tip de viermi rotunzi. Ascaridioza este o infectie intestinala cauzata de paraziti intestinali, in acest caz un vierme numit Ascaris lumbricoides sau limbric. Tratamentul cu medicamente anti-parazitare, de obicei, reduce infectia intr-o saptamana.
Infectiile cu viermi rotunzi sunt una dintre cele mai frecvente afectiuni de sanatate din lume. Se estimeaza ca 1,4 miliarde de oameni au in prezent o infectie cu viermi rotunzi. Infectiile cu viermi rotunzi sunt mai raspandite in zonele tropicale si subtropicale, in special in anumite parti ale lumii care sunt supraaglomerate si au o salubritate precara. Copiii au mai multe riscuri sa dezvolte o infectie cu viermi rotunzi decat adultii, deoarece sunt mai susceptibili sa intre in contact cu solul contaminat atunci cand se joaca.
Ouale de Ascaris se gasesc in sol si in materiile fecale umane infectate. Pot patrunde in corp atunci cand cineva mananca sau bea alimente/lichide contaminate cu ouale. In general, ouale se transmit prin:
Tinde sa apara mai des la copii, deoarece acestia au tendinta de a duce mainile sau diverse obiecte la gura, inclusiv murdarie si au obiceiuri de igiena mai slabe decat in cazul adultilor.
Transmiterea se face in principal pe cale fecal-orala. Ouale ajung in fecalele unei persoane infectate, dar necesita expunere la un mediu cald, umed pentru a se maturiza si pentru a deveni infectioase. Dupa ce ouale au fost incubate in sol, acestea pot fi transmise prin apa contaminata, produse agricole, maini etc.
In functie de conditiile de mediu, ouale se pot maturiza intr-o forma infectioasa dupa 18 zile, dar poate dura cateva saptamani pentru a face acest lucru. In conditii favorabile, ouale pot ramane viabile multi ani. Ouale mature (infectioase) pot fi ingerate de pe mainile care au intrat in contact cu solul contaminat sau de pe legume sau fructe contaminate care nu au fost spalate, curatate si gatite corespunzator. Ouale inghitite ajung in intestine, unde eclozeaza in larve.
Larvele trec prin peretele intestinal si intra in fluxul sangvin. Apoi, calatoresc catre diferite organe, cum ar fi ficatul, plamanii, creierul sau rinichii. Larvele se maturizeaza in plamani timp de 10-14 zile, patrund pe peretii alveolari, urca spre arborele bronsic pana la gat si sunt inghitite. Larvele inghitite se intorc in intestinul subtire, cresc si se maturizeaza in viermi adulti. Acest lucru se intampla la aproximativ 2 luni de la inghitirea oului. Viermii adulti traiesc in intestinul subtire timp de 1 – 2 ani. Pot ajunge pana la 5 – 14 cm lungime. O persoana poate avea multi viermi in acelasi timp, daca multe oua eclozeaza. Fiecare vierme femela poate produce peste 200.000 de oua pe zi. Ouale sunt apoi trecute in materiile fecale ale persoanei infectate.
Majoritatea infectiilor cu limbrici sunt asimptomatice, cel mai des vorbim de simptome limbrici copii. Uneori pot aparea simptome de viermisori la copii care variaza de la usoare pana la severe, in functie de cati viermi sunt in intestine. De asemenea, simptomele depind de ce parte a corpului este afectata. Acestea (limbrici simptome) includ:
Copiii sunt mai susceptibili decat adultii sa se planga de simptome gastro-intestinale. Asta pentru ca intestinele lor sunt mai mici si sunt mai susceptibile sa fie blocate de viermi. O masa mare de viermi in intestine poate duce la malnutritie si la o crestere deficitara. De asemenea, poate bloca apendicele si alte organe, ceea ce duce la apendicita sau probleme cu ficatul, pancreasul sau vezica biliara.
Infectiile mai severe pot duce la probleme gastro-intestinale, malnutritie si / sau obstructie intestinala. Uneori, tinerii prezinta crampe de stomac si, in cazurile mai grave, chiar obstructie intestinala care ar putea duce la varsaturi. Infectiile severe la copii pot duce la deficiente de nutrienti care duc la intarzierea cresterii si la afectarea cognitiva. In timpul circulatiei larvare prin caile respiratorii, pot aparea pneumonita tranzitorie acuta si eozinofilie. Viermii adulti pot migra in conditii precum febra, anestezie etc., ceea ce poate duce la perforarea peretelui intestinal, apendicita, peritonita, pancreatita, colangita sau colici biliare. In cazuri foarte rare, obstructiile intestinale pot provoca gangrena si, daca nu este tratata, duce la deces.
Cel mai adesea, aceasta infectie este diagnosticata vazand un vierme sau viermi in scutec sau vasul de toaleta sau detectand oua intr-un esantion din scaunul copilului. Ouale au dimensiuni microscopice, in timp ce viermii au o lungime de cativa centimetri si au un aspect similar cu o rama. Persoana infectata poate prezenta semne de malnutritie. Testele pentru diagnosticarea acestei probleme includ:
Diagnosticul se poate face prin identificarea oualor sau prin prezenta viermilor adulti trecuti in materiile fecale sau din anus, gura sau nas. Viermii intestinali pot fi vazuti folosind tehnici radiologice sau sonografice sau mai rar in sputa sau spalaturi gastrice.
Cum scapi de limbrici? Ca tratament pt limbrici, medicii prescriu medicamente anti-parazitare. Simptomele se opresc de obicei in termen de 1 saptamana de la inceperea tratamentului. Chiar si cazuri usoare de infectie cu Ascaris necesita tratament limbrici pentru a preveni complicatiile de la circulatia parazitilor. Pentru a trata infectiile cu limbrici, medicul va poate prescrie tratament limbrici copii sau adulti cu o singura doza de medicament albendazol sau 3 zile de pirantel sau mebendazol. Aceste tratamente trebuie administrate daca infectia provoaca simptome.
Foarte rar, medicii fac interventii chirurgicale pentru a indeparta viermii. Acest lucru se intampla de obicei numai daca blocheaza intestinele sau cauzeaza probleme cu ficatul, pancreasul sau vezica biliara. Daca este prezenta ocluzia partiala, se administreaza tratament doar intravenos. Daca este ocluzie completa, pacientul poate avea nevoie de laparotomie pentru extragerea viermilor. Odata efectuata operatia si restabilirea tranzitului intestinal, trebuie sa se administreze un tratament medicamentos antiparazitar pentru a ucide orice oua reziduale.
Poate fi prevenita ascaridioza? O igiena corecta este cea mai buna metoda de prevenire a limbricilor.
Sunati imediat medicul daca copilul are simptome de ascaridioza.
Atunci cand viziteaza o regiune cu lipsa de instalatii sanitare, o persoana trebuie sa ia urmatoarele precautii pentru a ajuta la evitarea infectiei:
Referinte:
(1) Parasites – Ascariasis , link: https://www.cdc.gov/parasites/ascariasis/index.html
(2) Ascariasis: Causes, Symptoms, and Treatments, link: https://www.healthline.com/health/ascariasis
(3) What Is Ascariasis?, link: https://www.webmd.com/a-to-z-guides/ascariasis-facts#1
(4) Ascariasis, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ascariasis/symptoms-causes/syc-20369593
(5) Ascariasis, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430796/
(6) Ascariasis, link: https://www.who.int/water_sanitation_health/diseases-risks/diseases/ascariasis/en/