Constipatia la bebelusii alaptati la san este destul de rara si apare in general dupa introducerea unei formule de lapte praf sau dupa inceperea diversificarii. Iata care sunt simptomele si ce solutii exista.
1. Ce este constipatia la copii?
2. Miscarile intestinale la bebelusi
3. Cate scaune trebuie sa aiba bebe pe zi?
4. De ce apare constipatia la bebelusii alaptati la san?
5. Tratarea constipatiei la sugarii alaptati
O reducere a frecventei defecarii la copii si adulti indica adesea constipatie. Prin urmare, este normal ca parintii sa se ingrijoreze daca observa ca bebelusul lor are scaune mai putine. Constipatia la sugari si copii apare atunci cand acestia au scaune tari sau au probleme cu trecerea fecalelor. Un copil poate avea dureri in timp ce elimina scaunul sau poate fi imposibil sa aiba o miscare a intestinului dupa incordare sau impingere.
Simptomele constipatiei la copil pot include:
Alte semne de constipatie pot include lipsa de energie, disconfort etc.
La sugarii mai mici, constipatia este adesea definita mai mult prin aspectul scaunului decat cat de des apare. Unii oameni considera, de asemenea, ca un copil are constipatie daca miscarile intestinale au o consistenta care este mai groasa decat untul de arahide si daca copilul pare sa aiba nevoie de incordare pentru a le trece. Simpla incordare pentru a trece o miscare a intestinului moale, cu toate acestea, nu este probabil un semn de constipatie.
Constipatia este frecventa la copii. Cu toate acestea, miscarile intestinale considerate normale sunt diferite pentru fiecare copil. In prima luna, sugarii tind sa aiba miscari intestinale aproximativ o data pe zi. Dupa aceea, e posibil sa treaca chiar cateva zile sau chiar o saptamana intre miscari intestinale. De asemenea, poate fi mai dificil sa elimine un scaun, deoarece muschii lor abdominali sunt inca slabi. De aceea, bebelusii tind sa se stranga, sa planga si sa se inroseasca la fata atunci cand au o miscare intestinala. Acest lucru nu inseamna ca sunt constipati. Daca scaunul este moale, atunci nu exista nicio problema.
Ce este normal cand vine vorba de scaunul bebelusului? Bebelusii alaptati au scaune moi, de culoare galben mustar si defecarile sunt relativ dese. Un nou-nascut poate avea 8-10 scaune pe zi. Dupa primele 4-6 saptamani, numarul scaunelor scade, de obicei. Copilul poate avea pana la 1-2 pe zi, sau cate 1-2 pe saptamana. Daca ii oferiti bebelusului formula, e de asteptat sa apare o schimbare a culorii, consistentei si frecventei scaunelor. Modificarile apar si atunci cand introduceti alimente solide.
Constipatia este cu siguranta neobisnuita la copiii alaptati la san, dar se poate intampla. Bebelusii care sunt alaptati pot sa nu aiba in fiecare zi o miscare intestinala. Chiar daca scaunul lor este moale, se poate sa treaca mai multe zile fara scaun. Pentru un copil mai mare, daca trec 5-6 zile fara o miscare a intestinului, este de obicei o problema. Cu toate acestea, la un bebelus alaptat exclusiv la san, care ia in greutate in mod normal, acest comportament este de obicei normal. Atata timp cat scaunul este moale si eliminat fara durere, majoritatea parintilor nu au de ce sa-si faca griji.
Cei mai multi oameni cred ca este din cauza faptului ca laptele matern este digerat atat de bine incat nu mai ramane mult pentru a produce scaun. Desigur, odata ce incepeti sa-i dati alimente solide, cum ar fi cerealele, scaunele se vor schimba probabil. In acel moment, va avea probabil mai multe miscari intestinale regulate si vor fi probabil mai ferme. Este important sa retineti ca bebelusii care sunt alaptati exclusiv foarte rar se constipa. Dupa ce au avut miscari intestinale foarte frecvente in primele 1-2 luni de viata, bebelusii alaptati exclusiv incep apoi sa aiba miscari ale intestinului mult mai rar. De fapt, unii copii alaptati au scaun doar o data sau de doua ori pe saptamana. La acesti copii, atat timp cat scaunele sunt moi atunci cand le au, copilul cel mai probabil nu este constipat.
Cauzele pentru constipatia la bebelusii alaptati la san pot include:
Exista unele situatii in care, cu siguranta, nu este normal ca un copil alaptat sa aiba astfel de miscari intestinale rare, inclusiv:
Desi constipatia este neobisnuita la bebelusii care sunt alaptati exclusiv la san, este comuna odata ce alimentele solide sunt introduse in dieta lor. In acel moment, chiar si miscarile intestinale care apar la fel de frecvent ca inainte, ar putea fi considerate constipatie daca un copil se incordeaza sau da semne ca trecerea fecalelor este incomoda. In plus, copiii care au defecari dureroase pot incepe sa-si retina scaunul (pentru a evita durerea) provocand disconfort suplimentar.
Constipatia normala la sugari este un motiv comun pentru vizitele la medicul pediatru. De cele mai multe ori, modificarile dietetice pot rezolva constipatia. Medicul va examina copilul si poate comanda chiar teste speciale, precum o radiografie abdominala, pentru a verifica blocajele intestinale. Puteti intreba medicul despre utilizarea supozitoarelor si care sunt sigure, desi acestea nu sunt deseori recomandate sau necesare. Nu ii dati niciodata laxative unui bebelus sau supozitor fara sa cereti intai parerea medicului pediatru!
Constipatia este o afectiune serioasa si dureroasa, care, daca nu este tratata la timp, poate duce la probleme grave de sanatate. Cu toate acestea, trebuie avut in vedere faptul ca miscarile intestinale neregulate la copil nu inseamna ca este constipat. Insa, daca are probleme cu trecerea scaunelor si se strange la defecare prea tare, trebuie consultat imediat un medic.
Modificarile dietetice pentru un bebelus care consuma formula sau alte alimente decat laptele matern pot ajuta la ameliorarea constipatiei. Femeile care alapteaza pot incerca, de asemenea, sa elimine din dieta lor alimentele care au o asociere cu constipatia sugarului, cum ar fi lactatele. Cu toate acestea, modificarile in dieta femeii pot sa nu afecteze digestia copilului.
In primul rand, alaptati copilul – deshidratarea poate duce la un caz grav de constipatie la sugari. Prin urmare, mentineti copilul hidratat prin lapte matern, apa sau rareori suc de fructe – in functie de varsta.
Lichidele ajuta la miscarea scaunelor prin tractul digestiv. Cresterea aportului de lichide la bebelus poate contribui la ameliorarea constipatiei. Daca copilul tocmai a inceput sa consume alimente solide, asigurati-va ca ii oferiti suficient de multe alimente cu fibre, cum ar fi cereale / paine din cereale integrale, legume, fasole etc. Daca medicul va permite, ii puteti da copilului o cantitate mica de suc de prune pentru inmuierea scaunelor.
Bebelusii care mananca solide pot avea dificultati in a digera alimente bogate in fibre sau produse lactate daca parintii le introduc prea devreme. Alimentele bogate in fibre pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea constipatiei la bebelusii care pot tolera majoritatea alimentelor solide. Aceste alimente includ:
Mamele care alapteaza ar trebui sa faca unele modificari la dieta lor zilnica, pentru a evita constipatia la bebelusii alaptati:
Exercitiile fizice pot stimula intestinele unui bebelus si il pot ajuta sa treaca scaunele. Cu toate acestea, bebelusii care nu se pot misca prea mult sau sunt foarte mici, vor avea nevoie de un parinte sau de un ingrijitor care sa ii ajute sa faca exercitii fizice. Parintii pot ajuta la ameliorarea constipatiei prin miscarea usoara a picioarelor bebelusului inainte si inapoi, ca miscare de bicicleta, cu copilul intins pe spate.
Daca un bebelus este pus pe burtica, acest lucru poate stimula, de asemenea, o miscare a intestinului. Puneti copilul pe burta cu cateva jucarii si incurajati-l sa se tarasca si sa le ajunga. Activitatea poate incuraja miscarea intestinului.
Puteti masa usor burtica unui bebelus, pentru a ajuta la ameliorarea constipatiei. Tehnicile de masaj care trebuie luate in considerare includ:
O baie calda poate ajuta la relaxarea muschilor abdominali ai bebelusului, ceea ce ar putea face ca scaunele sa treaca mai usor prin tractul digestiv.
Parintii trebuie sa discute cu un medic sau un pediatru daca apar urmatoarele:
Un medic poate diagnostica usor constipatia la bebelusii alaptati examinand istoricul medical si efectuand un examen fizic. Rar, un medic poate recomanda teste de laborator suplimentare, cum ar fi o radiografie abdominala saualtele pentru a exclude alte afectiuni. Daca remediile acasa si modificarile dietetice nu amelioreaza constipatia unui copil, un medic ar putea prescrie un laxativ sau un supozitor usor.
Referinte:
(1) Breastfed Babies and Constipation, link: https://www.eric.org.uk/pdf-breastfed-babies-and-constipation
(2) Constipation in breastfeeding babies: What to know, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/327174.php
(3) How to Manage Constipation in Babies Who are Breastfed, link: https://www.verywellfamily.com/breastfeeding-and-constipation-2634470
(4) Constipation in Breastfed Babies: Symptoms, Causes, and Treatment, link: https://www.healthline.com/health/constipation-in-breastfeeding-baby
(5) Constipation in Breastfed Babies – Causes and Prevention, link: https://parenting.firstcry.com/articles/constipation-in-breastfed-babies-causes-and-prevention/
(6) Your Baby’s Bowels and Constipation, link: https://www.webmd.com/parenting/baby/baby-constipation