Coacazele sunt printre cele mai cunoscute fructe de padure, bogate in nutrienti benefici pentru sanatatea organismului. Afla care sunt toate tipurile de coacaze, proprietatile acestora, cum le poti consuma corect, dar si cateva retete sanatoase pentru a beneficia de intregul complex de vitamine si minerale din coacaze.
3. Coacaze – beneficii si proprietati
4. Reguli privind consumul de coacaze
Coacazele sunt fructe de padure bogate in nutrienti care aduc o serie de beneficii pentru sanatate.
Exista 3 tipuri de coacaze si anume:
Cele mai populare sunt coacazele rosii si cele negre.
Coacazele negre sunt cunoscute si sub denumirea stiintifica de Ribes nigrum, un arbust mic, lemnos care produce aceste fructe de padure la scara larga in Europa, dar si in anumite parti ale Asiei. Boabele de coacaze sunt de culoare violet inchis spre negru si au un gust aromat, dulce, dar usor acrisor. Aceste fructe de padure pot fi consumate atat in stare cruda, cat si gatite, sub forma de dulceata, gemuri sau prajituri.
Atat coacazele rosii, cat si cele albe apartin speciilor Ribes rubrum, Ribes petraeum si Ribes sativum. Gustul si ingredientele variaza in toate cele trei tipuri. Coacazele rosii sunt, de obicei, caracterizate printr-un gust acru, cele albe sunt mai dulci, iar cele negre se caracterizeaza prin mirosul lor si gustul lor aromat.
100 de grame
100 de grame
Nutritional vorbind, aceste mici fructe de padure reprezinta o sursa bogata de vitamina C, continand de peste 3 ori mai mult decat cantitatea de acid ascorbic de care ai nevoie. Aceste fructe de padure contin, de asemenea, un nivel ridicat de vitamine B, cum ar fi tiamina si acidul pantotenic. O portie de 100 de grame contine doar 57 de calorii, dar ofera multe minerale esentiale, inclusiv fier, calciu, magneziu si cupru. Totodata, coacazele mai contin si antioxidanti, inclusiv antocianine si flavonoide, care ofera si mai multe beneficii pentru sanatate. In plus, coacazele sunt o sursa vegetala deloc neglijabila de acizi grasi Omega-3 si Omega-6.
Pigmentul violet inchis al coacazelor negre este atribuit cu continutul ridicat de antocianina. Antocianinele sunt pigmenti naturali care se gasesc in fructe si legume si care determina culoarea acestora. Coacazele negre contin o cantitate variata de antocianine diferite. Antocianinele gasite in coacaze actioneaza ca antioxidanti pentru neutralizarea radicalilor liberi nocivi, ajutand la prevenirea deteriorarii celulelor, precum si a mai multor boli cronice. De aceea, coacazele sunt renumite pentru actiunea lor in reducerea riscului de cancer, obezitate si chiar diabet zaharat.
Unul dintre cele mai importante beneficii ale coacazelor negre se refera la prevenirea cancerului, datorita continutului ridicat de antocianine, dupa cum am mentionat anterior. In plus, mai multe cercetari medicale confirma ca aceste fructe de padure sunt eficiente in uciderea celulelor canceroase, in special la stomac si esofag.
Glaucomul este o boala oculara care provoaca adesea simptome neplacute si inconfortabile care pot duce la orbire. Aceasta boala oculara rezulta din deteriorarea nervului optic, nervul care face legatura dintre creier si ochi. Mai multe studii medicale au aratat ca anumiti compusi care se gasesc in coacazele negre ajuta la prevenirea glaucomului, dar si la mentinerea sanatatii vederii.
Coacazele aduc o multime de beneficii pentru sanatate:
Exista mai multe moduri din care poti beneficia de proprietatile coacazelor.
Ceaiul din frunze de coacaz negru este un bun stimulent care ajuta la mentinerea sanatatii sistemului imunitar, are rol antiseptic, este un bun depurativ, diuretic, dar si energizant natural.
Mod de preparare ceai de coacaz:
Peste 1-2 lingurite frunze de coacaz negru se toarna 200 ml de apa clocotita. Apoi, se acopera si se lasa la infuzat timp de 5-10 minute, iar dupa aceea se filtreaza. Infuzia se poate consuma neindulcita, calduta sau rece. Este recomandat sa consumi 2-3 cani de ceai de coacaz pe zi, in cure de 6 saptamani, de 3 ori pe an pentru a beneficia de proprietatile acestuia, precum:
Acest sirop este indicat sa fie administrat pentru tratarea:
Mod de administrare:
Mugurii de coacaz negru actioneaza direct asupra:
De asemenea, mugurii:
Uleiul de coacaze negre este un puternic antioxidant care:
Pentru uz intern 1 lingurita / zi (in plus fata de un regim alimentar echilibrat, pentru o perioada de 10 zile, cu pauza de 10 zile).
Indicatii:
Se poate folosi in stare pura sau se va combina cu alte uleiuri vegetale si/sau esentiale preferate si astfel poate inlocui cu succes crema de zi sau noapte.
Acest extract natural stimuleaza secretia hormonilor antiinflamatori, stimulatori ai imunitatii, actionand ca un drenor universal. De asemenea, extractul din muguri actioneaza direct asupra:
Ingrediente:
Mod de preparare: Prima data, pune coacazele intr-un recipient si adauga apa peste ele si zeama de lamaie proaspat stoarsa. Amesteca bine ingredientele cu ajutorul unei lingure de lemn. Nu este indicat sa foloseste unelte de metal, deoarece acestea oxideaza. Dupa ce ai amestecat ingredientele din bol, pune amestecul intr-un loc ferit de lumina timp de o zi si amesteca o data la cateva ore. Dupa ce timpul a trecut, ia bolul si peste amestec tuarna sucul de sfecla rosie si zaharul si amesteca pana cand acesta se topeste. In cele din urma, strecoara siropul cu ajutorul unei site pe care va trebui sa o asezi deasupra unei palnii. Preseaza fructele cu o lingura de lemn pentru a scoate cat mai mult suc. Apoi, inchide sticla strans bine, pune-o la pastrare intr-un loc ferit de lumina, iar dupa ce ai deschis-o pentru a consuma sucul, o poti tine la frigider.
Ingrediente:
Mod de preparare: Se spala foarte bine fructele de padure si se lasa la scurs. Apoi, pune coacazele intr-un vas mare impreuna cu apa fiarta si racita, sarea de lamaie si conservantul. Omogenizeaza bine ingredientele, zbrobind usor fructele. Lasa-le sa stea aproximativ o zi intr-un loc ferit de soare, iar a doua zi poti sa adaugi zaharul si sa lasi compozitia sa mai stea timp de 24 ore. Din cand in cand, amestecul trebuie sa fie amestecat pentru ca zaharul sa se dizolve complet. A treia zi, poti strcura siropul, avand grija sa separi fructele de sirop. Apoi, toarna lichidul obtinut in sticle sterilizate si lasa-le intr-un loc uscat si ferit de lumina.
Ingrediente:
Mod de preparare: Adauga toate ingredientele intr-un blender si amesteca-le pana cand se formeaza o pasta omogena. Daca vrei ca bautura sa fie mai lichida poti sa adauga putin lapte de vaca degresat sau lapte de soia.
Ingrediente:
Ingrediente pentru sirop:
Mod de preparare: Pune apa si zaharul la fiert pentru a face siropul. Din momentul in care incepe sa fiarba se lasa timp de aproximativ 5 – 7 minute la foc mediu sau pana cand se obtine un sirop gros. Cu ajutorul unui mixer vertical sau al unui blender se vor pasa fructele, apoi se vor da printr-o strecuratoare. Se apa cu lingura de lemn pentru a trece cat mai mult din pulpa fructului, dar cojile si semintele sa ramana in sita. Apoi, se toarna siropul de zahar, sucul de coacaze si cel de lamiae peste apa rece, se amesteca pana la omogenizare, apoi se poate bea. Daca vrei ca limonada sa fie mai rece, poti sa adaugi cate cuburi de gheata doresti.
Uneori, aceste fructe mici pot sa provoace reactii alergice la anumite pesoane, in special la cele care au o sensibilitate la salicilat, adica un compus care se gaseste in mod natural la anumite plante. Intrerupeti imediat consumul coacazelor negre daca prezentati eruptii cutanate, urticarie.
De asemenea, acest ulei poate provoca anumite reactii adverse care pot include:
Unele persoane pot avea, de asemenea, probleme cu coagularea sangelui, asa ca daca ai o tulburare sanguina, este indicat sa consulti medicul inainte sa consumi aceste fructe sau cel mai bine sa le eviti pentru a preveni anumite efecte secundare care ti-ar putea fi daunatoare.
Acest sirop este contraindicat in:
Referinte: