Menoragia este caracterizata de cicluri menstruale grele si prelungite. Aflati din materialul care sunt cauzele si solutiile eficiente in caz de menoragie.
Menoragia (cunoscuta si sub denumirea de hipermenoree) este termenul medical pentru perioadele menstruale cu sangerari anormal de mari sau prelungite. Desi sangerarea menstruala abundenta este o problema frecventa, majoritatea femeilor nu prezinta pierderi de sange suficient de severe pentru a fi definite drept menoragii.
In caz de menstruatie abundenta, femeile nu isi pot indeplini activitatile obisnuite din cauza pierderilor de sange si a crampelor. Daca va sperie o hemoragie menstruala puternica, cel mai bine este discutati cu medicul. Exista multe tratamente eficiente pentru ciclu abundent.
In unele cazuri, cauza unei menoragii nu este cunoscuta. Cu toate acestea, exista cateva afectiuni care pot provoca menoragii.
Menstruatie abundenta cauze
Principalele cauze sunt:
Intr-un ciclu menstrual normal, echilibrul dintre hormonii estrogen si progesteron regleaza formarea mucoasei uterului (endometru), care este eliminata in timpul menstruatiei. Daca apare un dezechilibru hormonal, endometrul se dezvolta in exces si, in cele din urma, este eliminat printr-o sangerare menstruala mare.
Dezechilibrele hormonale pot fi produse de o serie de afectiuni, cum ar fi sindromul ovarului polichistic, obezitatea, rezistenta la insulina si problemele tiroidiene.
Daca ovarele nu elibereaza un ovul in timpul unui ciclu menstrual (anovulatie), corpul nu produce progesteron, cum se intampla in timpul unui ciclu menstrual normal. Acest lucru provoaca un dezechilibru hormonal si poate duce la menoragie.
Aceste tumori noncanceroase (benigne) ale uterului apar in anii fertili. Fibromul uterin poate provoca o sangerare menstruala mai grea decat cea normala sau prelungita.
Cresteri mici, benigne, pe mucoasa uterului (polipi uterini) pot provoca sangerari menstruale grele sau menstruatie prelungita.
Aceasta afectiune in care tesutul care captuseste uterul la interior, endometrul, se dezvolta in peretele muscular al uterului, adesea provocand hemoragii menstruale cu cheaguri si cicluri dureroase.
Menoragia este un efect secundar binecunoscut al utilizarii unui dispozitiv intrauterin non-hormonal de contraceptie, denumit sterilet.
Un singur ciclu menstrual puternic, aparut tarziu, poate fi cauzat de un avort spontan. O alta cauza a menoragiei in timpul sarcinii este reprezentata de o localizare neobisnuita a placentei, cum ar fi placenta praevia (placenta creste in partea inferioara a uterului).
Cancerul uterin si cancerul de col uterin pot provoca sangerari menstruale excesive, mai ales in postmenopauza sau daca pacienta a primit un rezultat anormal in urma unui test Papanicolau efectuat in trecut.
Unele tulburari de sangerare – cum ar fi boala von Willebrand, o afectiune caracterizata de o deficienta a unui factor important de coagulare a sangelui – poate provoca o sangerare menstruala anormala.
Anumite medicamente, cum ar fi antiinflamatoarele, medicamentele hormonale precum estrogen si progestin, si anticoagulantele precum warfarina sau enoxaparina, pot da nastere unor menoragii.
O serie de alte afectiuni medicale, printre care bolile hepatice sau renale, pot fi asociate cu menoragia.
Factorii de risc variaza in functie de varsta si de posibila existenta a altor afectiuni medicale care pot provoca menoragia. Intr-un ciclu normal, eliberarea unui ovul din ovare stimuleaza producerea de progesteron, hormonul feminin responsabil de mentinerea regulata a menstruatiilor. In cazul in care ovulul nu este eliberat, progesteronul aflat in cantitati insuficiente poate provoca sangerari menstruale abundente.
Menoragia la fetele adolescente este produsa de obicei de anovulatie. Adolescentele sunt predispuse in special la anovulatii in primul an de la prima menstruatie.
Menoragia la femeile aflate la varsta de reproducere este produsa de obicei de afectiuni uterine, cum ar fi fibroamele, polipii si adenomioza. Cu toate acestea, trebuie efectuate teste pentru a exclude alte probleme, precum cancerul uterin, tulburarile de sangerare, reactiile adverse la medicamente si bolile hepatice sau renale.
Menoragia prezinta urmatoarele semne si simptome:
In cadrul vizitei, medicul va dori sa afle mai multe despre istoricul medical si ciclurile menstruale ale pacientei. De asemenea, doctorul va efectua un examen fizic si poate recomanda unul sau mai multe teste sau proceduri, cum ar fi:
Pacientei i se poate recolta o proba de sange pentru a se cauta o eventuala deficienta de fier (anemie), dar si alte afectiuni, cum ar fi tulburarile tiroidiene sau anomaliile de coagulare a sangelui.
In cadrul acestui test, medicul colecteaza si testeaza celule din colul uterin pentru a descoperi posibile infectii, inflamatii sau modificari care pot fi canceroase sau pot duce la cancer.
Doctorul poate recolta o proba de tesut aflat in interiorul uterului pentru a fi examinat de catre un patolog.
Aceasta metoda imagistica foloseste undele sonore pentru a produce imagini ale uterului, ovarelor si pelvisului.
Pe baza rezultatelor testelor initiale, medicul poate recomanda si alte teste, cum ar fi:
In timpul acestui test, specialistul introduce un ser fiziologic in uter, prin vagin si colul uterin. Medicul foloseste apoi imagistica prin ultrasunete pentru a verifica eventualele probleme in mucoasa uterului.
Acest examen presupune introducerea unui instrument subtire, luminat prin vagin si colul uterin in uter, ceea ce ii permite medicului sa vada in interiorul uterului.
Medicii pot pune diagnosticul de menoragie numai dupa ce au exclus celelalte cauze, cum ar fi tulburarile menstruale, afectiuni medicale sau efectele unor medicamente.
Menstruatie abundenta cu cheaguri tratament
Tratamentul specific pentru menoragie depinde de o serie de factori, printre care:
Oprirea menstruatiei prelungite poate fi posibila cu ajutorul terapiei medicamentoase:
Daca menoragia este cauzata de anumite medicamente hormonale, puteti trata afectiunea modificand sau renuntand la medicamentele respective.
Daca pacienta se confrunta si cu anemie din cauza menoragiei, medicul ii poate recomanda administrarea regulata a suplimentelor cu fier. Daca nivelul fierului din sange este scazut, insa nu sunteti inca anemici, este recomandat sa luati din timp suplimente cu fier pentru a preveni aparitia anemiei.
In cazul in care terapia medicamentoasa nu da roadele asteptate, medicul poate propune tratamentul chirurgical pentru a opri menoragia. Principalele proceduri de tratament sunt:
In cadrul acestei proceduri, medicul dilata colul uterin si apoi aspira tesutul aflat pe invelisul uterului, cu scopul de a reduce menoragia. Cu toate ca aceasta procedura este des efectuata si trateaza in mod frecvent sangerarea acuta sau activa cu succes, pacienta poate fi supusa unor mai multe astfel de proceduri daca menoragia reapare.
Aceasta procedura este recomandata femeilor a caror menoragie este cauzata de fibroame. Scopul interventiei este de a micsora orice fibrom din uter prin blocarea arterelor uterine si intreruperea aportului de sange. In timpul embolizarii arterei uterine, chirurgul introduce un cateter prin artera mare aflata la nivelul coapsei (artera femurala) si il ghideaza spre arterele uterine. Apoi, medicul injecteaza in vasul de sange anumite materiale care reduc fluxul de sange catre fibrom.
Chirurgia cu ultrasunete focalizare este similara cu embolizarea arterei uterine si trateaza sangerarea provocata de fibroame prin micsorarea acestora. Aceasta procedura foloseste ultrasunetele pentru a distruge tesutul fibromului. Nu sunt necesare incizii pentru efectuarea acestei proceduri.
Aceasta interventie implica indepartarea chirurgicala a fibroamelor uterine. In functie de marimea, numarul si localizarea fibroamelor, chirurgul poate efectua miomectomia folosind o interventie chirurgicala abdominala deschisa, prin efectuarea mai multor incizii mici (laparoscopica), sau prin vagin si col uterin (histeroscopica).
Aceasta procedura presupune eliminarea (ablatia) mucoasei uterului (endometru). In timpul procedurii, specialistul poate folosi laserul, radiofrecventa sau caldura aplicata la nivelul endometrului pentru a distruge tesutul.
Dupa aceasta interventie, majoritatea femeilor au cicluri menstruale mult mai usoare. Cu toate acestea, sarcina dupa ablatia de endometru are multe complicatii asociate. Daca sunt supuse unei astfel de proceduri, pacientele trebuie sa utilizeze metode contraceptive fiabile sau permanente pana la aparitia menopauzei.
In cadrul acestei proceduri chirurgicale, medicul foloseste un fir electrochirurgical pentru a elimina mucoasa uterina. Atat ablatia de endometru, cat si rezectia endometriala pot fi aplicate in cazul femeilor care se confrunta cu episoade de sangerare menstruala foarte abundenta. Sarcina nu este recomandata dupa aceasta procedura.
Histerectomia – interventia chirurgicala de indepartare a uterului si a colului uterin – este o procedura permanenta care provoaca sterilitate si pune capat perioadelor menstruale. Histerectomia se efectueaza sub anestezie si necesita spitalizare. Inlaturarea suplimentara a ovarelor (ovarectomie bilaterala) poate provoca menopauza prematura.
Exista cateva lucruri pe care le puteti face acasa pentru a ameliora simptomele si pentru a imbunatati ciclul menstrual.
Daca sangerati puternic de cateva zile, volumul de sange ar putea scadea destul de mult. De aceea, este bine sa consumati 4-6 cani in plus pe zi pentru a mentine volumul de sange la un nivel bun.
De asemenea, puteti bea lichide cu electroliti sau puteti adauga mai multa sare in alimentatie, pentru a echilibra nivelul lichidelor.
Vitamina C ajuta corpul sa absoarba fierul, ceea ce poate ajuta la prevenirea anemiei. Aceasta vitamina se gaseste in citrice precum portocalele si grapefruit-urile.
Vitamina C se gaseste de asemenea in:
In timpul sangerarilor, corpul pierde fier. Organismul are nevoie de fier pentru a produce hemoglobina, o molecula care ajuta celulele rosii din sange sa transporte oxigenul. Menoragia poate epuiza corpul de fier si poate provoca anemie cu deficit de fier.
Semnele anemiei sunt:
Pentru a consuma cat mai mult din acest nutrient, mancati alimente bogate in fier, cum ar fi:
Ceaiul de cretisoara amelioreaza menoragia si alte probleme legate de menstruatie. Ceaiul trebuie consumat de trei ori pe zi, ori de cate ori va confruntati cu hemoragii menstruale foarte abundente.
Menoragia poate duce la alte afectiuni medicale, cum ar fi:
Menoragia poate provoca anemie prin reducerea numarului de globule rosii din sange. Anemia cu deficit de fier apare pe masura ce corpul incearca sa compenseze numarul scazut de celule rosii din sange, folosind depozitele de fier pentru a produce mai multa hemoglobina. Menoragia poate scadea nivelul fierului, crescand riscul de anemie cu deficit de fier.
Pe langa sangerarea menstruala abundenta, pacientele pot avea si crampe menstruale dureroase (dismenoree). Uneori, crampele asociate cu menoragia sunt suficient de puternice incat pacienta trebuie evaluata medical.
Menoragia nu poate fi prevenita. Cu toate acestea, daca sunt diagnosticate si tratate la timp, pacientele pot preveni alte probleme de sanatate ope viitor.
Referinte: