Sauna este folosita de mii de ani ca terapie deoarece aduce beneficii multiple pentru sanatatea intregului organism. Afla din urmatorul articol cum se face corect sauna, pentru ce este indicata si care sunt beneficiile utilizarii saunei.
Cuprins:
1. Ce este sauna?
2. Tipuri de sauna
3. Cum se face sauna?
4. Pentru ce este indicata sauna?
5. Beneficiile saunei
6. Intrebari frecvente despre efectele saunei
7. Contraindicatii
Ce este sauna?
Sauna este o camera inchisa si incalzita, care induce transpiratia prin cresterea temperaturii corpului. Pe masura ce transpiratia se evapora, vei incepe sa simti o senzatia mai rece. Persoanele care merg des la sauna considera ca se simt mult mai relaxate, atat din punct de vedere fizic, cat si psihic, ceea ce poate fi de ajutor daca doresti sa reduci stresul si sa scapi de griji si ganduri. Prin urmare, sauna ajuta la relaxarea totala a corpului si a mintii.
Tipuri de sauna
Cele mai cunoscute tipuri de saune sunt:
- Sauna uscata cunoscuta si sub numele de Sauna finlandeza sau Sauna traditionala are o temperatura care poate ajunge pana la 120 de grade Celsius. Acest tip de sauna ajuta la ameliorarea si atenuarea tuturor durerilor de la nivelul articulatiilor si al ligamentelor, reduce inflamatiile mucoasei de la nivel respirator si ajuta la imbunatatirea metabolismului.
- Sauna umeda. Acest tip are o temperatura mult mai scazuta, facand o comparatie cu sauna uscata si variaza intre 50 – 90 de grade Celsius. In acest caz, nivelul de umezeala din sauna umeda poate sa ajunga cu pana la peste 50%.
- Sauna ruseasca, Banya sau baia ruseasca cu aburi este putin diferita de sauna traditionala, atat ca mod de utilizare, cat si ca structura, deoarece umiditatea este foarte mare si variaza intre 60 – 80 de grade Celsius, insa aburul este nesemnificativ, caci incalzirea spatiului se face cu ajutorul unui cuptor zidit din pietre care sunt necioplite. Focul incalzeste pietrele care sunt pe cuptor, iar fumul umple toata camera cu aburi, astfel incalzind peretii si podeaua. In baiile rusesti cu aburi se folosesc crengute de la un copac uscat, de obicei de mesteacan sau nuc care se foloseste pentru biciuirea corpului pe toata suprafata corpului.
Pentru ca efectele saunei sa fie potentate intr-un timp mai scurt, se recomanda efectuarea unei exfolieri – gomaj, dar si a unui masaj corporal cu uleiuri esentiale dupa ce ai terminat sedinta de relaxare.
- Sauna rece sau criosauna. Acest tip de sauna consta in expunerea corpului pentru un timp foarte scurt (aproximativ 1 – 3 minute), la o temperatura cuprinsa intre -120 si -180 de grade Celsius. Cu toate acestea aburul din criosauna este uscat si iti ofera multe beneficii asupra sanatatii si frumusetii.
- Sauna cu infrarosu. Acest tip grabeste procesul de transpiratie datorita razelor cu infrarosu care patrund mult mai adanc in piele, iar numarul de calorii se ard mai rapid. Baia cu aburi cu infrarosu poate ajunge la temperaturi cuprinse intre 60 – 100 de grade Celsius.
Cum se face sauna?
Inainte de a face sauna trebuie sa stii ca exista cateva reguli de igiena si de bun-simt care sunt necesare a fi respectate in totalitate.
Reguli sauna
- Fa un dus inainte de a utiliza baia cu aburi.
- Bea apa inainte de a intra in sauna pentru a evita deshidratarea.
- Evita consumul de alcool, ceapa sau usturoi inainte de a folosi baia cu aburi.
- Nu manca inainte si dupa utilizarea saunei.
- Nu folosi baia cu aburi daca esti bolnav.
- Trebuie sa ai cu tine un prosop de bumbac curat pentru a sta pe el.
- Poarta un costum de baie si o pereche de papuci curati atunci cand mergi la baia cu aburi.
- Nu purta bijuterii sau alte tipuri de accesorii.
- Evita folosirea lotiunilor de corp si a deodorantelor, deoarece pot provoca arsuri si iti pot infunda porii si, astfel pielea nu va mai putea sa respire si sa elimina transpiratia.
- Intra si iesi rapid din sauna pentru a mentine caldura in interior.
- Stai pe prosopul curat si nu te aseza direct pe bancile de lemn.
- Deoarece aerul din sauna este fierbinte, este indicat sa inspiri numai pe nas.
- Mentine tonul vocii jos si nu-i deranja pe cei din jur. Saunele sunt concepute pentru relaxarea, nu pentru conversatie. Timpul indicat pentru baia cu aburi este de 10 – 15 minute.
- Fa un dus cu apa mai rece dupa ce ai iesit de la sauna, apoi puneti un halat sau un prosop curat si odihneste-te timp de 10 minute sau cat simti nevoia.
Pentru ce este indicata sauna?
Baia cu aburi este indicata pentru imbunatatirea circulatiei sanguine, eliminarea toxinelor prin transpiratie, stimularea sistemului imunitar, tonifierea muschilor, ameliorarea tulburarilor de somn, agilitatea mentala si multe altele.
Beneficiile saunei
Iata care sunt pe larg beneficiile pentru sanatatea ale utilizarii saunei:
Tonifierea muschilor
O sedinta (adica 15 minute) de stat la aburii din sauna ajuta la topirea grasimilor, ajuta la reducerea celulitei, combate durerile articulare, febra musculara, intensifica metabolismul.
Imbunatateste circulatia sangelui
Saunele fierbinti mentin sanatatea vaselor de sange, crescand astfel circulatia sangelui. Acesta asigura o dezintoxicare completa si oxigenarea tesuturilor corpului, precum si o distributie optima a nutrientilor in toate partile corpului, inclusiv pe piele. Astfel, rezulta vei avea o pielea mult mai stralucitoare. In acest caz, poti folosi baia cu aburi chiar si ca un tratament pentru diverse afectiuni respiratorii, inclusiv congestia toracica si bronsita, ajutand astfel la drenarea naturala a sinusurilor.
Imbunatateste sanatatea inimii
In timp ce stai la sauna, bataile inimii se accentueaza cu peste 50 – 75%, ceea ce este practic o crestere asemenatoare cu cea cauzata de un antrenament. Astfel, specialistii spun ca saunele ajuta la tratarea anumitor boli coronariene.
Eliminarea toxinelor din organism
Transpiratia este mecanismul natural de curatare a corpului, iar saunele ajuta la eliminarea deseurilor prin transpiratie. Pielea noastra este cel mai mare organ din corpul nostru si peste 30% din totalul deseurilor corpului sunt expulzate prin acesta. Transpiratia excesiva are ca rezultat deschiderea porilor pielii si eliminarea completa a impuritatilor din corp.
Pielea noastra este expusa in mod constant la diverse substante chimice si poluanti, ceea ce il poate face lipsit de stralucire. Transpiratia profunda este de mare ajutor in eliminarea acestor toxine pentru a readuce stralucirea sanatoasa si frumoasa a pielii. De asemenea, caldura cauzata de baia cu aburi extinde vasele de sange si duce la cresterea fluxului sanguin, asigurand astfel o dezintoxicare completa a organismului.
Intarirea sistemului imunitar
In timp ce folosesti baia cu aburi, temperatura corpului tau poate sa creasca pana la peste 40 de grade Celsius, iar acest lucru declanseaza o stare de febra, care face ca sistemul imunitar sa produca anticorpi si celule albe in sange.
Sauna beneficii
Imbunatateste somnul
Saunele sunt un mecanism simplu si eficient pentru combaterea insomniei, imbunatatind calitatea somnului peste noapte. O sedinta la baia cu aburi, adica 15 – 20 de minute este aproape egal cu o ora de antrenament.
Reduce riscul de boli
Temperaturile ridicate din saune ajuta la prevenirea si vindecarea anumitor boli, precum si a unor virusuri si tumori care sunt distrusi de caldura, prevenind astfel chiar si infectiile recurente.
Imbunatatesc sanatatea mentala
Saunele ajuta la reducerea stresului, permitandu-i organismului tau sa se relaxeze complet.
Tipuri de saune si beneficiile acestora
Beneficii baia cu aburi uscata:
- reduce durerile cronice
- stimuleaza sistemul imunitar
- imbunatateste respiratia
- combate stresul si oboseala
- elibereaza presiunea din organism
- imbunatateste aspectul pielii
- imbunatateste circulatia sanguina
- ajuta la ameliorarea sinusurilor
Beneficii baia cu aburi umeda:
- revigoreaza intregul organism
- intareste sistemul imunitar
- deschide porii
- ajuta la eliminarea tuturor toxinelor din organism
- catifeleaza si curata pielea in mod natural
Beneficii sauna ruseasca:
- imbunatateste circulatia sangelui
- curata in profunzime pielea
- elimina toxinele din organism
- tonifiaza corpul
- intareste sistemul imunitar
- elimina oboseala fizica si psihica
- favorizeaza aparitia energiei
- combate depresia
Beneficii baia cu aburi rece:
Beneficii sauna cu infrarosu:
- detoxifiaza organismul
- imbunatateste sistemul imunitar
- imbunatateste circulatia sangvina
- reduce grasimea din anumite zone ale corpului
- ajuta la slabit
Intrebari frecvente despre efectele saunei
Baia cu aburi folosita cu regularitate influenteaza procesul de slabire prin:
- Reglarea metabolismului, grabind in acest fel topirea grasimilor
- Detoxifierea si eliminarea toxinelor din celulele grase
- Combate durerile musculare si te ajuta sa te recuperezi rapid dupa efectuarea unui antrenament mai intens
- Diminueaza productia de cortizol, adica a hormonului care este vinovat de cresterea in greutate (provocat de stres)
In general, durata sedintei la sauna trebuie sa fie intre 5 si 20 de minute. Specialistii recomanda mersul baia cu aburi de 3 ori pe saptamana, avand sedinte de circa 20 de minute. Insa, aceasta nu este o regula stricta si inainte de a stabili un program fix pentru utilizarea saunei, este indicat sa consultati medicul.
-
La ce temperatura se face sauna?
Baia cu aburi se recomanda a fi la o temperatura de peste 90 de grade Celsius.
Sauna aduce numeroase beneficii pe care le poti afla aici.
-
Se face sauna cand esti racit?
Baia cu aburi este benefica atunci cand te confrunti cu o raceala sau gripa, deoarece in acest fel poti sa iti detoxifiezi intregul organism.
Contraindicatii
Sauna efecte negative
Desi aduce multe beneficii, baia cu aburi nu este benefica pentru orice si este strict interzisa:
- Femeilor insarcinate
- Persoanelor cu hipertensiune arteriala
- Persoanelor care au suferit un preinfarct
- Persoanelor care au boli cronice
- Persoanelor care sufera de afectiuni neurologice, cum ar fi epilepsia
- Persoanelor care au implanturi
- Persoanelor care au cancer / boli transmisibile sau alte boli de inima
- Persoanele care sufera de afectiuni dermatologice
- Persoanelor cu hipotiroidism
Referinte:
- https://www.finnleo.com/pages/health-and-wellness
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/313109.php
- https://www.healthline.com/health/dry-sauna-benefits
- https://www.organicfacts.net/sauna.html
- https://www.healthline.com/health/how-to-use-a-sauna#safety-tips