Amenoreea reprezinta intarzierea menstruatiei pana la 15- 16 ani sau oprirea brusca a menstruatiilor. Iata care pot fi cauzele, simptomele asociate, cum se stabileste diagnosticul si ce tratament este indicat.
1. Ce este amenoreea?
2. Simptome amenoree
3. De ce apare amenoreea?
4. Cum este diagnosticata amenoreea?
5. Tratament amenoree
6. Complicatii
7. Prevenire
Amenoreea reprezinta absenta menstruatiei. Pentru ca o femeie sa aiba cicluri menstruale regulate, hipotalamusul, glanda pituitara, ovarele si uterul ar trebui sa functioneze normal. Hipotalamusul stimuleaza glanda hipofiza pentru a elibera hormonul foliculo stimulator (FSH) si hormonul luteinizant (LH). FSH si LH determina ovarele sa produca hormonii estrogeni si progesteron. Estrogenul si progesteronul sunt responsabili pentru modificarile ciclice ale endometrului (mucoasa uterina), inclusiv menstruatia. In plus, tractul genital al femeii trebuie sa fie lipsit de anomalii care sa permita trecerea sangelui menstrual.
Exista doua tipuri de amenoree.
Amenoreea primara este atunci cand intarzie aparitia primei menstruatii. Intervalul normal de varsta este intre 14 si 16 ani. Acest tip de amenoree defineste absenta sangerarilor menstruale si a caracteristicilor sexuale secundare (de exemplu, dezvoltarea sanilor si a parului pubian de la pubertate) la o fata la varsta de 14 ani sau absenta sangerarii menstruale cu dezvoltarea normala a caracteristicilor sexuale secundare la o fata in varsta de aproximativ 16 ani.
Amenoreea secundara este atunci cand nu mai sunt menstruatii 3 luni la rand sau mai multe, dupa ce anterior au fost regulate. Amenoree secundara inseamna absenta menstruatiei in absenta sarcinii, alaptarii (producerea de lapte matern), suprimarea ciclului cu anticonceptionale hormonale sistemice (contraceptie) sau menopauza.
Principalul semn al amenoreei este absenta menstruatiei timp de 3 luni consecutive sau mai mult. Amenoreea este un simptom in sine. Orice simptome asociate depind de problema care provoaca amenoree. De exemplu, dezechilibrele hormonale pot provoca amenoree impreuna cu alte simptome. In functie de cauza amenoreei, puteti prezenta alte semne sau simptome, impreuna cu absenta menstruatiilor, cum ar fi:
Cauzele difera in principal in functie de tipul de amenoree.
O cauza comuna a amenoreei primare este istoricul familial de menstruatii intarziate. Cu toate acestea, uneori exista o problema genetica. Problemele genetice care pot afecta functionarea ovarelor in mod corect includ:
Poate exista o problema structurala la nivelul organelor genitale care este prezenta de la nastere. Ocazional, uterul si trompele uterine pot lipsi.
Cauzele lipsei menstruatiei includ o posibila sarcina, modificarile in greutate si exercitii fizice, medicamente si unele afectiuni de sanatate. Menstruatia se poate opri din mai multe motive.
Acestea includ:
Unele medicamente, cum ar fi contraceptivele cu progesteron si o serie de medicamente psihiatrice pot determina oprirea menstruatiei. Alte medicamente care afecteaza menstruatia includ:
Unele afectiuni medicale pot duce la oprirea menstruatiilor. Amenoreea poate rezulta, astfel, dintr-o boala de lunga durata, cum ar fi:
Factorii de risc pentru absenta menstruatiei includ:
Medicul poate diagnostica amenoreea in aceste cazuri:
Pentru diagnostic se tine cont si de simptome si istoricul general de sanatate. Se va efectua si un examen fizic – ce poate include un examen pelvin. Se pot efectua si teste, cum ar fi:
Tratamentul depinde de cauza amenoreei. Odata determinata cauza, tratamentul este indreptat catre corectarea bolii de baza, care ar trebui sa restabileasca menstruatia. Daca vorbim de deficiente nutritionale, se va ajusta in principal dieta. Daca vorbim de exces de greutate corporala, trebuie adoptata o dieta pentru scaderea sanatoasa in greutate, impreuna cu activitate fizica, pentru a ajunge la o greutate optima.
Pentru a trata probleme cu glanda tiroida, medicul va poate prescrie medicamente precum inlocuire hormonala sau va poate recomanda interventia chirurgicala. Pentru cancerul ovarian, medicul va poate recomanda o combinatie de medicamente, radioterapie si chimioterapie.
Daca amenoreea este cauzata de stres emotional, tratamentul se va axa pe gestionarea stresului. Mai exact, adoptarea unui stil de viata sanatos este primul pas in tratamentul amenoreei.
Unele cauze ale amenoreei pot fi gestionate prin terapie medicala (medicamentoasa). Exemplele includ urmatoarele:
Pot fi indicate si o serie de suplimente, cum ar fi suplimende de calciu, vitamina D, magneziu, vitamina B6. De asemenea, se pot recomanda suplimente amenoree precum Vitex agnus-castus (fructul castitatii), Alchemilla vulgaris sau Verbena officinalis.
Unele tumori hipofizare si hipotalamice pot necesita interventii chirurgicale si, in unele cazuri, radioterapie. Femeile cu adeziuni intrauterine necesita dizolvarea tesutului cicatricial. Procedurile chirurgicale necesare pentru alte anomalii ale tractului genital depind de situatia clinica specifica.
Complicatiile amenoreei pot include:
Ce poti face pentru a preveni amenoreea?
Referinte:
(1) What is amenorrhea?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/215776.php
(2) What Is Amenorrhea?, link: https://www.webmd.com/infertility-and-reproduction/guide/absence-periods
(3) Amenorrhea, link: https://emedicine.medscape.com/article/252928-overview
(4) What causes amenorrhea?, link: https://www.nichd.nih.gov/health/topics/amenorrhea/conditioninfo/causes
(5) Everything You Need to Know About Amenorrhea, link: https://www.healthline.com/health/amenorrhea