Fasolea verde este o sursa bogata de vitamina A, C, K, acid folic si fibre care sunt esentiale pentru sanatatea organismului. Afla din urmatorul articol ce contine fasolea verde, care sunt beneficiile consumului, dar si cateva retete delicioase si usor de preparat!
3. Cum se prepara si se consuma corect fasolea verde?
4. Beneficiile consumului de fasole verde
5. Retete sanatoase cu fasole verde
6. Cine nu ar trebui sa consume fasole verde?
Boabele fasolei verde sunt cunoscute si sub denumirea stiintifica de Phaseolus vulgaris si printre cele mai cunoscute legume din lume. Exista mai multe tipuri de fasole – ele pot avea diferite forme, culori si chiar alte denumiri in functie de regiune. Exista aproximativ 150 de soiuri de fasole in intreaga lume, iar in ciuda aspectului variabil al boabelor, continutul lor nutritiv si beneficiile pentru sanatate sunt similare.
Fasolea verde este printre cea mai populara leguma din lume, dupa cum s-a mentionat, si poate fi cultiva in climate diferite. Acest lucru a facut ca leguma sa fie un aliment atat de popular.
Fasolea verde si cea galbena sunt inrudite si au un gust foarte asemanator. De asemenea, cele doua tipuri de fasole detin si aceleasi substante nutritive, insa de fapt, fasolea verde si fasolea galbena sunt doua plante diferite desi fac parte din aceeasi specie. Culoarea galbena a pastailor de fasole provine de la flavonoidele pe care le contine, iar culoarea verde provine de la continutul mare de clorofila.
Conform bazei de date nationale a nutrientilor, fasolea verde este o leguma delicioasa si crocanta care are un numar redus de calorii, grasimi si nu contine colesterol. Continutul de fibre din aceasta leguma este ridicat si, de asemenea, contine cantitatea necesara organismului de proteine. In plus, fasolea verde mai contine:
Totodata, aceasta leguma verde este o sursa buna de:
100 de grame
Nu toate tipurile de amidon sunt sanatoase, insa conform unor studii de specialitate, amidonul din fasole este usor digerabil si aduce urmatoarele beneficii precum:
De asemenea, amidonul din fasole ofera organismului carbohidrati complecsi de care are nevoie pentru buna functionare a acestuia, oferindu-i in acelasi timp un cel mai bun tonus.
Poti pregati fasolea pentru iarna prin congelare. Tot ce ai de facut este sa speli foarte bine pastaile, sa le fierbi si dupa ce s-au racit, poti sa le pui in pungi ermetice alimentare si sa le lasi in congelator.
Fasolea se poate pregati pentru iarna (fie o achizitionezi direct din magazin). Iata cum poti sa pui fasole verde la borcan/conserva:
Ingrediente:
Mod de preparare: Se spala fasolea si se lasa la scurs, apoi se vor taia capetele. Daca pastaile sunt prea lungi poti sa le rupi in 2 sau 3 bucatele, dupa preferinte.
Separat, pune apa la fiert intr-o oala mare si las-o la foc pana cand va da intr-un clocot, dupa care pune pastaile. Lasa-le sa fiarba timp de 5 minute, iar apoi scurge-le bine de apa si pune-le in borcane sterilizate inainte. Toarna apa in care au fiert pastile in borcane si adauga cate o lingurita de sare. Apoi, poti sa pui borcanele intr-un loc uscat, intunecat si racoros.
100 de grame
Pe langa faptul ca fasolea este un aliment delicios pentru multe preparate culinare, aceasta legume ofera o multime de beneficii organismului, precum:
Fasolea verde poate ajuta la reducerea riscului de boli de inima datorita nivelului ridicat de flavonoide. Flavonoidele sunt antioxidanti polifenolici care se gasesc frecvent in fructe si legume. Au niveluri ridicate de flavonoide care contin anumite proprietati antiinflamatorii.
Nutritionistii spun ca un consum bogat de fructe si legume este asociat cu un risc mai redus de cancer, in special de cancer de colon. Un studiu recent a arat ca fasolea verde consumata moderat poate preveni formarea de polipi pre-cancerosi care duc in mod obisnuit la cancerul de colon.
Continutul ridicat de fibre din fasolea verde poate avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra sistemului digestiv, usurand procesul de digestie si miscarile intestinale. Astfel, anumte studii au aratat ca exista o corelatie pozitiva intre aportul crescut de fibre si de reducere a cancerului de colon.
In plus, prezenta clorofilei din acest tip de fasole poate fi, de asemenea, benefic in prevenirea cancerului. Un studiu de cercetare efectuat la Universitatea Oregon State din SUA a constatat ca un anumit compus din clorofila detine proprietati de prevenire a cancerului.
Un studiu asupra alimentelor vegetale efectuat la Institutul Central de Cercetare Tehnologica Alimentara din India sustine ca acest tip de fasole este una dintre legumele cunoscute care are o influenta definitiva hipoglicemica asupra pacientilor cu diabet. Diabetul zaharat este o afectiune care necesita mentinerea constanta a nivelului de zahar din sange la un nivel normal, astfel incat organismul sa poata indeplini sarcinile necesare. Regulatorii naturali ai diabetului sunt rari, astfel ca legatura dintre fasolea verde si plantele similare cu controlul sau prevenirea timpurie a diabetului este o veste excelenta pentru persoanele care vor sa gestioneze sau sa previna boala.
Prezenta antioxidantilor din fasole stimuleaza si intareste sistemul imunitar. Antioxidantii sunt compusi benefici in organismul nostru care cauta radicalii liberi periculosi, cu scopul de a-i elimina din sistemul nostru inainte ca acestia sa poata provoca boli sau leziuni tisulare. Fasolea verde este o buna sursa de carotenoizi si flavonoide – carotenoizii gasiti in in acest tip de fasole contin antioxidanti precum beta-carotenul si luteina. Flavonoidele contin antioxidanti de baza, cum ar fi quercetina si kaempferolul.
Anumite carotenoide specifice care se gasesc aceasta leguma verde pot preveni degenerarea maculara (care poate duce la o vedere slaba sau poate sa afecteze intregul sistemul ocular).
Fasolea verde este o sursa buna de vitamina K. Conform unor cercetari legate de efectele vitaminei K asupra organismului, s-a dovedit faptul ca vitamina este importanta pentru mentinerea oaselor sanatoase. De asemenea, calciul care se gaseste in fasole ajuta la prevenirea deteriorarii oaselor si a osteoporozei.
Acest tip de fasole contin multe fibre benefice pentru organism care ajuta la tratarea si prevenirea unor probleme digestive, cum ar fi constipatia, hemoroizii, ulcerul si boala de reflux gastroesofagian.
Iata cateva retete sanatoase si usor de preparat cu fasole verde:
Ingrediente:
Mod de preparare: Prima data, fasolea se spala si se pune la fiert in apa. Separat se va face mujdeiul de usturoi, tocand usturoiul marunt, se adauga un praf de sare dupa gust si apa. Dupa ce a fiert fasolea, se scurge bine de apa, iar apoi se caleste in 2 lingui de ulei foarte putin, se adauga mujdeiul de usturoi si se serveste simplu ca o garnitura alaturi de o friptura de pui sau alte preparate. Sa ai pofta!
Ingrediente:
Mod de preparare: Se fierbe fasolea in apa rece cu sare. Separat se lasa la inabusit ceapa taiata marunt impreuna cu usturoiul si ardeiul tocat cubulete, iar apoi se adauga peste fasolea fiarta. Se amesteca impreuna toate ingredientele de mai sus si se adauga sare si condimente dupa gust.
Separat, se ia un vas si se unge cu putin ulei, se tapeteaza cu putin pesmet, apoi se aseaza jumatate din cantitatea de fasole, se pune si jumatate din cantitatea de rosii taiate rondele. In cele din urma se presara cu pesmet ingredientele, patrunjelul tocat, iar apoi se aseaza ultimul strat de fasole verde, rondele de rosii, pesmetul, patrunjelul verde, iar ultimul strat trebuie sa fie format din rondele de rosii. Se introduce vasul la cuptor pentru aproximativ 15-20 de minute cat sa se formeze sosul si sa se inmoaie un pic rosiile. La final, preparatul se poate servi cu patrunjel verde deasupra ca atare sau garnitura la anumite preparate culinare.
Ingrediente:
Mod de preparare: Prima data se pun semintele de susan intr-o tava timp de 5 minute in cuptorul care a fost preincalzit la 200 grade C. Separat, se va toca o marunt ceapa, usturoiul si se vor cali timp de aproximativ 1-2 minute in uleiul care a fost incins la foc mediu. Apoi, se adauga ghimbirul ras si se lasa la calit inca 30 de secunde, dupa care se va pune morcovul si telina (care au fost date prin razatoare). Ingredientele se mai tin la foc timp de 1 minute, dupa care se adauga si fasolea verde. Se calesc toate ingredientele timp de 2 minute, apoi se adauga sosul de soia si piperul. Amesteca incontinuu pentru ca preparatul sa nu se lipeasca, apoi adauga putina apa, pune capacul si mai lasa ingredientele la foc timp de 5 minute. Dupa ce au trecut cele 5 minute, poti sa iei capacul de pe vas pentru a lasa lichidul sa se evapore. In cele din urma, presara semintele se susan, amesteca si poti servi preparatul. Sa ai pofta!
Acest tip de fasole nu trebuie consumat in cantitati foarte mari de persoanele care au probleme gastro-intestinale si digestive. De asemenea, trebuie evitat consumul acestei legume de catre persoanele care au afectiuni ale rinichilor sau la vezica urinara. Totodata, este important ca persoanele care au un deficit de minerale trebuie sa se adreseze unui medic inainte de a consuma aceasta leguma verde.
Referinte: