Unt de arahide – pasta tartinabila gustoasa, bogata in nutrienti, satioasa, obtinuta din alune nesarate si neprajite. Afla din urmatorul articol care sunt beneficiile consumului de unt de arahide, cum se consuma, dar si cateva retete usoare si sanatoase pe care le poti prepara!
2. Unt de arahide – compozitie
3. Beneficiile untului de arahide
4. Reguli privind consumul untului de arahide
5. Retete sanatoase cu unt de arahide
6. Precautii si contraindicatii
Untul de arahide este o pasta din care se pot prepara prajituri sau sandwich-uri sanatoase si care are o consistenta groasa, gustoasa si ofera satietate pentru o perioada indelungata de timp.
Exista mai multe tipuri:
Potrivit nutritionistilor, untul de arahide este un aliment sanatos, bogat in substante nutritive, cum ar fi:
100 de grame
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se spala arahidele si se pun la cuptor intr-o tava cat mai intinsa, pentru 5-7 minute. Dupa ce s-au racit, pune arahidele intr-un robot de bucatarie, cu o lingura de miere si putin ulei (FARA ulei de masline) si un praf de sare. Apoi se mixeaza ingredientele timp de 1-2 minute, cu pauze, in care cureti peretii robotului de pasta si o aduni pe toata la un loc. Repeta mixarea de 4-5 ori, pana cand untul de arahide incepe sa aiba o textura de pasta foarte cremoasa, care poate fi usor de intins pe paine. Sa ai pofta!
In afara de gustul sau deosebit, untul de arahide contine multe substante nutritive esentiale pentru organism. Iata care sunt beneficiile consumul moderat al untului de arahide:
Conform unei cercetari s-a descoperit ca alunele sunt o sursa excelenta de acizi grasi esentiali, acizi fenolici, flavonoide si fitosteroli care opresc complet absorbtia colesterolului rau (LDL). Continutul de grasime din untul de arahide este aproape egal cu cel al grasimilor gasite in uleiul de masline. Contine atat grasimi polinesaturate, cat si grasimi mononesaturate. Deoarece aceste grasimi nu sunt saturate, sunt bune de consumat fara a pune inima in pericol. Grasimile nesaturate din untul de arahide ajuta la scaderea nivelului rau de colesterol (lipoproteina cu densitate mica) si promoveaza circulatia colesterolului bun (lipoproteina de inalta densitate).
Consumul de unt de arahide poate fi benefic si in reducerea riscului de diabet de tip 2. Arahidele contin nu numai proteine, ci si grasimi nesaturate. Grasimile nesaturate imbunatatesc sensibilitatea la insulina.
Untul de arahide contine multe vitamine care ajuta organismul nostru ca sa functioneze corect. Vitamina A care se gaseste in componenta untului de arahide este utila pentru vedere, in timp ce vitamina C ajuta la stimularea sistemului imunitar si vindeca mai repede ulceratiile simple. Pe de alta parte, vitamina E gasita in untul de arahide este un micronutrient foarte important necesar organismului nostru pentru a dizolva structuri complexe de acizi grasi si blocaje de grasimi in artere.
Untul de arahide detine proprietati antioxidante datorita prezentei de folat, niacina, acid pantotenic, piridoxina, riboflavina si tiamina. Unul dintre antioxidantii gasiti in acesta este resveratrolul. Resveratrolul este un antioxidant polifenolic care poate ajuta la combaterea bolilor cronice.
Conform unei cercetari, untul de arahide contine B-sitosterol, un fitosterol care are rolul de a lupta impotriva cancerului, in special a:
Atat arahidele, cat si untul de arahide sau uleiul de arahide sunt surse ideale de fitosteroli.
Untul de arahide este o sursa buna de magneziu (170 mg / 100 grame). Aceasta reprezinta 42% din valoarea zilnica recomandata a magneziului. Magneziul are un rol important in dezvoltarea muschilor, oaselor si imunitatii. Magneziul ajuta, de asemenea, la reglarea nivelului de zahar din sange si a tensiunii arteriale. Prezenta sa in corpul nostru ajuta la peste 300 de reactii biochimice extrem de importante pentru supravietuirea noastra.
Calculii biliari, un risc major pentru sanatate, sunt cauzati de excesul de greutate, dietele drastice de slabit, anumite tipuri de medicamente pentru colesterol si de pilulele anticonceptionale. A fost efectuat un studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition privind alunele si consumul de nuci legate de riscul de calculi biliari, iar rezultatele studiului au aratat ca, pe o perioada de 2 decenii, femeile care au consumat in mod regulat unt de arahide si nuci au redus riscul de a dezvolta calculi biliari.
Arahidele si untul de arahide sunt bogate in fibre dietetice. O cana sau aproximativ 125 g de arahide si unt de arahide are 12 g, respectiv 20 g de fibre dietetice. Fibra dietetica este una dintre cele mai importante substante pentru organism, deoarece lipsa fibrelor alimentare poate duce la mai multe probleme de sanatate si boli precum constipatie, diabet zaharat, colesterol si diverse boli de inima.
Pe scurt iata si alte beneficii importante ale consumului de unt de arahide:
Untul de arahide trebuie sa fie consumat cu moderatie, deoarece este un aliment bogat in calorii si satios, ceea ce inseamna ca iti ofera energia necesara pentru o mare parte din zi. Specialistii nu recomanda sa consumi mai mult de 2 linguri de pasta de arahide pe zi, iar in acest fel alimentul nu te va ingrasa si-ti va oferi substantele nutritive necesare.
2 linguri de unt de arahide contin:
Untul de arahide nu contine grasimi saturate si poate fi consumat in mod regulat. Nu contine decat grasimi nesaturate, iar aceasta este o veste buna pentru persoanele care se tem ca vor creste in greutate daca consuma regulat pasta de arahide. Insa, specialistii recomanda consumul moderat al acestui aliment, deoarece este bogat in calorii si nu trebuie sa faci exces!
Untul de arahide se poate manca cu urmatoarele alimente:
Poti opta pentru un sandwich cu unt de arahide si banane. Tot ce ai de facut este sa ungi 2 felii de paine cu unt de arahide, peste care sa pui feliute de banane. Acest tip de sandwich contine multe calorii sanatoase care iti vor oferi energie pentru o perioada lunga de timp.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se adauga toate ingredientele intr-un blender si se amesteca foarte bine timp de 1 minut sau pana cand se formeaza o pasta. La final se adauga cuburi de gheata (dupa preferinte). Sa ai pofta!
Ingrediente:
Mod de preparare:
Preincalzeste cuptorul la 160 de grade Celsius. Apoi, amesteca ouale, siropul de agave, bananele pasate cu untul de arahide si extractul de vanilie cu ajutorul unui mixer. Adauga treptat amestecul de faina in amestecul format, dupa care se adauga in forma de copt pentru briose din hartie. Se lasa la cuptor timp de aproximativ 20 – 25 de minute sau pana cand o scobitoare infipta in aluat iese curata din briosa. Sa ai pofta!
Ai nevoie de un mar, pe care sa-l tai in 4 inele potrivite ca marime, dupa care sa faci un cerculet in mijlocul lor si scoate semintele. Unge inelele de mere cu putin unt de arahide, iar deasupra poti sa presari putini fulgi de cocos. Sa ai pofta!
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se amesteca toate ingredientele impreuna, intr-un bol, apoi se fac diferite forme tip baton (cum este batonul de ciocolata ca forma). Batoanele se pun intr-o tava si se acopera cu o folie alimentara si se lasa la frigider pentru cel putin 6 ore sau peste noapte, daca este posibil. Apoi, se presara fructe de padure proaspete spalate sau felii de banana, ca alternativa pentru un mic dejun. De asemenea, poti adauga fulgi de ciocolata sau unt de arahide suplimentar, daca vrei sa transformi acest preparat intr-un desert simplu. Acesta gustare se poate pastra la frigider pentru aproximativ 5 zile. Sa ai pofta!
Consumul de unt de arahide este o optiune sanatoasa care ofera multe beneficii pentru sanatatea organismului. Cu toate acestea, consumul in exces al untului de arahide poate creste aportul zilnic de grasimi saturate, sodiu si calorii.
De asemenea, pentru a te asigura ca vei consuma unt de arahide sanatos, fie il prepari acasa, fie alegi din magazin un sortiment fara emulgatori, indulcitori artificiali si alte E-uri.
Totodata, consumul de unt de arahide este interzis persoanelor care au alergie la arahide!
Referinte: