Botulismul la copii poate avea cauze diferite fata de botulismul la adulti. Iata care sunt simptomele, de ce apare aceasta problema medicala, ce includ metodele de tratament.
1. Ce este botulismul?
2. Semne si simptome botulismul la copii
3. Cauze
4. Cum se face diagnosticul?
5. Tratament botulismul la copii
6. Prognostic
7. Prevenire botulismul la copii
Botulismul este o afectiune grava cauzata de o toxina ce e produsa de Clostridium botulunum – o bacterie. Apare atunci cand sunt ingerate bacteriile care produc toxina in interiorul corpului. Poate provoca slabiciune musculara si probleme de respiratie. Sunt mai multe forme de botulism – botulism alimentar, botulism intestinal, botulism cauzat de rani. Forma intestinala este cea mai comuna si apare mai ales la cei mici (botulismul la copii) – in special copiii sub 12 luni care sunt mai susceptibili – botulism infantil.
Aceasta boala afecteaza, de obicei, bebelusii cu varste cuprinse intre 3 saptamani si 6 luni, dar toti bebelusii sunt expusi riscului in primele zile de nastere. Dupa varsta de 1 an, intestinele sunt de obicei suficient de mature pentru a impiedica sporii sa creasca, iar botulismul este rar. Dupa aceasta varsta, botulismul apare atunci cand oamenii consuma alimente care au fost pastrate intr-un mediu in care bacteriile pot creste si produc neurotoxina. Acest lucru apare cel mai frecvent la legume, carne si peste -toate in conserva.
Botulismul infantil este o afectiune gastrointestinala rara, dar grava, cauzata de expunerea la sporii Clostridium botulinum (C. botulinum). Bacteriile din spori pot creste si se pot multiplica in intestinele unui bebelus, producand o toxina periculoasa. Problema poate sa apara la sugari pana la varsta de 12 luni.
Sporii de bacterii Clostridium botulinum, care se gasesc in murdarie si praf, pot contamina mierea. Aceste bacterii sunt inofensive pentru copiii si adultii mai in varsta, deoarece sistemele lor digestive mature pot indeparta sporii din corp inainte de a provoca simptome si daune. In schimb, bebelusii foarte mici nu au dezvoltat pana la acest moment al varstei capacitatea de a manipula sporii. Astfel, daca un sugar va ingera sporii, bacteriile germineaza, se inmultesc si produc toxina.
Simptomele botulismului incep intre 3 si 30 de zile dupa ce un copil ingereaza sporii. Constipatia este adesea primul semn de botulism pe care il observa parintii (desi exista multe alte cauze ale constipatiei). Alte simptome ale botulismului pot include:
Simptomele ulterioare includ:
In cazul botulismului alimentar, dat de ingestia de alimente care au dezvoltat bacteria – cum ar fi conserve – simptomele se dezvolta la 12–36 ore dupa consumul alimentelor contaminate. Primele simptome sunt greata, varsaturile si diareea. Simptomele ulterioare sunt paralizia ochilor, gurii si gatului, si apoi progresiv paralizia altor muschi.
Botulismul se poate dezvolta si atunci cand o rana este infectata cu bacteriile. Bacteriile din rana produc toxina, care este absorbita de la locul plagii.
Simptomele botulismului alimentar apar de obicei la 12 – 36 de ore dupa consumul alimentului care contine toxina. Cu toate acestea, este posibil ca simptomele sa apara dupa cateva zile. Perioada de incubatie pentru botulismul infantil nu este cunoscuta, deoarece timpul exact de la ingestie nu poate fi de multe ori determinat.
Sporii de Clostridium botulinum, care se gasesc in mod obisnuit in mediu (sol si praf) pot fi adunati de albine si adusi in stup.
Botulismul alimentar apare atunci cand persoana consuma toxina prezenta in alimentele contaminate. Adesea implica alimente procesate in mod necorespunzator in casa. Botulismul infantil apare atunci cand copiii vor ingera spori care cresc si produc bacterii. Aceste bacterii se reproduc apoi in intestin si elibereaza toxina. Botulismul infantil a fost asociat cu un consum de miere care contine sporii bacterieni.
Sugarii, copiii mai mari si adultii pot deveni infectati din alimente conservate in mod necorespunzator sau conservate in mod necorespunzator, uleiuri infuzate cu plante, sosuri ambalate etc.
Mierea poate fi contaminata cu sporii de Clostridium botulinum si este singurul aliment implicat in botulismul infantil. Studiile internationale au aratat ca aproximativ 2 – 7% dintre probele de miere contin spori de C. botulinum. Nu trebuie sa li se dea miere copiilor cu varsta mai mica de un an. Mierea nu trebuie adaugata niciodata la mancarea pentru bebelusi, nici administrata pentru a calma o tuse si nici miere pe suzeta. In general copiii de peste 2 ani pot sa consume miere. Retineti insa ca mierea, fiind un indulcitor, are multe calorii, la fel ca si alte zaharuri naturale.
Mama care alapteaza poate sa manance miere. Botulismul nu se transmite prin laptele matern.
Aveti grija cand pregatiti alimente conservate acasa. Botulismul a fost asociat cu alimente in conserve si, mai recent, cu legume conservate in ulei si cu alte alimente. Aruncati toate alimentele crude sau din conserve care arata orice semne de deteriorare.
Cand conservati sau depozitati alimente la domiciliu, acordati o atentie deosebita igienei, timpului de gatit, presiunii, temperaturii, refrigerarii si depozitarii. Gatitul sub presiune este singura metoda recomandata pentru conservarea alimentelor precum carnea, fructele de mare si majoritatea legumelor.
Asigurati-va ca utilizati echipamentul corect, sterilizati corect recipientele si respectati intotdeauna recomandarile de timp, presiune. Nu gustati mancare din recipiente umflate sau alimente „spumoase” sau care au un miros neplacut.
Simptomele copilului sunt analizate de medic pentru a diagnostica botulismul la copii. Diagnosticul poate fi confirmat cel mai adesea prin identificarea toxinelor in scaun, in probele gastrice sau alimentele consumate. Pentru a diagnostica botulismul plagilor, probe de tesut pot fi examinate in laborator.
Botulismul este o urgenta medicala. Cel mai important tratament pentru botulism este ingrijirea de sustinere, inclusiv respiratia asistata folosind un ventilator pentru probleme de respiratie si lichide intravenos, daca persoana nu poate inghiti. Antitoxina impotriva botulismului trebuie administrata din timp, daca este disponibila, pentru a reduce severitatea simptomelor. Tratamentul poate include:
O mare parte din tratamentul pentru botulism este de sustinere si de reducere a simptomelor. Aproape toti copiii vor trebui spitalizati. Copiii trebuie hraniti corespunzator, se mentin deschise caile respiratorii si se monitorizeaza problemele de respiratie. In circumstante speciale, medicul pediatru poate sa ii ofere copilului o antitoxina intravenoasa care blocheaza activitatea toxinei din fluxul sau de sange. Acest lucru poate ajuta la ameliorarea simptomelor atunci cand sunt administrate la timp in procesul infectios. Medicamentele antibiotice nu sunt utile in tratarea majoritatii cazurilor de botulism, desi pot fi utilizate in tratarea botulismului plagilor. Antibioticele, in general, nu trebuie utilizate in cazurile de botulism infantil.
Majoritatea copiilor se recupereaza complet de la botulism, desi poate dura cateva saptamani pana la luni. In cazurile in care afectiunea este netratata, simptomele botulismului alimentar progreseaza uneori intr-o etapa in care muschii respiratiei devin paralizati, provocand moarte chiar, prin insuficienta respiratorie.
In majoritatea cazurilor, botulismul este usor de prevenit. Puteti reduce riscul cu urmatoarele masuri preventive:
La fel ca multi germeni, sporii Clostridium botulinum care provoaca botulism la sugari sunt peste tot in mediu. Sunt in praf si murdarie si chiar in aer. Nu se stie exact de ce unii sugari dezvolta botulism, in timp ce altii nu. O modalitate de a reduce riscul de botulism este de a nu le oferi copiilor miere sau orice fel de alimente procesate care contin miere inainte de varsta de 1 an. Mierea este o sursa dovedita de bacterii posibile si poate duce la botulism la sugari.
Pentru a va proteja bebelusul de botulismul infantil:
Referinte:
(1) Botulism, link:https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/botulism
(2) Botulism, link: https://www.cdc.gov/botulism/
(3) Infant botulism, link: https://kidshealth.org/en/parents/botulism.html
(4) Botulism, link: https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/infections/Pages/Botulism.aspx
(5) Botulism, link: https://www.nhs.uk/conditions/botulism/
(6) Infant botulism, link: https://www.aafp.org/afp/2002/0401/p1388.html