Hematocrit – iata ce reprezinta acesta, cum se testeaza nivelul de hematocrit, cand este indicata testarea, care sunt valorile normale si ce poate reprezenta un nivel prea mare sau prea scazut.
1. Ce este hematocritul?
2. Indicatiile testarii hematocritului
3. Cum se masoara hematocritul?
4. Valorile hematocritului
5. Nivel prea scazut de hematocrit
6. Nivel prea mare de hematocrit
Hemoleucograma include testarea celulelor sangvine si a componentelor sangelui, inclusiv globule rosii, globule albe si trombocite, dar si hematocrit. Hematocritul (HCr, Ht) este volumul de celule sangvine rosii dintr-un volum de sange total. Depinde de numarul si dimensiunea globulelor rosii. O crestere a globulelor rosii este echivalenta cu eritrocitoza si o scadere indica o anemie.
Anumiti factori pot creste nivelul hematocritului, si anume sportul intens, ingestia unor alimente, injectarea catecolaminelor etc.
Testarea hematocritului indica ce procent din volumul intreg de sange este format in mod special din eritrocite sau globule rosii.
Sangele transporta urmatoarele:
De asemenea, transporta si deseurile menajere si dioxidul de carbon.
Celulele sangvine sunt produse in maduva osoasa. Maduva osoasa este materialul spongios din centrul oaselor care produce toate tipurile de celule din sange. Exista alte organe si sisteme in corpurile noastre care ajuta la reglarea celulelor sangvine. Ganglionii limfatici, splina si ficatul ajuta la reglarea productiei, distrugerii si functiei celulelor. Productia si dezvoltarea de noi celule in maduva osoasa este un proces numit hematopoieza.
Celulele sangvine formate in maduva osoasa incep ca celule stem. O celula stem (sau celula stem hematopoietica) este prima etapa a tuturor celulelor sangvine. Pe masura ce celula stem se maturizeaza, mai multe celule distincte evolueaza. Acestea includ globulele rosii, globulele albe si trombocitele. Celulele sangvine imature pot sa ramana in maduva pentru a se maturiza. Altele circula in alte parti ale corpului pentru a se transforma in celule sangvine mature si functionale.
Sangele este format din plasma, celule rosii si albe si trombocite. Plasma reprezinta aproximativ 55 % din lichidul sangvin la om. Este formata din 92% apa si restul de 8% e reprezentat de dioxid de carbon, glucoza, hormoni, proteine, saruri minerale, grasimi si vitamine.
Restul de 45 % din sange consta in principal in celule rosii si albe si trombocite. Fiecare dintre acestea are un rol vital in mentinerea functionarii eficiente a sangelui.
Celulele rosii sau eritrocitele transporta oxigenul catre si dinspre plamani. Hemoglobina este o proteina care contine fier si retine oxigenul pana la destinatie. Celulele albe din sange sau leucocitele alcatuiesc mai putin de 1 % din continutul de sange si regleaza apararea vitala impotriva bolilor si a infectiilor. Trombocitele interactioneaza cu proteine de coagulare pentru a preveni sau opri sangerarea.
Testul este indicat pentru a determina proportia de sange care este alcatuita din globule rosii pentru a depista, pentru a ajuta la diagnosticarea sau monitorizarea bolilor care afecteaza numarul de eritrocite. De asemenea, testul este indicat ca parte a unui examen de rutina sau daca medicul suspecteaza ca aveti o problema medicala ca anemia. Acest test este utilizat pentru a evalua urmatoarele probleme de sanatate:
Anemia este o afectiune in care organismul nu are suficiente globule rosii pentru a transporta oxigenul in corp. Poate avea multe cauze, inclusiv deficit de fier si de vitamine. Printre simptomele anemiei se numara:
Pentru a diagnostica anemia se poate recomanda si o hemoleucograma completa sau un test de hemoglobina.
In majoritatea laboratoarelor, hematocritul este masurat cu un aparat de laborator care determina automat o varietate de analize de sange, denumite hemoleucograma. Este o lista numerica ce include valoarea hematocritului, concentratia de hemoglobina si cele trei linii de celule sangvine produse de maduva osoasa (globulele rosii, globulele albe si trombocitele).
O alta metoda simpla este pe baza unei centrifuge, fiind o testare manuala. Celulele rosii se colecteaza in partea de jos si formeaza o coloana rosie si sunt separate de coloana serica. Inaltimea coloanei de celule rosii impartita la inaltimea lichidului total din tubul capilar este egala cu hematocritul. O centrifuga este un aparat de laborator care se invarte la o viteza mare pentru a duce la separarea continutului sangelui. Se va adauga un anticoagulant special pentru a nu se coagula sangele.
Pentru testarea hematocritului se va preleva o proba de sange dintr-o vena de la brat. Nu necesita pregatiri speciale inainte de test. Exista un risc foarte mic de dureri usoare sau vanatai la locul in care a fost introdus acul, ca in cazul majoritatii testelor de sange. Un test de hematocrit nu este asociat cu efecte secundare sau riscuri majore. Este posibil sa aveti sangerari sau inrosire usoara la locul punctiei. Discutati cu medicul daca aveti umflarea sau sangerare care nu se opreste in cateva minute de la aplicarea presiunii pe locul punctiei.
Rezultatele testului de hematocrit sunt raportate ca procent de globule rosii. Intervalele normale variaza in functie de rasa, varsta si sex. Rezultatele sunt date procentual. Valorile normale ale hematocritului sunt diferite pentru barbati, femei si copii. In general, un interval normal este considerat a fi:
Pentru copii, mai detaliat, valorile pot fi:
Pentru copiii cu varsta de 17 ani si mai mici, intervalul normal variaza in functie de varsta si sex. Laboratorul specific care analizeaza rezultatele va determina intervalul normal de hematocrit pentru un copil de o anumita varsta. Daca nivelul de hematocrit este prea mic sau prea mare, acesta poate indica diverse probleme.
Valorile pentru femei insarcinate adulte sunt de aproximativ 30- 34% limita inferioara si 46% limita superioara. Pentru locuitori la inaltime mare valorile sunt de aproximativ 45 – 61% la barbati si 41- 56% la femei (aceste niveluri sunt treptat medii mai mari pe masura ce altitudinea creste.
Daca hematocritul este ridicat, poate insemna ca organismul produce prea multe globule rosii. Hematocritul poate fi, de asemenea, ridicat daca plasma sau volumul de sange sunt prea mici. Acest lucru se poate intampla cand sunteti deshidratat sau in stare de soc.
O serie de factori pot afecta rezultatul unui test de hematocrit si pot da rezultate inexacte sau inselatoare, inclusiv:
Medicul va lua in considerare posibilii factori atunci cand interpreteaza rezultatele testului pentru hematocrit. Este posibil ca medicul sa doreasca sa repete testul si sa faca alte analize de sange daca rezultatele ofera informatii contradictorii sau neasteptate.
Un hematocrit scazut inseamna ca procentul de globule rosii este sub limitele inferioare ale normalulul pentru varsta, sexul sau conditia specifica (de exemplu, sarcina sau locuitul la o altitudine mare). Un alt termen pentru hematocrit scazut este anemia. Nivelurile scazute de hematocrit pot fi un semn de:
Factorii care cresc nivelul de hematocrit includ:
Deoarece vitamina C ajuta organismul sa absoarba fierul, puteti creste hematocritul consumand fructe si legume bogate in vitamina C, cum ar fi broccoli, varza de Bruxelles, varza, pepene galben, kiwi, capsuni, rosii etc.
In plus, cuprul ajuta la prevenirea anemiei, ajutand la depozitarea si absorbtia fierului. Puteti creste hematocritul consumand alimente bogate in cupru, cum ar fi caju, seminte de susan, ciuperci shiitake, nuci etc.
Hematocritul poate fi crescut medical cu:
Un hematocrit ridicat inseamna procentul de globule rosii din sangele unei persoane care este peste limitele superioare ale normalului pentru varsta, sexul sau afectiunea specifica. Niveluri ridicate de hematocrit pot indica:
Inainte de a face testul, anuntati medicul daca ati avut recent o transfuzie de sange sau sunteti gravida. Sarcina poate scadea nivelul de azot din ureea din sange din cauza cresterii lichidului din corp. O transfuzie recenta de sange poate afecta si rezultatele. Daca traiti la o altitudine mare, nivelurile de hematocrit tind sa fie mai mari din cauza cantitatilor reduse de oxigen din aer.
Se poate reduce nivelul de hematocrit prin urmatoarele metode:
Tratamentul hematocritului ridicat sau scazut depinde de cauza (cauzele) care sta la baza, nivelul hematocritului si starea generala de sanatate a individului. Majoritatea cazurilor nu sunt tratate cu medicamente sau proceduri daca hematocritul este doar putin peste sau sub nivelul normal. Unii pacienti cu hematocrit foarte scazut pot necesita fier intravenos, transfuzii sau medicamente pentru a stimula producerea de celule rosii de catre maduva osoasa. Unii pacienti cu hematocrit foarte mare din cauza unor boli, cum ar fi policitemia vera, pot necesita prelevari de sange.
Medicul va decide cand medicamentele sau procedurile sunt necesare pentru fiecare individ. In general, valorile anormale ale hematocritului sunt monitorizate de medici prin teste de sange de rutina.
Referinte:
(1) Hematocrit test, link: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/hematocrit/about/pac-20384728
(2) Hemoglobin and Hematocrit, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK259/
(3) Hematocrit test, link: https://www.healthline.com/health/hematocrit#risks
(4) Hematocrit (Blood Test), link: https://www.emedicinehealth.com/hematocrit_blood_test/article_em.htm#how_is_a_low_or_high_hematocrit_treated
(5) Hematocrit Test, link: https://medlineplus.gov/lab-tests/hematocrit-test/