Scortisoara este un condiment aromat si parfumat si este folosit de mii de ani pentru proprietatile sale medicinale. Aflati din urmatorul articol care sunt beneficiile si remediile cu scortisoara!
3. Scortisoara: proprietati si beneficii
5. Boli in care este benefica scortisoara
6. Dieta cu miere si scortisoara
Scortisoara sau sub denumirea stiintifica – Cinnamomum verumm – este una dintre cele mai populare si recunoscute condimente din lume, care provine din scoarta de copac numita Cinnamomum.
Acest condiment aromat a fost mentionat in literatura si in scrierile clasice de mii de ani, dateaza chiar din vremurile Egiptului Antic, iar astazi este utilizata la scara larga si este cunoscuta pe fiecare continent. Desi este folosita de mii de ani, astazi scortisoara are aceleasi proprietati medicinale. In plus, este un condiment ieftin si disponibil in fiecare supermarket sau magazin alimentar.
Exista doua tipuri principale de scortisoara:
Criterii | Ceylon | Cassia |
Gust | Dulce si delicat | Puternic |
Culoare | Maro deschis | Maro inchis |
Textura | catifelata | Aspra, grunjoasa |
Origine | India si Sri Lanka | China, Vietman, Indonezia |
Continut de cumarina | Scazut | Ridicat |
Cinnamomum verumm se obtine prin taierea tulpinilor copacilor de scortisoara, Cinnamomum. Scoarta interioara este apoi extrasa si partile lemnoase sunt eliminate. Cand se usuca scoarta, se formeaza fasii care se onduleaza in rulouri, numite betisoare de scortisoara. Aceste bete pot fi macinate pentru a forma pudra. Mirosul si aroma distincta a scortisoarei se datoreaza partii uleioase care este foarte ridicata in compusul scortisoara. Oamenii de stiinta cred ca acest compus este responsabil pentru majoritatea efectelor puternice ale scortisoarei asupra sanatatii si metabolismului.
100 de grame
100 de grame scortisoara macinata
Iata care sunt proprietatile si beneficiile pentru sanatate ale scortisoarei:
Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale scortisoarei este controlul pe care il are asupra nivelului de zahar din sange din organism. Cand se adauga scortisoara in preparatele culinare se poate incetini chimic procesul de golire a stomacului, ceea ce se intampla atunci cand consumati zaharuri simple din carbohidrati de baza. Cinnamomum verumm combate acest efect si reduce influxul major de glucoza in fluxul sanguin. Astfel, scortisoara ajuta la echilibrarea nivelului de glucoza, mai precis a diabetului. Ajutand la reglarea echilibrului insulinei si glucozei din organism, scortisoara poate fi atat o masura preventiva, cat si un tratament eficient pentru diabetul zaharat.
O serie de studii au relevat faptul ca Cinnamomum verumm este un condiment foarte puternic pentru persoanele care sunt interesate despre cum si in ce fel ar putea sa reduca riscul de declansare al cancerului. Conform unei cercetari, in scortisoara se gaseste o substanta si anume, aldehida cinamica care impiedica in mod activ raspandirea de celule canceroase in organism. In plus, conform altei cercetari efectuate in India s-a descoperit ca scortisoara are diferite proprietati care ajuta la uciderea acelor celule care sunt declansatoare pentru cancerul de colon.
Cinnamomum verumm contine potasiu si s-a dovedit faptul ca, aceasta ajuta la stimularea concentrarii si mentinerii capacitatii mentale. Se spune ca exista o legatura chimica intre creier, mirosul si gustul de scortisoara care determina cresterea puterii de concentrare. Asadar, daca doriti sa aveti rezultate exceptionale si sa va dezvoltati puterea de concentrare mancati la micul dejun o portie cu orez cu lapte vegetal si scortisoara din abundenta sau luati alte suplimente pe baza de scortisoara.
Nivelurile ridicate de magneziu gasite in betisoarele de scortisoara ajuta la mentinerea sanatatii oaselor. Acest lucru se datoreaza faptului ca magneziul impreuna cu calciul ajuta la prevenirea osteoporozei si la stimularea sanatatii oaselor mai ales la batranete. Consumul de betisoare de scortisoara ar putea sa nu para deosebit de apetisant, dar este important si necesar, deoarece acestea contribuie la mentinerea sanatatii oaselor.
Condimentul aromat contine diferite uleiuri esentiale si compusi organici care neutralizeaza radicalii liberi. In plus, mai contine antioxidanti puternici care sunt cunoscuti pentru capacitatea lor de a imbunatati sanatatea inimii si, de asemenea, care ajuta la prevenirea anumite boli cronice care sunt exacerbate de activitatea radicalilor liberi. Fibrele prezente in scortisoara ajuta, de asemenea, la mentinerea sanatatii inimii prin reglarea nivelului de colesterol.
Scortisoara macinata contine o anumita cantitate de fibre dietetice care ajuta la functionare si mentinerea sanatatii sistemului digestiv. Astfel, fibrele din Cinnamomum verumm stimuleaza miscare peristaltica care ajuta la imbunatatirea digestiei, previne constipatia, balonarea si chiar aparitia unor afectiuni mult mai grave precum sunt ulceratiile gastrice.
Pe langa faptul ca trateaza si combate anumite boli, Cinnamomum verumm:
Amestecati 1 lingurita de scortisoara pudra si 3 lingurite de miere si aplicati amestecul pe zona afectata de acnee. Lasati aceasta pasta sa actioneze peste noapte sau timp de 20 de minute inainte de spalare cu apa calda. Cicatricile de la acnee s-ar putea usca si pielea va avea un aspect mai sanatos si mai intinerit.
Aceasta pasta poate, de asemenea, poate decolora si inchide porii. Totusi, amestecul cu scortisoara si miere nu trebuie sa fie utilizat mai mult de o data pe saptamana, deoarece poate provoca iritatii ale pielii.
Scortisoara folosita pe ten duce la cresterea naturala a nivelului de colagen in numai 6 ore de la aplicarea acesteia. In plus, pulberea acestui condiment actioneaza ca un exfoliant benefic pentru eliminarea celulelor moarte ale pielii. Acest lucru ajuta la refacerea tesuturilor afectate de radicalii liberi prin redarea stralucirii tenului. Scortisora poate fi folosita in combinatie cu sare de mare, ulei de migdale, miere si ulei de masline.
Condimentul aromat trebuie sa fie inclus in alimentatie, deoarece poate imbunatati aspectul si tonusul pielii. De exemplu, adaugati lingura de scortisoara in diferite preparate culinare, deoarece condimentul va ofera o sursa buna de fibre. In plus, acest lucru duce la eliminarea deseurile si a tuturor toxinelor din corp. Pe de alta parte, consumul unui smoothie cu un praf de scortisoara poate lupta impotriva bacteriilor care provoaca acneea si alte afectiuni ale pielii.
Acest ceai este o bautura sanatoasa care aduce o multe beneficii pentru sanatate si se prepara foarte simplu si rapid.
Ingrediente pentru o cana de ceai
Mod de preparare
Se pune apa la fiert. Separat, in cana se pune scortisoara si mierea care se amesteca putin. Dupa ce a fiert apa, se adauga in cana si se amesteca treptat pana cand se omogenizeaza. La final se adauga zeama de la lamaie.
Amestecati o lingurita din condimentul aromat si doua lingurite de miere intr-un pahar cu apa. Jumatate din acest amestec se va consuma seara inainte de culcare, iar cealalta jumatate va trebui sa fie consumata imediat in urmatoare zi, de dimineata pe stomacul gol. Consumati acest amestec conform indicatiilor anterioare pentru:
Daca doriti sa ardeti mai multe calorii intr-un timp scurt, atunci un remediu popular este cafeaua cu un praf de scortisoara. Aceasta bautura pe baza de cofeina va ajuta sa ardeti mai multe calorii, iar pudra sau uleiul de Cinnamomum verumm reduc pofta de mancare si va ajuta sa stati departe de gustarile care sunt nesanatoase.
Preparati cafeaua ca de obicei (cu lapte, miere sau zahar) dupa care adaugati putin praf de scortisoara , fie 3 picaturi de ulei.
Cu ajutorul celor trei ingrediente veti putea face o bautura care va ajuta la reglarea circulatiei sangvina si a temperaturii corpului. In plus, aceasta va ajuta la prevenirea de boli tiroidiene (de glanda).
Ingrediente
Mod de preparare
Fierbeti apa peste care adaugati sucul de merisoare. Reduceti focul si amestecand continuu adaugati treptat ghimbirul, scortisoara, nucsoara si feliutele de lamaie. Apoi, lasati ingredientele sa mai fiarba la foc mic timp de 15 – 20 de minute. Dupa ce ati inchis focul, lasati bautura sa se raceasca pana cand ajunge la temperatura camerei, iar apoi adaugati si mierea.
Uleiul esential de Cinnamomum verumm are urmatoarele proprietati si beneficii:
Capsulele cu Cinnamomum verumm:
De cele mai multe ori, aceste capsule sunt utilizate ca adjuvant in stari de raceala si gripa, imunitate scazuta si diabet zaharat.
Mod de utilizare
Doza recomandata este de 3 capsule pe zi, mai exact dimineata, la pranz si seara dupa mesele principale ale zilei.
Dupa cum s-a mai mentionat in acest articol, scortisoara este un remediu eficient pentru tratarea de anumite boli ca:
Daca aveti probleme cu greutatea, recomandarea specialistilor nutritionisti este sa tineti o dieta cu amestecul de miere si scortisoara prezentat anterior.
Urmati aceasta dieta timp de 2 saptamani, timp care incercati sa eliminati aportul de consum de dulciuri, mancare procesate, grasimi, prajeli si sucuri. Pentru rezultate vizibile intr-un timp scurt este recomandat sa faceti sport in mod constant. Daca doriti sa reluati dieta este necesar sa luati o pauza de o luna, iar apoi sa o reincepeti.
Evitati consumul condimentului daca:
Daca stiti ca aveti tulburari digestive, consumul acestui condiment nu trebuie sa fie exagerat, ci din contra ar trebui sa fie limitat. In cazuri rare, scortisoara poate duce la indigestie care la randul ei poate cauza crampe la stomac, constipatie sau diaree.
Femeile care sunt insarcinate si cele care alapteaza nu trebuie sa consume acest condiment, deoarece le poate cauza dureri de stomac, gaze si indigestie. In plus, poate sa declanseze anumite alergii bebelusului.
Acest condiment este benefic pentru copii, deoarece aduce o multime de beneficii pentru sanatate:
Inainte de a introduce in alimentatia copilului acest condiment este important sa consultati inainte medicul pediatru.
Referinte: