Usturoi – planta nutritiva, aromata, cu un miros puternic, care aduce numeroase beneficii pentru sanatatea si buna functionare a organismului. Aflati din urmatorul articol mai multe informatii despre usturoi, cum il puteti integra in dieta alimentara, dar si care sunt proprietatile acestuia.
3. Usturoi – beneficii si proprietati
4. Remedii si tratamente cu usturoi – preparare si administrare
5. Cura cu usturoi pentru slabit
6. Usturoiul – contraindicatii
Planta de usturoi sau Allium sativum este un ingredient popular in gatit in intreaga lume datorita mirosului puternic si a gustului delicios pe care-l are. Cu toate acestea, de-a lungul istoriei antice, usturoiul a fost folosit in principal pentru efectele benefice pe care le aduce pentru sanatate. Utilizarea acestei plante aromate a fost studiata de multe civilizatii, inclusiv de egipteni, babiloniei, greci, romani si chinezi.
Astazi, oamenii de stiinta au descoperit ca beneficiile pentru sanatate pe care le ofera usturoiul sunt datorate compusilor de sulf. In plus, unul dintre cei mai cunoscuti compusi poarta numele de alicina, care este prezent pentru un timp foarte scurt atunci cand usturoiul proaspat a fost taiat, tocat, zdrobit sau mancat in stare pura.
Usturoiul mai contine si alti compusi care joaca un rol benefic asupra sanatatii. Printre acesti compusi se numara si disulfura de dialil si cisteina.
Usturoiul contine vitamine si minerale, precum manhan, vitamina B6, vitamina B, vitamina C, seleniu, calciu, cupru, potasiu, fosfor, iod, sulf si fier. De asemenea, usturoiul este una dintre rarele surse alimentare care contin compusi organici, precum alicina, allisatina 1 si allisatina 2.
Deoarece este sarac in numarul de calorii, usturoiul mancat sub orice forma nu ingrasa.
Calorii: 149
Proteine: 6,4
Lipide: 0,5
Carbohidrati: 33
Fibre: 2,1
Calorii: 331
Proteine: 16,6
Lipide: 0,7
Carbohidrati: 72,7
Fibre: 9
Calorii: 400
Proteine: 6,7
Lipide: 40
Carbohidrati: 6,7
Fibre: 0
O lucrare din anul 2014 publicata in Cochrane Database of Systematic Review a citat un studiu care a evaluat 146 de participanti pe o perioada de trei luni pentru a stabili impactul pe care il are usturoiul asupra pacientilor care sufera de raceala si tuse. Ca parte a studiului, numarul total de participanti a fost impartit in doua grupuri egale. Un grup a luat o tableta placebo, in timp ce celalalt grup a luat o tableta cu usturoi. La sfarsitul studiului, s-a remarcat faptul ca, persoanele care au luat tableta cu usturoi in fiecare zi timp de trei luni in loc de un placebo nu s-au mai confruntat cu episoade de raceala si tuse in comparatie cu grupul caruia i s-a administrat tabelta placebo. Prin urmare, consumul de usturoi sub orice forma poate reduce severitatea simptomelor obisnuite de raceala si tuse.
Usturoiul este unul dintre ingredientele pe baza de plante care este adesea utilizat pentru scaderea tensiunii arteriale. Atunci cand sunteti expusi la niveluri ridicata de presiune, o anumita substanta din organism cunoscut sub numele de oxid nitric relaxeaza vasele de sange si determina dilatarea acestora.
Usturoiul crud este bogat in alicina care impiedica oxidarea colesterolului rau.
Usturoiul are proprietati cardioprotectoare semnificative, care ajuta la prevenirea anumitor boli, precum ateroscleroza , hiperlipidemia, tromboza si multe altele.
Proprietatile antioxidante si antiinflamatorii ale usturoiului crud pot ajuta la prevenirea de anumite boli neurodegenerative.
Includerea zilnica in alimentatie a usturoiului ajuta la buna functionare a sistemului digestiv.
De exemplu, multe inflamatii si iritatii ale canalului gastric pot fi reduse daca mancati un catel de usturoi dimineata pe stomacul gol. In plus, medicii specialisti au relatat faptul ca, ustoriul ajuta la ameliorarea simptomelor si afectiunilor digestive, precum este dizenteria, diareea si colita, inclusiv colita la copii si a gazelor stomacale. Totodata, daca mancati usturoi dimineata pe stomacul gol, acesta va ajuta in eliminarea viermilor si parazitilor intestinali, precum:
Iata care sunt sunt cele mai comune semne si simptome pe care le puteti manifesta atunci in organism sunteti contaminati cu paraziti intestinali:
Usturoiul contine fitonutrienti care ajuta la reducerea stresului oxidativ, prin consolidarea imunitatii. Mai mult, planta de usturoi reduce oboseala, creste energia si longevitatea. Un raport din anul 2012 in jurnalul african al medicamentelor traditionale, complementare si alternative a dezvaluit un studiu care a fost realizat pe sobolani pentru a stabili daca usturoiul joaca un rol contribuitor in imbunatatirea functiei imunitare. Dupa ce usturoiul a fost administrat la sobolani la diferite concentratii, s-a descoperit ca extractele, in special la concentratii mai mari, au crescut semnificativ numarul de leucocite si au prezentat efecte multiple de stimulare a imunitatii.
Usturoiul contine antioxidanti care pot ajuta la prevenirea bolii de Alzheimer si a dementei. Daunele oxidative ale radicalilor liberi contribuie la procesul de imbatranire. Usturoiul contine antioxidanti care sustin mecanismele de protectie ale organismului impotriva afectarii oxidative. Astfel, dozele mari de suplimente de usturoi s-au dovedit ca ajuta la crestereade enzimel antioxidante la om, reducand totodata stresul oxidativ la persoanele care se confrunta cu o tensiune arteriala ridicata.
Efectele combinate asupra reducerii colesterolului si a tensiunii arteriale, precum si a proprietatilor antioxidante pot reduce riscul de declansare a anumitor boli ale creierului, cum ar fi boala Alzheimer si dementa.
Usturoiul in combinatie cu mierea ajuta la:
Ingrediente:
Mod de preparare:
Zdrobiti usturoiul, apoi puneti-l impreuna cu mierea in borcanul de sticla. Dupa care, acoperiti borcanul si lasati compozitia la marinat timp de sapte zile intr-un loc intunecat, uscat si racoros. Dupa ce au trecut cele 7 zile, puteti sa luati cate o lingura din amestec in fiecare dimineata pe stomacul gol.
Ceaiul de usturoi este o bautura calda facuta din catei de usturoi, care este extrem de benefica pentru sanatatea organismului. Exista o serie de beneficii notabile ale ceaiului de usturoi, cum ar fi:
Ambalat cu compusi antibacterieni si antifungici, cum ar fi alicina, ceaiul de usturoi va poate oferi sistemului imunitar un impuls major prin protejarea impotriva unei game largi de agenti patogeni infectiosi, in special a celor care sunt ingerate impreuna cu alimentele pe care le mancati.
Mai multe studii au aratat ca ingredientele active din usturoi au puterea de scadea tensiunea arteriala. Acest lucru poate reduce chiar si riscul de ateroscleroza, atac de cord, accident vascular cerebral.
Daca sunteti raciti, aveti o tuse seaca care va irita gatul, ba chiar va confruntati cu dureri puternice in gat sau aveti congestie sinusala, atunci o singura ceasca cu ceai de usturoi va poate ajuta sa eliminati congestia si sa reduceti inflamatia de la nivelul tractului respirator. De asemenea, acest ceai ajuta la accelerarea vindecarii durerilor de gat.
Ceaiul de usturoi este capabil sa stimuleze intregul metabolism, ceea ce poate duce la cresterea arderilor de grasimi. Astfel, veti putea sa eliminati in mod natural kilogramele in plus si, totodata sa va suprimati pofta de mancare sau de alte gustari nesanatoase intre mese.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Puneti apa la fiert. Intre timp, taiati catelul de usturoi in bucatele. Dupa ce apa a inceput sa fiarba, adaugati cele 3 grame de ghimbir ras impreuna cu bucatele de usturoi. Apoi, lasati sa fiarba amestecul la foc mic timp de 15 – 20 de minunte. La final, opriti focul si lasati preparatul sa stea la infuzat inca 10 minute. Dupa ce au trecut si cele 10 minute, se va strecura compozitia si se va pastra doar apa aromata cu ghimbir si usturoi (nu puneti si pulpa). Dupa aceea, puneti o lingurita de miere si putina zeama de lamaie pentru a mai aroma infuzia.
Usturoiul mancat pe stomacul gol dimineata, fie intreg sau pisat aduce numeroase beneficii, precum:
Daca nu puteti sa consumati usturoiul sub forma cruda, atunci puteti lua capsule cu usturoi. Acestea se gasesc in farmacie si plafar la un pret atractiv. in plus, capsulele cu usturoi sunt alcatuite din extract standardizat din bulbi de usturoi.
Avantaje capsule cu usturoi
Capsulele cu usturoi contribuie la:
Usturoiul sub forma cruda este cel mai bun si mai eficient antibiotic natural care exista. Puterea si eficacitatea antibioticului creste atunci cand aceste este consumat dimineata pe stomacul gol, deoarece atunci cand este mancat inainte de micul dejun, bacteriile care se afla in corp nu se mai proteja si agata de alimente. Astfel, usturoiul va actiona direct si rapid asupra bacteriilor aflate in interiorul organismului.
Aceasta dieta nu presupune consumare sau inlocuirea anumitor alimente, ci trebuie sa luati cate o lingura inainte de fiecare masa din amestecul cu usturoi si miere mentionat anterior. Usturoiul si mierea vor actiona ca un pansament pentru stomac, care va oferi o senzatie de satietate. In plus, usturoiul ajuta la accelerarea metabolismului, promovand arderea grasimilor din corp si eliminarea tuturor substantelor toxice.
Incercati acesta cura cu usturoi timp de o luna de zile, iar rezultatele nu vor intarzia sa apara. Insa, inainte de inceperea acestei cure, trebuie sa renuntati la consumul de dulciuri, de grasimi, mancare prajita, alcool si bauturi carbogazoase. De asemenea, este indicat sa alocati timp in fiecare zi pentru a face sport.
Pe langa benefiicile pe care le ofera consumul de usturoi, acesta poate sa provoace:
Consumul de usturoi este interzis atunci cand:
Consumul de usturoi este incurajat pentru mamici, deoarece ofera multe beneficii esentiale:
Pe de alta parte, exista studii conform carora femeile insarcinate, dar si cele care alapteaza nu ar trebui sa consume usturoi sub nicio forma, deoarece acesta poate induce traveliul si sa influenteze gustul laptelui. Discutati cu medicul specialist acest aspect daca sunteti insarcinata sau daca alaptati.
Referinte:
1 Comment
buna ziua….am citit intr-un articol ca usturoiul ar afecta celulele creierului…..astept un raspuns…multumesc!