Coada-calului este o planta medicinala cu multiple beneficii pentru sanatate. Iata ce utilizari are, ce beneficii are, cum se prepara ceaiul de coada-calului si ce contraindicatii poate avea.
1. Ce este coada-calului?
2. Utilizare
3. Compusi benefici din coada-calului
4. Beneficii coada-calului
5. Contraindicatii
Coada-calului (Equisetum arvense) este o planta medicinata folosita mai ales pentru retentia de lichide, pietre la rinichi si vezica, infectii ale tractului urinar, incapacitatea de a controla urinarea (incontinenta urinara) si tulburari generale ale rinichilor si vezicii urinare.
Se foloseste si pentru calvitie si caderea parului, unghii fragile, boli articulare, guta, osteoartrita, osteoporoza etc. Planta este uneori folosita in produse cosmetice si sampoane.
Planta se reproduce prin spori, nu prin seminte – o calitate foarte neobisnuita pentru o planta. Denumirea provine de la aspectul sau asemanator unei cozi de cal. Unele dintre ingredientele active care fac ca remediul pe baza de plante sa fie potential benefic includ compusi antioxidanti, siliciu si alti compusi fitochimici care pot avea efecte asupra organismului.
Partile aeriene ale plantei sunt utilizate pentru beneficiile lor pentru sanatate. Romanii foloseau coada calului ca hrana, medicament si hrana pentru animale. In unele regiuni europene, planta este folosita la salate.
Se poate cumpara sub forma de extract de coada-calului, ceai de coada-calului, tinctura de coada-calului. Unguentul cu coada-calului poate fi aplicat pe piele pentru vindecarea ranilor, oprirea sangerarii, prevenirea infectiei si reducerea durerii. Se poate gasi in multe forme – inclusiv plante uscate, ceai, capsula, tinctura si suc. Exista, de asemenea, creme, lotiuni si unguente, impreuna cu numeroase alte ingrediente pentru par si unghii, pentru utilizare topica.
Doza indicata de coada-calului depinde de mai multe lucruri, inclusiv varsta si starea de sanatate a unei persoane. In prezent, nu exista suficiente informatii stiintifice pentru a indica o doza standard adecvata sau o gama de doze. Multe suplimente contin 300 mg de extract uscat pe capsula si pot fi luate de obicei de 3 ori pe zi.
Cum se prepara ceaiul de coada-calului? Se toarna o cana de apa fiarta peste 2-3 lingurite de plante proaspete sau uscate. Se lasa la infuzat timp de 5-10 minute. Se strecoara apoi ceaiul si se consuma.
Coada-calului este bogata in compusi benefici care combat inflamatia si infectiile. De asemenea, contine vitamine, minerale si fibre alimentare. Compozitia chimica exacta variaza in functie de specie, originea geografica, procesul de extractie, sezon, metoda de procesare si de depozitare etc. Contine multe ingrediente active utile. Compusii fenolici, cum ar fi flavonoizii si acizii fenolici au efecte antioxidante, antiinflamatorii, care protejeaza ficatul, efecte antimicrobiene si antitumoare.
Principalii compusi fenolici sunt apigenina, luteolina, kaempferol, izoquercitrina, quercetina, proantocianidine, taninuri, acid cafeic si alti acizi fenolici. Contine vitamine solubile in apa, inclusiv acid ascorbic (vitamina C), tiamina (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2), niacina (vitamina B3), acid pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6) si folat. De asemenea, contine minerale si compusi volatili.
Compusii volatili din uleiurile esentiale de coada-calului (timol) au efecte antimicrobiene puternice.
Iata care sunt principalele beneficii ale acestei plante:
Reglarea urinarii si eliminarea toxinelor este cruciala pentru sanatatea generala, iar extractul de coada-calului poate ajuta in acest sens. Consumul de coada calului poate ajuta la prevenirea edemului si previne afectiunile urinare. Ajuta la vindecarea afectiunilor renale si a problemelor de retentie de lichide in organism.
Datorita proprietatilor sale diuretice uimitoare, planta de coada-calului ajuta la indepartarea pietrelor la rinichi in mod natural. Infectii ale vezicii urinare si pietre, incontinenta si probleme generice ale vezicii urinare pot fi, de asemenea, tratate cu planta de coada-calului.
Una dintre cele mai cunoscute utilizari ale acestei plante este pentru unghiile fragile – local, intern sau ambele. Acest beneficiu se datoreaza continutului ridicat de acid silicic si siliciu, care furnizeaza aproximativ 2-3% de siliciu elementar, un nutrient cunoscut pentru stimularea sanatatii pielii, parului si unghiilor.
Aceasta planta este bogata in minerale care va pot ajuta daca aveti unghii slabe si fragile. De asemenea, produsele de acest tip sunt folosite pentru tratarea petelor albe pe unghii. Ceaiul de coada calului si inmuierea unghiilor fragile in infuzia de coada-calului poate contribui la intarirea si repararea unghiilor. Se foloseste o masca pentru unghii din planta uscata, apa si suc de lamaie – unghiile se vor inmuia in acest amestec pentru 20 minute. Se poate adauga si ulei de masline. Se foloseste de 3-4 ori pe saptamana.
Coada calului este o planta bogata in siliciu, un mineral care a fost legat de cresterea parului, precum si de piele si unghii mai sanatoase. Intr-un studiu dublu-orb publicat in Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology in 2012, s-a aratat ca administrarea zilnica a unui supliment nutritiv care contine siliciu derivat din coada calului a crescut semnificativ cresterea parului dupa 90 – 180 de zile.
Alte studii sugereaza ca firele de par cu continut mai mare de siliciu tind sa aiba o rata de cadere mai mica, precum si sa fie mai luminoase si stralucitoare. Se poate folosi ceaiul de coada-calului pentru a clati parul sau ca masca de par.
Extractul de coada-calului poate fi, de asemenea, amestecat cu ulei de masline sau ulei de nuca de cocos si masat regulat pe par, pentru o crestere a parului sanatoasa si densa. Un astfel de tratament poate fi folosit si pentru matreata si fire despicate, in asociere cu ulei de masline. Se maseaza bine scalpul cu acest amestec si se lasa sa actioneze 15-20 de minute, dupa care se clateste parul.
Coada calului contine siliciu, care este esential pentru sinteza optima a colagenului, important pentru rezistenta si elasticitate. Planta poate fi benefica pentru vindecarea ranilor – unguentele cu coada-calului pot sustine vindecarea ranilor si ameliorarea ranilor. Poate fi aplicat direct pe pielea sensibila sau iritata si pentru edem periferic. Se pot folosi si capsule de coada-calului datorita efectului diuretic. Pentru tenul acneic se poate folosi un tonic pe baza de coada-calului din ceai diluat de coada-calului. Se aplica pe fata cu o discheta din bumbac, se lasa sa actioneze cateva minute si apoi se clateste bine fata.
Extractul de coada-calului se gaseste in mod obisnuit in diverse creme si produse de infrumusetare organica, datorita amestecului unic si complex de antioxidanti, antiinflamatorii, siliciu si alti compusi, care sunt agenti puternici pentru ingrijirea pielii.
Cunoscut pentru ca detine proprietati antiinflamatorii si cu un istoric indelungat de utilizare pentru calmarea inflamatiei, aceasta planta poate ajuta in caz de boala inflamatorie si degenerativa a articulatiilor.
Contine acid kynurenic, despre care se stie ca are abilitati antiinflamatoare, antioxidante si de calmare a durerii. Preparatele din coada-calului pot fi utilizate in terapia pentru artrita reumatoida, precum si in prevenirea bolilor reumatice.
Coada calului are proprietati antibacteriene si antiseptice, ceea ce inseamna ca extractul poate proteja impotriva unor agenti patogeni si substante straine care pot compromite sistemul imunitar. Poate proteja impotriva unor germeni – planta are proprietati antiseptice, antibacteriene si antivirale, care ne pot proteja organismul de invazia agentilor patogeni straini si nedoriti.
Siliciul este unul dintre cele mai rare minerale necesare organismului nostru si exista foarte putine surse accesibile in dieta, motiv pentru care il gasiti atat de des sub forma de suplimente de siliciu. Coada calului contine concentratii mari de siliciu, care este un element cheie in protejarea densitatii si integritatii minerale osoase pe masura ce imbatranim. Siliciul ajuta aici la fixarea calciului in organism, astfel incat poate stoca mult mai multa cantitate din acest mineral esential.
Poate fi util pentru o serie de afectiuni respiratorii, inclusiv tuse seaca, bronsita, precum si febra asociata cu raceala si gripa. De asemenea, cei care sufera de congestie nazala pot beneficia de inhalarea vaporilor de ceai fierbinte de coada-calului.
Planta poate fi utila pentru toate afectiunile piciorului – fie ca este vorba de picioare crapate, bataturi, inflamatii, blistere si roseata. Se poate folosi ceaiul diluat pentru bai la picioare. Se folosesc 10 lingurite planta de coada-calului uscata cu 4 cani de apa calda si 1 lingurita ulei de nuca de cocos extra virgin. Se adauga planta in apa fierbinte si se lasa la infuzat 5-10 minute. Se adauga apoi uleiul. Se lasa picioarele la inmuiat timp de 15 minute. Se usuca si se hidrateaza cu ulei de nuca de cocos suplimentar.
Este o planta in general considerata sigura daca e consumata in doze moderate. Cu toate acestea, o alta specie de coada-calului, E. palustre, este contraindicata pentru utilizare la om.
Nu este indicata administrarea pe perioade lungi de timp, pentru ca poate afecta functia renala. In exces poate cauza deficit de vitamina B1. Este contraindicata in sarcina si alaptare. In caz e alcoolism poate duce la deficit de vitamina B1.
Referinte:
(1) Horsetail, link: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-843/horsetail
(2) 30 Horsetail Benefits & Uses + Side Effects, link: https://selfhacked.com/blog/horsetail/
(3) Horsetail: The Herb that Supports Skin, Nail, Hair & Joint Health, link: https://draxe.com/nutrition/herbs/horsetail/
(4) 9 Impressive Benefits Of Horsetail, link: https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/horsetail.html
(5) Benefits & Side Effects of Horsetail Extract, link: https://www.livestrong.com/article/359649-horsetail-extract-its-benefits-side-effects/
1 Comment
In urma cu 5 ani am facut un transplant de rinichi dupa care ma simpt bine.
La ultimul control s-au gasit pietre la vezica urinara.(care nu ma deranjeaza )
As dori sa stiu daca pot bea ceai de coada calului (se recomanda impotriva pietrelor la rinichi si vezica )