Mere – unele dintre cele mai populare si delicioase fructe din lume. Pe langa faptul ca merele au un gust delicios, acestea ofera multe beneficii pentru sanatate. Aflati care sunt beneficiile consumului de mere din urmatorul articol!
3. Top beneficii ale consumului de mere
Stiti proverbul: „Un mar pe zi tine doctorul departe”? Probabil multi dintre voi sunteti familiarizat cu acest proverb, dar oare stiti si explicatia din spatele acestor cuvinte?
Fiind printre cele mai cultivate si consumate fructe din lume, merele sunt considerate a fi alimente minune, deoarece sunt extrem de bogate in antioxidanti importanti, flavanoide si fibre alimentare. In plus, fitonutrientii din mere pot ajuta la reducerea riscului de a dezvolta anumite boli si afectiuni, precum:
Marul sau Malus domestica este un fruct aromat care apartine familiei Rosaceae. Coaja care acopera marul este subtire si robusta, iar miezul din interior este dulce si suculent. Acest fruct, se inmoaie pe masura ce se coace. Miezul din interior tine semintele, care pot fi daunatoare pentru sanatate daca sunt consumate in exces. Elementele nutritive ale fructului de mar se gasesc in miezul si in coaja, care sunt o sursa bogata de antocianine si taninuri.
Exista mai multe tipuri de soiuri de mere, precum:
Conform bazei de date nationale a nutrientilor USDA, merele contin numeroase substante nutritive esentiale, vitamine si minerale. Aceste fructe nu contin grasimi, sodiu si colesterol. Antioxidantii, potasiul, fibre alimentare, vitamina C si cateva vitamine B (niacina , vitamina B6) sunt responsabile pentru lista lunga de beneficii pentru sanatate atribuite merelor, care va fi prezentate in continuare.
Ceilalti nutrienti importanti din mar includ calciu, vitamina K , fier, cupru, fosfor si magneziu . De asemenea, merele sunt ambalate cu fitonutrienti si flavonoide, cum ar fi quercetina, epicatechinul, cloridzina si alti compusi polifenolici. Totodata, merele sunt fructe bogate in apa si fibre numite pectine, care confera senzatia de satietate.
100 de grame
100 de grame
100 de grame
100 de grame
Cercetarile facute de dr. Ferdous Gheyas de la Departamentul de Stiinte pentru Horticultura din Universitatea de Stat din Carolina de Nord, raporteaza ca merele sunt bogate in fibre solubile. Conform bazei de date nationale a nutrientilor USDA, un mar mare furnizeaza 20% din aportul zilnic recomandat de fibre alimentare. Fibrele ajuta la imbunatatirea procesului digestiv. Consumul regulat de fibre din mere asigura miscari intestinale netede si ajuta la prevenirea constipatiei, a diareei, a sindromului intestinului iritabil si a altor afectiuni ale stomacului.
In general, consumul de fibre stimuleaza, de asemenea, eliberarea de sucuri gastrice si digestive pentru a asigura o absorbtie eficienta de nutrienti, in timp ce scapati totodata de excesul de colesterol din vene si artere, pentru a asigura sanatatea cardiaca adecvata si pentru a reduce sansele de ateroscleroza.
Merele au demonstrat o imbunatatire moderata in tratarea diferitelor tipuri de cancer, in special de cancerul de piele, cancerul de san si cancerul de colon in anumite studii efectuate insa pe animale. Prin observatii epidemiologice observate in revista Planta Medica, consumul regulat al unuia sau mai multor mere pe zi poate reduce riscul de cancer pulmonar si de colon. Merele prezinta o capacitate distincta si incontestabila de a reduce cancerul pulmonar si de a incetini raspandirea acestuia daca se dezvolta. Ipotezele vorbesc, de obicei, despre continutul ridicat de fitonutrienti, inclusiv kaempferol si quercetina, insa mecanismul exact pentru impactul merelor asupra cancerului necesita mai multe cercetari.
Merele contin pectina, un tip de fibre care actioneaza ca un probiotic. Ajuta in mod special la imbunatatirea functionarii bacteriilor care traiesc in intestinul gros. Merele stimuleaza metabolismul in tractul digestiv si promoveaza bacteriile bune din intestin. Acest efect prebiotic duce la imbunatatirea sanatatii prin maximizarea absorbtiei de nutrienti si eliminarea bacteriilor si a toxinelor daunatoare.
Merele sunt utile pentru ameliorarea simptomelor si tratarea anemiei, deoarece contin o cantitate considerabila de fier. Prin cresterea numarului de globule rosii din organism, merele nu numai ca previn anemia, ci asigura si oxigenarea corespunzatoare a sistemelor esentiale de organe. Aceasta duce la o mai buna circulatie a sangelui si la functionarea corespunzatoare a organelor din corp.
Merele sunt fructe bogate in vitamina C, compusi antioxidanti si proteine care pot avea un rol major in prevenirea starilor de slabiciune, ajutand la reglarea si intarirea sistemului imunitar. Totodata, consumul de mere imbunatateste tonusul muscular. De asemenea, aceste fructe delicioase ajuta la detoxifierea organismului si imbunatatesc starea generala de sanatate.
Controlul zaharului din sange este esential pentru persoanele care sufera de diabet. Polifenolii din mere s-au legat direct de reducerea absorbtiei de carbohidrati de catre organism. Unele cercetari axate pe otetul de mere au aratat ca poate reduce fluctuatia nivelului de zahar din sange, care apare in fluxul sanguin, un factor important pentru mentinerea diabetului sub control. Polifenolii reduc, de asemenea, absorbtia de glucoza in tractul nostru digestiv si stimuleaza eliberarea insulinei din pancreasul nostru, ceea ce este, de asemenea, necesar pentru a mentine nivelul de zahar din sange sub control. In cele din urma, polifenolii stimuleaza receptorii de insulina de pe celulele din tot corpul nostru, care grabeste eliminarea zaharului din fluxul sanguin.
Un studiu din 2006 publicat in revista Experimental Biology and Medicine a descoperit ca quercetina (unul dintre antioxidantii gasiti din abundenta in mere) a fost unul dintre doi compusi care au contribuit la reducerea mortii celulare care este cauzata de oxidarea si inflamatia neuronilor. Un alt studiu prezentat in aceeasi conferinta si publicat in Journal of Alzheimer Disease a sugerat ca un consum moderat de suc de mere natural poate creste productia in creier a neurotransmitatorului esential acetilcolina, ceea ce duce la o imbunatatire a memoriei.
Totodata, consumul de mere ajuta la imbuntatirea concentratiei.
Merele contribuie la scaderea riscului de accident vascular cerebral si a altor boli cardiace. Proprietatea antioxidanta a merelor reduc oxidarea grasimilor, numita peroxidare lipidica. De asemenea, merele neutralizeaza diferite grasimi gasite in vasele de sange care pot exercita presiune pe acestea. Quercetina flavonoida reduce inflamatia din vasele de sange, in timp ce epicatechinul polifenol scade si regleaza tensiunea arteriala din organism.
Compusii, precum kaempferol, quercetina si micricetina prezenti in mere au fost asociati cu reducerea afectiunilor inflamatori, cum ar fi artrita si guta. Astfel, persoanele care sufera de reumatism gasesc merele foarte utile, deoarece ajuta in procesul de vindecare.
Merele pot ajuta la prevenirea unor afectiuni, precum degenerarea maculara, cataracta si glaucom. De asemenea, consumul de mere fac ochii sa fie mai puternici, sanatosi si imbunatatesc vederea. Totodata, consumul moderat de mere ajuta la tratarea orbirii nocturne. Cum? Merele sunt bogate in compusi flavonoizi si fitonutrienti antioxidanti, asa cum am mentionat anterior, care reduc impactul radicalilor liberi asupra ochilor si previn aparitia anumitor probleme si afectiuni.
Continul ridicat de apa, cat si de fibre din mere cresc senzatia de satietate, astfel reducand pofta de mancare.
Antioxidantii puternici din mere contracareaza efectele daunatoare ale radicalilor liberi, care sunt direct legate de imbatranirea prematura, de riduri, petele de varsta si de alte conditii legate de varsta sau care apar odata cu imbatranirea.
Merele cresc, de asemenea, circulatia sangelui, ceea ce confera pielii un aspect tanar si si tonifiat. Acestea stimuleaza inlocuirea celulelor vechi, prin repararea celulelor deteriorate. Totodata, consumul de mere regulat ajuta si la prevenirea acneei.
Sursa bogata de pectina din mere ajuta la controlul excesului de colesterol din organism, a carui solidificare are ca rezultat pietre la fiere. Deci, se crede ca merele sunt protectoare impotriva calculilor biliari.
Merele pot fi folosite sau consumate in diferite moduri in functie de scopul pe care-l aveti.
Fructele pot fi consumate in forma cruda, pot fi adaugate in salatate de fructe sau se pot prepara diverse deserturi sau gustari delicioase si sanatoase. O alta forma de consum al merelor este sub forma de suc natural.
Pe de alta parte, merele mai pot fi folosite in procesul de infrumusetare. Astfel ca, uleiul extras din semintele de mere sunt utile si folosite adesea in industria cosmetica. Avantajele uleiului de seminte de mere includ reducerea acneei, reducerea semnificativa a ridurilor de expresie. In plus, acest ulei hidrateaza profund pielea, lasand-o moale, catifelata si neteda.
Merele recomandate spre consum pentru persoanele care au diabet apartin de soiurile Granny Smith si Red Delicious.
Deoarecele merele sunt fructe sarace in numarul de calorii si bogate in numarul de fibre, acestea sunt ideale pentru persoanele care vor sa piarda in greutate.
Prima zi
A doua zi
A treia zi
A patra zi
A cincea zi
In timpul acestei cure de slabit cu mere trebuie sa va mentine organismul hidratat si sa consumati cel putin doi litri de apa zilnic.
Din aceste fructe delicioase puteti obtine numeroase preparate, precum:
Ingrediente:
Pentru umplutura:
Pentru aluat:
Mod de preparare:
Prima data se vor curata merele de coaja si se vor felia. Apoi, asezati feliile de mere pe o tava de copt.
Separat, veti prepara aluatul cu amestecarea untului cu zaharul brun pana cand se va omogeniza compozitia. Dupa care, se adauga un ou si albusul de la al doilea ou. Amestecati toate aceste ingrediente inca un minut, apoi adaugati treptat faina si se va framanta aluatul pana cand intreaga compozitie se va omogeniza. La final, acoperiti cu o folie de plastic si lasati aluatul la frigider timp de 45 de minute.
In timp ce alutual sta la frigider, preparati crema / umplutura tartei. Amestecati intr-un bol scortisoara cu zaharul si faina. Dupa ce au trecut cele 45 de minute, se va pune aluatul intr-o tava, peste care veti adauga compozitia cu mere. Dupa ce ati adaugat umplutura, acoperiti-o cu aluatul care a mai ramas, dupa care ungeti-l cu albus batut. Lasati tarta la cuptor timp de 45 de minute pana cand aceasta capata o nuanta aurie. Inainte de a se servi, puneti un pic de zahar pudra deasupra si serviti-o cu putina frisca. Sa aveti pofta!
Ingrediente:
Mod de preparare:
Toputi o lingura de unt in tigaie, apoi prajiti putin nucile, timp de 3 minute, apoi adaugati zaharul si mirodeniile. Dupa aceea, amestecati toate ingredientele pana cand zaharul se topeste complet. Trebuie sa obtine un amestec omogen. Separat, se taie “capacul” fiecarui mar si se scoate-i casuta de seminte cu o lingurita si totodata scoate-le si putin din pulpa si ungeti-le cu putin unt pe exterior. Apoi, asezati merele intr-o tava tapetata cu foaie de copt. Dupa care, puneti merele la cuptor timp de 30-35 de minute la 180 de grade. Sa aveti pofta!
Exista cateva efecte secundare ale consumului de mere pe care trebuie sa le luati in considerare:
Referinte: