Fenomenul jet lag este o tulburare temporara a corpului, care provoaca stari de oboseala, insomnie si alte simptome ce apar in urma calatoriilor si a schimbarii de fus orar. Aflati ce presupune fenomenul jet lag si cum poate fi prevenit din urmatorul articol!
1. Ce presupune fenomenul jet lag?
5. Cand e cazul sa mergi la medic?
7. Sfaturi pentru prevenirea fenomenului jet lag
Daca ati calatorit vreodata cu avionul schimband diferite fusuri orare, va este cunoscuta, probabil, starea de rau – acea senzatie de ameteala, de desincronizare, care va poate afecta modul de alimentare, munca, odihna si somn. Aceasta stare este rezultatul efortului organismului dumneavoastra de a se readapta la schimbarea mai multor fusuri orare.
Cand calatoriti spre est – si astfel va dati ceasul interior inapoi – este de obicei mai dificil decat atunci cand calatoriti spre vest si adaugati ore zilei. Zborul spre nord sau sud nu produce starea de rau. Marea majoritate a oamenilor se adapteaza cu o viteza de o ora pe zi. Daca, de exemplu, schimbati de patru ori succesiv fusul orar, inseamna ca organismului ii vor trebui patru zile sa se readapteze la ritmul obisnuit.
O diferenta mare de fus orar este intre:
Pentru a putea intelege fenomenul jet lag trebuie sa stim ce sunt ritmurile circadiene.
Ritmurile circadiene sau ceasul biologic este impartit in 24 de ore in care se manifeste diverse procese in corpul nostru, procese biochimice, fiziologice si de comportament. Totodata, ritmurile circadiene reglementeaza activitatile pe care le avem zilnic, cum ar fi somnul, durata de somn, trezirea, mancatul si reglarea temperaturii corpului.
Fenomenul de jet lag implica o perturbare a doua grupuri separate, dar care sunt legate de neuroni prin creier. Acesti neuroni fac parte dintr-o structura numita nucleu suprachiasmatic (SCN), care este situat sub hipotalamus la baza creierului.Unul dintre aceste grupuri de neuroni este asociat cu somnul profund si efectele oboselii fizice, adica ale corpului. Celalalt grup controleaza starea de vis a somnului si de miscare a ochilor. Grupul de neuroni implicati in partea de somnul se adapteaza mai greu la noul ciclu odata cu schimbarea de fus orar, iar cele doua grupuri nu mai sunt sincronizate. Astfel apar diverse simptome care creeaza o stare de disconfort, iritabilitate si chiar probleme de concentrare.
Exista anumiti factori de risc care pot determina simptomele sa fie mai severe sau mai lungi.
Printre cele mai comune semne si simptome ale acestui fenomen sunt:
Factorii care afecteaza simptomele care apar si gradul de risc includ atat schimbarea de fusuri orare, cat si varsta si starea de sanatate a persoanei in cauza. Fiecare individ poate sa manifeste semne si simptome diferite odata cu schimbarea de fus orar.
Nimic nu se compara cu fenomenul jet lag suferit de cei mici, atunci cand nu pot sa doarma noaptea, au stari permanente de iritabilitate si isi pierd apetitul culinar. Specialistii spun ca ceasul biologic al copilului este mult mai susceptibil la fenomenul jet lag, deoarece creierul este mult mai putin matur. Cand calatoriti, copilul vostru nu se adapteaza la receptorii de somn (sau diferite indicii ale acestuia, precum organizarea spatiului de odihna pentru a avea un somn linistit si odihnitor) la fel de usor ca un adult. De exemplu, creierul unui copil de doi ani este mult mai sensibil la lumina si sunet, ceea ce inseamna ca va fi mai greu pentru el sa adoarma. In plus, atunci cand calatoriti, copiii se vor simti somnoriosi la anumite ore si, prin urmare, fluxul de melatonina a hormonului de somn este mult mai usor de perturbat.
Rezervarea unui zbor de noapte este primul pas spre combaterea fenomenului jet lag! Dupa cum stim, luminile sunt oprite in zborurile de noapte si ele sunt, in general, mult mai silentioase. Ganditi-va la programul de somn atunci cand va cumparati biletele, cereti la check-in pentru ca orice loc mai retras, la fereastra de exemplu sa fie pentru cel mic, ca sa se poate odihni si pentru a nu resimti major fenomenul jet lag.
Pentru a-i creea celui mic cele mai bune conditii si mai ales pentru a se simti bine si pentru a putea dormi in avion, imbracati-l in pijamale daca aveti zbor de noapte. Astfel, copilul va asimila acest lucru ca parte a rutinei de somn cu care este obisnuit. In plus, acest lucru ii va ajuta sa se rasuceasca cum vor ei pana isi gasesc locul cel mai bun ca sa se simta confortabil. De asemenea, eliminati orice distragere pentru a-l ajuta pe cel mic sa doarma bine.
Melatonina este un supliment, un ajutor natural pentru somn pe care puteti sa-l administrati copiilor atunci cand aveti un zbor de noapte. Acest supliment va fi de folos, promovand un somn linistit si odihnitor. Specialistii spun ca melatonina este unul dintre remediile naturale indicate pentru fenomenul jet lag la copii. Insa, este important ca inainte sa-i administrati copilului acest supliment sa discutati cu medicul de familie sau pediatru.
Mergeti la medicul specialist atunci cand doriti sa preveniti fenomenul de jet lag, mai ales daca stiti ca sunteti o persoana mai sensibila sau plecati in calatorie cu copilul. Puneti-i intrebari medicului cu privire la fenomenul in sine si discutati care ar fi cele mai bune variante de tratament si masuri de prevenire in functie de organismul si nevoile pe care le aveti.
Cel mai bun mod de a trata fenomenul jet lag este de a lua anumite masuri de prevenire. Insa, daca sunteti o persoana mai sensibila sau in varsta, puteti sa va simtiti in continuare rau cand calatoriti in mai multe fusuri orare, chiar si daca ati luat cele mai bune masuri de prevenire.
Pentru a va putea remedia starea si simptomele de jet lag, cand ajungeti la destinatie, incercati sa va adaptati la ora locala cat mai curand posibil. De exemplu, daca ajungeti la ora locala 18:00, mergeti si mancati masa de seara si nu masa de pranz. In cazul in care timpul obisnuit de culcare acasa este ora 23:00, atunci mergeti la culcare la ora locala, chiar daca este o ora mult prea devreme in comparatie cu cea de acasa.
Nu exista medicamente specifice pentru fenomenul jet lag, ci numai medicamente care va pot ajuta sa dormiti mai usor atunci cand ajungeti la destinatie sau ca sa remediati anumite simptome ale fenomenului. La fel ca in cazul copiilor, puteti sa luati melatonina, un supliment care s-a dovedit a fi eficient atunci cand oamenii calatoresc si cand traverseaza mai multe fusuri orare. Este important sa stiti ca nu aveti voie sa beti orice bauta cu alcool daca v-ati hotarat sa luati melatonina. Consulatati medicul inainte de a administra acest medicament.
Pastilele cu valeriana sunt indicate in combaterea starilor si simptomelor fenomenului jet lag. In plus, aceste pastile ajuta la reglarea si mentinerea sanatatii sistemului nervos, a inimii si a sistemului digestiv.
Efecte valeriana:
Recomandari valeriana: ca adjuvant in nevroze, anxietate, agresivitate, dependenta de fumat, dependenta de droguri, epilepsie, stres, insomnii, stari de voma, colici stomacale de natura nervoasa, dureri musculare, intestine iritabile, migrene, ameteli, hipertensiune datorata stresului, tahicardie, sindrom premenstrual.
O alta alternativa a plantei de valeriana se gaseste sub forma de tinctura, care este un sedativ neurovegetativ calmant. Aceasta este recomandata pentru echilibrarea emotionala si neuro – psihica, elimina tensiunile psihice care impiedica intalarea somnului.
Tinctura de valeriana contribuie la functionare normala a sistemului nervos prin:
Aceasta tinctura poate fi administrata atat in cazul adultilor, cat si al copiilor cu varsta cuprinsa intre 7 – 14 ani.
Pentru a preveni sau diminua starea de rau datorata schimbarii de fus orar sunt necesare urmatoarele:
Resetati-va ceasul interior cu cateva zile inainte de plecare adoptand un ritm somn – veghe asemanator cu ritmul noapte – zi al destinatiei pe care o aveti. In timpul zborului cu avionul, puteti, de asemenea, sa va resetati ceasul de mana pentru a incepe sa va familiarizati cu noul fus orar.
Alta strategie ar fi sa va programati sosirea in tara de destinatie la o ora apropiata celei la care obisnuiti sa va culcati, in concordanta cu ora tarii de destinatie. De asemenea, puteti sa incercati sa dormiti in avion si sa ajungeti la destinatie la ora la care obisnuiti sa va treziti. In acest fel, organismul va incepe imediat sa se orienteze la noul fus orar.
O alta metoda de ameliorare a simptomelor este de a dormi mai mult inainte de plecarea in calatorie. Daca, la sosirea la destinatie va asteapta o intalnire sau eveniment important, aranjati sa ajungeti acolo cu 2 – 3 zile mai devreme ca sa nu aveti probleme datorita schimbarii de fus orar.
Pentru a evita deshidratarea, beti multe lichide in timpul zborului, dar limitati-va consumul de alcool si cafea. Acestea va agraveaza starea de deshidratare si va strica somnul. Limitati, de asemenea, consumul de sare si grasimi. Daca urmati o dieta speciala, ingrijiti-va s-o respectati. Multe companii aeriene ofera meniuri speciale, dar pentru aceasta trebuie sa faceti niste aranjamente in avans.
Daca urmati un tratament medicamentos, va trebui sa adaptati administrarea medicamtelor la schimbarile de fus orar. Consultativa cu medicul inainte de plecare. Daca suferiti de diabet zaharat si va administrati insulina cu efect de lunga durata, ar trebui sa o schimbati cu insulina obisnuita, pana in momentul in care v-ati obisnuit cu noul fus orar, cu mancarea si noile activitati. Nu uitati, totusi, sa discutati cu medicul despre schimbarile de orar.
Referinte: