Dieta cu oua este o dieta bogata in carbohidrati, cu un continut scazut de calorii, care ajuta la pierderea kilogramelor in plus. Aflati ce prespune dieta cu oua, dar si care sunt beneficiile acesteia din urmatorul articol!
5. Precautii si contraindicatii
Ouale sunt printre cele mai sanatoase alimente pe care le puteti manca. Acestea sunt bogate in proteine de inalta calitate, contin grasimi sanatoase si multe vitamine si minerale esentiale pentru buna functionare a organismului.
Cura de slabit cu oua este o modalitate simpla de a pierde in greutate prin simplu fapt ca acestea contin un aport scazut de calorii, dar este foarte ridicat in nutrienti.
Calorii: 155
Proteine: 12,6
Lipide: 10,6
Carbohidrati: 1,1
Fibre: 0
Ouale pot contribui la pierderea in greutate din 3 motive:
Pe langa numarul scazut de calorii, ouale contin si substante nutritive importante, precum:
Cea mai simpla modalitate de a pierde in greutate este reducerea consumului de calorii si adaugarea oualor in dieta alimentara zilnica.
Proteinele ajuta la scaderea in greutate. Conform unor cercetari, consumarea unui mic dejun bogat in proteine mareste senzatia de saturatie a unei persoane. In plus, se considera ca un mic dejun bogat in proteine duce la reducerea aportului de calorii pe tot parcursul zilei.
Un studiu efectuat in anul 2012 si publicat in British Journal of Nutrition, sugereaza ca proteinele ajuta la tratarea de obezitate.
Consumul unor alimente bogate in proteine poate spori metabolismul printr-un proces numit efectul termic al alimentelor. Aceste efect are loc deoarece organismul trebuie sa utilizeze calorii suplimentare pentru a digera si procesa substantele nutritive din alimente.
Carbohidratii si grasimile stimuleaza, de asemenea, metabolismul, insa intr-o masura mai mica decat proteina.
Conform rezultatelor unui studiu din 2014:
Prin urmare, consumul de oua si alte alimente bogate in proteine va pot ajuta sa ardeti mai multe calorii decat consumul de carbohidrati sau grasimi.
Consumul de oua la micul dejun este cea mai buna solutie prin care puteti sa consumati proteine cu un continut redus de calorii. Ouale sunt nutritive si usor de gatit. De exemplu, puteti sa consumati oua la micul dejun sub diferite forme:
Puteti sa mancati ouale alaturi de o portie sanatoasa de legume la micul dejun pentru a va asigura o masa bogata in fibre si satioasa. De asemenea, aceasta varianta de mic dejun poate fi si o idee pentru masa de pranz.
Nu aveti voie sa
In schimb este foarte important ca pe parcursul acestei diete sa va hidratati corpul cu cel putin 2 litri de apa pe zi.
In aceasta dieta de 3 zile trebuie respectati, bineinteles, regulile enumerate anterior si sa va preparati meniul cu oua care pot fi consumate in mai multe moduri. Pe parcursul celor 3 zile veti putea slabi pana la 3 kilograme, practic veti pierde cate un kilogram pe zi intr-un mod sanatos.
In acest timp de dieta cu oua va este permis sa consumati si alte tipuri de proteine. In plus, puteti sa adaugati si o cantitate mica de carbohidrati. De exemplu puteti incerca urmatoarea varianta:
Exista diferte versiuni ale dietei de oua din care rezulta in consumul de calorii mai putine. Acest lucru inseamna ca puteti pierde din numarul de kilograme in plus intr-un timp foarte scurt. Intr-un studiu din Jurnalul American de Nutritie Clinica, cercetarile au aratat ca o dieta bogata in proteine a ajutat participantii sa se simta satuli dupa o masa si astfel, au pierdut din kilograme.
Ouale sunt, de asemenea, o sursa buna de proteine si contin vitamine si minerale importante, inclusiv vitamina B-12, vitamina D si fier.
Desi ouale contin substante nutritive esentiale si poate sa apara scadere in greutate, o dieta cu oua poate sa nu fie cea mai buna abordare pentru pierderea in greutate si pastrarea acesteia. Chiar daca o persoana pierde in greutate, este putin probabil sa sa mentine o astfel de dieta stricta pe termen lung, astfel incat se pot recastiga cu usurinta numarul de kilograme pierdute pe parcursul dietei.
La micul dejun puteti manca zilnic o masa care sa cuprinda oua sub orice forma doriti, o felie de paine integrala prajita, o cafea fara lapte si zahar si cateva legume proaspete. Puteti alterna tipul de meniu pentru micul dejun in functie de preferintele si starea pe care o aveti in dimineata respectiva.
In schimb, pentu dieta de 5 zile, trebuie sa urmati acest plan de dieta cu oua:
Pranz: o portocala, o ceasca de iaurt, un ou
Cina: 2 oua fierte, 2 bucati de paine prajita, ½ castraveti sau un castron mic de salata verde, 2 rosii
Pranz: o portocala, o ceasca de iaurt, un ou fiert
Cina: o bucata de paine prajita, 125 gr de carne rosie, o ceasca de ceai sau cafea fara zahar, o portocala
Pranz: un castravete, o portocala, un ou fiert
Cina: 125 de grame de carne rosie fiarta, o portocala, o bucata de paine prajita, o cana de cafea sau un ceai neindulcit.
Pranz: o bucata de paine prajita, o portocala, 125 grame de branza de vaci
Cina: la fel ca in ziua a treia
Pranz: o bucata de paine prajita, 200 grame de peste fiert, o rosie
Cina: ½ kilograme de morcovi fierti, cartofi si mazare
In ceea ce privesc gustarile dintre mese puteti opta pentru:
Beneficiile uimitoare ale oualor includ capacitatea lor de a echilibra aportul de nutrienti in organism, un nivel mai scazut al colesterolului, cresterea functiei cognitive, protejarea inimii, prevenirea bolilor oculare, detoxifierea organismului.
Deoarece ouale au o concentratie ridicata de proteine, precum si de alte vitamine esentiale, corpurile noastre se pot dezvolta intr-un ritm normal prin care pot obtine toate substantele necesare pentru a ne dezvolta si mentine intr-un mod sanatos. Proteina din oua este necesara pentru organismul nostru, deoarece ajuta la crearea de celule noi.
Cele mai multe studii cu privire la consumul de oua au aratat ca acestea protejeaza impotriva accidentelor vasculare cerebrale si ajuta la imbunatatirea sanatatii inimii, deoarece nivelurile de „colesterol bun” (HDL colesterol) cresc, ceea ce poate ajuta la eliminarea „colesterolului rau” in organism. Prin scaderea nivelului de colesterol rau, ouale ajuta la evitarea aterosclerozei, a cheagurilor de sange, a atacurilor de cord, a atacurilor de inima si altor afectiuni cardiovasculare grave.
Desi subiectul principal al acestui articol este pierderea kilogramelor prin dieta cu oua, trebuie mentionat faptul ca ouale sunt pline de proteine importante benefice pentru organism. Acestea pot fi o modalitate foarte buna de a obtine un echilibru sanatos de care aveti nevoie fara a consuma multe calorii, ceea ce reprezinta o modalitate excelenta de a pierde in greutate sau de a va mentine greutatea chiar si dupa ce ati terminat dieta cu oua. Pentru a evita efectul yoyo al dietei, trebuie sa mentineti un echilibru in dieta alimentara si sa aveti grija la consumul de zahar si alimente procesate. Totodata, este important sa aveti un stil de viata activ in care sa includeti miscarea zilnica, fie prin practicarea de sport, fie incercati sa faceti zilnic plimbari de aproximativ 30 de minute in aer liber.
Unul dintre beneficiile mai putin cunoscute ale oualor este impactul asupra sanatatii cognitive, in primul rand datorita nivelurilor ridicate de colina. Colina este adesea grupata cu complexul de vitamine B, dar, de fapt, este un nutrient oarecum necunoscut care ajuta la crearea unor cai neurale critice in creier. Aproximativ 90% din populatie este estimata sa primeasca mai putin colina decat cere organismul, dar consumul de oua fierte furnizeaza colina in cantitati mari.
Se pare ca orice aliment cu capacitate antioxidanta este considerat a fi sanatos, dar multi oameni uita ca ouale contin diversi antioxidanti, inclusiv vitamina A, luteina si zeaxantina. Vitamina A este un bun antioxidant pentru organism, iar in combinatie cu luteina si zeaxantina, ajuta la protejarea sanatatii oculare, protejand totodata de dezvoltarea anumitor boli, precum este cataracta. Antioxidantii sunt capabili sa caute radicalii liberi si sa neutralizeze particulele periculoase (formate ca produse secundare ale metabolismului celular ) inainte ca acestea sa provoace stresul oxidativ asupra organelor organelor, care pot duce la declansarea de la boli cronice, cum ar fi cancerul si alte boli cardiace.
Asadar, consumati oua fara restrictii deoarece sunt benefice pentru sanatatea intregului organism.
Unele cercetari au aratat ca un consum de oua in cantitati mari poate creste riscul unor afectiuni medicale.
Un studiu a constatat ca un consum de mai mult de 6 oua pe saptamana a crescut riscul de insuficienta cardiaca cu aproximativ 30% la barbati, dar nu si la femei. Acelasi studiu a raportat, de asemenea, ca atat femeile, cat si barbatii care au mancat 6 oua sau mai putine pe saptamana nu au avut un risc crescut de atac de cord, accident vascular cerebral hemoragic sau insuficienta cardiaca. Un accident vascular cerebral hemoragic implica ruperea vaselor de sange in creier.
Siguranta dietei cu oua depinde, de asemenea, de versiunea urmata. Consumul de oua la fiecare masa nu este tocmai recomandat de specialistii nutritionisti, deoarece poate duce la deficiente nutritionale. De asemenea, mancatul numai de oua poate intrerupe functia digestiva adecvata si poate duce la constipatie.
Totodata, dietele bogate in proteine si in carbohidrati scazuti pot provoca reactii adverse nedorite, precum oboseala, dureri de cap si great, respiratie urata, crampe musculare si probleme digestive.
Referinte: