Rodie – un fruct deosebit de delicios, care contine multe vitamine si are proprietati antioxidante, antivirale si anti-tumorale. Aflati care sunt beneficiile fructului de rodie din urmatorul articol!
1. Informatii generale despre rodie
7. Posibile riscuri si contraindicatii
Rodia este unul dintre din fructele cele mai sanatoase din lume, deoarece contine o gama larga de compusi si vitamine benefice organismului, care sunt de neegalat de alte alimente. Mai multe studii au aratat faptul ca un consum regulat al acestui fruct aduce o multime de avantaje pentru snatatea organismului, reducand riscul de aparitie a anumitor boli.
Va intrebati la ce este buna rodia? Acest fruct este deosebit si ideal pentru a fi consumat deoarece ajuta la mentinerea circulatiei sanguine eficiente si sanatoase. Medicii recomanda sa fie consumat fructul de rodie mai ales daca sunteti intr-o perioada de recuperare si trebuie sa va recastigati puterile dupa o boala. In plus, rodiile sunt folosite in mod traditional pentru mentinerea sanatatii pielii, reduc inflamatiile si sunt un bun remediu pentru tratarea durerile de gat. De asmenenea, printre numeroasele beneficii pentru sanatate, fructul de rodie este un bun ajutor in tratarea si ameliorarea tulburarilor stomacale, a problemelor dentare, osteoartritei, anemiei, diabetului zaharat si previne probleme cardiace, dar si cancerul.
Calorii: 83
Proteine: 1,7
Lipide: 1,2
Carbohidrati: 18,7
Fibre: 4
Rodia este o sursa bogata de vitamine si minerale, precum:
Iata care sunt proprietatile fructului de rodie:
Rodia este un fruct bogat in multe vitamine si nutrienti care confera organismului senzatia de satietate, insa acest fruct nu ingrasa, ba din contra. Datorita consistentei ridicate de fibre din fruct, consumul fructului de rodie ajuta la pierderea kilogramelor in plus si are puterea de a detoxifia organismul.
Iata care sunt beneficiile consumului regulat al fructului de rodie:
Atat miezul, cat si coaja si frunzele de rodie sunt utilizate pentru a calma tulburarile de stomac sau diareea cauzata de orice fel de probleme digestive. De exemplu, ceaiul consumat din frunzele de rodie ajuta la vindecarea multor probleme digestive, iar sucul fructului este, de asemenea, ideal pentru reducerea problemelor ca dizenteria (inflamatia acuta a intestinului, a colonului) si holera (boala infectioas).
Conform cercetarilor publicate in Jurnalul American de Nutritie Clinica, rodiile sunt bogate in antioxidanti si pot preveni oxidarea colesterolului (rau) LDL in organism. Un aport regulat de suc de rodie poate mentine un flux bun de sange in organism. Datorita acestei proprietati, nutrientii fructului pot scadea riscul de producere a unui infarct miocardic si de accident vascular cerebral. Componentele antioxidante din acest fruct ajuta la mentinerea colesterolului bun ajuta la buna functionare a sangelui, prevenind aparitia de cheaguri in artere.
Fructul de rodie contine niveluri ridicate de antioxidanti numiti flavonoizi. Aceste flavonoide sunt cunoscute a fi eficiente in contracararea de radicali liberi care cauzeaza cancerul. Consumul regulat de rodii ajuta la lupta impotriva celulelor canceroase existente in organism, conform cercetarilor efectuate de Societatea Americana pentru Cancer.
Un alt studiu sugereaza ca proprietatile anticanceroase ale rodiei pot ajuta la prevenirea raspandirii cancerului si pot induce apoptoza. Un alt studiu sugereaza ca uleiul din seminte de rodie este bogat in compusi cu potentiali antioxidanti si antiinflamatori si pot inhiba viabilitatea celulelor canceroase la san.
Rodiile au proprietati antibacteriene si antivirale, ceea ce inseamna ca ajuta la reducerea efectelor placii dentare si protejeaza impotriva diferitelor boli si afectiuni orale.
Un studiu realizat de Dr. Syed Ahmed, Divizia de boli reumatismale, Case Western University din Cleveland, SUA, arata ca efectele antiinflamatorii ale rodiei pot inhiba degradarea cartilagiilor in osteoartrita. Astfel, fructul de rodie ajuta la reducerea numeroaselor boli, inclusiv ateroscleroza si osteoartrita. Daunele cauzate de ingrosarea si intarirea peretilor arteriali si a cartilajului si articulatiilor pot fi vindecate prin consumul acestui fruct. De asemenea, consumul regulat de rodii ajuta la prevenirea si crearea de enzime, care sunt responsabile pentru descompunerea tesuturilor conjunctive in organism.
Un flux sanguin sanatos poate fi mentinut in organism prin consumarea rodiilor, deoarece acestea sunt o sursa buna de fier pentru sange, ajutand astfel la reducerea simptomelor de anemie, cum ar fi epuizarea, ameteli, stari de slabiciune sau pierderea auzului.
Inflamatiile sunt printre principalele cauze ale aparitiei multor boli grave, precum boli de inima, cancer, diabetul zaharat de tip 2, boala Alzheimer si chiar obezitatea. Astfel, rodiile au proprietati antiinflamatoare foarte puternice, care ajuta la prevenirea bolilor enumerate anterior, dar si la aparitia de celule canceroase mamare sau de colon.
Cancerul de prostata este un tip de cancer care apare la barbati. Conform mai multor studii, sucul din fructul de rodie poate incetini reproducerea celulelor canceroase si chiar induce apoptoza sau moarte celulelor canceroase.
Tensiunea arteriala sau hipertensiunea arteriala este unul dintre factorii principali determinanti ale atacurilor d einima si a atacurilor cerebrale. Conform unui studiu efectuat la persoanele cu hipertensiune, consumarea a 150 de ml de suc de rodie timp de doua saptamani zilnic, a avut un efect pozitiv asupra reducerii tensiunii arteriale. Asadar, consumul regulat de suc de rodii natural a dovedit scaderea nivelului tensiunii arteriale in doar doua saptamani.
Compusii din fructul de rodie ajuta la combaterea microorganismelor daunatoare. De exemplu, s-a demonstrat faptul ca rodia ajuta la combaterea de anumite tipuri de bacterii, precum este candida albicans. Aceste efecte antibacteriene si antifungice ale rodiei pot fi, de asemenea, protectoare impotriva mai multor tipuri de infectii si inflamatii la nivelul intregului organism.
Exista mai multe dovezi conform carora, fructul de rodie ajuta la imbunatatirea memoriei. Conform unui studiu s-a constatat ca 250 de ml de suc de rodie poate preveni deficitele de memorie dupa o interventie chirurgicala si poate, de asemenea, sa ajute la combaterea bolii Alzheimer.
Ca sursa bogata in nitrati, vitamine si minerale, rodia poate sa imbunatateasca performanta exercitiilor fizice prin cresterea fluxului sanguin.
Atat pulpa, cat si samburii de rodie pot fi mancati in sigurata, deoarece acestea aduc numai beneficii importante organismului si nu provoaca efecte secundare.
Iata care sunt beneficiile consumului de rodie cu samburi:
Pentru a curata o rodie puteti sa incercati doua metode speciale.
Extractul de rodie se gaseste sub forma de capsule care pot fi administrate 1 – ori pe zi. Acest extract al fructului de rodie are efecte:
Ceaiul de rodii este un ceai de specialitate care se prepara fie cu seminte de rodie zdrobite, cu flori uscate de rodie, fie pur si simplu prin adaugarea unui suc concentrat de rodii intr-o ceasca de ceai obisnuita.
Beneficiile consumului de ceai de rodie
Sucul de rodie este folosit de mii de ani ca un medicament care ajuta la prevenirea cancerului, intareste sistemul imunitar si sprijina fertilitatea. Sucul de rodie este o modalitate excelenta de a obtine toate substantele nutritive ale fructelor si de a stimula antioxidantii benefici pentru organism. Cel mai bine este sa discutati cu medicul inainte de a bea suc de rodie in fiecare zi, pentru a va asigura ca nu va interfera cu alte medicamente pe care le luati.
Cu proprietati antioxidante forte si un continut remarcabil de substante anti-inflamatoare si anti-radicalare, uleiul de rodie este o alegere buna pentru aplicatii de combatere a ridurilor, anti-age, de stimulare a regenerarii pielii, de redensificare si sporire a elasticitatii cutanate.
Rodia sau marul de granat, este cunoscut pentru calitatile sale nutritionale si medicinale de exceptie. La fel de pretios este insa si uleiul extras din semintele de rodie, bogat in substante antioxidante, polifenoli, fitosteroli si vitamine, ce a devenit recunoscut si apreciat pe buna dreptate ca activ cosmetic cu multiple virtuti.
Uleiul din seminte de rodie contine o serie de elemente ce se regasesc foarte rar in uleiurile vegetale utilizate in cosmetica, de pilda:
Majoritatea medicilor de specialitate recomanda femeilor care sunt insarcinate sa manance sau sa bei sucuri din rodie in timpul sarcinii, deoarece acest fruct contine o multime de substante nutrivite care sunt benefice atat pentru mama, cat si pentru fat.
Totodata, consumul acestui fruct este important si nu va face rau nici mamei, nici bebelusului daca este consumat in perioada de alaptate.
Deoarece este un fruct bogat in vitamine si nutrienti, acesta poate fi administrat si bebelusilor, insa incepand cu varsta de 9 luni pentru a preveni ca cei mici sa se inece cu samburii de rodie. Totodata, puteti sa administati fara probleme rodia sub forma de pasta sau suc natural, care va ajuta la vindecarea inflamatiilor, tratarea problemelor digestive si a diareei.
Referinte: