Neuropatia diabetica este cea mai frecventa complicatie a diabetului zaharat. Aflati din materialul urmator care cauzele, tratamentul si simptomele de neuropatie diabetica.
Neuropatia diabetica este o complicatie frecventa a diabetului de tip 1 si de tip 2. Pana la 26 la suta din persoanele cu diabet de tip 2 prezinta leziuni ale nervilor in momentul in care diabetul zaharat este diagnosticat.
In functie de nervii afectati, simptomele neuropatiei diabetice pot varia de la durere si amorteala la nivelul extremitatilor (neuropatie diabetica maini si picioare), la probleme cu sistemul digestiv, tractul urinar, vase de sange sau inima. Pentru unii oameni, aceste simptome sunt usoare. Pentru altii, neuropatia diabetica poate fi dureroasa, cauzatoare de infirmitate sau chiar de pierdere a vietii.
Neuropatia diabetica este o complicatie, grava, frecventa a diabetului zaharat. Cu toate acestea, se poate preveni de multe ori neuropatia diabetica sau se poate incetini evolutia sa printr-un control strict al zaharului din sange si un stil de viata sanatos.
Cea mai frecventa forma de neuropatie diabetica, polineuropatia senzitivo-motorie, presupune dureri foarte mari care afecteaza major calitatea vietii bolnavului. Pe langa durere, neuropatia diabetica aduce tulburari trofice si circulatorii, care se manifesta in special la nivelul membrelor inferioare, vorbind astfel despre piciorul diabetic, care, daca este neglijat, poate duce la amputatie.
Tratamente pentru neuropatie diabetica sunt disponibile, incluzand mai multe elemente: de control al nivelului de glucoza din sange, de ameliorare a durerii, precum si de gestionare a complicatiilor.
Exista patru tipuri principale de neuropatie diabetica. Semnele si simptomele de neuropatie diabetica variaza, in functie de tipul de neuropatie si de nervii care sunt afectati.
Neuropatia periferica este cea mai comuna forma de neuropatie diabetica. In primul rand, sunt afectate picioarele si talpile, urmate apoi de maini si brate.
Sistemul nervos vegetativ controleaza inima, vezica urinara, plamanii, stomacul, intestinele, organele sexuale si ochii. Diabetul poate afecta nervii, in oricare dintre aceste organe.
Spre deosebire de neuropatia periferica, neuropatia radiculoplexus afecteaza nervii din zona coapselor, soldurilor sau feselor. De asemenea, numita si amiotrofia diabetica, neuropatia femurala sau neuropatie proximala, aceasta afectiune este mai frecventa la persoanele in varsta, cu diabet zaharat tip 2.
Mononeuropatia implica afectarea unui anumit nerv. Nervul poate fi in zona fetei, trunchiului sau la picior. Mononeuropatia, care poate fi, de asemenea, numita neuropatie focala, se declanseaza de cele mai multe ori brusc. Apare cel mai frecvent la persoanele in varsta. Desi mononeuropatia poate provoca dureri severe, nu cauzeaza probleme pe termen lung. Simptomele, de obicei, se diminueaza si dispar de la sine peste cateva saptamani sau luni.
Neuropatia diabetica apare in timp si poate fi insotita de simptome precum: balonarea, starea de rau, varsaturi, dureri specifice ale membrelor, fluctuatii ale tensiunii. Neuropatia diabetica afecteaza 43% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip I si II, fiind pe locul patru in topul factorilor de risc asociati acestei boli, dupa hipertensiune arteriala (74%), dislipidemii (66%) si obezitate (46%).
Principalele semne si simptome in acest caz sunt:
Principalele semne ale acestei forme sunt:
Simptomele se manifesta, de obicei, pe o parte a corpului, desi, in unele cazuri, ele pot cuprinde si cealalta parte. Aceasta stare este adesea marcata de:
Semnele si simptomele depind de nervul care este afectat si pot include:
Uneori, mononeuropatia apare atunci cand un nerv este comprimat. Sindromul de tunel carpian este un tip comun de neuropatie, de compresiune, la persoanele cu diabet zaharat.
Semnele si simptomele sindromului de tunel carpian includ:
La orice persoana care sufera de diabet de tip 1 sau 2, poate aparea neuropatie diabetica daca nu exista un control riguros al zaharului in sange. Pastrarea unei concentratii de zahar in sange, in mod constant, in intervalul normal, este cel mai bun mod de a proteja sanatatea nervilor si a vaselor de sange. Totodata, este mai frecventa la persoanele care au diabet de cel putin 25 de ani.
Alti factori care pot creste si mai mult riscul de a dezvolta neuropatie diabetica, din cauza cresterii concentratiei de toxine din sange sau a diminuarii fluxului de sange la nivelul picioarelor, sunt:
Expunerea prelungita la zaharul din sange (glucoza) poate cauza deteriorarea fibrelor nervoase delicate, cauzand neuropatie diabetica. Nu se stie cu exactitate de ce se intampla acest lucru, dar combinatia mai multor factori, joaca un rol important, inclusiv interactiunea complexa dintre nervi si vasele de sange. Hiperglicemia interfereaza cu capacitatea nervilor de a transmite semnale, slabind, de asemenea, peretii vaselor de sange mici (capilare), care furnizeaza nervilor oxigen si substante nutritive.
Alti factori care pot contribui la neuropatia diabetica includ:
Neuropatia diabetica este de obicei diagnosticata pe baza simptomelor, a istoricului medical si a unui examen fizic.
In timpul examinarii, un medic specialist in neuropatie diabetica poate verifica tonusul si forta musculara, reflexele tendinoase si sensibilitatea la atingere, temperatura si vibratii.
Alte teste care pot fi efectuate includ:
Sensibilitatea la atingere poate fi testata folosind o fibra moale de nailon numita monofilament.
Acest test masoara cat de repede se transmit, prin nervi, semnalele electrice, in brate si picioare. Este adesea folosit pentru a diagnostica sindromul de tunel carpian.
De multe ori efectuata impreuna cu studiul de conducere nervoasa, electromiografia masoara descarcarile electrice produse in muschi.
Acest test neinvaziv este folosit pentru a evalua modul in care nervii raspund la vibratii si la schimbarile de temperatura.
Daca aveti simptome de neuropatie autonoma, medicul poate solicita teste speciale pentru a masura tensiunea arteriala in diferite pozitii si a evalua capacitatea de a transpira.
Se recomanda ca toate persoanele ce sufera de diabet, sa efectueze cel putin o data pe an, un examen cuprinzator de picioare, la un medic specialist podiatru. Medicii podiatrii trateaza afectiuni ale oaselor si articulatiilor, cum ar fi artrita, patologii musculare si ale tesuturilor moi, si boli neurologice si ale sistemului circulator.
Un numar mare de medicamente sunt folosite pentru a calma durerile de nervi, dar acestea nu dau rezultate pe toti pacientii, iar cele mai multe au efecte secundare care trebuie cantarite in raport cu beneficiile pe care le ofera. Exista, de asemenea, o serie de terapii alternative, cum ar fi tratamentul cu crema de capsaicina (facuta din ardei iute) si acupunctura, care poate ajuta la ameliorarea durerii. Medicii le utilizeaza frecvent in combinatie cu medicamentatia.
Printre tratamentele de alinare a durerii care pot fi incercate sunt urmatoarele:
Desi o serie de medicamente, cum ar fi gabapentin, pregabalin si carbamazepina sunt folosite pentru a trata tulburari convulsive (epilepsie), acestea sunt, de asemenea, prescrise pentru dureri ale nervilor. Efectele secundare pot include somnolenta, ameteala si edeme.
Medicamente antidepresive triciclice, cum ar fi amitriptilina, nortriptilina, desipramina si imipramina, pot oferi ameliorare usoara pana la moderata a simptomelor, prin influentarea procesele chimice din creier responsabile cu perceptia durerii, cauzand si ele un numar de efecte secundare, cum ar fi uscaciunea gurii, transpiratie, sedare si ameteli. Pentru unii pacienti, unele medicamente antidepresive, numite inhibitori ai recaptarii serotoninei si norepinefrinei, cum ar fi duloxetina, pot ameliora durerea cu mai putine efecte secundare. Reactiile adverse posibile ale acestora includ greata, somnolenta, ameteala, scaderea poftei de mancare si constipatie.
Acesti plasturi care contin un anestezic local numit lidocaina se pot aplica pe zona in care durerea este severa. Ei pot provoca, ca efecte secundare, doar eruptii cutanate la unele persoane.
Analgezicele opioide, cum ar fi tramadolul sau oxicodona, pot fi utilizate pentru ameliorarea durerii. Cu toate acestea, aceasta clasa de medicamente pot produce efecte secundare grave, inclusiv dependenta, constipatie, somnolenta si dureri de cap, care fac ca utilizarea pe termen lung sa fie nerecomandata.
Milgamma este un medicament pe baza de benfotiamina ce ajuta la imbunatatirea si mentinerea influxului nervos.
Exista o serie de tratamente alternative care pot ajuta la ameliorarea durerii neuropatiei diabetice, cum ar fi:
Este o substanta extrasa din ardeiul iute, care atunci cand intra in compozitia unor creme care se aplica pe piele, poate reduce senzatia de durere. Efectele secundare pot include senzatii de arsura si iritatii ale pielii.
Una dintre cele mai interesante descoperiri este ca acidul alfa-lipoic, un antioxidant puternic, gasit in unele produsele alimentare, poate fi eficient in ameliorarea simptomelor de neuropatie periferica.
Medicul poate prescrie acest tratament, care impiedica semnalele de durere sa ajunga la creier. TENS ofera impulsuri electrice slabe, pentru traiecte nervoase specifice, folosindu-se de electrozi mici plasati pe piele. Desi in conditii de siguranta si fara durere, TENS nu functioneaza pentru toata lumea sau pentru toate tipurile de durere. TENS poate fi prescris in plus fata de alte tratamente.
Acupunctura poate ajuta la ameliorarea durerii de origine neuropata, si, in general, nu are efecte secundare. De obicei, sunt necesare mai multe sedinte de acupunctura pentru a obtine rezultate vizibile.
Aceasta terapie foloseste un aparat special pentru a invata cum se pot controla anumite raspunsuri ale corpului, in vederea reducerii durerii. Tehnicile de biofeedback sunt adesea predate in centre medicale si spitale.
Cercetarile au aratat ca exercitiile de intarire imbunatatesc moderat puterea musculara la persoanele cu neuropatie periferica. In plus, exercitiile pot reduce durerea data de afectiune si pot ajuta la controlarea nivelurilor de zahar din sange. Tipuri de activitati:
Pastrandu-se in permanenta glicemia in intervalul tinta de valori, se poate intarzia evolutia neuropatiei periferice, ajungandu-se chiar la o ameliorare a simptomelor prezente deja. Astfel, in cazul unui control riguros al glicemiei, obiectivele vor fi:
Pentru a incetini procesul de deteriorarea a nervilor:
Exista tratamente specifice, pentru multe dintre complicatiile de neuropatie, inclusiv:
Medicamentele antispastice (anticolinergice), tehnici comportamentale, cum ar fi urinarea temporizata si anumite dispozitive, cum ar fi ovule – inele introduse in vagin pentru a preveni scurgerea urinara – ar putea fi de ajutor in tratarea pierderii controlului vezicii urinare.
Gastropareza poate fi, de obicei, combatuta prin mese mici cantitative si frecvente, reducand fibrele si grasimile din alimentatie, si, pentru multi pacienti, consumul de supe si alimente sub forma de piure. Diareea, constipatia si greata poate fi combatuta cu aceste schimbari de dieta si medicamente.
Aceasta poate fi combatuta cu anumite masuri cum ar fi evitarea alcoolului, hidratarea suficienta si ridicarea lenta in picioare.
O serie de medicamente cum ar fi sildenafil, tadalafil si vardenafil pot imbunatati functia sexuala la unii barbati, dar aceste medicamente nu sunt eficiente sau sigure pentru toata lumea. Cand tratamentul medicamentos nu da rezultate, multi pacienti apeleaza, la dispozitive de vid sau, in cazul in care acestea nu reusesc, implanturi la nivelul penisului. In cazul femeilor, acestea pot fi ajutate prin utilizarea lubrifiantilor vaginali.
Aceste masuri pot ajuta la reducerea riscului de neuropatie diabetica:
Persoanele cu diabet zaharat sunt mai susceptibile de a avea tensiune arteriala crescuta decat persoanele care nu sufera de diabet. Prezenta hipertensiunii arteriale si a diabetului zaharat creste foarte mult riscul de complicatii, deoarece ambele vor afecta vasele de sange si reduc fluxul de sange. Incercati sa pastrati tensiunea arteriala in intervalul recomandat, sub 130/80 milimetri de mercur, prin verificarea de catre medic la fiecare consultatie.
Adoptati un regim alimentar echilibrat, care include o varietate de alimente sanatoase – in special fructe, legume si cereale integrale – si limitati cantitativ portiile pentru atingerea sau mentinerea unei greutati normale.
In plus, atingerea unei greutati sanatoase este influentata de miscarea fizica zilnica, care protejeaza inima si imbunatateate fluxul de sange. De asemenea, ea joaca un rol major in tinerea glicemiei si a tensiunii arteriale sub control. Se recomanda, in general, aproximativ 30 de minute de exercitii fizice moderate pe zi, cel putin de cinci ori pe saptamana. Cu toate acestea, daca aveti neuropatie severa, medicul poate recomanda practicarea mersului pe bicicleta sau inotul.
Daca aveti diabet zaharat si sunteti fumator, aveti mai multe riscuri decat pacientii nefumatori cu diabet zaharat, de a muri de atac de cord si accident vascular cerebral.
Referinte: