Ceai de salvie – o bautura care are proprietati benefice pentru buna functionare a organismului. Ajuta in special la calmarea durerii in gat, scaderea in greutate si reducerea nivelului de zahar din sange. Aflati mai multe informatii beneficiile uimitoare ale ceaiului de salvie din urmatorul articol!
3. Cum se prepara ceaiul de salvie?
4. Recomandari privind consumul de ceai de salvie
6. Ceaiul de salvie: contraindicatii
Planta de salvie sau Salvia officinalis este utilizata in medicina traditionala de mii de ani, iar conform cercetarilor moderne asupra acestei plante s-a descoperit ca are un impact considerabil asupra corpului uman si, de aceea, aceasta este exportata la scara larga in intreaga lume. De obicei, planta de salvie poate fi folosita in mai multe feluri, se poate adauga la diverse mancaruri pentru a da un gust deosebit preparatelor.
Ceaiul de salvie contine un complex de vitamine, precum vitamina A, vitamina B, vitamina C, vitamina K, minerale precum magneziu, calciu, zinc, fier, fosfor, sodiu si potasiu, dar proteine, carbohidrati si fibre.
In Roma antica, planta de salvie era considerata ca avand proprietati vindecatoare, iar oamenii se tratau cu aceasta planta de boli precum este ulcerul, opreau sangerarea ranilor si calmau orice durere in gat. Pe de alta parte, chinezii foloseau salvia pentru a trata orice tip de raceala, durerile articulare, febra si alte probleme legate de rinichi si ficat.
Iata care sunt proprietatile si beneficiile consumului de ceai de salvie.
Poate cea mai cunoscuta utilizare a ceaiului salvie este pentru reducerea tuturor starilor neplacute care apar la menopauza, in special a bufeurilor. Studiile au aratat ca femeile care au baut in mod regulat acest ceai nu s-au mai confruntat cu bufeuri. In plus, acest ceai de salvie reduce si alte simptome ale menopauzei, cum ar fi schimbarile bruste de dispozitie si sindromul vezicii iritabile, sensibile sau hiperactive.
Desi ceaiul de salvie poate fi un stimulent pentru a stimula pofta de mancare, este, de asemenea, bine cunoscut pentru reducerea nivelului de colesterol LDL (rau), ceea ce ajuta la reducerea obezitatii si la activarea metabolismului. Amestecul bogat de antioxidanti din ceaiul de salvie, de asemenea, ajuta la prevenirea stresului.
Ca diuretic natural si stimulant pentru ficat si rinichi, ceaiul de salvie este capabil sa accelereze procesul prin care toxinele sunt eliminate din organism prin urinare. Acest lucru poate reduce tensiunea prin sistemul limfatic, care pot afecta rinichii si ficatul. Acest ceai induce, de asemenea, transpiratia, care ajuta la detoxifierea organismului.
Frunzele de salvie sunt folosite ca un remediu impotriva diabetului zaharat. Ceaiul cu aceaste plante ajuta la scaderea nivelului de glucoza din sange. Totodata, acest ceai este o masura eficienta de prevenire pentru persoanele care nu au diabet, insa au un risc de aparitie a acestei tulburari.
Niveluri ridicate de fier din ceaiul de salvie pot contribui la stimularea circulatiei sanguine, deoarece fierul este o componenta cheie in celulele rosii din sange, iar suplimentarea cu ceai va oxigena celulele din organism, ceea ce va duce la imbunatatirea si buna functionare a sistemului circulator.
Salvia are un numar bogat de antioxidanti puternici, inclusiv flavonoide si acizi fenolici, precum si un numar mare de enzime antioxidante. Toate acestea detecteaza si neutralizeaza radicalii liberi inainte de a putea provoca stresul oxidativ si apoptoza in organism. Acest lucru poate ajuta la prevenirea si atenuarea severitatii bolilor cronice si a imbatranirii premature.
Salvia este considerata a fi un bun stimulent, care poate avea proprietati relaxante asupra dispozitiei starii generale, calmeza starile de nervozitate si imbunatateste in acelasi timp memoria si puterea de concentrare. Totodata, ceaiul din frunze de salvie ajuta la cresterea performantelor in situatiile de stres, reducand starile si simptomele anxietatii.
Salvia contin o multime de antioxidanti si are proprietati antiinflamatoare, astfel, ceaiul din aceste fruze poate calma un stomac deranjat si poate ajuta la reglarea si mentinerea unui sistem digestiv sanatos. Planta de salvie mai contine proprietati antibacteriene si antivirale care ajuta la echilibrarea microflorei din intestin, reduce excesul de flatulenta, balonare, crampe stomacale si constipatie.
Frunzele de salvie au proprietati antibacteriene, care pot neutraliza microbii care duc la aparitia de placa dentara. In plus, in urma unor studii efectuate asupra salviei, s-a constatat ca ceaiul din acest fruze poate trata diferite infectii ale gatului, abcese dentare, gingii inflamate si infectate sau alte ulceratii de la nivelul gurii.
Ceaiul de salvie este benefic pentru mentinerea sanatatii si frumusetii parului, deoarece contine beta-sisterol, care este remarcabil in prevenirea caderii acestuia. Pe langa faptul ca previne caderea parului, ceaiul de salvie este un remediu bun pentru combaterea si indepartarea matretii. Pe de alta parte, persoanele care vor sa-si coloreze parul intr-un mod natural, pot sa se clateasca cu ceai de salvie pe par. Acesta va intensifica nuanta naturala a parului brunet sau saten si ii va reda stralucire.
Consumul regulat de ceai de salvie ajuta la diminuarea tusei, respectiv a racelilor sau a gripei sau in caz de bronsita. Ceaiul de salvie este un excelent remediu si pentru calmarea durerii in gat.
Vitamina K, care se afla in cantitati mari in frunzele de salvie, joaca un rol important pentru sanatatea oaselor. O deficienta a acestei vitamine este legata de subtierea si aparitia de fracturi osoase.
In 250 ml apa se vor pune 2 linguri de frunze de salvie uscate si maruntite. Se va lasa sa dea in clocot apa timp de 3 minute, dupa care se indeparteaza de pe foc, se acopera cu un capac si se vor lasa la infuzat frunzele pentru aproximativ 30 de minute. Dupa cele 30 de minute, ceaiul se va strecura si se poate indulci dupa gust, cu putina miere. De regula, ceaiul de salvie trebuie sa fie se administrat in fiecare zi, cam 3 cani care sa se bea cu cel putin 30 de minute inainte de fiecare masa, cel putin 7 zile, pentru a tratata diverse afectiuni, precum cele enumerate anterior.
Consumul de ceai de salvie inainte de culcare va ajuta sa va relaxati mintea, sa va eliberati de stres, de starile de nervozitate, de epuizarea mentala si va pregateste corpul pentru a avea un somn linistit si odihnitor pe tot parcursul noptii. Astfel, ceaiul de salvie este recomandat sa fie baut seara cu cel putin 30 de minute inainte de culcare. In plus, acest ceai este un remediu eficient si pentru persoanele care sufera de insomnii.
Ceaiul de salvie este cunoscut pentru proprietatile sale antibacteriene, care ajuta la tratarea febrei, racelii si induce un somn bun si odihnitor. Totodata, acest ceai este benefic si pentru sanatatea copiilor, cat si sugarilor.
Ceai de salvie la copii, beneficii
Anumite tipuri de salvie contin diferite niveluri de substante chimice, care pot provoca leziuni la ficat, rinichi, precum si convulsii, daca ceaiul este consumat in cantitati excesive. In timp ce efectele secundare ale ceiului de salvie sunt rare, este important sa fiti constienti de anumite posibile complicatii care pot sa apara:
Ceaiul de salvie este contraindicat in perioada de sarcina, dar si in perioada de alaptare, deoarece acesta are un efect rapid de oprire a lactatiei. Totodata, ceaiul de salvie poate provoca un avort spontan femeilor insarcinate si, de aceea, trebuie evitat consumul acestuia.
Referinte: